Motokrossi tänane päev-olevik-tulevik ja arengud
Re: Motokrossi tänane päev-olevik-tulevik ja arengud
Nimetage mind m**n*, kunniks tünniks või lihtsalt jobuks.
Mella seda et Sinul litsents on ei puutunud üldse teemasse, nagu ka mingisugused kestvuskrossid ja karjääri kärnatamised. Loe veelkord teemat. Tegemist on Motokrossi tänane päev, tume tulevik ja arengud.
Ma nüüd võtan rahuliklt enesele 30 minutit et see tekst valmis kirjutada, siis loen ta läbi et keegi ei tunneks ennast enam solvatuna ja asjasse puudutatuna.
Räägime tänasest päevast kõigepealt.
Ma ei tea täpselt kui palju on eestis välja antud litsentse, mis tagavad võimaluse osaleda motokrossidel. Kuna litsents on supermoto/enduro/motokross. Aga kipun arvama, et litsentse on välja antud kuskil 500 lähedale. Siia juurde veel rahvasportlase litsentsid. Üldse kaldun arvama, et eestis on hetkel kuskil 700 off road mootorratast.
Korraldatakse praegu tavalisi külakrosse, rahvusvahelisi motokrosse, siis on meil veel eesti karikavõistlused ja kõige tipuks eesti meistrivõistlused ja seda kõike motokrossis. Tänaseks päevaks on välja kujunenud, et igal krossil, mis tahavad oma korraliku korraldusega hiilata peavad sõitma vähemalt kaks masinaklassi suuri soolosi (MX1; MX2) ja üks noorteklass (tavaliselt 85). Mis tähendab et tänasel päeval on noored ära unustatud, selle asemel on kuidagimoodi lipsanud meie tuleviku suundateks järsult mingisugused Pit-Bike'd kes saavad kordades rohkem võistelda kui 50cc ja 65cc masinaklassid. Samuti on korraldama hakatud võistlusi mingisugustele Laste Quadidele, kus võistlejaid on kordades vähem kui 50 ja 65 kahe klassi peale kokku. Laste quade on samuti kaks klassi. Siis jõuame muidugi Quadide ja Korvideni. Kunagi ennevanasti olid korvid nii öelda äge klass, mida oli huvitav vaadata, tegemist oli ikkagi nõukaajaga ja meestele tuleb au anda, et nad selle 250+ kg kaaluva sõiduki suutsid mäkke tirida kahekesi. Tänapäeval kus tehnika on arenenud sõidavad korvid kiiremini ja lõhuvad rada. Aga see selleks, ma ei taha seda korvi ja quadi teemat rohkem puudutada, äkki keegi jälle solvub.
Sel aastal toimunud külakrossid ehk rahvuslikud võistlused on munamäe torn, laitse rallypark ja kuimetsa. Rahvusvahelised võistlused olid Mulgikross, ja Sõmerpalu staadionikross, Pärnu Kuningas ning ülejäänud võistlused olid suures osas kas EKV või EMV.
Enamustel karika etappidel ei saanud osaleda ei 50 ega ka 65. Küll said aga võistelda pitid, quadid ja korvid. Nüüd suundume tuleviku suunas.
Kui jätkub veel pikalt piti'de, quadide ja korvide propageerimine, võime peale tanel leoki ja aigar leoki tippspordist loobumist oodata oma järgmist mm meest alles kuskil 14 aasta pärast. Sebastian Leok (Tanel Leoki) poeg on hetkel 2 aastane. Arvestades et Tann tuli esimest korda maailma meistriks 15 siis võime seda öelda, et täpselt siis saame me ka taneli poja mm'ile tiirlema panna. Kui aga nüüd peas juhtuma, et taneli poeg ei hakka krossi sõitma, siis tuleb oodata järgmist põlvkonda. Selleks ajaks olen aga mina juba 50 ja arvan, et käin korra aastas krossi lihtsalt vaatamas.
Arengu suundadeks pean mina isiklikult. Et ei ole tarvis rõhku pöörata mitte nii väga harrastajatele ja hobitajatele vaid noortele. Sest see põlvkond kust kasvasid välja Leokid, Laansoo ja T.Triisa. Käis väljaspool võistlemas 10 aastastena. Igal krossil kus mina tol ajal kohal käisin oli kindel mats, et sõidavad 50, 60 ja 80. Kas toimusid suured võidusõidud masinaklassidele kuni 500, seda ma tõesti ei mäleta.
Nii et igal motokrossil teha uuesti kohustuseks masinaklassid 50,65,85. et noored saaksid võimaluse sõita. Praegust käib enamus 65 sõitmas lätis. Aga need kelle rahalised võimalused ei taga võimalust iga nv lätti sõita, nemad lihtsalt ei sõidagi. Noored peavad sõitma vähemalt 3 korda nädalas pluss nv võidusõit. Siis toimub arengut. Kui seda ei võimaldata jääb areng saavutamata. Lihtne.
Keegi sõnas, et lööme klassid ühte. Ehk oleks üks OPEN masinaklass ja kõik. See on proovitud ja läbikukkunud variant. Suurte soolodega toimib hetkel selline süsteem kõige paremini. Jah omaltpoolt annan lubaduse, et kui vähekenegi on võimalust siis järgmine aasta seisan ka mina selle eest et mitte mingil juhul ei lastaks puutaha üle 35 sõitja ja et kõik kohaletulnud saaksid sõita 2 võistlussõitu.
Aasta kaks tagasi toimus veel noortekrosside sari, Äksi, Abja ja kuskil veel miski võidusõit. eestvedajateks Pärtelpojad Äksis, Talu Abjas ja kindlasti Ülo Raudsepp, keda võiks ka kunagi selle eest premeerida, et ta on omaltpoolt teinud kõik selleks et eesti motokrossil oleks mingisugunegi võimalus edasi areneda.
Tulevikus tuleks taaselustada Noortekrosside vähemalt 3 etapiline sari. Masinaklassideks 50, 65, 85 ja MX Jun. (14.a>19.a). Korraldada oma sari korvidele ja Quadidele, et nemad sõidaksid soolost eraldi nagu on mujal maailmas kohane. Sellega oleks tagatud ka ajaline puudujääk mis laseks krossikorraldajal kindlasti noorteklassidel toimuda, ning ka C finaal vajaduse korral. Quadid sõidavad ju teadupärast 20+2, korvid 20+2, laste Quad 10+2. 50 sõidab aga 8+2, 65 10+2, 85 18+2. Antud olukorras jääks C klassile vähemalt 12+2 aega.
Eesti motokrossi tulevik peitub noortes, mitte harrastajates. Selle asemel et jahuda mingi eraldi harrastajate ja omasuguste sarjast, võiksite te silmad lahti teha ja võidelda hoopis noorte eest, et nemad saaksid sõita, mitte aga hädaldada siin foorumis, et eesti krossidel valitseb liiga suur tasemevahe et mina ei julge sõitma tulla. Hetkel on eesti motospordi tase kehv. Kui meie kiiremaid noored, Mägi, Uusna, Rätsepad. MM'il punktidele ei sõida, võime selle põlvkonna praktiliselt maha kanda. uus põlvkond, Saat, polski, Koch, . Peavad ennast see aasta tõestama. Järgmine põlvkond kes on tulemas on kindlasti Talviku poisid. Nemad võivad päästa. Aga rohkem ei saagi hetkel öelda, kuna ei näe noori võistlemas kuskil. 65 sõidab ju põhimõtteliselt lätis.
Naiste klassi võiks minu arust teha. See oleks populariseerimise huvides. Alguses tuleks seda kindlasti lihtsustatud rajal teha. Hektel on eestis kaks kiiremat naist, kes muidugi MM tasemeni veel ei küündi. Merka ja Kata. Kata jaoks on muidugi lumalaud tähtsam. Kui väghemalt saaks neid 10 kokku igas võistluseks oleks asjal mõtet.
Minu poolest, võiks minna seda teed, et igal krossil on kohustusliked Klassid 50,65,85 ja MX3. Kes tahab korraldab ka MX1 ja MX2. MX1 ja MX2 selgelt on tarvis karikavõistlusi, kuna see annab aeglasematele võimaluse ennast pingeritta sättida. Ja EMV samuti masinaklassides MX1,MX2 ja Open. Aga põhiline on, et soolod ja korvid omaette. Lisaks oleks eriti tunnustatud see, kui loodaks tehnilisi radu Pit-Bikedele, sest kuskil sakus liivasees või suurte rataste radadel, on nende sõitude vaatamine igav. Tehnilised hüpete ja küürudega rajad, kus võistlevad jällegist Pit-Bike, 50 ja 65. Lihtne.
Mina julgen tunnistada, et mina saan Tanelilt 25+2 sõidus hea sõidukorral 2 ringiga sita sõidu korral vähemalt 3 ringiga. See on minu tase. Oma taseme juures ei tahagi ma Taneliga võidu sõita. Samas ma ka ei hädalda et Tanel sõitis must nii kiiresti mööda, et tuul mis tema tagant tuli mind ninnu ees mulda tõmbas.
Benno, et sa teaksid mina olen sõitnud motokrossi 16 aastat. minu isa on tegelenud motospordiga alates aastast 1970. mina pole oma tulemustelt jõudnud tema tasemele, milleks on Nõukogude meistritiitel ja sotsmaade karikavõitja. Aga selle 16 aasta jooksul pole ma kordagi kohanenud sellist hädaldavat meest nagu oled Sina. 22 posti bikeris, ja kõik on mingi HÄDA.
Ja nüüd väike mõttetera: "Paremaks sportlaseks omal alal saad sa ainult siis kui võistled endast parematega!"
Liitu vestlusega
Vestluses osalemiseks pead sa olema motokommuuni liige
Avan konto
Pole veel liige? Pole probleemi, registreeru ja liitu.
Liikmena saad sa ise postitada ja vastata teisetel või tellida endale teavitusi vestluse edenemise kohta.
Kõik siin on tasuta ja võtab vaid minuti. Kohtusi sellega ei kaasne.