Lubade tegemine

Otsustasid endale mootorratta load teha ja mootorratturiks hakata? Räägi siin kõigest, mis on seotud mootorratta lubade, eksamite, koolituse, lihtsalt tsiklisõidu või liikluse ja seadustega. Kindlustusest räägi ka siin.

Moderaator: Moded

Kasutaja avatar

alopex
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas alopex »

Vastavalt EV kehtivale seadusele võib teha liiklusteooriaeksamit 6 kuud ja sõidueksamit 3 kuud enne 18 aastaseks saamist. See on nii autojuhilubade , kui ka mootorratta lubadega. Tean seda täpselt, kuna ise tegelen A ja B kati koolitusega.
Koolitunnistusele märgitakse lihtsalt A kategooria ja kogu lugu. Millise võimsusega luba keegi taotleb , sõltub siis juba taotleja vanusest.
Näiteks: Kui noor on 16 aastane , siis eksamile võib ta ju alles minna ka siis , kui on 18 ja ega siis omet ta ei hakka tegema A1-te.
Kui sulle koolist selliselt vastati , siis oovitan otsida teine kool, sest kui on nii haige vastus , siis tõenäolislet on ka koolitus bullshitt.

Teema algataja
mart211

Lugemata postitus Postitas mart211 »

Koolitunnistusele võivad jah sulle ainult A kirjutada, kuid mingi aeg peale kursusele registreerimist peavad nad su nime ARKi sisse kandma, ning sinna peavad nad juba märkima kas taotled A2 või midagi muud, kui pole 18 siis ei saa sind A2 kursusele kirja panna. Sellise infi pakkus mulle ABC koolitus.

Kasutaja avatar

Villem
Tsikkel: XT660R, GasGas EC250
Tänatud: 9 korda

Lugemata postitus Postitas Villem »

Nii tundub olema jah. Nagu ikka need Eesti asjad on, üks seadus lubab, samas teine sama asja keelab, käseb, poob ja laseb. Rakveres öeldi mulle ka autokoolides, et enne 18 ea. ei saa nad A2 kursusele võtta.

Terv,
Villem aka Villu aka Madis :)

Zidist

Lugemata postitus Postitas Zidist »

Aga kui mul A1 olemas on juba?

kill

Lugemata postitus Postitas kill »

ARKile autokooli poolt esitatud A2 kategooria koolitusgrupi nimekirjas olevad isikud peavad olema vähemalt 17,5 aastat vanad.
Juhiloa taotlejaks muutub isik siis kui ta teeb ARKile vastavasisulise avalduse, mitte sellega kui kool saadab tema andmed koolituse kohta ARKi.

to Zidist: kui sul on A1 kategooria luba, siis A2 saamiseks piisab peale 18ndat sünnipäeva ARKis sõidueksami sooritamisest vastava kategooria tsikliga.

Kasutaja avatar

alopex
Kontakt:

Paraku poel asjast ikkagi õigesti inimesed aru saanud! Toon näite elust enesest:
Tuleb A-d õppima naisterahvas, kellel on b load käes juba kuskil 10 aastat. Seaduse järgi on tal õigus taotleda A-d ilma piiranguta, aga vähene kogemus, kaal ,pikkus ei anna talle piisavlt kindlust sõita vähemalt 35KW rattaga ja ta otsustab hoopis õppida A1. Kuidas koolitajal on võimalik teada enne koolitust , milleks keegi võimeline on. Elu paneb selle ise paika. Mul oli 2007 aastal 2 sellist juhtumit.
Mitte mingit vahet pole koolitsprogrammis- kui inimene õpib esmast A1 või A2(nagu teie seda nimetate-NB! sellist kategooriat polegi olemas- on kuni 25KW)
Asi lihtsalt selles, et kui taotled kuni 25KW luba , siis ratta selga istuda õppesõiduks ei tohi enne ,kui oled 17,5 aastat vana .
aga lugege ise:
https://www.riigiteataja.ee/ert/act.jsp?id=86016#

ja seal on ka kirjas:
2.2. Koolituskursusele võib võtta õppima kuni kuus kuud enne punktis 2.1 toodud tähtaegu.

Kasutaja avatar

alopex
Kontakt:

Zidist kirjutas:

Aga kui mul A1 olemas on juba?

Sina võid teha A2 :D sõidueksami teha ära 3 kuud enne 18 aastaseks saamist :D

Loe liiklusseadust : https://www.riigiteataja.ee/ert/act.jsp?id=701836

§33. Mootorsõiduki juhtimine eksamisõidul

(1) Mootorsõiduki juhtimise aluseks eksamisõidul on majandus- ja kommunikatsiooniministri määratud asutuse poolt eksamineeritava nimele vormistatud sõidueksami kaart.

(2) Käesoleva paragrahvi lõikes 1 nimetatud sõidueksami kaart vormistatakse pärast liiklusteooriaeksami sooritamist.

(3) Käesoleva paragrahvi lõikes 1 nimetatud eksamineeritav loetakse juhiks.

(4) Esmase juhiloa taotleja ei või sooritada sõidueksamit varem kui kolm kuud enne käesoleva seaduse § 29 lõikes 1 nimetatud vanuseni jõudmist.

Teema algataja
mardikas

Lugemata postitus Postitas mardikas »

Minu arust pole mingit probleemi, kui hakkad A2 tegema enne 18 eluaastat. Ise hakkasin tegema A2 lube 17,5 aastaselt, autokoolis ega ARK-i teooria eksamil ei tekkinud mingeid probleeme. Ainult ARK-i sõidueksamit ei saanud enne teha kui olin täisealine. Tänaseks on ka see tehtud ning taskus pesitseb juhiluba mis lubab sõita kuni 25kw rattaga.

Teema algataja
Damaged

Lugemata postitus Postitas Damaged »

:lol: Täiesti segane värk !
Ma ei tea...ma ootan parem 18 saamiseni ära siis pole mingit jamasid.
6 kuud oodata veel.

Zidist

Millised on ratta alam- ja ülemmäärad kubatuuri ja võimsuse osas? Plaan teha Paides eksam, siis peab vist oma ratas olema? 650cm3 ja 23kW masinaga peaks vist saama.

Teema algataja
ROM35

Lugemata postitus Postitas ROM35 »

Zidist kirjutas:

Millised on ratta alam- ja ülemmäärad kubatuuri ja võimsuse osas? Plaan teha Paides eksam, siis peab vist oma ratas olema? 650cm3 ja 23kW masinaga peaks vist saama.

kui teed piiratud a-d siis saad sellise kubatuuri, kilowatiga hakkama.

Zidist

Radial autokoolist sain sellise vastuse:

Piiratud juhtimisõigusega isik, kes on saanud 18-aastaseks, võib pärast
teooria- ja sõidueksami sooritamist autoregistrikeskuses (ARK) saada
B-kategooria auto esmase juhtimisõiguse ja esmase juhiloa. Nimetatud
eksameid ARK-ses saate sooritada mitte enne kui 1 kuu enne 18. aastaseks
saamist.
Autokoolis selleks käima ei pea. A-kat. piiratud juhtimisõigust,
kui Teil A1 on olemas, saate samuti taodelda ARK-ses 18-aastaseks
saamisel. A-kat. juhilubade taotlemiseks tuleb autokoolis läbida
täiendõppe koolitus juhul, kui on olemas B-kat. täisload ja vanust
vähemalt 21 eluaastat. Riigilõivude tasumise kohta leiate põhjalikumat
infot ARK kodulehel www.ark.ee

Valejutt vist?

Teema algataja
ROM35

Lugemata postitus Postitas ROM35 »

Zidist kirjutas:

Radial autokoolist sain sellise vastuse:

Piiratud juhtimisõigusega isik, kes on saanud 18-aastaseks, võib pärast
teooria- ja sõidueksami sooritamist autoregistrikeskuses (ARK) saada
B-kategooria auto esmase juhtimisõiguse ja esmase juhiloa. Nimetatud
eksameid ARK-ses saate sooritada mitte enne kui 1 kuu enne 18. aastaseks
saamist.
Autokoolis selleks käima ei pea. A-kat. piiratud juhtimisõigust,
kui Teil A1 on olemas, saate samuti taodelda ARK-ses 18-aastaseks
saamisel. A-kat. juhilubade taotlemiseks tuleb autokoolis läbida
täiendõppe koolitus juhul, kui on olemas B-kat. täisload ja vanust
vähemalt 21 eluaastat. Riigilõivude tasumise kohta leiate põhjalikumat
infot ARK kodulehel www.ark.ee

Valejutt vist?

küsisin aidest. a1- piiratud a-ks, tarvis minna arki ja teha eksam ja kõik. see täiendõppe jutt tuleks siis kui sul poleks enne mingit pistmist a-katiga. mina saan nii aru.

Zidist

Jah, seda ma tean, aga ma juhtisin tähelepanu BOLDIS kirjutatule.

Kasutaja avatar

Õnnekas
Tsikkel: Suzuki DL650 V Strom
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas Õnnekas »

Damaged kirjutas:

:lol: Täiesti segane värk !
Ma ei tea...ma ootan parem 18 saamiseni ära siis pole mingit jamasid.
6 kuud oodata veel.

Mis siin nii segast on, tehti sulle ju puust ette ja punaseks. Kaks võimalust, kas otsi mõni teine autokool, kus osatakse seaduseid lugeda või eks siis oota. Veel parem oota 21. eluaastani, siis saad kohe täisvõimsuse peale teha (tingimusel, et B-kati teed nüüd ära). :roll:

Lauri23

Lugemata postitus Postitas Lauri23 »

No mina tegin hiljuti ARK-is B kategooria teooriaeksami 2 kuud enne 18 aastaseks saamist. Minuteada tohib teha 3 kuud enne 18a saamiseks eksamid ära teha.

Teema algataja
mart211

Lugemata postitus Postitas mart211 »

teooria peaks saama lausa kuus kuud enne sünnipäeva teha, sõidueksami kolm kuud varem.

Teema algataja
dahenk

Lugemata postitus Postitas dahenk »

Nonii, küsiks siin ka oma küsimused lubade kohta ära, saaks ehk asja vähe selgemaks, sest olen endal liinid juba kokku lasknud peas :D

Olean hetkel pisut vanem kui 15 pool ning saaksin tegema hakata A1'te, ehk siis keavde poole, kui kursused algavad. Ja samas on plaan teha ka B kategooria piiratud, ehk kutsika load. Koos tegemine läheks maksma 9000 + ARK'i asjad. Aga kuidas nüüd ARK'le tasumisega on, kui ma teen A1 ja B kategooria, kas siis 2x 1140?

Ja 18 aastaselt sooviks teha B kategooria ning A2 (>25kW). Nagu ma eelnevast arutlusest olen aru saanud, siis piisab ainult ARK'i sõidueksamist, et teha A1'st A2 ja B piiratust B esmane? Ja teine küsimus on see, et palju ma ARK'le seejuures tasuma pean?

Kasutaja avatar

motoratsutaja
Tsikkel: Yamu FJR 1300, Yamu WR 450
Tänatud: 1 kord

Lugemata postitus Postitas motoratsutaja »

Tallinna osakonna kontaktandmed:
Sekretär: 620 1316
Faks: 620 1283
Infotelefon (tööpäeviti kell 8.30-16.30): 620 1200
Tallinna osakonna e-post: tallinn@ark.ee
Eksamitega seotud e-post: tallinnaeksam@ark.ee
Osakond on avatud:
E - R 9.00 - 17.30

Ja saad kõige adekvaatsema vastuse oma küsimustele :!:

Kasutaja avatar

alopex
Kontakt:

dahenk kirjutas:

Olean hetkel pisut vanem kui 15 pool ning saaksin tegema hakata A1'te, ehk siis keavde poole, kui kursused algavad. Ja samas on plaan teha ka B kategooria piiratud, ehk kutsika load. Koos tegemine läheks maksma 9000 + ARK'i asjad. Aga kuidas nüüd ARK'le tasumisega on, kui ma teen A1 ja B kategooria, kas siis 2x 1140?

Ja 18 aastaselt sooviks teha B kategooria ning A2 (>25kW). Nagu ma eelnevast arutlusest olen aru saanud, siis piisab ainult ARK'i sõidueksamist, et teha A1'st A2 ja B piiratust B esmane? Ja teine küsimus on see, et palju ma ARK'le seejuures tasuma pean?

A liikluseksam 380.-
A sõidueksam 380.- (kuna pead tegema kas siis oma või autokooli rattaga, Viljandi ARK-l ei ole ratast)
A load 380.-
B-liikluseksam 380.-
B- sõidueksam 450.-
B- load (piiratud) 250.-
KOKKU 2220.-
Kui oled 18 siis
A sõidueksam 380.-
B-liikluseksam 380.-
B- sõidueksam 450.-
Load 380.-
Kokku :1590.-

Kasutaja avatar

Tar
Tsikkel: YZF-R1

Lugemata postitus Postitas Tar »

Kui ma ARK-is esmased A & B ajaliselt suht lähestiku tegin, siis piisas plastiku eest ühe korra 380.- maksmisest. Muidugi sai eelnevalt ARK-i tegelastega asi kokku lepitud, et nad peale esimese sõidueksami sooritamist kohe plastikut vorpima ei hakkaks.

Kasutaja avatar

alopex
Kontakt:

Tar kirjutas:

Kui ma ARK-is esmased A & B ajaliselt suht lähestiku tegin, siis piisas plastiku eest ühe korra 380.- maksmisest. Muidugi sai eelnevalt ARK-i tegelastega asi kokku lepitud, et nad peale esimese sõidueksami sooritamist kohe plastikut vorpima ei hakkaks.

Eka need ARK-st tahavad jah kohe plastikud trükki saata , aga siin nipp väga lihtne ----ärge makske lubade eest , makske ainult eksamite eest - siis ei lähe luba trükki.

Zidist

Kui on A1 ja B piiratud, siis plastiku pealt ei hoia kuidagi kokku kuna A1 plastikul ning B piiratud juhiluba papil. Koolis võidab ainult teooriatundide arvelt ning samas sõidutundides saab auto kogemusi tsiklisõidus kasutada ning vastupidi.

Teema algataja
dahenk

Seda nüüd küll jah, et A1 tuleb plastikul ning B piiratud paberil.

Suured tänud alopexile, sain hulka targemaks tänu sellele hinnakirjale :wink: Ei jõudnud veel ARK'st küsidagi.

Natuke nüüd autokoolist kah.
Huvitav, et hinnas teooria tundide hind ei kajastu, sesuhtes et näitkes : A kategooria - 4500.-, B kategooria - 6000.- ja A ning B koos on 9000.-
Tähendab, et odavam tuleb ta koos tehes ainult 500kr. Nii A kui B teooria tundide arv on 41h. Kokkuvõttes nagu erilist hinna vahet polegi. Või on tõesti eraldi ka teooria tunnid?

Kasutaja avatar

Stonekurg
Tsikkel: zx7r
Tänanud: 1 kord
Tänatud: 1 kord

Lugemata postitus Postitas Stonekurg »

Teooria on siiski ühine. Ja 4500+6000-9000=1500.- :wink:

kawasaki zx7r
Kasutaja avatar

mmz
Tsikkel: Yamaha R1
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas mmz »

OT: A-kati teooria on nagu ta on muidugi. Enamasti kipub vist nii olema, et lähed kohale, natuke midagi räägitakse ja lepitakse esimene sõiduaeg kokku. Peale seda ainult sõidad ja lõpuks teed lihtsalt teooriaeksami. :P

Kasutaja avatar

Märkö
Tsikkel: Suzuki GSX-R 1000 K5

Lugemata postitus Postitas Märkö »

mmz kirjutas:

OT: A-kati teooria on nagu ta on muidugi. Enamasti kipub vist nii olema, et lähed kohale, natuke midagi räägitakse ja lepitakse esimene sõiduaeg kokku. Peale seda ainult sõidad ja lõpuks teed lihtsalt teooriaeksami. :P

Enamasti ongi kooli teooria pigem iseseisev õppimine kodus :)

Kasutaja avatar

DGAF
Tsikkel: Yamaha R1 track only

Lugemata postitus Postitas DGAF »

A kategooria ja B kategooria teooria osa on siiski ikkagi erinev, A kategoorias õpetatakse sulle pigem väärtusliku infot tsikkli ja temaga sõidu kohta

born under a bad sign

Teema algataja
dahenk

Stonekurg kirjutas:

Ja 4500+6000-9000=1500.- :wink:

Haha, eks ikka kiiruga tulevad sellised vead :D

Aga eks peab mingi hetk autokoolidega suhtlema hakkama, saab ka selles osas ehk targemaks.

Kasutaja avatar

dimi1974
Tsikkel: Honda CBF 1000

Lugemata postitus Postitas dimi1974 »

Vasta

Liitu vestlusega

Vestluses osalemiseks pead sa olema motokommuuni liige

Avan konto

Pole veel liige? Pole probleemi, registreeru ja liitu.
Liikmena saad sa ise postitada ja vastata teisetel või tellida endale teavitusi vestluse edenemise kohta.
Kõik siin on tasuta ja võtab vaid minuti. Kohtusi sellega ei kaasne.

Registreeru

Logi sisse

Mine “Mootorratta load, liiklus, motokoolitus ja sõit”