GPS eestis ragistamiseks
Moderaator: Moded
-
Teema algataja - Postitusi: 45
GPS eestis ragistamiseks
ahoi!
juss on ju vana navigaator ja siiani erilist vajadust GPS-i järele pole tundnud. kõik kohad leiab ilma ka üles. nüüd aga tahaks hakata süstemaatiliselt asfaldil sõitmisest hoiduma ja see enam niisama lihtne ei ole - oleks vaja masinat, mis näitaks kaardi peal teid, teekesi ja radu. võiks olla näiteks nii, et sisestad: "väldi kõvakattega teid" ja tema siis väldib. mingeid lisasid, värve ega vilesid pole tarvis.
ja ärdagu karjutagu, et "otsi!". kuramuse infoajastu on täiesti üle piiri läinud omadega - nii kuramuse palju on inffi igal pool juba, et lihtsalt ei leia enam küsimustele vastuseid. ikka tuleb lihtsalt vana moodi küsida.
aga asja juurde tagasi - mida siis tahta? siin kindlasti on teadjaid. käsigeps oleks küll hea - veekindel ja robustne, aga kuidas nendel teedekaardi näitamisega lood on? kuidas aitavad auto GPS-id näit. regio kaartidega? milliseid variante pähe kargab? räägime siinkohal üliodavast otsast - kasutatud masinatest, võib-olla eBays passimisest jne.
Zümodest jms. ei ole mõtet rääkida - seal polegi midagi rääkida... sellist pappi juss juba vallasvara alla ei pane.
(kui kellelgi määnsetki tehnikat ülearu on, võib privas pakkuda.)
Praegu: Honda GL1500 '98; Yamaha TDM850 '01; Suzuki DR800 '95; Kiwipurustaja KMZ650 '75;
Varem: Kawasaki VN1500 Nomad '01, Buell XB12X '06, Jawa 634 '75, Kawasaki ZX9R '00, AME H7/3 750, Yamaha XT600 '89, Kawasaki GpZ1100 '81, Honda Magna vf1100c '83, Kawasaki KLR600 '85, Jawa 638 '87, Yamaha XJ750 '83 (alias KMZ650), CZ250 '63, Ural 650, Dnepr 650, paar Iž Jupiteri, Minsk 125......
Re: GPS eestis ragistamiseks
Sul on tõenäoliselt vaja EOMAP kaardiga masinat. Käsigps-dest Garmin 60.
Aga kuna tolel ekraan on suht pisike, kisub valiks siiski Zumo poole. Mõlemad on enamvähem samas hinnas kasutatuna..
Täpselt sinu tahtmisi ei täida ükski mõistliku hinnaga aparaat, Zumo paneb ka nii Regio kui EOMAPiga nii metsa, et vahel saab oma peaga mõeldes kõvasti kiiremini.
torupilli juss kirjutas:Zümodest jms. ei ole mõtet rääkida - seal polegi midagi rääkida... sellist pappi juss juba vallasvara alla ei pane.
Kasutatud Garminile saab EOMAPi sisse panna küll, vähemalt siis,kui on sd kaardi pesaga mudel. Kõnealusel kaardil on ka palju teid peal, teekatte osas pole nad aga mitte alati täpsed... Kas seal üldse asfaldivältimise/teekatte tüübi valiku võimalus on?
Tere,
olen kasutanud nii garmini gpsmap60csx (vms) ja nüvi550. esimesel oli peal siis regio eesti. ja teisel eomapi eesti kaart (viimane kyll veidi aegunud mudel). ja yhte ma ytlen - linnas ei suuda kumbki navigeerida inimväärselt kuigi koheljõuab lõpuks mõlemaga. millegipärast kipuvad tegeme müstilisi ringe, aga samas väikestel metsateedel said mõlemad väga hästi hakkama ja alati juhatasid mindnii metsa sisse kui sealt välja. eomapil kaart veidi värvilisem ja nii igasugu väiksemad rajad kui ka elektriliinid ilustipeal (isegi ragumäe kalmistust möödudes hakkassilma et hauaplatside vahekäigus peale joonistatud - mitte et masinna sõitma oleksnyyd roninud . Ja minu mäletamistmööd polnud kummagikaardiga võimalust, et saaks navigeerida einult mööda väikseid katteta ja kruusateid. Ja tsikli peal on ikka mõnus, kui sul on suur ekraan ja nüvid ja zümod on kyll kallid ning palud arvavad, et kindaga mööda puutetundliku ekraani libistada on kehva, siis mina pole kyll veel kordagi hätta jäänud oma nüvi550ga.
Garminitel on teedevalikul linnukese-panemise-koht "Väldi katteta teid". Erinevalt üldlevinud arvamusest ei ole kruusatee katteta tee. Asfaldi/betooni/munakivide/kruusa eristamiseks Garminil erinevaid teedeklasse ette ei ole nähtud.
Seega paneb selle valiku aktiveerimine gepsu vältima ainult üht liiki teid -- pinnasteid.
"Väldi katteGA teid" linnukest paraku ei ole olemaski
suts OT, kuid kiire küsimus asjaga kursis olijatele. Kui paljuga praegu zümo660 juba kätte saab? Kui suur vahe on kasutatu ning uue hinnal?
http://www.velonaut.ee
http://www.greenbikerent.ee
You've bought yourself a new bike. Keep the rubber side down!
"Väldi katteGA teid" linnukest paraku ei ole olemaski
Oleks ju abiks, kui asfalttee oleks kaardil teist värvi kui teised...
-
- Soe ja sõbralik
- Tsikkel: Suzuki DL 1050 DE (2023)
- Tänanud: 140 korda
- Tänatud: 366 korda
- Kontakt:
kusjuures ma ka siiamaani arvasin, et katteta tee on kruusatee näiteks. sellepärast me prisma ja raigoga lätis nii pikalt kruusa lasimegi.
aga samas, kui ma lajatasin "väldi katteta teid" gepsu, siis enam nii palju kruusa ei tulnud.
Esiteks, kui tahad Eesti detailkaarti (ehk maanteelt mahakeeramise võimalust), siis vaata ainult Garmini toodangut. Nende jaoks toodavad kaarte nii EOMAP kui Regio. Esimene neist on vist kriipsukene parem maastikul toimetamiseks, aga osaliselt on see ka maitse küsimus.
Nii, Garmin, aga milline aparaat? Suuresti peitub vastus su rahakoti suuruse ja aparaadilt nõutavate omaduste suhtest. Kui sul on plaanis kasutada navigeerimise funktsiooni ehk aparaat peaks ütlema, kuhu minna, siis soovitan valikust välja jätta väikese ekraani ja ilma häälkäsklusteta aparaadid, need on halvad tsiklisõidu ajal pidevaks jälgimiseks. Saab, aga on vastik. Kui on aparaati plaanis kasutada ka jalgsi/veloga orienteerumiseks, siis vaata kriilise pilguga üle akude kestvusajad, näiteks Zumo 400-500 seeriatel kestab autonoomsus mitte rohkem kui tunnikese. Uuematel mudelitel peaks see seis juba parem olema. Samuti vaata veekindlust, mitte-veekindla aparaadi ostmine ja selle pärast veekindlasse karpi-kotti panek on pigem kehvapoolne kompromiss kui rahaliselt kasulik ja samas muretu meetod. Lisaks väidetakse seda, et vaid nö päris-tsikliGPSid peavad vastu tsikli pakutavale vibratsioonile, seda ma ei oska kommenteerida. Samuti tasuks hinnata müügipakendi sisu, võib juhtuda, et ostad odavama gepsu ilma tsiklihoidikuta ning avastad siis, et tsiklihoidiku hind on umbes sama mis oli kokkuhoitud rahaumma.
Kindlasti vaata üle aparaatide funktsionaalus. Näiteks, kas on võimalik vaadata kompassi (mõnikord offroadis vajalik, aga vähestel mudelitel pakutav võimalus), konfigureerimise ja funktsioonide loetelud (näiteks kas salvestab tracki, kas saad oma tracki salvestada arvuti vahendusel jne jms). Viimane näiteks on väga oluline, kui soovid teiste reisiliste radu ise kasutada või oma käidud teid teistele jagaga või endalegi jäädvustada (vt geoape keskkonda näiteks). Lisaks on uuematel aparaatidel palju vilesid ja kellasid küljes (ühenduvus mobiiliga, filmide-fotode vaatamine jne jms), kui miski neist on oluline, siis tuleb ka neid jälgida.
Kindlasti külasta Garmin.com ja Garmin.ee veebe ning kasuta aparaatide võrdlemise võimalusi. Samuti surfa-guugelda natuke laias ilmas ja kiika ka ebay-sse, seal on aegajalt müügis väga hea hinnaga aparaadid, mida sa tegelikult vajad, aga mida Eestis letist ei müüda. Ma ise näiteks ostsin Zumo 400, mis on sama mis 550, aga odavam, ilma bluetoothi ja mitme muu minu jaoks mõtetu viguriga (NB! Vaata co.uk, .de jm Eurotsooni ebay-d ja samuti seda, kus asub müüja, väljaspolt EL-i ostes keevitatakse hinnale juurde toll+km).
Ma isiklikult soovitaks vaadata pigem mõnda uuemat aparaati, mitte vana klassikut, tuleb vaid leida hea diil laiast maailmast üles. Kuigi mõnikord on vanadel funktsioone, mida uutel ei ole ning uued on täis topitud meelelahutust ja kohati kahtlase väärtusega sisteeme.
torupill kirjutas:Oleks ju abiks, kui asfalttee oleks kaardil teist värvi kui teised...
Oleks, väga nõus. Aga ma kordan: Asfaldi/betooni/munakivide/kruusa eristamiseks Garminil erinevaid teedeklasse ette ei ole nähtud. Teede värvid ja laiused on Garminil "rauas", mitte ei olene kaardist. Ja vähe sellest - üks ja sama teeklass näeb veel eri seadmetes erinev välja.
Segan korra Jussi teemasse vahele. Sang soovitaks Zumo 400. Mis mudeleid ja kaarte meie kõvemad orienteerumis käpad(metsa ja kruusa mehed) kasutavad?
Plaan endale ka miskit soetada.
sang kirjutas:näiteks Zumo 400-500 seeriatel kestab autonoomsus mitte rohkem kui tunnikese.
kas zumo 550-l 4h polnud aeg?
kui tohib oma nüvi 550-t kiita, siis sai tehtud mõni aeg tagasi ca 5-6 tunnine tripp ja aku pidas vastu ning umbes 45 min jäi veel ülegi.Taustvalgus oli 20% peal, kuid võin ka eksida. Ise siiralt loodan, et akut annab veel veidi "treenida" (vaatamata sellele, et tegu liitjum akuga).
-
- Tsikkel: HusaBerg
- Kontakt:
No metsas peaks ikka käsigeps olema, suure "lauluraamatu" lõhud esimeses võsas ära.
kõrtsmikumolu kirjutas:No metsas peaks ikka käsigeps olema, suure "lauluraamatu" lõhud esimeses võsas ära.
Selle vastu aitab Touratechi statiiv
mella kirjutas:sang kirjutas:näiteks Zumo 400-500 seeriatel kestab autonoomsus mitte rohkem kui tunnikese.
kas zumo 550-l 4h polnud aeg?
Vahet pole, tõsisemaks matkaks ikka mõttetu aeg.
tonjuh kirjutas:Segan korra Jussi teemasse vahele. Sang soovitaks Zumo 400. Mis mudeleid ja kaarte meie kõvemad orienteerumis käpad(metsa ja kruusa mehed) kasutavad?
Plaan endale ka miskit soetada.
Täpsustaks: ma oman, aga tingimata ei soovita . Lihtsalt inimeste eelistused on erinevad ja neile eelistustele vastavad apraadid samuti.
Kui soovitamiseks läheb, siis tsiklil kasutamiseks on parim Zumo660.
Kui tahad ka jalgsimatkal pikamalt kasutada, siis vali Oregoni, Dakota ja Colorado mudelite vahel. Aga need ei paku minu teada häälnavigeerimise võimalust, mis on mõistlik auto/tsikliga pikema orienteerumise puhul. Nii et sa pead hindama, kus sa rohkem gepsu kasutad ja kuhu sa kompromissi teed.
-
- Tsikkel: HusaBerg
- Kontakt:
kraut kirjutas:kõrtsmikumolu kirjutas:No metsas peaks ikka käsigeps olema, suure "lauluraamatu" lõhud esimeses võsas ära.
Selle vastu aitab Touratechi statiiv
Kummuli ratast kraavist välja sikutades, haagib see statiiv vastikult puujuurte taha.
Lugesin Jussi postituse nüüd korralikult läbi
aga asja juurde tagasi - mida siis tahta? siin kindlasti on teadjaid. käsigeps oleks küll hea - veekindel ja robustne, aga kuidas nendel teedekaardi näitamisega lood on? kuidas aitavad auto GPS-id näit. regio kaartidega? milliseid variante pähe kargab? räägime siinkohal üliodavast otsast - kasutatud masinatest, võib-olla eBays passimisest jne.
Zümodest jms. ei ole mõtet rääkida - seal polegi midagi rääkida... sellist pappi juss juba vallasvara alla ei pane.
Ehk siis Juss on (jätkuvalt) kõige odavama otsa asjade peal väljas. Sel puhul pakuks välja, et otsi kasutatud GPSMAP60 apraati. See on küll vana ja väikse ekraaniga, aga veekindel ja tunnistab Eesti detailkaarte. Sellest odavamate/vanemate mudelite hulgast mõistlikku leida on juba keeruline. Kui sa just ei taha piirduda kompassi, koordinaatide ja tehases laetud väga üldise maailma kaardi kasutamisega (mida sa tõenäoliselt ei taha). Kardetavasti Eesti just erilist järelturgu neil asjadel pole, aga väljamaistes (Soome, skandinaavia, saksa) vastavates foorumites ja ebays ringituuseldamine viib vast õnnele lähemale.
sang kirjutas:et otsi kasutatud GPSMAP60 apraati.
Täpsemalt - GPSmap 60CSx või 60Cx.
C tähendab värvilist ekraani, ilma milleta kaardid väga raskestiloetavad on.
X tähendab tundlikku Sirf3 vastuvõtjat. Analoogsed (vanemad) ilma X'ta mudelid kipuvad metsas ja majade vahel märksa kergemini satelliite kaotama.
S tähendab altimeetrit ja magnetkompassi.
Vaata ka Becker Z100 Crocodile, kiire protsessor, sama tarkvara, mis Garminil, soodne hind. http://www.photopoint.ee/et/toode/15041 ... -crocodile. Võrdlustest http://www.motorradonline.de/de/zubehoe ... aete/88431
-
- Tsikkel: Punane Roller
- Tänanud: 20 korda
- Tänatud: 2 korda
VäleKonn kirjutas:Vaata ka Becker Z100 Crocodile, kiire protsessor, sama tarkvara, mis Garminil, soodne hind. http://www.photopoint.ee/et/toode/15041 ... -crocodile. Võrdlustest http://www.motorradonline.de/de/zubehoe ... aete/88431
On mõningaid põhjuseid miks mina Beckerit ei soovitaks:kodumaise kaardi otsing-kehvake,tripi logi-puudub,pole veekindel,päiksega tsikli peal kehvalt nähtav.
Alex@pool aastat beckeri omanik

Müüa 2006 V-strom, üks omanik, kallilt.
-
- Tsikkel: Honda XRV 750 Africa Twin
- Kontakt:
http://cgi.ebay.com/TDS-Nomad-Data-Coll ... 2c51185e05
Miks mitte mõne sellise asja otsa ehitada? Saab proovida nii eomap, kui regio, kui tomtom, kui misiganes tarkvarasid. Ja kui natuke otsida ja puurida, saab vastavasisulisele jurakale ka topo kaardid sisse pookida. Oziexplorer jookseb selles suurepäraselt. Tavaline metsaminek on ikkagi kindel siht ja eesmärk, mitte lihtsalt keeraks teelt kõrvale, seega ise panustasin Walkabout Hammerhead 3 peale. Pole küll teab mis üüberarvuti, aga kaardijooksutamisega saab super hakkama ja ilmastikukindlamat on keeruline leida.

On mõningaid põhjuseid miks mina Beckerit ei soovitaks:kodumaise kaardi otsing-kehvake,tripi logi-puudub,pole veekindel,päiksega tsikli peal kehvalt nähtav.
Ole Sa tänatud, oleksin selle juba peaaegu ära ostnud!
-
VäleKonn kirjutas:On mõningaid põhjuseid miks mina Beckerit ei soovitaks:kodumaise kaardi otsing-kehvake,tripi logi-puudub,pole veekindel,päiksega tsikli peal kehvalt nähtav.
Ole Sa tänatud, oleksin selle juba peaaegu ära ostnud!
Ei...ära nüüd siis nii kohe...tegelikult olen mina selle putukaga suhteliselt rahul kuna enamus ajast kasutan teda siiski autos.Kõik sõltub sellest mida sa temast ootad ja kui välja arvata kaardi juhatus(eestis), siis ülejäänud asjad mind väga ei häiri ja kui täna peaks uuesti ostma vastavalt nendele nõudmistele mis mul olid-valiks uuesti beckeri.Need kommentaarid olid mitte asja halvustamiseks vaid lihtsalt järelemõtlemiseks.Ise soetan endale juurde ilmselt Nüvi 550 mida saan rohkem kasutada kruusarattal ja atv-l.Asfaldi rattale jääb kindlalt endiselt peale becker ja samuti autosse.
Täna(2012) eelistan ma igas asendis rataste peal Garminit...Becker on ainult auto jaoks.Nii, et tuli oma sõnu süüa asfaldi ratta kohapealt

-
- Tsikkel: YZ250F, Ducati Monster S4
- Tänanud: 338 korda
- Tänatud: 435 korda
- Kontakt:
Siin on palju ja väga palju räägitud Garmin navidest aga kas kellegi on ka iGo softiga navidega kogemusi?
-
- Tsikkel: iž jupiter 3
- Kontakt:
põgus kokkupuude on olemas, aitab kasutada küll ja kaart pole ka kõige hullem (tomtomi default kaardiga võrreldes on igo detailsem minumeelest, metsateid ja asju muidugi pole)
ise läksin säästupoliitikale üle, geps dealextremest (http://www.dealextreme.com/products.dx/ ... search.gps), kaardid internetist aga muidugi, tsikli selga seda gepsu ei pane.
mx77 kirjutas:Siin on palju ja väga palju räägitud Garmin navidest aga kas kellegi on ka iGo softiga navidega kogemusi?
on. kasutusel iGO8 ja isiklikult eelistan tomtom7-le. seda eelkõige just omaduste pärast, näiteks maastikuprofiilid, logide haldus jms. inet selle softi kohta ka suht palju infot täis, kui vähegi viitsib vaeva näha saab sellest suht kodustatud looma teha Garminiga võrrelda küll ei oska kuna pole viimast näppinud.
Alex kirjutas:VäleKonn kirjutas:Vaata ka Becker Z100 Crocodile, kiire protsessor, sama tarkvara, mis Garminil, soodne hind. http://www.photopoint.ee/et/toode/15041 ... -crocodile. Võrdlustest http://www.motorradonline.de/de/zubehoe ... aete/88431
z100croco peaks ikka olema veekindel
-
rinx85 kirjutas:Alex kirjutas:VäleKonn kirjutas:Vaata ka Becker Z100 Crocodile, kiire protsessor, sama tarkvara, mis Garminil, soodne hind. http://www.photopoint.ee/et/toode/15041 ... -crocodile. Võrdlustest http://www.motorradonline.de/de/zubehoe ... aete/88431
Alex@pool aastat beckeri omanikz100croco peaks ikka olema veekindel
ei, ei ole...kõigest pritsmekinde(see on ka juhendis kirjas)l.Veekindel tähendab pool tundi meetri sügavusel aga sinna ma seda junni küll ei riskiks panna.

Liitu vestlusega
Vestluses osalemiseks pead sa olema motokommuuni liige
Avan konto
Pole veel liige? Pole probleemi, registreeru ja liitu.
Liikmena saad sa ise postitada ja vastata teisetel või tellida endale teavitusi vestluse edenemise kohta.
Kõik siin on tasuta ja võtab vaid minuti. Kohtusi sellega ei kaasne.