Reverse trike, RT-1, 2020, saarlane
Re: Reverse trike, RT-1, 2020, saarlane
Tervitus!
See teema sai paljuski tehtud seepärast, et näidata, et saab küll kui tahta. Ja natuke lahti kirjeldada kogu protsessi. NB! Samas on iga ehitus erinev ja eriline, lähtuda ikkagi seadustest , mitte minu toodud infost.
Enne ehitamist sai vaid uuritud toruraami materjali ja keevituse nõuete kohta. Tol hetkel ja ka praegu ei ole materjalile eri nõudeid ja ka keevitajale mitte. Tsiteerin vastust 2018a jaanuarist: "Üksikkorras valmistatud L kategooria sõiduki raami materjal ja ehitus ei ole õigusaktides reguleeritud.
Ekspertide teenust Maanteeamet enam ei kasuta. Sõiduki vastavust tehnonõuetele kontrollitakse üksiksõiduki kinnituse käigus."
Minu trike on tehtud kõige lihtsamast S235 tõmmatud torust ja ka ise kokku keevitatud tavalise MIG keevitusega.
Lisaks sai tehtud eeltöö tehnonõudeid uuesti läbi sirvides ja enda jaoks vastava kategooria (L5E) nõuete kokkuvõtte tegemine. Uuesti seetõttu, et õnneks-kahjuks on mul 5a ARK töötamise kogemust ( küll juba üle 15a tagasi) ja natuke tean kust ja mida vaadata.
Üksiktüübikinnituse ja registreerimise jaoks tuli teha lisaks järgnevat:
- Raami tööjoonised ja fotod ehituse erinevatest etappidest;
- Seletuskiri;
Seletuskirjas tuleb ära näidata kelle poolt ja millise perioodi jooksul sõiduk valmistati, millised osad ise valmistati ja millised osteti. - Mootori soetamist tõendava dokumendi koopia;
- Fotod eest-, külg- ja tagantvaates;
- Üksikkinnituse riigilõivu 205.- tasumist tõendava maksekorralduse koopia;
Lisaks tegin kerged eskiisid rooli-ja vedrustuse geomeetriast. Kuna üritasin säilitada Golf III esitelje geomeetriat, siis sealt ka andmed.
Veel tuli esitada sõiduki kaalumistõend ning müra, heitmete ja pidurite kontrollimise väljatrükid.
Kaalumine toimus Metroserdis, muud eeltoodud kontrollid teeb ära TÜV.
Proovin kõigile vastata ka:
Arvele võtt hiljem läks suht libedalt. Reaalselt veetsin reg.eelses ülevaatuses ca kolm tundi. Ümber tuli teha tagatulede asetus ja esikaitserauale plastkorgid otsa. Tulede asetust kahjuks üheselt eestikeelsetest nõuetest välja ei tulnud ja aluseks siis eurodirektiivid. Aga õnneks oli see vaid max paari tunnine töö lisa.
Milleks? Täiesti õigustatud küsimus. Nu meil on pikad pimedad talveõhtud, mul on käed otsas ja inimesel peab mingi hobi olema. Mulle lihtsalt meeldib ise asju valmistada. Kaherattaline tsikkel on ka olemas, sõitnud olen alates 2002a-st. Pere, töö, maamaja, corona jne kõrvalt leiab ka sellise hobi jaoks aega.
Kahjuks on jah, minu RT teljevahe natuke liiga pikk, üritasin GOLF teljevahet säilitada kuid on sellele ca +10cm. Masina enda pikkus ei sega. Äkki järgmine versioon tuleb kompaktsem, naine ütles kohe, et tehku ma juba kohe kahekohaline...
Tagurpidikäigu saab aretada. Põhiliselt kasutusel RT-del kolm versiooni: spets vahekast, hammasrattaga elektrimootor ketiga haakumisse või siis elektrimootoril kummiratas vastu rehvi pöörlema. Ma tegin juhtmevalmiduse selleks viimaseks versiooniks ära, äkki talvel nokitsen selle kallal. Hetkel käib jalg raami vahel välja ja lükkan tagurpidi, või siis üldse kõrval seistes nagu tava ratast. Kergelt veereb.
Ketiga roolimine ei ole ilmselgelt parim valik, aga kuna minu esialgne eesmärk oli kasutada võimalikult palju juppe doonoritelt, siis Golf-i ja ka enamuste tavasõidukite roolilati ehitus on selline, et muudmoodi ei saanud. Samas kettülekanne annab võimaluse muuta ülekande vajadusel kiiremaks vaid hammasrataste suhte muutmisega. Ketile tuleb veel eraldi pingutus ja mingid katted peale.
"Kuuma" andmine- kahjuks polegi reaalselt veel tänaval sõitnud, pole lihtsalt ilma olnud. Mõned km sõitu on tulnud kolmel erineval siseplatsil sõites, masin ON väga äkiline, gaasipedaali tundlikkust võtsin peale esimest proovisõitu kohe 50% maha pedaali jõu õla muutmisega. Jah, spinni on ülilihtne teha. Tagarehv peaks tegelikult ca kaks korda laiem olema, hetkel 205/45R17 originaalveljel.
Lombist ei ole hea läbi sõita, isegi mitte väikesel kiirusel, proovitud. See on sellises konditsioonis ikkagi täiesti kuiva ilma sõiduk.
Lugupidamisega, saarlane
Liitu vestlusega
Vestluses osalemiseks pead sa olema motokommuuni liige
Avan konto
Pole veel liige? Pole probleemi, registreeru ja liitu.
Liikmena saad sa ise postitada ja vastata teisetel või tellida endale teavitusi vestluse edenemise kohta.
Kõik siin on tasuta ja võtab vaid minuti. Kohtusi sellega ei kaasne.