Ring peale Balkanile
Moderaator: Moded
Ring peale Balkanile
- mail stardin Balkani poole. Püüan jooksvalt tripi kohta infot üles riputada, võibolla saavad teised motohundid kasulikke vihjeid, kui kellelgi on sama kandi alistamise mõtted. Kui see on okei, toksin biker.ee-sse lühidalt teksti. Pilte koos laiendatud pildiallkirjadega leiab lingilt:
http://sverrelasn.wordpress.com/categor ... avastamas/
Kui kellelgi on mulle vihjeid anda, kus sõita ja mida külastada, siis olen ka rõõmus. Võib mainida üsna laias vallas alates muuseumitest kuni mõne mägise matkarajani välja, mis vaid iganes muljet on avaldanud. Suuremaid ja tuntumaid asju enam-vähem tean, aga näiteks kus Albaanias on kõige rohkem Enver Xoxha ajast jäänud punkreid jne, sellised vihjed on teretulnud.
Riigid, mida läbin - Läti, Leedu, Poola, Slovakkia, Sloveenia, Horvaatia, B-Hertsogoviina, Serbia, Albaania, Makedoonia, Montenegro, Kreeka, Bulgaaria, Ungari.
Rumeenia jääb seekord vahele, seda olen paar korda risti-põiki sõitnud.
Sverre
-
- Tänatud: 1 kord
- Kontakt:
Re: Ring peale Balkanile
Horvaatia rannikuäär on väga ilus. Kui ülesse otsa satud, siis käi kindlasti Pulas, Labinis ja Opatias. Ja loomulikult Zadaris.
Mõned vaated on siin:
Villis.ee
Wroomer.ee
laisaar.com
Jes, Istria poolsaarele ja Pulasse lähen. Vaatan maailma väikseima Hum´i linna ka üle, see sealsamas poolsaarel.
Kolme esimese päeva kokkuvõte:
15.05 Tallinn, Viljandi, Karksi-Nuia, Rujena, Valmiera, Smeltene, Rezekne, Aglona, Zarasai, ööbimine superluks ilusas Leedu järveäärses kämpsis nimega Degesa. Parimad lõigud Karksi-Nuia ja Rujena vahel 25 km kurve, Zarasaist edasi järvede vahele Degesani ja sealt edasi Moletai suunas.
Lätis hullult politsepatrulle - 8 korral, keegi ei peatanud. Leedus peatati, aga rahakoti vahel pressikaarti silmates sooviti ruttu head teed - 670km
16.05 Moletai, Trakai, Alytus, Lazdiai, Augustow, Bialistok, Kock, Lubartow. Parim lõik Trakai-Alytus-Lazdiai, mõnus kurviline ja tühi. U 700 km.
17.05 Lublin, Zamosc, Nisko, Sandomierz, Mielec, Tarnow, Nowy Sacz. Suurem osa teest pettumus, Zamosc on muidugi väga lahe linn. Tarnowist Nowy Saczini toob väga hea kurvilise profiiliga, aga väga kehvas korras tee. Oleks siin asfalt korras, oleks ülivinge sõitmine, kurv kurvis üles ja allamäge, järved, mäed, metsad... kilometraaz läks sassi, aga pakun u 750 km.
Pilte allkirjadega blogilingil.
- mai - Novy Sacz, Nowy Targ, Sucha Hora (Slovakkia), Zubarec, Ružemberok,Martin,Prievidza, Bojnica, Nitra, Trnava, Modra, Pezinok, Senec. Parimad teed olid Nowy Sacz`ist Sucha Horani ja supermototee on Podbiel-Zubarec, Ružemberok, see oli nagu Kalevi Suursõit metsa vahel.
- mai - Senec, Komarom (Ungari), Zirc, Vezprem, Balatonfüred, Tihany poolsaar, Keszthely, Bak, Rudisc (Sloveenia), Murska Sobota, Maribor, Dravograd, Kranj, Škofja Loka. Väga mõnusad mototeed on Zirci kandis ja siis ka Balatonist läände Rudisci poole. Kõige ilusam ja vingem oli tee Maribor-Dravograd-Kranj, kui sul on mootorratas, siis Sloveenia on must be!
Kranjis ei asunud broneeritud hotell märgitud aadressil, kell oli palju ja tunne hea, niisiis otsustasin öösel edasi kütta. Soovitan tegelikult selles kandis peatud, Bledis ja Triglavi mäge uudistada. Üldse on siin lugematult mototeid ja matkaradu, mõnusaid linnakesi. - mai - Škofja Loka, Ljubljana, Ribnica, Delnice (Horvaatia), Rijeka, Pula. Ljublana ja Kocevje vahel ihuüksi mägede vahel kurve kihutada tundus äge. Seda hetkeni, kui mu kõrval tohutu isahirv üle tee jooksis. Õnneks jooksis ta poolviltu minu sõidusuunas ja läks napilt. Edasi tiksusin vaikselt, ja oli põhjust, sest metskits, jänes, rebane olid järgmise 10km jooksul teeületajad.
Üldse on Kotari mäed tsiklisti paradiis, Sloveenia poolel on parem teemärgistus ja asfalt. Rijekast Pulasse mööda Istria poolsaare idakaldal jooksvat Lovran-Raša-Barban-Pula teed sõita on mootorratturi unelm.
Pilte ja kommentaare taas blogist, vt 1. postitus.
-
- Kontakt:
Väga hästi Kui tagasi jõuad, anna teada. Vaatame koos kaardi üle. Saan äkki ka häid ööbimiskohti.
Aga kui ma olen enne jõudnud Kasahstani ja Kõrgõzstani sõita, siis kohtume kunagi juulis.
Edu!
Väinz
Villis.ee
Wroomer.ee
laisaar.com
On plaanis see Euroopa sügavaim kanjon üle vaadata. Tahaks oma silmaga sihukest loodusimet näha küll, mis üle kilomeetri sügav on. Tänud.
Nonii, 5000 km on täis ja ma alles Albaanias Vlores.
21.05 - veetsin terve päeva Horvaatias Velebiti mäestikus ronides.
22.05 - Krasno - Knin - Sinj - Split - Makarska - Dubrovnik ja siis Kuparis kämpsi.
Dalmaatsia rannikul jookseb ka hea tee, aga mina soovitan täieliku sõidunaudingu saamiseks läbi Velebiti mäestiku tulla. Suuurepärane kurviline asfalt ja vähe liiklust. Seesama Krasno-Knin-Sinj-Split ring on cool.
23.05 - Herzag Novi (Montenegro), Kotor, Podgorica, Mojkovac. Kui juba Sloveenia ja Horvaatia olid mootorratturile head, siis Montenegro on puhta lahe. Asfalt on hea, aga Tara kanjonis, mis muidu on uskumatu koht, võid sattuda jumalast pimedate tunnelite, altkäemaksule vihjavatele mentidele, kurvides mäeküljelt pudenenud kividele ja vihmaga üle tee pahisevatele koskedele. Kui sa pea kohal rippuvaid kaljusid ei karda, siis Montenegro on sinu jaoks. Seal on head teed, ainult julge sõita. Kurvides vahel põrkepiirded puuduvad, sõiduvea puhul paned 300 meetrit kuristikku ja jõkke.
24.05 - Mojkovac, Durdevica Tara, Žabljak, Šavnik, Nikšic, Podgorica, Shkoder (Albaania), Leshe, Tirana, Durres, Vlore.
Tara kanjon ja sinna viivad kanjoniteed on kogu-raha-eest pauk. Aitäh Pinchu soovitamast. Durmitori mäed - soovitus. Teekond Podgoricest kuni Vloreni pettumus. Homme Vlorest Sarandesse - see peaks olema soovituste järgi 5pluss. Pildid riputan jälle blokki.
Vlore ja Sarrande vaheline tee on Albaanias parim, mida selles riigis leidsin. Suurim oht on ootamatud ja mingi märgiga tähistamata äravajunud lõigud. Ja Albaanias - cash is the King!
Kirde Kreeka kanjoniteed, mis lõunasse toovad, on head. Kreeka asfalt ok, liikejad mõistlikud. Nagu oleks džunglist linna sattunud.
Hetkel Patras ja edasi Lousiose kuru ja Mani kindluskülade poole.
Mani poolsaar on Peloponnesose lõunaotsas asuvaist keskmine ja huvitava ajaloogo. 14.-15. sajandil saabus siia Bütsantsist hulk põgenikperekondi, kes siin omavahel maade jagunemise küsimustes tülli pöörasid, vendetta oli tavaline ja perekondi kiputi viimse meheni maha tapma. Seetõttu on poolsaare kõik majad veidrate pisikindluste moodi.
Dämit, kui end Peloponnesoseni mootorrattaga välja pressite, tasub kõik tühjad siseteed ja kurviline rannaäär läbi sõita. Turistidega pole ka kant ära rikutud.
Teine lahe koht tsikliga sõitmiseks on juba Kreeka mandriosa Lamia-Karditsa-Olümpose mäestiku kant. Peaaegu vahet pole, mis teedele satud. Liiga väikseid ei maksa võtta, läheb hirmsaks kangutamiseks.
-
- Tänanud: 5 korda
Ohjaa, tuleb tuttav ette
Stiilinäide Montenegro mägiteest: http://pilt.delfi.ee/show_original/1137071/
Veidi on teede olukord Montenegros ilmselt eurorahadega paranenud, aga teed ise on kaunites, kuid ohtlikes kohtades.
7500 km on täis, aga ma pole Makedooniast kaugemale saand. Mõtlesin kodus, et saan 8500 km-ga hakkama, aga nüüd tundub u 11 tuhat kokku tulema.
Makedoonia parim motoring on minu arvates riigi edelanurgas Resen-Ohrid-Struga-Debar-Gostivar. Kommentaare ja pilte blogist. Ehk tekitab motomatkajates ideid, kuhu sõita.
Makedoonias on mootorrattur nii haruldane, et satud täiesti ebahariliku tähelepanu keskele.
Aina paremaks läheb. Bulgaarias oled mootorratturina täitsa ebaharilik linnuke, maa ise soe, odav ja sõbralik.
Riigi lõunaosa, Rila klooster, pikk superasfaldiga Sofia-Burgase vaheline punane tee nr 6 ja Šipka-Troyan-Gabrovo on vingete mototeede leidmisel märksõnadeks. Pildimaterjali puistasin blokki.
Serbias on nõmedad piirivalvurid. Ilm oli keeruline, sõitsin Piroti-Niši- Belgradi-Novi Sadi ringi. Niši külje all olev kanjonitee on võimas. Edasi Horvaatiasse Vukovari, see on väga armas linn keset viinamägesid. Edasi Osijek ja sealt jõudsin Ungarisse, kus rohkelt seiklusi. 9000 km on juba sõidetud.
Mina olen saanud Ungari kõige paremad sõiduelamused Egeri ümbruses. Kui varem olin sõitnud Egerist läbi Bükki rahvuspargi Miskolci ja tagasi, sest seal lookleb Bikernieki ringrada meenutava profiiliga tee, siis nüüd sõitsin Egerist läände läbi Matra mägede ja selgus, et Egerist läbi Siroki, Rescki ja Paradi viivat avalikku teed kasutatakse kohalike motovõistluste jaoks. Seal on 60 kilomeetrit Audru uut ringrada, ainult mõnes kohas on asfalt suti lapitud. Hästi hea profiiliga tee läheb Egerist ka otse põhja Ozd´i poole. Nii et laager Egerisse püsti ja kolm-neli päeva on igaks päevaks erinev fantast tripp garanteeritud.
Nüüd on jäänud veel Slovakkia Banska Bystrica ja Popradi vaheline Nizke Tatra ala. Ja siis läbi Lõuna-Poola Karpaatide tagasi.
Koduuuuuus!
Slovakkia – Banska Bystrica, Brezno, Nizke Tatry, Poola Karpaadid - Slovakkia on tuttav suusatajatele, aga suvel vallutavad mägedevahelised teed mootorratturid. Tee nr 66 Banska Bystrica, Brezno ja Popradi vahel on veidi suurem ja imeliste lahedate kurvidega, Detva ja Rožnava vahel jooksev väiksem tee on hea sõita siis, kui on rohkem aega. Slovakkia muutub mõnusaks sellest hetkest, kui mootorratta suurematelt transiiditeedelt vähese liiklusega lääne-ida suunalistele teedele keerad.
Poolas tekkis teedele hull träffik, kohe hakkasid juhtuma crashid. Eestisse jõudes kuulsin esimese asjana hirmsast paugust Paldiski maanteel, kus kaks sõitjat korraga taevariiki tõusid. Poolas panid kokku kaks "seljakottidega" tsiklit, helikopter maandus teele ja viis noori haiglasse.
Panin viimased pildid http://sverrelasn.wordpress.com/
Küll Balkan on lahe koht, imeline matk oli, soovitan kõigile. Mul tuli kokku 11 530 km täpselt kolme nädalaga.
Liitu vestlusega
Vestluses osalemiseks pead sa olema motokommuuni liige
Avan konto
Pole veel liige? Pole probleemi, registreeru ja liitu.
Liikmena saad sa ise postitada ja vastata teisetel või tellida endale teavitusi vestluse edenemise kohta.
Kõik siin on tasuta ja võtab vaid minuti. Kohtusi sellega ei kaasne.