Tsiklistide käitumine liikluses on muutunud üsna jaburaks, tihti ettearvamatuks.

See on kommuuni see osa, kus saab motovaba juttu ajada.

Moderaator: Moded

Kasutaja avatar

M.T.
Tsikkel: -
Tänanud: 163 korda
Tänatud: 355 korda

Re: Tsiklistide käitumine liikluses on muutunud üsna jaburaks, tihti ettearvamatuks.

Lugemata postitus Postitas M.T. »

@will111 su küsimusele vastuseks, loe mu teksti viimast lõiku. Kui sa sealt vastust ei saanud ja endiselt tekkis küsimus, siis ma ei saa kahjuks rohkem aidata ;) Ma juba ennetasin, sest olin 99% kindel, et selline küsimus tuleb. Ja no ei eksinud.

701
Toetajaliige
Tsikkel: Desert X, FE 350, Montesa
Tänanud: 177 korda
Tänatud: 98 korda
Kontakt:

Re: Tsiklistide käitumine liikluses on muutunud üsna jaburaks, tihti ettearvamatuks.

Lugemata postitus Postitas 701 »

Fox kirjutas: 30 Mai 2024, 16:38
Kui automaatkasti omanik on jala juba pidurile asetanud, siis võiks jällegi ühe sammu ette mõelda minuarust? Isegi kui kohe järsku pidurdust ei tule siis ikkagi kui jalg juba piduripedaalile läks, võib ju eeldada, et juht näiteks nägi kaugemal eespool potensiaalset takistust ja on valmis pidurdama.
Võib aga ei pruugi. See on sõidustiil selline. Antakse vaikselt gaasi, kuni hoog tundub liiga suureks minema. Siis tõstetakse jalg pidurile, ei pidurdata, vaid hoitakse jalga piduril. tuli põleb aga mingit pidurdamist ei toimu. Seda seni, kuni hoog tundub liiga väike olema. Siis tõstetakse jalg jälle gaasile. Ja nii kilomeetrite kaupa. Mitte, et see väga levinud oleks aga piisavalt, et tähelepanu väärida juba. Lihtsalt jutu jätkuks.
Jah Willil on õigus, mingi tuli võib aga ei pruugi tähendada eeldatavat manöövrit. Maaksil on kah õigus, ainult tulede järgi otsust langetada on minu meelest ennatlik, lisaks tuleb vaadata kuhu suunda teise sõiduki nina ikka reaalselt liigub.
Seda tahtsingi öelda, mitte vaidlemise pärast vaidlema hakata.
Ma ei kuuluta tõde vaid avaldan arvamust.
https://amehitus.eu/
Kasutaja avatar

Piipz
Soe ja sõbralik
Tsikkel: Suzuki DL 1050 DE (2023)
Tänanud: 140 korda
Tänatud: 366 korda
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas Piipz »

daub kirjutas: 30 Mai 2024, 07:11
Ja Piipz jutu peale tahaks vägisi öelda, et kui oled kiirem mine mööda, kui ei olnud nii kiire, et mööda minna, siis hoia pikivahet, mitte ära sõida tagumikus kinni. Vahet pole kas ees on ratas, rekka või ufo. (togi)
Aga kuna ma olen nii sõbralik ja pehme inimene, siis ei ütle.
Vast ei sõitnud päris tagumikus kinni, lihtsalt taga. Mööda ei saanud minna, sest mu pirukas ei reageeri nii kiiresti, kui motikas ning minu frustratsioonks sõitsime peaaegu terve tee samasse kohta. Aga see ei olnudki jutu mõte. Suunda tuleb näidata, kui on, kellele näidata. Miskipärast on paljudel autokoolist jäänud meelde, et suunda peaks justkui endale näitama ( a la ringteel siis näitad ühe vilksatuse, kui juba manööver käib). Ei pea.
Kasutaja avatar

Tuuletallaja
Tsikkel: Neegrikaksik
Tänanud: 124 korda
Tänatud: 77 korda

Lugemata postitus Postitas Tuuletallaja »

OT: aga tuleb meelde juhus, kus mu kunagises töökohas paarimees ja patrullpolitseinik (re)tsiteerisid Mustamäe tee ääres, öösse umbes 2-paiku võidu LE teemal, kas keset ööd, tühjal teel peaks (kellelegi olematule?) suunda näitama või mitte. Peale meeldivat vestlust mindi laiali sõpradena ning tõenäoliselt ei näita (enam) kumbki keset ööd, tühjal teel iseendale suunda, sest see on ikka teiste teavitamiseks oma kavatsustest.
Minu jaoks on see kõik siin üks sotsiaalne eksperiment :bsmile:
Suu võib käia, mootor peab käima!
'96 XRV750
'97 XL600V
'89 Jawa 638
Kasutaja avatar

simp
Tsikkel: sv1000n
Tänanud: 122 korda
Tänatud: 192 korda

Lugemata postitus Postitas simp »

tjah, mina mõtlen sellest niimoodi, et suund on juhuks kui mul midagi märkamata jäi ja annab teistele võimaluse minu vigu parandada. Ka tühjal teel, kus ma kedagi ei näe parasjagu.

Eksime ju kõik, suund annab teistele eelhoiatusena infot.
Kasutaja avatar

zombi
Tsikkel: Honda VT600 Shadow
Tänanud: 103 korda
Tänatud: 65 korda

Lugemata postitus Postitas zombi »

Kui näitad regulaarselt suunda, on see sul nii käes, et ENNE manöövri alustamist teed seda juba automaatselt isegi inimtühjal metsateel.
Kavrossist Hondani. Vahepeal ka Hiina needust.

motikus
Tsikkel: Vulcan S
Tänanud: 37 korda
Tänatud: 11 korda

Lugemata postitus Postitas motikus »

Tuuletallaja kirjutas: 31 Mai 2024, 16:37
OT: aga tuleb meelde juhus, kus mu kunagises töökohas paarimees ja patrullpolitseinik (re)tsiteerisid Mustamäe tee ääres, öösse umbes 2-paiku võidu LE teemal, kas keset ööd, tühjal teel peaks (kellelegi olematule?) suunda näitama või mitte. Peale meeldivat vestlust mindi laiali sõpradena ning tõenäoliselt ei näita (enam) kumbki keset ööd, tühjal teel iseendale suunda, sest see on ikka teiste teavitamiseks oma kavatsustest.
Tühi on see tee ainult sinule, sest sa ei märganud kedagi teist.
Vabalt võib olla, et pimedas põõsa tagant hakkab tumedas jopes ületama teed inimene, kellele sa suunatuld ei näidanud.
Kasutaja avatar

Turist
Tänanud: 100 korda
Tänatud: 213 korda

Lugemata postitus Postitas Turist »

Kui suunatule näitamist nõudvaid manöövreid teha ja seejuures peab oma peas sel teemal mingi arutelu tekitama, kas mingites konkreetsetes oludes (näiteks pimedas näiliselt üksi teel sõites) ikka on mõtet seda teha või mitte, siis on midagi kusagil mäda. Algajast saaks veel aru, aga kogenud juhil peaks see automaatselt tulema. :wack:
Kasutaja avatar

MustVälk
Tänanud: 574 korda
Tänatud: 35 korda

Lugemata postitus Postitas MustVälk »

See ongi nii, et enamus kordi ei tule rea vahetus või ristmik ikkagi üllatusena. Ehk siis võiks eeldada, et inimene teab kuhu ta planeerib sõita ja oskab niipalju ette mõelda, et millal on vaja suunda näidata vastava manöövri jaoks. Et võiks eeldada, et inimene kõigepealt veendub, et kõik märkavad suunatuld ja siis hakatakse alles veenduma, et kas manöövri tegijal on kuhugi keerata!

Ma olen isegi kuskil kitsal metsarajal näidanud suunda, aga isegi naersin, et ma ei tea kellele seda vaja oli näidata. :D
Kui sa arvad, et su tööd suudaks teha ka mingi masin, siis me ehitame selle masina sulle!
Kasutaja avatar

urmas66
Toetajaliige
Tsikkel: Yamaha TDM 850
Tänanud: 1991 korda
Tänatud: 585 korda

Lugemata postitus Postitas urmas66 »

Üks asi,mis mul nö käe sees pole on parkimiskohalt väljatagurdades suuna näitamine või parkimiskohale tagurdamisel selle näitamine. Üldjuhul kui keegi läheduses,siis ikka näitan,aga vahel jääb ka näitamata. LS seda igaljuhul pidavat nõudma räägivad nooremad pereliikmed :)
Sõidetud rattad:Riga-d erinevad,Turist T200 73`,Jawa`d erinevad ,Honda Varadero XL 1000 99`,Yamaha TDM 850 97`...
ML-Transport AS
Kiired kaubaveod Tallinn-Helsinki,Helsinki-Tallinn
Kaubavedu Scandinaavias ja Baltimaades.

Ikka mina
Tsikkel: KTM 380 2t, Suzu 450, KTM
Tänanud: 68 korda
Tänatud: 41 korda

Lugemata postitus Postitas Ikka mina »

Suunatule näitamine va jalgrattaga sügades on nii elementaarne et .... oled sa üksi või kaksi, päeval või öösel.
Mind ajavad hulluks need lambad kes viimasel hetkel pidurdavad kärsa klaasi, tehakse kiirpööre ja siis udutavad edasi.
Ausalt, annaks vahest lõuksi sellistele - pole ju raske teha aegsasti üks laisk liigutus ja informeerida kaaskulgejaid?
Pärast kui jama käes siis vahitakse lamba näoga kuud ja halisetakse.
Kasutaja avatar

Macintosh
Maagia ja nõidumine
Tänanud: 1095 korda
Tänatud: 1117 korda
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas Macintosh »

Turist kirjutas: 02 Juun 2024, 00:23
Kui suunatule näitamist nõudvaid manöövreid teha ja seejuures peab oma peas sel teemal mingi arutelu tekitama, kas mingites konkreetsetes oludes (näiteks pimedas näiliselt üksi teel sõites) ikka on mõtet seda teha või mitte, siis on midagi kusagil mäda. Algajast saaks veel aru, aga kogenud juhil peaks see automaatselt tulema. :wack:
Üldjuhul sellele mõtlema ei pea, üna automaatseks muutnud, vahel tuleb mõnes aeglasema liiklusega 90 kraadises kurvis suund endalegi ootamatult sisse puhtalt automatismist. Küll aga on tulnud liikluses ette situatsioone, kus tuleb otsustada, kas teha manööver kiirelt ära või näidata suunda ja oodata, et ülejäänud liiklejad jõuaksid mu kavatsusest aru saada. Ma olen sellisel juhul valinud esimese. Aga kõiki häid asju alati korrag ei saa. :)
🧢 👕 🏍 T-särgid, pusad, mütsid ja kingitused mootorratturile . 🚀🚀 🍀 VAATA LÄHEMALT

Ikka mina

No eks ikka tuleb ette olukordi kus vaja põige teha jne aga üldjoontes on kahjuks väga paljudel rutiin - suunatuli on nõrkadele.
Pärast jama hakatakse seletama midagi pikivahest, ridade vahetuse eesõigusest, jne.
Pekki küll, hea et kaamerad ja muud vidinad on välja mõeldud.
Kasutaja avatar

Macintosh
Maagia ja nõidumine
Tänanud: 1095 korda
Tänatud: 1117 korda
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas Macintosh »

Ikka mina kirjutas: 03 Juun 2024, 09:27
Suunatule näitamine va jalgrattaga sügades on nii elementaarne et .... oled sa üksi või kaksi, päeval või öösel.
Mind ajavad hulluks need lambad kes viimasel hetkel pidurdavad kärsa klaasi, tehakse kiirpööre ja siis udutavad edasi.
Ausalt, annaks vahest lõuksi sellistele - pole ju raske teha aegsasti üks laisk liigutus ja informeerida kaaskulgejaid?
Jalgrattaga sõites olen täheldanud, et autojuhid ei tea ega saa aru, mida tähendab küünarnukist kõverdatud üles tõstetud parem käsi. Olen paari tuttava noorema mehega sellest ka rääkinud ja neile on tulnud see täieliku üllatusena.

image.png
image.png (50.86 KiB) Vaadatud 3805 korda
🧢 👕 🏍 T-särgid, pusad, mütsid ja kingitused mootorratturile . 🚀🚀 🍀 VAATA LÄHEMALT

morse
Tsikkel: 690 Enduro R, Jawa 634, DR Big
Tänanud: 291 korda
Tänatud: 233 korda

Lugemata postitus Postitas morse »

Macintosh kirjutas: 03 Juun 2024, 11:08
Jalgrattaga sõites olen täheldanud, et autojuhid ei tea ega saa aru, mida tähendab küünarnukist kõverdatud üles tõstetud parem käsi. Olen paari tuttava noorema mehega sellest ka rääkinud ja neile on tulnud see täieliku üllatusena.

image.png
Kasutan seda vanakooli liigutust päris tihti. Näiteks eile külkal oli aku tühi ja suunatuled tühikäigul ei tahtnud vilkunud. Jalgrattaga kasutan vahest ka. Ma eeldan ka, et paljud ei tea, mida see täpselt tähendab aga distsiplineerib ikka - jäetakse väike pikivahe, et näha, mida see vend seal ees üritab.

Suunatuli on (eriti mootorratturi jaoks) nii ilmselge asi, mida pigem alati kasutada, et ei tea, kas nutta või naerda selle arutelu üle siin. (crash)
Kasutaja avatar

Maaks
Toetajaliige
Tsikkel: Yamaha FZ8SA
Tänanud: 192 korda
Tänatud: 406 korda

Lugemata postitus Postitas Maaks »

image.png
See on veic segadusse ajav märk jah, võimalusel tuleks vältida! Saab kasutada paremat kätt või paremat jalga ... :ner:
image.png
image.png (48.42 KiB) Vaadatud 3774 korda
Garaažis: Pannonia 250TLF, Yamaha FZ8-SA
Kasutaja avatar

Henn
Tsikkel: Honda
Tänanud: 1 kord
Tänatud: 64 korda

Lugemata postitus Postitas Henn »

urmas66 kirjutas: 02 Juun 2024, 22:15
Üks asi,mis mul nö käe sees pole on parkimiskohalt väljatagurdades suuna näitamine või parkimiskohale tagurdamisel selle näitamine. Üldjuhul kui keegi läheduses,siis ikka näitan,aga vahel jääb ka näitamata. LS seda igaljuhul pidavat nõudma räägivad nooremad pereliikmed :)
Ma pargin tagurpidi 90% juhtudel. Sõidan parkimiskohast mööda, parem suund ja tagurdan pöördega parkimiskohale. Tihti jääb minu taha olematu pikivahega seisma teine sõiduk. Sest eessõitja tagurpidikäigu tuli ja vilkuv suunatuli tekitab tema peas täieliku lühise. Seisame siis mingi aeg kuni ta tagurdab või mööda põikab ja ma saan parkida. Liikluse nö lugemine, teise juhi tegevuse ennustamine - see oskus on pöördvõrdeline igasugu nutipluti ja muude sõiduabidega. Õpetatud abitus, kahjuks.
Kasutaja avatar

Maaks
Toetajaliige
Tsikkel: Yamaha FZ8SA
Tänanud: 192 korda
Tänatud: 406 korda

Lugemata postitus Postitas Maaks »

Seisma jäädes suunda ikka näitad paremale @Henn ? või tambid lihtsalt pidurit :-)
Garaažis: Pannonia 250TLF, Yamaha FZ8-SA
Kasutaja avatar

ranel
Tsikkel: 2x XL600V, DT125R, DRZ-E
Tänanud: 70 korda
Tänatud: 372 korda

Lugemata postitus Postitas ranel »

Henn kirjutas: 03 Juun 2024, 12:10
Ma pargin tagurpidi 90% juhtudel. Sõidan parkimiskohast mööda, parem suund ja tagurdan pöördega parkimiskohale. Tihti jääb minu taha olematu pikivahega seisma teine sõiduk. Sest eessõitja tagurpidikäigu tuli ja vilkuv suunatuli tekitab tema peas täieliku lühise. Seisame siis mingi aeg kuni ta tagurdab või mööda põikab ja ma saan parkida. Liikluse nö lugemine, teise juhi tegevuse ennustamine - see oskus on pöördvõrdeline igasugu nutipluti ja muude sõiduabidega. Õpetatud abitus, kahjuks.
Ma teen tavaliselt sama liigutust ohutuledega hoog maha pidurdades ja siis ohutuledega tagurdades. Üldiselt pikivahega nii probleeme polegi, aga millegipärast osadel on nagu haigus hakata mööda suruma üle kõnniteede jne, selle asemel et oodata see 10-20s ära. Aga noh ma tagurdan ka ülivaikselt, et kellelgile pauguga sisse ei paneks. Hiljaaegu ühe mootorratturiga saigi kõks ära tehtud selles olukorras peale 3.5 aastat. Eriti tore on haagisega tagurdada.
http://tsiklireisid.blogspot.com/
Mootoritõstuki rent Tartus 15 EUR päev. 55684121. www.rsrehvid.ee Mobiilne rehvivahetus Lõuna- Eestis. 53 843 843 Mitas ja Bridgestone mootorratta rehvide müük

will111
Tänanud: 47 korda
Tänatud: 396 korda

Lugemata postitus Postitas will111 »

Mis tulesid ja nende vilkumist ning vilgutamist puudutab siis just täna sõites meenus, mismoodi näiteks ise praktiliselt koguaeg "kasutan" pidurituld. Just tuld, mitte pidurit! Nimelt ma kasutan momendiks pidurile vajutamist, et deaktiveerida püsikas. Ja püsikat kasutan absoluutselt koguaeg ja igalpool, linnas ja kõikjal kus vähegi võimalik. Loomulikult see ei toimu pikalt pidurit peal hoides aga eks tyuli korraks süttib kindlasti...mitte mingit reaalset pidurdamist sellele aga ei järgne, ega eelne ega toimu. Kui nüüd minu taga sõitjad hullult pingsalt lähtuksid, või lähtuvad sellest piduritule jälgimisest...ja MITTE sellest, mida auto nende ees tegelikult teeb siis nad ilmselt hakkavad kohe ise ka pidurit tallama. Ja võibolla hakkavadki, ega mina ei tea...kuigi arvan, et lõviosa ei jõua reaalselt reageerida sest eks see tuluke max sekundi põleb. Loomulikult ma ei tee seda liigutust mitte meelega kellegi segadusse ajamiseks vaid lihtsalt sellepärast, et esiteks nii on sisse harjunud ja teiseks sest nii on mugav ja kiire. Eelmisel autol nimelt püsika "maha võtmise" nupp rooli peal üldse ei toiminud seega ainult piduriga seda maha saigi.
Aga jah, hea näide sellest minumeelest kuidas puhtalt kellegi tulede järgi reageerimine liikluses on ebaadekvaatne. Täpselt samamoodi ei tea kunagi, mida kellegi suuna näitamine täpselt tähendab. Nii mõnigi pistab selle vilkuma oma 10+ sekundit enne reaalset manöövrit. Ja sõidab seejärel esmalt mööda kohast, kus ma oleksin EELDANUD, et tüüp tahab ära keerata.
Kasutaja avatar

renx
Tsikkel: Ühe pütane porgand
Tänanud: 35 korda
Tänatud: 25 korda

Lugemata postitus Postitas renx »

Mersud vilgutavad pidevalt distantsi hoidva püsikaga sõites tagatulesid. Nii kui ees natuke kiirus muutub, tagatuli süttib.
XT600->XT660Z Tenere->KTM 690->Beta 250RR->Husaberg TE250->DR650->XT660R->KTM 690
Kasutaja avatar

daub
Tsikkel: F6C 1500
Tänanud: 34 korda
Tänatud: 39 korda

Lugemata postitus Postitas daub »

Sain mullu suvel suunatule kangi murdumise tõttu käega suunda näidates pea kuu aega sõidetud. Minule jäi küll mulje, et enamasti saadi aru, mida märguanne tähendab.
Kui sa tahad igal juhul kruusa vältida, siis leiab kruus su üles.
Pilt

motikus
Tsikkel: Vulcan S
Tänanud: 37 korda
Tänatud: 11 korda

Lugemata postitus Postitas motikus »

Henn kirjutas: 03 Juun 2024, 12:10
Vot see ei ole normaalne, kui keegi keset liiklust pärisuunalisel sõidurajal lihtsalt tagurdama hakkab, ülejäänud samal rajal liiklejatest hoolimata.

701
Toetajaliige
Tsikkel: Desert X, FE 350, Montesa
Tänanud: 177 korda
Tänatud: 98 korda
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas 701 »

motikus kirjutas: 03 Juun 2024, 20:28
Vot see ei ole normaalne, kui keegi keset liiklust pärisuunalisel sõidurajal lihtsalt tagurdama hakkab, ülejäänud samal rajal liiklejatest hoolimata.
Suuremates linnades ainult nii tee äärde parkima mahubki.
Ma ei kuuluta tõde vaid avaldan arvamust.
https://amehitus.eu/
Kasutaja avatar

MustVälk

Pühapäeva õhtul olin risti käruga üle vabaduse pst. :D
Klient ütles, et saab ka aias ringi keerata, aga peale vihma ma ei tahtnud riskida raske auto ja käruga.

Mul on mitu korda ikka seljatagant läbi lipsatud kuna sõidan pikalt parkimis koha ette. Ma ei saa aru kuhu inimestel nii kiire koguaeg on.
Kui sa arvad, et su tööd suudaks teha ka mingi masin, siis me ehitame selle masina sulle!
Kasutaja avatar

MustVälk

701 kirjutas: 03 Juun 2024, 20:41
motikus kirjutas: 03 Juun 2024, 20:28
Suuremates linnades ainult nii tee äärde parkima mahubki.
Ülemistel nägin täna sama. Buss oli sunnitud seisma kuniks auto boksi manööverdas.
Jabur küll. Aga mõnes kohas ei ole valikut. :)
Kasutaja avatar

Turist
Tänanud: 100 korda
Tänatud: 213 korda

Lugemata postitus Postitas Turist »

Ega teega risti olevale parkimiskohale sõites või sealt välja sõitmisel muud moodi ei saagi kui on vaja ühel neist kordadest tagurdada. :roll: Alati on nähtavuse ja ohutuse mõttes parem tagurdada kohe sinna minnes kuna siis näed mõlemasse suunda hästi ära, mis seal toimub. Välja tagurdades on nähtavus oluliselt halvem, tihti peab alguses üldse nö. pimesi tulema, eriti kui kõrval seisab näiteks kinnise kongiga kaubik.

Ikka mina

Kaubik on omaette teema - tänu kapitalismi viljakaltele tingimustele olen sunnitud aegajalt Renault Masterile sõitu tegema - no täis pimeda koolitus.
Edaspidi näed veel külje aknast ja peeglitest midagi aga tagurpidi sõites või alla 90 kraadises kurvis tuleb sõita ainult kolmanda silma ja inglite juhtimisel.
Päris pull, seda enam on vaja tulesid (ohukad ja suunatuled) vilgutada.
Pime nurk on ikka päris eesrindlikult arvestatav ja selle banduura pöörderaadius on ka paari staadioni jagu hektareid :)
Ausalt ei kujuta ette rekkameeste elu, neil peavad närvid ikka ehedast terasest olema :), võibolla suurem osa neist ongi säändsed rahulikud tegelased mitte möurapullid :)?
Kasutaja avatar

MustVälk

Kui on võimalik, siis elukutseline vaatab üle augu kuhu tagurdada. Ma hoian ka käruga ühte serva. Tean, et teiselt poolt pime nurk ikka mahub. :)
Samas keegi ei ütle, et pead kiiresti tegema. Ei tohi närvi minna. :)

jyrx
Tsikkel: Beta RR350Racing, HondaCBR1000
Tänanud: 14 korda
Tänatud: 28 korda

Lugemata postitus Postitas jyrx »

Loen seda lõime ja pean vist isegi kergendust tundma, et mu rattal polegi suunatulesid
Vasta

Liitu vestlusega

Vestluses osalemiseks pead sa olema motokommuuni liige

Avan konto

Pole veel liige? Pole probleemi, registreeru ja liitu.
Liikmena saad sa ise postitada ja vastata teisetel või tellida endale teavitusi vestluse edenemise kohta.
Kõik siin on tasuta ja võtab vaid minuti. Kohtusi sellega ei kaasne.

Registreeru

Logi sisse

Mine “Vaba teema”