LED tuled!
kui tahad normaalheledusega PÕLEMA panna LED-i, tuleb ette joota koormustakisti.
Koormus on LED-del erinev. Punastel normaalheledusega LED-l on 20mA. Samas pol emidagi juhtunud ka 100mA peal käies ja LED on heledam. Küll võib eluiga lüheneda.
Kes väga heledat LED-i tahab teha, peab kasutama generaatoriga juhtimist. LED kannatab impulssreziimis märksa suuremat voolu (võimalik, et 100mA ja rohkem) ja vastavalt ka helendab rohkem. Millist voolu ja kui pika pulsi tagant ja kui pikaks ajaks kannatab, on iga LEDi tech specis kirjas.
Kui piisavalt kiiresti LED-i "vilgutada" jääb inimsilmale mulje, et põleb ja heledalt. teatud sagedusega "vilgutamine" näib inimsilmale aga veelgi heledamalt. (paljud jalgrattatagatule särav valgustus on impulssreziimis).
Kuidas arvutada LED-i koormustakistit?
Otsige füüsikatunni materjalid välja Ohmi seaduse kohast.
U=I*R
ehk siis rolleri toitepinge on U=14V ja tavalise punasel LED-i vool I=20mA=0.02A (arvutatakse voltides, oomides ja AMPRITES)
Taksiti väärtuse saate R=U/I=14/0.02=600 Ohm (ehk siis 700 oomine takisti).
Mida väiksem takisti, seda heledamalt põleb kuni ühel hetkel on plaksuga läbi. Selles näites võib vabalt kasutada 500 oomist ehk poolekilost takistit.
Arvestage, et rolleri toide võib ka kõikuda ja kui suureneb, võib piiri peale tööle pandud LEDi läbi lüüa.
Takistid saate oomipoest või Tevalost. samast ka LED-id.
MA loodan, et nüüd teil on vähemalt ohmi seaduse peatükk koolitunnis selge
Koormus on LED-del erinev. Punastel normaalheledusega LED-l on 20mA. Samas pol emidagi juhtunud ka 100mA peal käies ja LED on heledam. Küll võib eluiga lüheneda.
Kes väga heledat LED-i tahab teha, peab kasutama generaatoriga juhtimist. LED kannatab impulssreziimis märksa suuremat voolu (võimalik, et 100mA ja rohkem) ja vastavalt ka helendab rohkem. Millist voolu ja kui pika pulsi tagant ja kui pikaks ajaks kannatab, on iga LEDi tech specis kirjas.
Kui piisavalt kiiresti LED-i "vilgutada" jääb inimsilmale mulje, et põleb ja heledalt. teatud sagedusega "vilgutamine" näib inimsilmale aga veelgi heledamalt. (paljud jalgrattatagatule särav valgustus on impulssreziimis).
Kuidas arvutada LED-i koormustakistit?
Otsige füüsikatunni materjalid välja Ohmi seaduse kohast.
U=I*R
ehk siis rolleri toitepinge on U=14V ja tavalise punasel LED-i vool I=20mA=0.02A (arvutatakse voltides, oomides ja AMPRITES)
Taksiti väärtuse saate R=U/I=14/0.02=600 Ohm (ehk siis 700 oomine takisti).
Mida väiksem takisti, seda heledamalt põleb kuni ühel hetkel on plaksuga läbi. Selles näites võib vabalt kasutada 500 oomist ehk poolekilost takistit.
Arvestage, et rolleri toide võib ka kõikuda ja kui suureneb, võib piiri peale tööle pandud LEDi läbi lüüa.
Takistid saate oomipoest või Tevalost. samast ka LED-id.
MA loodan, et nüüd teil on vähemalt ohmi seaduse peatükk koolitunnis selge

Viimati muutis mella, 16 Sept 2008, 14:59, muudetud 1 kord kokku.
Liitu vestlusega
Vestluses osalemiseks pead sa olema motokommuuni liige
Avan konto
Pole veel liige? Pole probleemi, registreeru ja liitu.
Liikmena saad sa ise postitada ja vastata teisetel või tellida endale teavitusi vestluse edenemise kohta.
Kõik siin on tasuta ja võtab vaid minuti. Kohtusi sellega ei kaasne.