Kaitseministeerium ostab mootorrataid

Siia saad panna (naljakaid/huvitavaid) linke, pilte, jutte jne. mida teistel oleks kah huvitav vaadata ning mis ei lähe otseselt teiste teemade alla...

Moderaator: Moded

Kasutaja avatar

sang

Lugemata postitus Postitas sang »

No ega ta nyyd ikka nii primitiivne ka ei ole.
Kusjuures on :) Enne kah ei uskunud, kui olin ise sees istunud. Ainuüksi lülitid, nupud, kangid ja näidikud näevad välja kui 60ndate vene veokitel. Sidesüsteemid on loomulikult moodsad, aga masin ise on väga vanamoline.
Sõjaväejeepidel ei ole minuteada enne ikka sõltumatut vedrustust olnud (vähemalt suurseerias). Eks see ju annabki talle selle korraliku läbivuse ja suure kliirensi.
Ka hummeri eelkäijal Jeepil oli sõltumatu vedrustus, aga see masin oli vaid edasiarendus II maailmasõja rauast ja sõltumatu vedrustus tegi juhitavust vaid hullemaks. Vietnami sõjas olid need masinad ristiks kaelas. Kas Unimogil on sõltumatu vedrustus? Ma ei tea ja ei olegi oluline. MIlitaarvahendi puhul on oluline üldine kontseptsioon, vastamine teatud tingimustele ja võimalikult suur paindlikkus. Hummeril saavutati paindlikkuse piir ehk teda ei andnud enam edukalt kohandada uute nõudmiste jaoks. Kusjuures läbivus või juhitavus ei olnud primaarseks probleemiks, hoopis meeskonna ohutuse mittetagamine andis surmapõntsu. Masin, mis on loodud olema tagalas, ei saa olla edukas plahvatuste keskel.
Aga mis siis asemele peaks tulema, sest soomukid on ju ikka muu ooper.
Minu teada pole veel uut platvormi välja valitud, küll aga võib arvata, mis kontseptsiooniga on tegu. Nimelt on uusim lähenemine moodulsüsteem. Kõigeapealt tehakse soomusest monoliitne meeskonnaruum, sinna külge ühendatakse vajalikud mootori, sildade, relvasüsteemide, mis-iganes-muu-kama moodulid. Oluline erinevus raamile ehitatud hummerist on vastupidamine plahvatustele. Hummerile on lisasoomus raami külge polditud-keevitatud. Eelkõige Iraagi sõja esimestel aastatel, kui soomus oli nõrk, tihti kohapeal improviseeritud või siis juba valmis masinale lisaks külge pandud, lendas kogu see lisatud kraam plahvatusega laias kaares laiali. Tavaline statistika oli, et plahvatus ja vähemalt üks mees läinud (kas surnud või jäsemed küljest). Viimase aasta-kahe arenguid ses vallas väga täpselt ei tea, aga igatahes on Hummer läbikukkunuks kuulutatud.
Kasutaja avatar

S.S.D.D.

Lugemata postitus Postitas S.S.D.D. »

Tort kirjutas:
Tuletan vahepalaks meelde, et UM on ka olemas oma Bemmidega :D
Vaja neil enduro tüüpi rattaid.
Arvatavasti on neile tehtud pakkumine nii R1200GS-i kui ka F650GS-i peale.

F jäi oma Rotaxi 600 kuubikuga vist vormikandjatele väheseks, R1200GS-ile ei hakka aga neil arvatavasti "eelarve-hammas" peale. Vaja ju spetsvarustusega rattaid- tugevndatud elektrisüsteem, vilkurid, raadiosaatjad jne.
Hinnalevel spetsvarustuses jääb arvatavasti järgmistesse suurustesse F650GS ~150 000.- eek
R1200GS 250 000-285 000.- EEK
Ei maksa just vähe....nagu BMW-d ikka
Only a Motorcyclist knows why a dog sticks his head out of the window of the car...
Kasutaja avatar

loonik

Lugemata postitus Postitas loonik »

Riigihanget ei saa nii koostada, et sobilik oleks ainult üks tootja (pakkuja) ja teised ei kvalifitseeruks. Seda juhul, kui on tegemist avaliku hankega. Seadusega on olemas ka suunatud hanked aga mootorrattad ei ole nii kõva "kosmoseteadus", et sellist hanke vormi kasutada.
Ning üldjuhul on edukaks pakkujaks saamise eeldus odavam hind. See klausel praktiliselt nullib BMW võiduvõimaluse. Aga elame, näeme.
Kasutaja avatar

Tafka
Tänatud: 1 kord
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas Tafka »

Riigihanke kohapealt ei oska midagi kaasa rääkida aga Husqvarnad olid igati tegijad tsiklid inuarust. Kuigi jah Sidepatis kus ma aega teenisin oli neid 5 tk ja 2tk neist olid heas korras....teised 3 liikusid küll aga kellel sidur libises ja kellel ei läinud käik korralikult sisse jne jne. Aga need 2 mis terved olid liikusid väga hästi edasi....nii metsa all kui ka maanteel ja ka talvel(Palu raamatust tuttavate suuskadega). Sai ka ise proovitud salaja põllu peal sõitu nendega ja suu vedas naerule ikka. Kuid jah ajateenijat ei huvita see,et asjad peavad kestma.....
Ja Volvo("Laplander"-i) roolis sai Kevadtormi ajal ka veedetud.....paksust mudast läksid nagu naksti läbi isegi enda suht õhtal "maastiku" rehvidega. Kuna tegu oli sideautoga siis pidi suht tihti teda töötavana hoidma kuna raadiojaamad enda võimudega neelasid aku suht kiiresti tühjaks. Ja talvel oli Volvo parim(loe: soe) koht kus istuda raadiovalves:P
Kuid samas peaks ütlema,et ikka "võllid" ehk siis elukutselised sõjardid ka just neid autosi ja tsikleid just väga hästi ei kohelnud....aga sellest ei hakka igaksjuhuks siin rääkima :roll:
Rattatu / IBA #33754
// Endised: GasGas FSE450 ; Honda XL600V "Transalp" aka Tuuli ; Dnepr MT10-36 aka Milvi ; Sherco SEF-R 300

racerx

Lugemata postitus Postitas racerx »

No olen näinud mootorrataste teemalist riigihanget kus nõudmisteks kombineeritud-õhk-õlijahutus, boksermootor jne.

Kogu tekst oli kokku selline, et ei olnud raske arvata mis margist jutt :)

Samas ei maksa mingeid vandenõusid otsida, inimestel on vajadused mis tihtipeale tulenevad kas enda või teiste analoogsetest kogemustest jne.
Kui asi maksab teatud summast ülespoole on ainuvõimalik lahendus seda osta riigihankega.
Kasutaja avatar

hannes
Tsikkel: Ducati Multistrada 1200S

Lugemata postitus Postitas hannes »

loonik kirjutas:
Ning üldjuhul on edukaks pakkujaks saamise eeldus odavam hind...
Ei ole. Alati võib välja mõelda n+1 põhjust, miks kõige odavama pakkuja kaup ei sobi. Kutsedokumentides peab olema kirjas, millised on pakkumiste hindamiskriteeriumid ning hind on tavaliselt seal viimaste hulgas. Sellisel moel võib ka kõige kallim pakkumine edukaks osutuda.

Ida-Virumaa – lähemal kui tundub, lahedam kui arvad!
Ducati Multistrada 1200S
Honda NC 750X DCT (müüdud, teenis mind truult täpselt 3 aastat ja 21000km)
Honda XRV 750 MooramaaPaar (müüdud, teenis mind truult 10 aastat ja 68000km)
Iga tsikli jaoks on oma tee!

Teema algataja
Intruder

Lugemata postitus Postitas Intruder »

Hannes antus pakkumise infos loeb ka välja, et : "HINDAMISKRITEERIUMID PAKKUMISE EDUKUSE ÜLE OTSUSTAMISEKS: Majanduslikult kõige soodsam pakkumine
pakkumise kutse dokumentides nimetatud kriteeriumide kohaselt "

Seega loodame inimeste kainele mõistusele ja mitte isikliku kukru täitmise soovile antud hanke valiku otsuse langetamisel.

Ning kui keegi tuleb nüüd väitma et koruptsioon puudub jms...siis ma ei, ei viitsi endam vastata ka selle peale vist midagi.
Kasutaja avatar

spinna

Lugemata postitus Postitas spinna »

Hindamiskriteeriume on erinevaid. Olen näinud teisel elualal ka selliseid kus hinnaga pea võrdselt konkureerib motoressurss ja ekspluatatsioonikulu. Ühel veesõidukil näiteks arvutati parim pakkumine hoopis valemiga, kus sisaldus hind, suurim kiirus ja kütusekulu. Ja numbrid ei jätnud mingitki võimalust asja suunata ;) Nii et ei ole sugugi alati see hind kõige olulisem. Muidu ju ainult säästuka tööstuskaupa saakski tarbida :)
Suzuki GSX 750 Inazuma
Kasutaja avatar

mx77
Tsikkel: YZ250F, Ducati Monster S4
Tänanud: 338 korda
Tänatud: 435 korda
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas mx77 »

To sang:

Kusjuures on Smile Enne kah ei uskunud, kui olin ise sees istunud. Ainuüksi lülitid, nupud, kangid ja näidikud näevad välja kui 60ndate vene veokitel. Sidesüsteemid on loomulikult moodsad, aga masin ise on väga vanamoline.

Noh, kui sa uudsust hindad nuppude ja lülitite disaini järgi siis on jama. Ma olen näinud seetpoolt kaasaegset hävitajat ja nendelgi on isegi suvalise moodsa väikeautoga võrreldes "väga vanaaegsed" lülitid ja nupud. Eks mitaarkriteeriumid on veidi yteised ja olulisemaks loetakse toimivust ja vastupidavust. Aga Hummeri viga ei ole pigem iseendas, vaid selles et autot hakati kasutama mitte otsatrbekohaselt. Aga see uus projekt mida sa kirjledasid hakkab meelde tuletama Bradley lugu, kui kergest soomussõidukist tehti lõpuks peaaegu tank hind tõusis esialgselt planeeritus umbes 20x kõrgemaks ja valmis tuli ikka ei liha ega kala :).

Aga sa võiksid mulle saata mõne lingi või pildi Hummeri eelkäija Jeep'i kohta, millel oleks sõltumatu vedrustus!
Viimati muutis mx77, 19 Okt 2006, 11:01, muudetud 1 kord kokku.
Kasutaja avatar

mella

Lugemata postitus Postitas mella »

see valem võiski juba suunaja olla.
Kasutaja avatar

spinna

Siis sai küll korraldaja tünga :D
Aga näha-kuulda-tunda küll ei olnud, et keegi tünga oleks saanud.
Nii et on põhjust olla skeptiline, kuid ei tohi olla paranoiline ;)
Mina räägin muidugi konkurssidest üle euroopa. On ka seal selliseid, kus midagi läbi kumab, aga palju on ka täiesti ausaid korraldamisi.
Suzuki GSX 750 Inazuma
Kasutaja avatar

sang

Aga sa võiksid mulle saata mõne lingi või pildi Hummeri eelkäija Jeep'i kohta, millel oleks sõltumatu vedrustus!
selles mõttes läks mul valesti, et tegemist ei olnud Jeepiga, küll aga Fordi jt. poolt toodetud jeebiga, mis vahetas Jeepi välja. Samas on massin suht-koht Jeepi nägu, seetõttu ma valesti mäletasingi.

http://en.wikipedia.org/wiki/M151
http://www.them151mutt.com/, kohe alguses on juttu algselt ebastabiilsest vedrustusest, peatüki Description esimene lause ütleb, et tegemist oli sõltumatu vedrustusega.
Kasutaja avatar

mx77
Kontakt:

Tänud, ma ei teadnudki et selline elukas eksisteeris. Välimus on klassikalise GP-ga nii sarnane et ajab segadusse aga pildil on tõesti näha jube pikkade varrastega sõltumatu vedrustus.
Kasutaja avatar

mella

Nii, sain ka kompetentselt isikult pakkumises nõutud detailid mootorrataste tehniliste omaduste kohta.

Vaadake ja pakkuge, mis sellisele kirjeldusele vastata võib. Päris paras pähkel nuputamiseks, kas pole? Aga ärge selle alusel ametlikku pakkumist küll tegema hakake :D

Olulisemad on vast mootori ja kaalunäitajad ning võimsama generaatori lisamise võimalus. Ja ärge unustage sissepritset. See tundub olema asja võti ;)

Kohti saab passis alati vähendada, värvi muuta, ja lisavarustust paigaldada.

aasta alates 2006
musta värvi
1 koht
juhile 170-180cm
maastiku- ja tänavakõlbulik
kiirus min 145km/h
mootor 4T, min 35kW, pritsega, min 50Nm, vedelikjahutus
elektristarteriga
bensiin 95
paak min 15l
min 5 käiku
universaalrehvid
näidikuplokk (sh õli-hoiatustuli, kütuse taseme näidik,spido,tahho, odo)
12v min 350W gene
esitule käsitsi väljalülitus
tühikaal alla 200kg
kandevõime min 150kg
kogukaal max 450kg.
kõrgendatud tuuleklaas
peeglid kinnitusega juhtrauale
käekaitsmed kinnitusega juhtrauale
karterikaitse, mootorikaitse
vilkurid lülitusega juhtraualt
kätesoojendus
võimalus kinnitada pagasit (ilmselt kohvriraamid)
immobilisaator

zzrider

Lugemata postitus Postitas zzrider »

mella kirjutas:
Vaadake ja pakkuge, mis sellisele kirjeldusele vastata võib..
Oleks siis võind kohe pakkumisspetsi lisada, et tootja embleem peab olema ümmargune, firma nimi kolme täheline, millest esimene peaks olema vähemalt "B"... :D
Kasutaja avatar

mella

ma pakun, et 3 masinat vastab üldse tingimustele - F650GS, Pegaso ja XT.
Kas kaht viimast ka võimsama genega toodetakse, ei tea. Pegasol standardis kindlasti mitte.

racerx

Lugemata postitus Postitas racerx »

Tegelikult on hea, et minu lemmikmargid politseitsikliteks ei kvalifitseeru. Eriti nõme oleks mendipilliga ringi lasta
Kasutaja avatar

mella

huvitav, kas honda polegi enam su lemmikmark?

Teema algataja
Intruder

Millegi pärast ma pakun, et sõjardid soovivad osta meie sõprusriigi Saksamaa mootorratta valmistaja BMW toodangut.
Eriti põhjalikuks võrdluseks mul hetkel aega kahjuks polnud.
Kasutaja avatar

spinna

racerx kirjutas:
mendipilliga
Väike parandus.

Kaitseministeerium = TANK

:P
Suzuki GSX 750 Inazuma

19Martinez79

Lugemata postitus Postitas 19Martinez79 »

Eesti kui NATO riik rõiks ju võtta kasutusele selle diesel enduroka.

http://www.treehugger.com/files/2005/11 ... a_prod.php
Bakuhatsu! Bosozoku!
Kasutaja avatar

mella

kes sellele hooldust teeks?
Kasutaja avatar

Steelrider
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas Steelrider »

Vanad Husqvarnad teenivad aga uhkesti edasi, esmaspäevast läheb jälle uus kursus ajateenijatele-käskjalgadele lahti. Mõned neist tsiklitest on hoolimata aukartustäratavast läbisõidust ja aastaarvust siiski täiesti viisakas seisukorras. Paraku kipub KV-s olema nii, et kui miski töötab, siis võetakse see ära ja antakse "eeskujulikele", seega olin siin kohati sunnitud dokumente "kaotama", et mitte viimastest sõitvatest pillidest ilma jääda...

Sõjaväesüsteemis on üldse tsiklitele/atv-dele kolm peamist funktsiooni
1) sõjaväepolitsei- kasutab kas matkaenduurosid või lausa touringuid, põhiülesanne kolonne eskortida ning sõjaväe liikluspolitsei ülesandeid täita. Lääneriikide armeedes tavapärane nähe, meil veel puudub.
2) käskjalad- vajavad midagi tõeliselt kerget, et sõita igasugusel, ka täiesti teedeta maastikul, seega peab masin olema lollikindel, sest käskjalgu on palju ja nad on valdavalt ajateenijad-reservistid
3) mootorratturüksused- ülimobiilsed üksused, tänapäeval jäänud rohkem SF pärusmaale, ehedaimad näited ajaloost oleks vasta WWII saksa mootorratturpataljonid.

Kui rääkida siin eespool jutuksolnud hankest, siis nimetatud parameetritega tsiklid sobiks kasutada pigem esimeses kui teises funktsioonis, kolmandat meil vaevalt kunagi tekibki.
K-750 1962, K-750M 1968, M-62 1963, Suzuki GSX-R 600 K3

http://www.expressmoto.ee
Mehe majakaks eluteel ei pea olema v**t, vaid ruuduline lipp.
Kasutaja avatar

sang

ma pakun, et 3 masinat vastab üldse tingimustele - F650GS, Pegaso ja XT.
Kui DTM ja V-Strom650 kah maastiku-võimelisteks lugeda, siis läheksid needki tingimustesse.

Minul tekitas uudishimu üks tingimuste punkt:
näidikuplokk (sh õli-hoiatustuli, kütuse taseme näidik,spido,tahho, odo)
Kui paljudel eelpool mainitud tsiklitest on peal kütuse taseme näidik? Tihti piirduvad tootjad seda klassi tsiklite puhul parimal juhul hoiatustulega, et kütus hakkab lõppema, kas see läheks definitsiooni alla?
Kasutaja avatar

mella

ilmselt käiks hoiatustuli kah, sest näidikut minuteada pole bemmilgi :P

Teema algataja
Intruder

Täna siis paisatud meediasse uudis, et kaitsemini poolt korraldatud hankel küsis pakkumist 4 firmat ja laekus 1 pakkumine.
Lähipäevadel vaadatakse see pakkumine üle, ning kui vastab hanketingimustele siis tehakse ka diil ära...
Seega mis rahvas arvab,
1. kas pakkumine on tingimustele vastav?
2. kes võitis.

1. Punk ma komenteerida ei oska..kuid arvatavasti...sobib
2. Pakun, et ainus laekunud pakkumine on BMW pakkumine.
Kasutaja avatar

mella

Pakun, et isegi kui pakkumin epole päris vastav, kuulutatakse ainupakkuja võitjaks ja tehakse hiljem kahepoolsed kokkulepped. Just nagu Sakala lammutamisel, kus konkursi tingimustes oli mõiste "mitte lammutada" ja hilisemas lepingus "lammutada" ;)

Võimalik, et bemmide puhul on küsimus hinnas, kud selliste koguste puhul teeb tehas ilmselt ka kõva allahindluse.

Igatahes mina oletan, et pakuti BMW F650GS-i või selle Dakar versiooni.
Kasutaja avatar

sang

On teil mingi konkreetne tagamõte, miks te bemarit pakute?

Ma arvan, et kui tegemist oleks miskise diili või kokkumänguga, siis on pakkumise tulemus lihtinimesele ennustamatu, kui sa just ei tea, kes on kelle klassivend, trennikaaslane või elukaaslase sugulane.
Kasutaja avatar

mella

bemmi pakun seetõttu, et kirjeldatud tingimustele vastab täpselt. Või väga minimaalsete ja ebaoluliste muutustega.
Kasutaja avatar

mx77
Kontakt:

sang kirjutas:
On teil mingi konkreetne tagamõte, miks te bemarit pakute?

Ma arvan, et kui tegemist oleks miskise diili või kokkumänguga, siis on pakkumise tulemus lihtinimesele ennustamatu, kui sa just ei tea, kes on kelle klassivend, trennikaaslane või elukaaslase sugulane.
Riigihangetele eelneb alati eelnev kokkulepe, mille järgi kirutatakse hanke tingimused või siis juhuslikult on kellelgi just sobiv kogus sobiva varustusega autosid hoovis ja tarneaeg on nii lühike, et keegi teine ei suuda tarnida jne. jne.
Vasta

Liitu vestlusega

Vestluses osalemiseks pead sa olema motokommuuni liige

Avan konto

Pole veel liige? Pole probleemi, registreeru ja liitu.
Liikmena saad sa ise postitada ja vastata teisetel või tellida endale teavitusi vestluse edenemise kohta.
Kõik siin on tasuta ja võtab vaid minuti. Kohtusi sellega ei kaasne.

Registreeru

Logi sisse

Mine “Ajaviiteks...”