GPS valve ja jälgimisseade

Kõik mis puudutab mootorratta sõiduks vajalikku varustust. Nii seda, mis mootoratturile selga käib, kui ka seda, mis usinad tsiklistid oma rataste külge kruvivad. Mootorratturi kiivrid, kindad saapad ja joped. Räägi mootorratturitega.

Moderaator: Moded

Teema algataja
Madis902

GPS valve ja jälgimisseade

Lugemata postitus Postitas Madis902 »

Tere

Liitusin motomaailmaga paar aastat tagasi ja isiklikust huvist ning vajadusest hakkasin tegelema erinevate mootorratta valve lahenduste välja töötamisega. Esialgne eesmärk oli enda ratast valvata reaalajas jälgida. Mulle kohe üldse ei sümpatiseerinud see mõte, et mul on enda jaoks väga kallis masin, mis seisab õues ja on potensiaalne (proovi korra veel) ahvatlus mõnele tüübile kes ta pikali lükkab või näpud taha ajab. Tahtsin lahendust, mis teavitaks mind kui ratast liigutatakse, kas siis kuhugi treileri peale või ümber..

Tänaseks olen leidnud GPS seadme mis unerežiimis tarbib väga vähe voolu (arvestades mootorratta väikest akut), liigutamisel helistab mulle ja erinevate sündmuste puhul nagu välise toite lahti ühendamine, piirkonnast lahkumine jne saadab SMS teavituse. Lisaks on võimalik ka reaalajas jälgida seadme asukohta. GPS seadmeid ostan ise otse Teltonika tehasest Leedus.

Lisaks olen ise arendanud ja seadme millega on võimalik GPS seade puldist valvestada ja valvest maha võtta.

Seadmed ise on väikesed ja neid on lihtne ise rattale paigaldada (valvestuse lisaseadmega näiteks tuleb ühendada ainult kaks klemmi otse akule ja valmis).

Võimalusteks on:

• Piirkonna määramine: Määra kaardil piirkond, mille lahkumisel või sisenemisel saad SMS-teavituse.

• Automaatne geotsoon: Pärast sõiduki parkimist luuakse soovitud raadiusega geotsoon, mille lahkumisel saadetakse SMS-teavitus.

• Kiiruseületamise teavitus: Saad teavituse, kui sõiduk ületab määratud kiiruse.

• Vooluahelast lahti ühendamine: saad SMS-i või kõne, kui seade ühendatakse vooluahelast lahti.

• Välise aku tühjenemise teavitus.

• Avariiteavitus

• Pukseerimise või liigutamise teavitus: Saad teavituse, kui sõidukit pukseeritakse või liigutatakse.

• Kukkumise teavitus: Saad teavituse, kui mootorratas kukub ümber.

Lisaks pakume:
Ligipääsu meie koostatud juhendile kuidas ise seade töökorda seadistada.
• seadme seadistamist
• paigaldust
• GSM- ja serveriteenust (sõiduki reaalajas jälgimine, aruanded, e-maili teavitused)
• seadme renditeenust (koos GSM- ja serveriteenusega)

Olemas on ka võimalus rentida seade näiteks motoreisi jaoks (reisiajalugu, reaalajas jälgimine, valvelahendused - täis pakett).

Hindadest:

GPS seade ise on FMB965 hinnaga 65€ (arvega)
Püsikuludeks võib olla minimaalselt GSM kaardi tasu ~ 1,5 - 2€ kuus. Võimalus on sisse panna vabalt valitud M2M kaart, kasutada kõnekaarti või võtta GSM teenus meie poolt.

Rohkem infot meie FB lehelt: www.facebook.com/gpslahendused
Kasutaja avatar

Macintosh
Maagia ja nõidumine
Tänanud: 1095 korda
Tänatud: 1117 korda
Kontakt:

Re: GPS valve ja jälgimisseade

Lugemata postitus Postitas Macintosh »

Kui suur see seade on (mõõdud) ja kui kaua ta enda aku pealt töötab?
🧢 👕 🏍 T-särgid, pusad, mütsid ja kingitused mootorratturile . 🚀🚀 🍀 VAATA LÄHEMALT

Teema algataja
Madis902

FMB965 seadmel on 1200mAH sisseehitatud aku. Tootja lubab, et korra päevas perioodilisi andmeid saates peab aku ~ 30 päeva.
Ise olen katsetanud ja confides seadme võimalikult ökonoomseks on tulemus olnud kuni 42 päeva. Ilmselt oleneb nagu akude puhul ikka siis ka välistingimustest.

Kui seade on ühendatud sõiduki aku toitele siis saab vastupidamist mõõta kuudes. Kui kasutada vahel lisaseadet valvestamiseks puldist siis olenevalt aku mahutavusest (seal lisaseadmete all RC1 on ka voolude tarbimise info).

FMB965 seadme datasheet ja rohkem infot on leitav: https://gpslahendused.ee/gps-seadmed/
Kasutaja avatar

slev
Tänanud: 13 korda
Tänatud: 20 korda

Lugemata postitus Postitas slev »

Alarmseade võiks telefonile helistada, kui on häire. SMS saabumist ma ei kuule öösel, kui magan.
Kas on SIM kaarte, mis töötavad ka igal pool välismaal?
Mis kaardirakendust see seade kasutab? Selle kohta võiks olla infot ja pilte.

Olen mõelnud, et veelgi parema alarmseadme saaks siis, kui lisada "radar sensor", mis saadab häire, kui mõni inimene liigub mootorratta läheduses.
Radar sensoreid müüakse erinevaid Aliekspressis (nt selline). See ei ole tavaline PIR liikumisandur vaid palju kavalam seade, mille saab kere plastiku taha ära peita.
Kasutaja avatar

ranel
Tsikkel: 2x XL600V, DT125R, DRZ-E
Tänanud: 70 korda
Tänatud: 372 korda

Lugemata postitus Postitas ranel »

Mis see väga vähe voolu SI ühikutes oleks?
http://tsiklireisid.blogspot.com/
Mootoritõstuki rent Tartus 15 EUR päev. 55684121. www.rsrehvid.ee Mobiilne rehvivahetus Lõuna- Eestis. 53 843 843 Mitas ja Bridgestone mootorratta rehvide müük

Teema algataja
Madis902

Kahe häireteate puhul nagu välise toite kadumine ja pukseerimine on võimalik seadistada nii SMS kui ka kõne teavitus. Kõne teavituse puhul helistab helistab seade määratud numbrile.

Kui soovid ise GSM teenuse pakkuja võtta siis Eestis on meil Tele2; Telia ja Elisa.
Ise pakun Elisa kaarti, mis toimib nii Eestis kui ka Euroopas.

Kaardirakendusena pakun koostöös FleetCompletega nende kvaliteetset ja eestikeelset plarformi.

Turul on ka erinevaid tasuta kaardiplatforme teatud piirangutega (nagu piiratud ajalugu ja keelevalik). Üks tasuta kaardiplatform on näiteks https://www.gps-server.com/.

Vastavalt sellele kui mugavat süsteemi klient tahab saame ka parima ja soodsama lahenduse (kombinatsiooni) välja pakkuda.

Mis puutub Radar sensoritesse ja süsteemidesse siis mõte tundub huvitav ja miks mitte kuid sellel omad suured miinused mida näen. Üks neist on näiteks suur voolutarve. Sellised radarsensorid on küllaltki suure voolutarbimisega ja pisike mootorratta aku tühjeneks ilmselt loetud päevadega. Teine miinus on liiga palju häireteateid. Näiteks parkides rahvarohkes kohas või sõidutee ääres..
Kui sõidukil kodus kindel parkimiskoht siis miks mitte see parkimiskoht varustada radariga/ liikumisanduriga. Seda pakub Tuya näiteks.
slev kirjutas: 20 Jaan 2025, 05:34
Alarmseade võiks telefonile helistada, kui on häire. SMS saabumist ma ei kuule öösel, kui magan.
Kas on SIM kaarte, mis töötavad ka igal pool välismaal?
Mis kaardirakendust see seade kasutab? Selle kohta võiks olla infot ja pilte.

Olen mõelnud, et veelgi parema alarmseadme saaks siis, kui lisada "radar sensor", mis saadab häire, kui mõni inimene liigub mootorratta läheduses.
Radar sensoreid müüakse erinevaid Aliekspressis (nt selline). See ei ole tavaline PIR liikumisandur vaid palju kavalam seade, mille saab kere plastiku taha ära peita.

Teema algataja
Madis902

ranel kirjutas: 20 Jaan 2025, 09:13
Mis see väga vähe voolu SI ühikutes oleks?
FMB965 tarbimine unerežiimis on ~1mA
Ärkvel olles ~22,82 – 250 mA (22,82 mA GPS seade ärkvel on nominaal tarbimine; 250 on PEAK ehk maksimum)

Kasutades Lisaseadet RC1 (puldiga)
https://gpslahendused.ee/lisatarvikud/
https://gpslahendused.ee/wp-content/upl ... de-EST.pdf
On ootel tarbimine ~ 5,5 mA
Kasutaja avatar

urmas66
Toetajaliige
Tsikkel: Yamaha TDM 850
Tänanud: 1990 korda
Tänatud: 585 korda

Lugemata postitus Postitas urmas66 »

Navirec pakub täiesti juhtmevabat ja akuga(3a) töötavat lahendust ehk tsikliaku ei ole kasutuses. Mu meelest oli seade 80-90€ ja kuumaks vist a´5€ Ja selliseid lahendusi on tegelikult ilmselt igal seda teenust pakkuval ettevõttel. Kuna olen ise Navireci klient,siis millagi küsisin sõbra jaoks sealt seda. Ise ei pea neist GPS-dest muud kui reisiträkkimist, aga seda teeb täna telefon.
Sõidetud rattad:Riga-d erinevad,Turist T200 73`,Jawa`d erinevad ,Honda Varadero XL 1000 99`,Yamaha TDM 850 97`...
ML-Transport AS
Kiired kaubaveod Tallinn-Helsinki,Helsinki-Tallinn
Kaubavedu Scandinaavias ja Baltimaades.

Teema algataja
Madis902

See seade millest räägid on TAT100, Teltonika seade.

Mul ka tootevalikus selline seade täiesti olemas.

See seade sobib hästi saadetiste, kauba jms jälgimiseks. Seade ei jälgi sõidukit reaalajas. Ta ärkab perioodiliselt ja saadab oma asukoha andmed serverisse. Sellel seadmel ei ole muid valvefunktsioone. Ehk siis hea seade näiteks kärule või kuhugi mujale sõidukisse ära peita ja oodata kuna perioodilised andmed tulevad, et siis hetkeasukoht saada.
Samuti on see seade veidike suurem kui FMB965 või FMB930 jne.

Valveseadmena pigem ei soovita kui tahad reaalajas jälgida ja erinevaid häireteateid saada.

Nagu ka ennem mainisin siis vastavalt kliendi soovile ja sellele kui mugavat varianti tahab, saan pakkuda ka head lahendust.
Kõige soodsama kombinatsiooni saaks näiteks FMB920 seadme näol (55€ seade) + GSM teenus ~ 2€ kuus ja tasuta GPS-server. com platform. Sellise komboga on olemas reaalajas jälgimine, häireteated jne.

urmas66 kirjutas: 20 Jaan 2025, 12:04
Navirec pakub täiesti juhtmevabat ja akuga(3a) töötavat lahendust ehk tsikliaku ei ole kasutuses. Mu meelest oli seade 80-90€ ja kuumaks vist a´5€ Ja selliseid lahendusi on tegelikult ilmselt igal seda teenust pakkuval ettevõttel. Kuna olen ise Navireci klient,siis millagi küsisin sõbra jaoks sealt seda. Ise ei pea neist GPS-dest muud kui reisiträkkimist, aga seda teeb täna telefon.
Kasutaja avatar

slev
Tänanud: 13 korda
Tänatud: 20 korda

Lugemata postitus Postitas slev »

Motorratta asukoha ligikaudseks jägimiseks sobib ka Apple Airtag. Neid võib ära peita mitu tükki. AirTag saadab infot nende mobiiltelefonide kaudu, mis on läheduses. Teiste inimeste asukohta ei saa niimoodi siiski pikalt jälgida, sest nad saavad paari päeva pärast teate.

Ma sain välismaal tsiklit rentides teate, et tsikli omanik jälgib minu asukohta AirTag abil.

Teema algataja
Madis902

Siin tekibki küsimus, kellele mida vaja on. Airtag igati asjalik asi mida igaljuhul mõistlik kiivri sisse, kohvrisse ja gondli [Motobot: õige on "gondli"] vahele ära peita.
Kui on vajadus reaalajas jälgida, reisil olles sõidu kokkuvõtet teha või häireteateid saada kui keegi aku lahti ühendas või mootorratast liigutas siis kahjuks airtag ei aita.

Võibolla kui mõelda ka sellele, et mida me üldse valvame jälgimisseadmega või mis see eesmärk on? Kui kardame vargaid? Kas tahame teada kui tuul ratta ümber lükkas? Kas tahame reisil olles pärast kaardil vaadata kus sõitsime?
Mis puudutab vargaid ja pahasid inimesi siis siin on nii palju muutujaid, milleks valmis olla on praktiliselt võimatu. Kui on organiseeritud grupp kes rattale järgi tuleb siis ei aita ka kõige kangemad lukud ja jälgimisseadmed. Need teevad lihtsalt varga elu raskemaks.
Kui mõtleme veits teist tsenaariumit, mis on tõenäolisem siis tulevad vargad meie enda lähedalt. Neil on eesmärk see ratas võimalikult kiiresti kuhugi ära toimetada, seal veits kosmeetikat teha ja siis väljamaal uuesti turule lükata, või siis osadeks maha müüa. See sama muster toimib meil siin Eestis väga kenasti. Siin võiks see reaalajas jägimise võimalus ja häire teate tulemine olla üks loogilisemaid variante kuidas oma vara tagasi saame enne kui see on juppideks lammutatud või välismaa bürokraatia hammasrataste vahele sõudnud. Kui meil on võimalus vargus ise tõkestada või saab politsei operatiivselt kuumadel jälgedel rattale järgi siis on ka tõenäosus, et ohvri jaoks saab see kiiremini läbi ning ratas on alles.

slev kirjutas: 20 Jaan 2025, 12:32
Motorratta asukoha ligikaudseks jägimiseks sobib ka Apple Airtag. Neid võib ära peita mitu tükki. AirTag saadab infot nende mobiiltelefonide kaudu, mis on läheduses. Teiste inimeste asukohta ei saa niimoodi siiski pikalt jälgida, sest nad saavad paari päeva pärast teate.

Ma sain välismaal tsiklit rentides teate, et tsikli omanik jälgib minu asukohta AirTag abil.
Kasutaja avatar

ranel
Tsikkel: 2x XL600V, DT125R, DRZ-E
Tänanud: 70 korda
Tänatud: 372 korda

Lugemata postitus Postitas ranel »

Ma ei tea, mis seadmest sa räägid, kuid kaubikutel on probleemiks, et need imevad aku tühjaks. Tarbivad 150-200mA. Tööl masinapargil kõigil Navirecid peal.Nädal aega seisnud masinatel pole üldse haruldane probleem, et käivituseks enam piisavalt voolu pole. Mis ajal ja miks see tarbimine järgi tuleb, ei tea. Pigem harjunud paratamatusega, et masinaid peab pidevalt liigutama ja seisma ei tasu pikemalt jätta. Muidu aga head seadmed.
http://tsiklireisid.blogspot.com/
Mootoritõstuki rent Tartus 15 EUR päev. 55684121. www.rsrehvid.ee Mobiilne rehvivahetus Lõuna- Eestis. 53 843 843 Mitas ja Bridgestone mootorratta rehvide müük

Teema algataja
Madis902

Ta peab silmas seda seadet:

See toimib välise toiteta ja saadab ainult perioodilisi andmeid ärgates.

Teltonika seadmed on väga hästi seadistatavad ja tõesti on võimalus, et valesti seadistatuna võivad akut koormata. 150-200mA seistes on ilmselgelt tarbimine liiga suur. Isegi kui hetkeliselt (PEAK) on kuni 250mA siis nominaal tööajal peaks see siiski jääma alla 100mA. Ning unerežiimis alla 10mA (FMB965 ja FMB930 puhul isegi 1mA juurde).

ranel kirjutas: 20 Jaan 2025, 12:51
Ma ei tea, mis seadmest sa räägid, kuid kaubikutel on probleemiks, et need imevad aku tühjaks. Tarbivad 150-200mA. Tööl masinapargil kõigil Navirecid peal.Nädal aega seisnud masinatel pole üldse haruldane probleem, et käivituseks enam piisavalt voolu pole.
Viimati muutis Madis902, 21 Jaan 2025, 10:08, muudetud 1 kord kokku.

Teema algataja
Madis902

Näitena võin veel välja tuua, et ühel mu kliendil on kaubiku kuut varustatud uste magnetanduritega, temperatuurianduriga ja tänu sellele olen seadistanud GPS seadme iga minuti tagant andmeid saatma (24/7). Ehk siis seade on koguaeg sees ning edastab andmeid. Seni pole akuga probleeme olnud. Lisaks aktiveerisin talle tühja aku teavituse. Tuleb SMS kui toiteaku tase langeb alla 11,8 voldi.

Madis902 kirjutas: 20 Jaan 2025, 13:00
Ta peab silmas seda seadet:

See toimib välise toiteta ja saadab ainult perioodilisi andmeid ärgates.

Teltonika seadmed on väga hästi seadistatavad ja tõesti on võimalus, et valesti seadistatuna võivad akut koormata. 150-200mA seistes on ilmselgelt tarbimine liiga suur. Isegi kui hetkeliselt (PEAK) on kuni 250mA siis nominaal tööajal peaks see siiski jääma alla 100mA. Ning unerežiimis alla 10mA (FMB965 ja FMB930 puhul isegi 1mA juurde).

Lihtne arvutus näitab ka veel, et kui auto aku on näiteks 12V 600Ah siis isegi pidevalt 150mA tarbiva seadmega jätkub aku kogumahust 166 päevaks.
Ilmselt on seal miski muu probleem kui akud tühjad on või siis kasutate tõesti seadmeid millel kõvasti suurem tarbimine.

Ma ei tea, mis seadmest sa räägid, kuid kaubikutel on probleemiks, et need imevad aku tühjaks. Tarbivad 150-200mA. Tööl masinapargil kõigil Navirecid peal.Nädal aega seisnud masinatel pole üldse haruldane probleem, et käivituseks enam piisavalt voolu pole.
Kasutaja avatar

Turist
Tänanud: 100 korda
Tänatud: 213 korda

Lugemata postitus Postitas Turist »

Lihtne arvutus näitab ka veel, et kui auto aku on näiteks 12V 600Ah
Sinna läks vist 1 null kogemata juurde, keskmine sõiduauto/väikekaubiku aku on pigem 60 Ah kandis. Arvestame ka seda, et autol on mingi nö loomulik tarbimine (sh alarm).

Teema algataja
Madis902

Väike näpukas jah, hea, et tähelepanu juhtisid.

Aga igaljuhul on seadme tarbimine pidevalt 150-200mA liiga suur ja see ei ole normaalne. Ilmselt peaks sellisel juhul vaatama seadme konfiguratsiooni üle või seadme välja vahetama.
Turist kirjutas: 20 Jaan 2025, 22:31
Lihtne arvutus näitab ka veel, et kui auto aku on näiteks 12V 600Ah
Sinna läks vist 1 null kogemata juurde, keskmine sõiduauto/väikekaubiku aku on pigem 60 Ah kandis. Arvestame ka seda, et autol on mingi nö loomulik tarbimine (sh alarm).
Kasutaja avatar

urmas66
Toetajaliige
Tsikkel: Yamaha TDM 850
Tänanud: 1990 korda
Tänatud: 585 korda

Lugemata postitus Postitas urmas66 »

Ma ei tea, mis seadmest sa räägid, kuid kaubikutel on probleemiks, et need imevad aku tühjaks. Tarbivad 150-200mA. Tööl masinapargil kõigil Navirecid peal.Nädal aega seisnud masinatel pole üldse haruldane probleem, et käivituseks enam piisavalt voolu pole. Mis ajal ja miks see tarbimine järgi tuleb, ei tea. Pigem harjunud paratamatusega, et masinaid peab pidevalt liigutama ja seisma ei tasu pikemalt jätta. Muidu aga head seadmed.
Need on natuke teised seadmed ja need imevad isegi rekka akud nii umbes kuu ajaga külmal ajal tühjaks. Selleks on ka rekkadel täna need hoolduslaadijad taga, kui seisma jäävad või siis mass välja. Kaubikul see keerulisem, aga saab ju vajadusel panna. Uuematel rekkadel saab kogu tarbimise väljalülitamise ka läbi juhtaju sisse kirjutada. Ehk a´la seisab ööpäeva ja siis lülitab kõik tarbijad välja.
Linnukesega ees on uuema põlvkonna autod ja üks neist on veel aktiivne, kuid ilmslet läheks ka veidi aja pärast välja. Need on reede õhtul seima jäänud. Teised on aktiivsed kuniks akus voolu on
image.png
image.png (7.36 KiB) Vaadatud 1214 korda
Sõidetud rattad:Riga-d erinevad,Turist T200 73`,Jawa`d erinevad ,Honda Varadero XL 1000 99`,Yamaha TDM 850 97`...
ML-Transport AS
Kiired kaubaveod Tallinn-Helsinki,Helsinki-Tallinn
Kaubavedu Scandinaavias ja Baltimaades.

Teema algataja
Madis902

urmas66 kirjutas: 26 Jaan 2025, 10:51
Need on natuke teised seadmed ja need imevad isegi rekka akud nii umbes kuu ajaga külmal ajal tühjaks. Selleks on ka rekkadel täna need hoolduslaadijad taga, kui seisma jäävad või siis mass välja. Kaubikul see keerulisem, aga saab ju vajadusel panna. Uuematel rekkadel saab kogu tarbimise väljalülitamise ka läbi juhtaju sisse kirjutada. Ehk a´la seisab ööpäeva ja siis lülitab kõik tarbijad välja.

Eks neid seadmeid ole erinevaid jah, mida peale pannakse. Ise ei olegi varem kuulnud, et see probleem nii suur on. Aga kui räägite, et on siis ei ole põhjust ka kahelda.

Ise olen viimase pooleteist aasta jooksul Teltonika hingeeluga end kurssi viinud ja nende erinevate seadmetega töötanud siis tean öelda, et neil on äärmiselt hea seadistamise võimalus. Saab väga ökonoomseks seadistada ja kui kasutada unerežiime siis sel ajal on tarbimine tõesti väga väike. Nagu eelpool mainisin siis ~1mA.

Eriti oluline on see väike tarbimine just pisikeste akude puhul nagu mootorratastel, ATV-del jne.

motoreis
Tsikkel: Honda CB500X 2019, 48000km ls
Tänanud: 151 korda
Tänatud: 47 korda

Lugemata postitus Postitas motoreis »

Teltonika seadmed tõesti head ja igati seadistatavad(une režiimile jne), olen nendega tööalaselt mitu aastat kokku puutunud. Autol ja motikal siiani peal, soovitan, kel huvi sõidupäevikut või marsruute jälgida, asukohta vaadata või isegi akupinget autol või rattal.

CaveMan
Tänanud: 7 korda

Lugemata postitus Postitas CaveMan »

Tunnen huvi aga kahjuks ei leidnud rohkem infot FB lehelt ega kodulehelt.
Tuleb seade osta, SIM kaart on vajalik. Mis veel? Tõenäoliselt on veebiteenuse jaoks vajalik kuutasuline teenus tellida? Mis see maksab?
Kas on olemas veebirakendus ja ka Anroid/iOS äpid või midagi nenest?
Mainid pulti, millest saab valvet peale-maha panna. Mis see maksab?

Madis902 kirjutas: 08 Jaan 2025, 11:47
Hindadest:

Püsikuludeks võib olla minimaalselt GSM kaardi tasu ~ 1,5 - 2€ kuus. Võimalus on sisse panna vabalt valitud M2M kaart, kasutada kõnekaarti või võtta GSM teenus meie poolt.

Teema algataja
Madis902

CaveMan kirjutas: 29 Mai 2025, 20:02
Tunnen huvi aga kahjuks ei leidnud rohkem infot FB lehelt ega kodulehelt.
Tuleb seade osta, SIM kaart on vajalik. Mis veel? Tõenäoliselt on veebiteenuse jaoks vajalik kuutasuline teenus tellida? Mis see maksab?
Kas on olemas veebirakendus ja ka Anroid/iOS äpid või midagi nenest?
Mainid pulti, millest saab valvet peale-maha panna. Mis see maksab?

Madis902 kirjutas: 08 Jaan 2025, 11:47
Hindadest:

Tere. Saatsin Teile sõnumi.
Vasta

Liitu vestlusega

Vestluses osalemiseks pead sa olema motokommuuni liige

Avan konto

Pole veel liige? Pole probleemi, registreeru ja liitu.
Liikmena saad sa ise postitada ja vastata teisetel või tellida endale teavitusi vestluse edenemise kohta.
Kõik siin on tasuta ja võtab vaid minuti. Kohtusi sellega ei kaasne.

Registreeru

Logi sisse

Mine “Sõidu- ja lisavarustus”