Talvel linnatänavatel sõitmine
Moderaator: Moded
Talvel linnatänavatel sõitmine
Kuna mu esimene tsiklitalv tulemas, siis küsin ilmselt midagi väga lolli, aga algaja võib (ja otsingus ei leidnud õiget teemat ka):
-kas talverehvidega talveperioodil linnas sõita (nt tööle) on utoopia või mõni on proovinud ja jagaks kogemusi?
Saksamaal on talverehvid tsiklitele kohustuslikud, kuid sealne talv on siiski sulailm ja naaste all ilmselt pole.
Soodustav tegur Eesti talve puhul on see, et enamikul talvepäevadel on peamised linnatänavad soolatud ja jääd ei pruugigi olla. Teine soodustav tegur on, et 37kW vajab tagaosa alt ajamiseks suhteliselt suuremat randmeväände eksimist kui suurema võimsuse korral (aga puhta jää peal ei ole vist väga vahet).
Põhiline heidutav faktor on, et ma pole talvel linnas kedagi tsikli seljas näinud ja sellest võiks nagu järeldusi teha küll, aga võib-olla on kõigil lihtsalt autod olemas ja lähevad suurema mugavuse teed. Kuna endal autot pole, siis kaalun enne selle ostmist kõik variandid läbi:)
Sool on muidugi tehnika säilimise mõttes suhteliselt halb, ma eeldan...
Re: Talvel linnatänavatel sõitmine
Randmeväändel ja megavattidel pole suurt vahet. Ennekõike pidurdad ennast pikali kui ootamatus ette tuleb.
Mina sõitsin talvel Tallinna tänavatel, aga mul oli all krossinael (mis on küll seadusega keelatud, sest ulatub liiga palju rehvist välja, aga pollarid on niigi üllatunud et tsiklisti veebruaris näevad ja pigem lehvitavad kaaastundlikult.) ja ma sõitsin mööda väikese liiklusega eramupiirkonna tänavaid, et Männikule hullama minna.
Kesklinnas ja magistraalteedel liikumiseks siis ostaks juba külgkorvi tsiklile. Kunagi koolipõlves sai klassivennna emmiga jää ja lujme peal uhatud - vingelt hea driftida (kuniks korviratas paksu lumevalli jõuab. Siis on üllatus.) Nii et vaata kas sinu rattale külgkorv on poogitav. Kui korvi külge panna ei saa, siis pikendaks auto su oodatavat eluiga natuke.
-
- Tänanud: 2 korda
- Tänatud: 12 korda
Kui tahad, võin Sulle privas ühe sõpsi numbri visata, kes sõidab igasuguse ilmaga. Lähimineviku talved vähemalt nii mis mühises. Rattaks on tal XT660, umbes sama võimas, kui Sinulgi. Sõidukogemust muidugi umbes miljon aastat .

"Takahashi on küll aeglane, aga see-eest kukub tihti." H. Kender, Viasat Sport Baltic, Malaisia Moto2
PS! Klausen/Kender Viasati tagasi!
soologa ilma naastudeta pole mingit kiirendust lumisel teel kui pole soola ega liiva pandud ja pidurid võid üldse ära unustada,aga kui eriti ei kalluta siis kurvis on üllatavalt hea pidamine,ma paar talve ajasin külavahel ringi 20cm pikemaks keevitatud vene boxeriga,juba vastikult kiskus külje ette kui gaasi liiga palju sai,kiire diffriga kolmandaga külg ees pole eriti huvitav,kunagi oli külkaga izh pl5 ka sellega sai rohkem sõidetud,kord kui kooli läksin 9km siis oli ilm sulanud ja kõik jääs,tee ääres mitu autot veeresid vaikselt tee ääres,ma mõtlesin et mis neil veel viga on ja lasin paraja hooga edasi 4 sees ja gaas peal,proovisin ka mitu korda lenksu vasakule sikutada järsku,et kuidas pidamine on ei võtnud esiratast libisema ja kohale jõudes ootasin bussijaamas rahvast 30 minti ja alles siis jõudis buss,selgus et tee oli nii libe olnud et seal oli keeruline sõita,talvel said poldid ka tagarehvi jääraja jaoks,siis oli uus häda ei keeranud enam nii nagu vaja,tlnas ju keegi kihutab rolleriga ka aasta läbi ringi,mingis ajakirjas oli juttu
-voshod
-Izh planeta 5
-k750
-yamaha yz426f
-yamaha fj1200
-kawasaki zx12r
-
- Toetajaliige
- Tsikkel: XV1900
- Tänanud: 698 korda
- Tänatud: 458 korda
Oi pljääd, see on vist kõige pikem lause, mida ma lugenud olen
Aga asjast kah:
Müüakse ka täitsa "legaalseid" naastrehve tsiklitele, Eestis nägin neid vist Streetmotos. Ei ole nad piigid vaid täitsa tavalised, nagu auto naastrehvid.
Ise olen ka piikidega mööda linna (väikelinna) sõitnud ja no problema-Tallinna aga nendega ei tükiks: liiklustihedus natukene teine. Samuti tegin piikidega tsiklile ülevaatuse, ütlesin kodanikule ausalt, et tänavatele ma nendega eriti ei kipu.
Seaduse poole pealt on ära määratletud, kui raske tohib naast olla ja kui suur "torkejõud" vastavalt sellele raskusele
Kuidas spetsialist seda mõõdab-ei tea!
Teine kohustuslik talvesõidu element on käekaitsmed ja muidugi vastav riietus.
edu
-
- Tsikkel: Kawasaki 636
- Tänatud: 1 kord
426f kirjutas:soologa ilma naastudeta pole mingit kiirendust lumisel teel kui pole soola ega liiva pandud ja pidurid võid üldse ära unustada,aga kui eriti ei kalluta siis kurvis on üllatavalt hea pidamine,ma paar talve ajasin külavahel ringi 20cm pikemaks keevitatud vene boxeriga,juba vastikult kiskus külje ette kui gaasi liiga palju sai,kiire diffriga kolmandaga külg ees pole eriti huvitav,kunagi oli külkaga izh pl5 ka sellega sai rohkem sõidetud,kord kui kooli läksin 9km siis oli ilm sulanud ja kõik jääs,tee ääres mitu autot veeresid vaikselt tee ääres,ma mõtlesin et mis neil veel viga on ja lasin paraja hooga edasi 4 sees ja gaas peal,proovisin ka mitu korda lenksu vasakule sikutada järsku,et kuidas pidamine on ei võtnud esiratast libisema ja kohale jõudes ootasin bussijaamas rahvast 30 minti ja alles siis jõudis buss,selgus et tee oli nii libe olnud et seal oli keeruline sõita,talvel said poldid ka tagarehvi jääraja jaoks,siis oli uus häda ei keeranud enam nii nagu vaja,tlnas ju keegi kihutab rolleriga ka aasta läbi ringi,mingis ajakirjas oli juttu
Ma sõidan ka kodukohas Saaremaal rolleriga talvel. Lõbu kui palju ja korralik trenn on ikka.
Kuid olegam ausad, linnatänavatele ma küll ei julgeks talvel trügida. Enne peaks ikka korralikke talve rehve katsetanud olema kui julgeks või siis jh, poltidega.
Kuid nö"suverehvidega" talvel saab väga hea tagumikutunnetuse, mis ma arvan tuleb tsikliga sõitmisel kasuks.
Kirjuta siis varsti kuidas edeneb linnatänavatel jääga sõit.
Mõned aastad tagasi oli Tallinnas praktiliselt lumevaba talv. Siis sõitsin peaaegu kogu talve (paus oli 20.detsember-13.jaanuar). Suure baigiga, tavaliste rehvidega. Ettevaatlikult lastes polnud häda midagi, kurvis kallutama ei kutsunud, aga otse sõites ja pikivahet hoides sai ilusti liigeldud. Ainus probleem oli must jää, puhtama asfaldi peal polnud häda midagi.
Jäärajapiikidega on pidamine ehk ok, kui piisavalt paksu jää ja lume peal oled, aga asfaldil on piikidega üpris-üpris ebakindel. Ja piigid kuluvad ebanormaalselt kiiresti
Liitu vestlusega
Vestluses osalemiseks pead sa olema motokommuuni liige
Avan konto
Pole veel liige? Pole probleemi, registreeru ja liitu.
Liikmena saad sa ise postitada ja vastata teisetel või tellida endale teavitusi vestluse edenemise kohta.
Kõik siin on tasuta ja võtab vaid minuti. Kohtusi sellega ei kaasne.