Soovitage noateritajat.
Otsin head teritajat, mis sobiks nii Euroopa kui ka Aasia nugadele. Kas manuaalne või elektrooniline.
Päris puhtaid kivisid, kus nuga peab ise õige nurga all hoidma, ei otsi, pole nii hea käega
Otsin head teritajat, mis sobiks nii Euroopa kui ka Aasia nugadele. Kas manuaalne või elektrooniline.
Päris puhtaid kivisid, kus nuga peab ise õige nurga all hoidma, ei otsi, pole nii hea käega
Väga hea ja mugav
https://www.victorinox.com/uk/en/Produc ... y/p/7.8714
Ilma naljata:
https://www.gearbest.com/kitchen-knives/pp_1542120.html
https://www.aliexpress.com/item/Sy-tool ... 62004.html
Või midagi analoogset, ei saa mööda panna!
Need viimased rohkem siiski noateritustöökoja sisseseade moodi...
See tüüpiline Fiskarsi klots on suht ok asi:
See Fiskars on bullshit. Noa tera lõpp ja tipp jäävad teritamata. Õigele kokanoale on lisaks nurk täiesti vale. Yeekimi lingitud toodetega pead algatuseks tükk aega vaeva nägema, et valesti teritatud asjad õigeks saaksid. Aga väärt igat senti
Et lõikamiseks nuga teritada, siis see fiskars toimiv lahendus jah. Kui teritamine on hobi ja religioon omaette, siis tuleb korralikud rakised ja jaapani vulkaanide jalamilt toodud kivid üles seada kindlasti. Alla selle ongi BS.
Fiskarsi oma mul juba on. Eks oleneb muidugi noast ka, ega saiast tehtud tera ei saa teravaks ka nasa teadlased, kuid siiski, fiskars nagu ei tee seda, mida tahaks.
Loen huviga ja panen kõike kõrva taha, samal ajal ise veel ringi googeldades.
Jahindusfoorumites räägivad, et see on väärt toode: https://www.spyderco.com/catalog/detail ... er-reg-/77
Aga jah, ma otsin midagi fiskarsi ja, nagu krl ütles, vulkaanikivide vahepealset.
Ka see pakkus huvi, kuid needamad jahindusfoorumid väitsid Sharpmakeri parema olevat:
http://www.nuga.ee/products/accessories ... a10006.htm
On kellelgi emmakummaga kogemusi?
Yeekim, mis sul endal kasutusel on?
Miks ma üldse seda otsima hakkasin on see, et on plaanis väheke asjalikum nuga osta ja tahaks, et siis saaks ka enamvähem asjalikult seda ka teritada. Mu enda tädimees on teritamisguru aga ma just sellepärast tema käest küsima ei lähe, sest lõpetan muidu mingi eraldi teritamisgaraazhiga.
Tava vesikivi kaitseks- mul üks tütardest on selline omamoodi MONK: võttis kätte ja hakkas mingit 10€ Jaapani kokanoa laadset Hiina toodet teritama.
Kui tomatist mikroni paksused viilud hakkasid tekkima, vajus mu karp lahti
Mis tegite nende mikroni paksuste tomativiiludega?
Millimeetri paksuseid võileibasid?
Parempoolne fiskars kräpp. Sobilik vaid mõnele koduperenaisele, kes tahab nuga natuke teravamaks saada. Vasakpoolne 0.45 eur luisuga teeb aga noad ziletiks. Samamoodi olen fileerimisnoaga tomatist nii õhukesi viile teinud, et nagu paberileht. Nii et soovitan oskustesse panustada.
Krl kirjutas:Mis tegite nende mikroni paksuste tomativiiludega?
Millimeetri paksuseid võileibasid?
Mõtlesin Krl* ile peenisepikendajaid tegema hakata aga tomatid said ennem otsa!
ranel kirjutas:Parempoolne fiskars kräpp. Sobilik vaid mõnele koduperenaisele, kes tahab nuga natuke teravamaks saada.
Haifaiv.
Naised ei saagi suurt midagi aru, mis maailmas toimub. Hea et nuga lusikast eristada suudavad.
See video on küll üsnagi veenev:
Just selline pole-siga-ega-kägu-aga-parem-kui-fiskars variant.
Kui härrat küsimusega tülitada tohib, siis kui tihti muidu leiad end olukorrast, kus koduste vahenditega ei ole võimalik saada nuga nii teravaks, kui ülesande lahendamiseks vaja oleks?
Piipz kirjutas:See video on küll üsnagi veenev:
Just selline pole-siga-ega-kägu-aga-parem-kui-fiskars variant.
Ja Sinu käe nurk on?
Nuga tuleb vist otse hoida? Eks ta jah nõuab kindlat kätt, kuid mingi visuaalne abi on siiski olemas.
Nende "puhaste kivide" all mõtlesin pigem selliseid:
Jaapanis nugade ostmine oli totaalne kunst omaette
Luisu ostmisel said kohe ka juurde 10min monologi kuidas ja millejaoks
Defineeri- "otse"
minul on kasutuses on üks peitliteritus komplekti kahepoolne luisk. suht oluline on ka teritusõli. peale sülitades pole päris see
yeekim kirjutas:Defineeri- "otse"
Vahe "tavalise" kiviga on lihtsalt selles, et tavalise kivi puhul pead sa tera nurga all hoidma, nüüd on kivi nurga all.
Too video sobib ainult kõva kiviga teritamiseks, pehmega peaks vastupidises suunas teritama. Lükates luisku üle teravama poole.
Ma lükkasin oma taskunoad vesiluisuga juba 10-aastasena ajalehepaberist paarimilliseid siilakaid lõikama (erinevalt sellest videost ülalpool, kus kippus ikkagi suuremat tükki ka käristama), nii et pole endale ka vajalikuks pidanud seda Fiskarsi klotsi osta, aga külapeal olen sellega paar korda üle käinud kööginoa, mille selga ja kõhtu väga enam ei eristanud ja pärast sai nii vostist kui tomatist probleemideta viilud kätte. Otsa saab sellega ka teravaks, käepideme juurde ehk jääb sent-poolteist, aga seda osa ei kasuta niikuinii köögis suurt keegi. Las see kaar kulub sinna, jääb tera tugevam. Lihunikud teritavad tavaliselt terituspulgaga ja jääb samamoodi sealt kaarjaks.
Nurk oleneb ikkagi suuresti noa paksusest ja otstarbest. Kööginoa paksus võib ka varieeruda millimeetrist seal 3-4-ni, rääkimata Kabar'ist või Glock'i noast või vanast täägikontsust. Lõpuks jõuame jutuga ikka ka sinnani, et kas legeerterasest tera saab üldse nii teravaks kui süsinikterasest tera...
Hea teritaja on see, mida on mugav köögisahtlist võtta ja kohe kiirelt kasutada kasvõi üle päeva kasvõi naisterahval (excuse my chauvinism), selle asemel et korra aastas viitsida mingi stend selleks garaaži üles seada. Nuga on niikuinii kulumaterjal.
krl küsimusele vastates, siis harva. kuid ma tahaks ühte korralikku jaapani nuga kööki, mida ei tohiks niikuinii fiskarsi sisse toppida. ma seda fiskarsi oma ära ei viska, jääb ikka tagavaraks
Ma kasutan kodus ühte Gotlandi käia tükki ja teritan sellega peene voolava veenire all või siis kasutan ka teritus pulka. Sellega saan kõik noad nii teravaks,kui mul just vaja. Liivakivi on pehme ja sobib just ainult teritamiseks ning sellega ei ole kerge nuga ära rikkuda, kui oskused kesised.Kui noal on tera eest ära kulunud,siis tuleb lasta see mingi muu vahendiga õigeks teha. Omal on sõber,kes teeb seda teemant käiaga ja siis saab seda ise kordi ja kordi lisaks teritada.
Kes midagi vikatiga niitmisest teab,siis vikateid teritati vanasti ka kodus, Gotlandi veekäiaga või pinnimise teel ning peale seda saab seda teatud arv kordi luisuga lisaks teritada. Nugadega on täpselt sama teema,aga nuga saab lihtsalt palju enam kordi vahepeal luisata või kasvõi siis mingisse teritajasse pista. Ma oma Fiskarsi( https://www.shoppa.ee/p/fiskars-kirve-j ... rp/4852620 ) teritajasse ikka peale mingite laiatarbe kööginugade-töönugade või kirve ei panegi. Paremad noad ikka ja ainult teen käsitsi või midagi sellist nagu Yeekim soovitas. Iseenesest see teritaja on üsna hea, võrreldes mõnede eelmistega.
Aga kui ostad omale kalli ja hea noa,siis vahel nö ise luisata ning ikka aegajalt spetsialisti juurest läbi käia,kui ise ei oska(või viitsi asja ära õppida).
Jah - abrasiiv on abrasiiv ja kõik oleneb sellest, kui õhukeseks sa mõistad sellega metalli muuta. Pinnimine samas on juba lisaks kuju andmisele ka metalli struktuuri muutmine - põhimõtteliselt külmsepistamine.
Tegelikult saab ju asjale läheneda mitmel moel - metsas võtad luisu puudumisel maast tüki ränikivi ja lükad noa teravaks, samas võib teritamine olla ka eraldi rituaal, eriti kui mängu tulevad mõisted "jaapani noad" ja muu selline müstika, justkui saaksid seeläbi osa filmide läbi taevasse tõstetud katana'te pealekukkuvaid siidsalle poolitavatest legendidest. Ma ei näe küll ühtki põhjust, miks näiteks Victorinox'i või Solingeni nuga peaks millegi poolest halvem olema, kui mingi "jaapani nuga", millele mingid sushifileerimismeistrid on legendi taha jutustanud. Eriti irooniline, kui oled näinud peale anodeeritud damaskuse terasele iseloomuliku mustriga "jaapani nugasid", mille eest keegi on ilge $$$ välja käinud.
Ma olen elu jooksul päris mitu nuga ise teinud ja seepärast ehk ei müstifitseeri asju üle. Vanast Husqvarna vikati terast puss, mis tehtud juba mingi 20a tagasi, on vist siiani üks parimaid.
Kuna minule "käsitööndus" ei sobi, siis kavatsen minna seda teed: https://www.worksharptools.com/. Enamus, mis netis on silma jäänud on positiivne kirjutis-jutt. Kellegil isiklikke kogemusi antud riistaga? Just rihmade vastupidavus Ken Onionil?
http://pood.baltichunter.ee/work-sharp- ... itaja.html
Toda kiidavad jahh.
Alex kirjutas:Kuna minule "käsitööndus" ei sobi, siis kavatsen minna seda teed: https://www.worksharptools.com/. Enamus, mis netis on silma jäänud on positiivne kirjutis-jutt. Kellegil isiklikke kogemusi antud riistaga? Just rihmade vastupidavus Ken Onionil?
Mitu nuga päevas see ettevõte sul teritada plaanib?
Peaaegu oleksin Spyderco võtnud aga siis lugesin veel mitut foorumit ja naljakas oli see, et arvamusi oli täiesti kahte lehte, kas üldse ei meeldinud või väga meeldis. Mõtlesin, et krt, 90€ eest ma nüüd küll ei taha ehku peale midagi osta, et äkki on äge.
Läksin Yeekimi soovitatud teed ja tellisin selle (pmst sama mis ta soovitas):
https://www.gearbest.com/other-cooking- ... id=1433363
Eks näis, mis saama hakkab. Annan kindlasti siin teada ka, kui käes on, äkki saab tulemustki sheerida.
Alex kirjutas:Kuna minule "käsitööndus" ei sobi, siis kavatsen minna seda teed: https://www.worksharptools.com/. Enamus, mis netis on silma jäänud on positiivne kirjutis-jutt. Kellegil isiklikke kogemusi antud riistaga? Just rihmade vastupidavus Ken Onionil?
See riist on pigem käia aseaine ehk vajab üsna head käelist-käsitöö oskust noateritamise valdkonnas. Õhukese teraga noa võib üks oskamatu liigutus sellise riistaga üsna ära rikkud või vähemalt koledaks teha.
Korralikult ette käiatud teraga nuga saab kordi ja kordi palju lihtsamate asjadega teravana hoida.