Kiired küsimused tsikli ostu kohta saksast

Otsustasid endale mootorratta load teha ja mootorratturiks hakata? Räägi siin kõigest, mis on seotud mootorratta lubade, eksamite, koolituse, lihtsalt tsiklisõidu või liikluse ja seadustega. Kindlustusest räägi ka siin.

Moderaator: Moded

Kasutaja avatar

Teema algataja
VW

Kiired küsimused tsikli ostu kohta saksast

Lugemata postitus Postitas VW »

Oleks paar kiiret küssat tsikli ostu osas.

Võitsin ebay.de's oksjoni. Kõik OK. Müüa andis oma aadressi ning telefoni. Ütles, et raha võin sulas üle anda kui tsiklile järgi tulen.

Helistasin arcotransi ning ütlesid, et toovad tsikli 4700EEK eest ära.

Kuidas edasi tegutseda? Transpordi firmale maksan toomis tasud. Kuid mis paberid ma müüja käest enne raha ülekandmist saama pean?

Prindin selle välja?

http://www.gebrauchtwagen-zeitung.de/ka ... ertrag.pdf

Saadan faxiga müüjale, ta kirjutab alla (ma ei oska saksa keelt muffigi, keegi saaks tõlkida kuhu mida panna? :oops: :oops: )

Müüja saadab tagasi.

Ütlen, et kannaks arvelt maha. (kas enne seda kannan talle raha või peale?)

Rekka tuleb, võtab tsikli peale. Omanik annab teh passi juhi kätte.

Jõuab eestisse. Arki, teh-pass ja ostu-müügileping käes võtan arvele?
Kasutaja avatar

schalter

Lugemata postitus Postitas schalter »

Järgnevalt kirjeldan, kuidas mina omale e-bayst tsikli ostsin. Sündmus leidis aset novembris 2005 "under EU regulation".

1) Kohe peale oksjonit saatsin müüjale oma andmed Kaufvertragi jaoks. (Nimi, postiaadress, sünnikuupäev, telefon, e-mail, faksinr.) Ütlesin, et tahan saada tema pangarekvisiite (IBAN, BIC ja SWIFT), ütlesin, et tahan saada Kaufvertragi originaali postiga enne kui raha maksan. Ütlesin, et ta peab ratta Saksa registrist maha võtma enne kui vedaja sellele järgi tuleb.
2) Järgmise päeva hommikuks oli saabunud faks minu nimele, milles olid:
a. Kaufvertrag
b. Ratta tehniline pass (VIN kood!)
c. TÜV paber (mis osutus hiljem täiesti tarbetuks)
d. kaaskiri koos saaja IBANi ja pangarekvisiitidega (SWIFT kood ja BIC)
3) Kohe hommikul uurisin ARKst ratta tüübikinnituse olemasolu kohta (Saksamaa tüübikinnitus on näha ka Saksa tehnilisest passist – ARK väitel kui see on olemas, siis saab ka Eestis arvele) ARK telefon 6201250. Palusin ARKl teha Saksamaa registrisse järelpärimine mootorratta tausta kohta. ARK väidetel oli rattaga kõik korras. Uurisin maaletoojalt VIN koodi järgi ka ratta väljalaskeaastat ning varuosade tellitavust. VIN koodi esimesd kolm märki näitavad tootjat, järgmised kuus mudelit ja modifikatsiooni ning viimased kaheksa on konkreetse ratta põhised.
4) Pärastlõunal saatsin Kaufvertragi allkirjastatud koopia faksiga müüjale. Lisasin oma ID kaardi koopia igaks juhuks.
5) Järgmisel hommikul helistasin müüjale ja ütlesin, et saatsin Kaufvertragi eelmisel õhtul faksiga talle ära. Müüja kinnitas, et sai Kaufvertragi kätte ning on Kaufvertragi originaali saatnud mulle postiga ära. Kinnitasin, et paari-kolme nädala jooksul võtab transportija ratta müüja juurest peale.
6) Kaufvertragi originaal tuli postis paari päevaga. Samal päeval tegin EU makse (30 kr :) ja saatsin müüjale faksi peale internetipangast välja trükitud kinnituse. Helistasin igaks juhuks ka ja ütlesin, et raha on makstud.
7) Paari päevaga saabus müüjalt kinnitus, et raha on käes.
8 ) Edasi läks paar nädalat ootamist, saatsin müüjale vedaja nime (tuttava tuttav, kes äratoomise äriga tegeleb - ei olnud Arco Trans). Vedajale väljastasin nimelise volikirja, mis lubas tal minu nimel minu tsiklit üle piiride toimetada ja minu eest tsikliga seotud paberitele alla kirjutada. Saksakeelse volikirja blanketi andis ta mulle ise.
9) Lõpuks oli tsikkel kohal. Arveldasin vedajaga ja viisin tsikli ARKi. ARKis vaadati tsikli VINi ja raami värvust, dokumentidest pidin esitama Kaufvertragi, Saksa tehnilise passi, oma ID kaardi ja riigilõivu kviitungi. ARK väljastas numbri ja tehnilise passi. Kõik. 8)

Vastates Sinu küsimustele:

- Enne raha ülekandmist peaksid saama originaal Kaufvertragi Sinu ja müüja vahel. Seda läheb ARKis vaja. Lisaks ei tee paha Saksa tehnilise passi koopia (vaevalt, et müüja Sulle originaali enne raha ülekandmist saadab).

- leppige müüjaga kokku, et tema ise prindib Kaufvertragi välja, täidab oma osa ära ja saadab Sulle (kui ta tahab originaaleksemplari - mida ta vaevalt et tahab - siis las trükib ja täidab kaks) http://www.mobile.de/_pdf/kaufvertrag.pdf
tema on Verkäufer, Sina oled Käufer (Vorname, name - nimi; Strasse - tänav; PLZ - postiindeks; Ort - linn, maakoht, ESTLAND; Geburtsdatum - sünniaeg; BPA - pole aimugi, mis see on; edasi on ratta andmed, selle all hind eurodes, siis jupp, milles müüja kinnitab, et sõiduk on vaba kolmandate isikute nõuetest, jutt sellest, et müüja ei vastuta võimalike defektide eest ja ei anna garantiid, edasi: Kaup on müüja oma kuni pole makstud; edasi: kättetoimetamine on kokkuleppe asi. Quittung kinnitab, et müüja on raha saanud ja Sina oled tsikli, võtmed ja muud vidinad saanud. - raha saamist peaks ka EU makse jälg Sinu arvel edukalt tõestama).

- ehk siis, kui saate kokkuleppele, et Müüja Kaufvfertragi välja prindib ja Sulle saadab, siis on enamus juba täidetud - saada oma andmed ja müüja täidab äkki Sinu andmed ka - alla kirjutad joonele, mis on enne Quittung'it ja mille all on Unterschrift Käufer. Saada talle Kaufvertragist (Sinu allkiri all) faksiga koopia.

- nüüd oota postiga Kaufvertragi originaali ja kui see käes, kanna raha. Enne uuri müüja kontonumbrit (IBAN) ja SWIFT ja BIC koode. IBANi saab ka Saksa pangarekvisiitde järgi tuletada, netis on kalkulaatorid olemas http://www.ibanrechner.de/

- ole kindel, et sakslane on tsikli Saksa ARKist ENNE maha võtnud kui vedaja sellele järgi läheb.

- Suhtle vedajaga. Kindlasti on ka neil mingi praktika ja võibolla oskavad midagi tarka soovitada. Juhul kui tsikkel tuleb lahtises autos, on soovitav vältida igasuguseid katteid, kilesid, presente jne, sest kriibivad värvi. Samuti peaks rihmad kinni tõmbama raamist, mitte üle sadula, aga eks vedaja tea paremini.

- Eesti ARKi läheb Kaufvertrag, Saksa teh. pass, kviitung riigilõivude (kokku 1300 kr kui mälu ei peta) maksmise kohta ja Sinu dokument.

Peale ARKi tee liikluskindlustusleping kohe ära (isegi siis kui sõitma ei hakka - maksta pole siis vaja, lihtsalt leping, mitte poliis).

Kui oled inglise keele oskaja, on tõlkimisel abi http://babelfish.altavista.com

Muud ei oska nagu midagi praegu öelda...

Edu!

Pets
VL1500

QNN

Lugemata postitus Postitas QNN »

Kummardus Schalterile viitsimise eest...ja seda ilma naljata. Ja kui praegu hakkan mõtlema, siis ju kõik täiesti põhjendatud ja vajalikud sammud, mis tehinguga tõesti kaasas võiks käia...AGA tunnistan, et kui oleksin enne oma rataste ostmist seda juttu lugenud, oleks vast asja katki jätnud ja kohapealt esimese ettejuhtuva ratta soetanud...no ei oleks minul seda viitsimist

Lihtsalt huvitavaks lugemiseks, siis näide, kuidas mingil juhul teha ei tohiks: :arrow: ei tohi pimesi armuda rattasse ja tahta seda KOHE oma istumise all tunda...ei tohi müüale pimesi meili alusel raha üle kanda (5euri) ja ei tohi siis hakata veofirmadesse helistama stiilis: "klge teil mõni auto pole parasjagu saksas??" 8) ...see oleks sigahea näide, kui poleks ühte "AGA" - see kõik toimis suurepäraselt :mrgreen: Ratas oli vähem, kui nädalaga käes ja olen sellega siiani sigarahul. Loo moraali loeb siit välja igaüks vastavalt vajadusele...

...ja arkile tegin pärast ise inglisekeelse lepingu, kus ka "müüjaks" kehastusin ise.

Lollidel vahest veab, kas pole :idea:
Kasutaja avatar

Teema algataja
VW

Kas müüja võib mulle faxiga ka ostu-müügi lepingu saata, aga originaali paneb koos teh-passiga tsikliga kaasa?
Kasutaja avatar

schalter

Lugemata postitus Postitas schalter »

Kas müüja võib mulle faxiga ka ostu-müügi lepingu saata, aga originaali paneb koos teh-passiga tsikliga kaasa?
[/quote]

Ma päris täpselt ei mäleta, kas lepingut mitte piiridel ette polnud vaja näidata ja sellepärast originaal sai sakslaselt võetud.
Küsi vedajalt, kas Sa pead neile andma originaali või faxi või pole üldse midagi vaja.

Oskab keegi seda kommenteerida?

Pets
VL1500
Kasutaja avatar

sang

Lugemata postitus Postitas sang »

Leping sõlmitakse kahes eksemplaris, üks ostjale ja teine müüjale. Sul kui ostjal on vaja lepingut müüja allkirjaga, temal lepingut sinu allkirjaga. Mina tegin nii: müüja saatis enda poolt täidetud ja allkirjastatud kaks lepingut, ma kirjutasin neile alla ja saatsin ühe tagasi. Kõik see käis tavapostiga, mis liigub ELi piires piisavalt kiiresti ja odavalt.

Tsikli toomise protsessi käigus ei lähe lepingut vaja, leping on vajalik ARKis.
Kasutaja avatar

PsychoDad

Lugemata postitus Postitas PsychoDad »

Minul läks oksjoni võidust ratta kätte saamiseni aega 12 päeva. 8.05 oli oksjoni lõpp. 19.05 läksin Rakverre ja võtsin ratta arvele. Vaja läks krauft-misiganes, ja saksa tehh passi. Lisaks kirjutasin avalduse tagaküljele, et transiitnumbreid pole, ratas saabus treileril.

Põhimõttelislt käis kõik nii nagu schalter rääkis. Ainult tigupostiga ja tüübikinnituse pärimisega ei hakanud jändama. Ise saatsin sakslasele selle kraufti ja ta faksis selle täidetuna tagasi, orikas tuli koos rattaga. Raha kandsin kiirmaksena. Saatsin ka koopia
sakslasele. ARK-is veõti arvele see ratas ilusasti. Mingeid muresid ei olenud.

Oma närvidele on vast kasulikum see tigupostivärk ja tüübikinituse uurimine. Samas kui perse tahetakse lohku tõmmata siis tõmmatakse ta niikuinii.

Kiitus siin kohalka Isakesele, kes mu ratta kenasti ära tõi.

Edit: Kasutasin usinalt ka telefoni.

Psihh
From Seewald faxmachine, with love...
Royal Einfield 350 Classic
Kasutaja avatar

hannes
Tsikkel: Ducati Multistrada 1200S
Tänatud: 1 kord

Lugemata postitus Postitas hannes »

PsychoDad kirjutas:
Raha kandsin kiirmaksena.
Ei ole küll otseselt teemaga seotud, aga minu meelest on see suht mõttetu lisakulu, see kiirmakse. Tavamakse läheb 2-3 päeva, ega kiirmakse oluliselt kiiremini lähe. Meilt Saksa raha kandes jõuab see sama kiiresti kohale, kui neil pangast panka kandes.

Ida-Virumaa – lähemal kui tundub, lahedam kui arvad!
Ducati Multistrada 1200S
Honda NC 750X DCT (müüdud, teenis mind truult täpselt 3 aastat ja 21000km)
Honda XRV 750 MooramaaPaar (müüdud, teenis mind truult 10 aastat ja 68000km)
Iga tsikli jaoks on oma tee!

Kasutaja avatar

tttrrr
Tsikkel: cbr1000f, 300exc

Lugemata postitus Postitas tttrrr »

panen ka siis oma seiklused kirja:
leidsin tsikli mobile.de'st, võtsin e-mailitsi müüjaga ühendust (ei olnud eraisik), jutud räägitud saatis ta mulle e-mailiga arve. vahepeal tuli väike paus sisse ning seejärel saatsin raha teele (ülekande kulud 30.-) seejärel leppisin isakesega kokku kes oli heameelega nõus ratta ära tooma. helistasin veel korra türklasele kah ning asi klaar. nagu psychdad'gi käisin siis minagi 20.mail rakveres ning seal taheti siis seda saksa teh.passi ja müügilepingut. kohaliku arki bürokraatia tõttu jäi mul tehniline ülevaatus tegemata kuna seal ainult üks teenindaja ja järjekord venis ning teh.üle. punkt pandi vahepeal kinni. nii ma siis vurasingi ilma selleta tartusse. aga muidu võib rahul olla sest asjaajamist oli suht vähe.
Kasutaja avatar

Teema algataja
VW

Tekkis väike probleem.

Müüja ostis tsikli mingi teise venna käest. Tsikkel pole arvel. Teh.passis on eelmine omanik.

Mida teha?

Las müüja saadab tsikli ning teh.passi ning ostu-müügi lepingu kirjutan ise valmis?

joel
Tänanud: 7 korda
Tänatud: 118 korda

Lugemata postitus Postitas joel »

Sul on vaja saada müüja käest lisaks teie omavahelisele ostu-müügi lepingule ka leping müüja ja ratta eelmise omaniku vahel.
Joel
Kasutaja avatar

Teema algataja
VW

joel kirjutas:
Sul on vaja saada müüja käest lisaks teie omavahelisele ostu-müügi lepingule ka leping müüja ja ratta eelmise omaniku vahel.
Ning milline see välja näeb?Mõtled seda lepingut, mille sõlmis praegune müüja eelmise müüjaga?

joel
Tänanud: 7 korda
Tänatud: 118 korda

Lugemata postitus Postitas joel »

Seda lepingut mõtlen jah. Sul on vaja dokumenteeritud tõestust, et see tsikkel on legaalset teed pidi passis märgitud omanikult sinu kätte jõudnud. Välja näeb nagu üks ostu-müügi leping ikka.
Joel
Kasutaja avatar

jami

Lugemata postitus Postitas jami »

Üldiselt on nii, et kelle käes on teh pass ehk saksa keeles Brief, on praktiliselt ratta (ehk siis jälle auto) omanik.
Antud juhul tuleks küsida, kas Brief on hetkel eelmise omaniku või juba müüja käes. Kui eelmise omaniku, on asi kahtlane.
On sul võimalik paluda briefist faksi teel koopiat?
Seal peab olema viimase omaniku nimi ja aadress. Selle järgi saad kontrollida.
Ühtlasi veel üks suht tähtis asi - kas müüja rääkis puhast või aktsendiga saksa keelt? Omadest kogemustest tean soovitada vältida pimesi ostuprotsesse aktsenditajatega :twisted:
Aprillis Pegasuses!!!
Kasutaja avatar

Teema algataja
VW

jami kirjutas:
Üldiselt on nii, et kelle käes on teh pass ehk saksa keeles Brief, on praktiliselt ratta (ehk siis jälle auto) omanik.
Antud juhul tuleks küsida, kas Brief on hetkel eelmise omaniku või juba müüja käes. Kui eelmise omaniku, on asi kahtlane.
On sul võimalik paluda briefist faksi teel koopiat?
Seal peab olema viimase omaniku nimi ja aadress. Selle järgi saad kontrollida.
Ühtlasi veel üks suht tähtis asi - kas müüja rääkis puhast või aktsendiga saksa keelt? Omadest kogemustest tean soovitada vältida pimesi ostuprotsesse aktsenditajatega :twisted:
Teh pass on praeguse müüja käes ikka. Müüja ei rääkinud eriti head inglise keelt. Eelmise omaniku nimi ja aadress on seal olemas. (saatis mulle scannitud pildina)
Kasutaja avatar

jami

Lugemata postitus Postitas jami »

No aga mis jama siis!?
Kui ta pole seda arvele võtnud, ei saagi ta nimi Briefis olla!!
Siis talita täpselt Schalteri nõuannete järgi.
Kui oled müüjaga ka otse suhelnud, kas tabasid mingit murjaniaktsenti!?
Muide, mis ta nimi ebays oli, ma luuraks ta järele väheke (muidugi kui soovid).
Aprillis Pegasuses!!!
Kasutaja avatar

Teema algataja
VW

jami kirjutas:
No aga mis jama siis!?
Vaja ainult minu ning tema vahelist kaufvertragi ning teh.passi? Või Tema ning eelmise omaniku vahelist samuti?
Kasutaja avatar

PsychoDad

hannes kirjutas:
PsychoDad kirjutas:
Raha kandsin kiirmaksena.
Ei ole küll otseselt teemaga seotud, aga minu meelest on see suht mõttetu lisakulu, see kiirmakse. Tavamakse läheb 2-3 päeva, ega kiirmakse oluliselt kiiremini lähe. Meilt Saksa raha kandes jõuab see sama kiiresti kohale, kui neil pangast panka kandes.

Mul oli järgmine päev kohal.
Kasutaja avatar

PsychoDad

jami kirjutas:
No aga mis jama siis!?
http://cgi.ebay.de/Honda-Transalp-XL-60 ... dZViewItem

notlikeme

Lugemata postitus Postitas notlikeme »

tehn. passil lõigatakse vahel saksas nurk ära... kindlasti on peal tempel, mis kinnitab arvelt maha võtmist. seda nad vaatavad piiril.
ja soovitan seda tüübikinnitust uurida- mul oli küll väike hirm, et arvele ei saa, aga lõpuks ikka laabus.
Vasta

Liitu vestlusega

Vestluses osalemiseks pead sa olema motokommuuni liige

Avan konto

Pole veel liige? Pole probleemi, registreeru ja liitu.
Liikmena saad sa ise postitada ja vastata teisetel või tellida endale teavitusi vestluse edenemise kohta.
Kõik siin on tasuta ja võtab vaid minuti. Kohtusi sellega ei kaasne.

Registreeru

Logi sisse

Mine “Mootorratta load, liiklus, motokoolitus ja sõit”