ARK teooriaeksam

Otsustasid endale mootorratta load teha ja mootorratturiks hakata? Räägi siin kõigest, mis on seotud mootorratta lubade, eksamite, koolituse, lihtsalt tsiklisõidu või liikluse ja seadustega. Kindlustusest räägi ka siin.

Moderaator: Moded

eerikkarts
Tsikkel: Yamaha SuTenöör (XTZ900) 5PS

Re: ARK teooriaeksam

Lugemata postitus Postitas eerikkarts »

B-katist sa ilma ei jää!

Aga testides mul oli ainult umbes 4-5 küsimust mis sarnanesid testile ARKi kodulehel, ülejäänud siiski sai lahendatud tänu raamatus läbilahendatud testidele.
Kindlasti raamat läbilahendada, ja vigadega küsimused läbi analüüsima! Mul sellest piisas.

Ja nii see Yamaha XT900Z FI (SuperTenere) sündiski:
http://www.super-tenere.net/forum/xtz75 ... -xt900z-fi

5Okuus856üheksa

liiisa

Lugemata postitus Postitas liiisa »

Minul polnud ARKi testis ühtki A-katiga seonduvat küsimust... :roll:
Lahendasin nii raamatust kui netist ja sooritasin 1 :oops: veaga riikliku teooria.

mcu

Lugemata postitus Postitas mcu »

Vähe teemast kõrvale, aga lasin hiljuti tütrel mopeedijuhi load teha, mis siis et plika 16 a. Jäi selline mulje, et eksamil lahendati A- teste??? Lemmik küsimus oli "mis juhtub rooliga vesilius" a) muutub kergeks, b) muutub raskeks. 50cc saab vesiliug tekkida vast ainult Pirita jõkke sõites. Aga õppimine toimus arki koduka A- kati testide järgi ja toimis.

Liina00

Lugemata postitus Postitas Liina00 »

Tänud minu poolt vastajatele :P Nüüd natuke rahulikum olla :)

Kasutaja avatar

Mhhh
Tsikkel: Mini&GPZ305

Lugemata postitus Postitas Mhhh »

Ma lugesin liikluseeskirja läbi, tegin A-kati teste ARKi kodukal ja sain mopeedi teooriaeksamil 100%.

Seal peaks olema vist jah A-kategooria küsimused.

Mini (Riga 30) chopper & Kawasaki GPZ305->

Henz

Lugemata postitus Postitas Henz »

Küsimus siis ,et kui ma olen ära läbinud ark eksamid ,kuid pole veel plastikuid kätte saanud, et siis kas ma võin sõita peale eksamite edukat sooritamist.

Kasutaja avatar

kki
Tsikkel: Honda CBR 600FY, 2000.a.

Lugemata postitus Postitas kki »

Henz kirjutas:

Küsimus siis ,et kui ma olen ära läbinud ark eksamid ,kuid pole veel plastikuid kätte saanud, et siis kas ma võin sõita peale eksamite edukat sooritamist.

Kuidas sa üldse eksami läbisid, kui liiklusseadust ei tunne? :)

http://www.riigiteataja.ee/ert/act.jsp?id=13308365

§ 17. Mootorsõidukijuhilt nõutavad dokumendid

(1) Juhil peavad mootorsõiduki juhtimisel olema kaasas juhiluba või muu juhtimisõigust tõendav dokument, mootorsõiduki registreerimistunnistus ja selle haagise registreerimistunnistus või haagise registreerimistunnistuse koopia, mille on tõendanud selle väljastanud asutus ja muud dokumendid, kui seda nõuab seadus.

Kasutaja avatar

miu
Tsikkel: Ducati
Tänanud: 3 korda
Tänatud: 11 korda

Lugemata postitus Postitas miu »

Henz kirjutas:

Loe see teema uuesti algusest peale üle.

Midnight bugs taste best.

kristjan881

Lugemata postitus Postitas kristjan881 »

võid sõita aga kooli tunnistus peab kaasas olema kus on sisse märgitud et oled eksamid sooritanud. head kulgemist

Kasutaja avatar

RD
Tsikkel: Ducati XDiavel

Lugemata postitus Postitas RD »

Henz kirjutas:

Tegelikult on sellega üks paras kammajaa. Eelmine kuu sai ise tehtud eksam A2--A, peale eksamisõidu edukat läbimist sai siis uuritud, et kas ma nüüd sõita võiks. Vastus oli selline kõhklev, aga väideti, et põmst peaks politsei andmebaasist nägema vastava kategooria olemasolu. Kuna ühele sõbrale väideti sama küsimuse peale ARK´ist, et võib sõita küll, hakkasingi Viljandist Tartu kulgema. Puhjas võeti mind rajalt maha, küsiti dokustaate, küsimuse peale, et palju killervatte mu rattal ka on olin aus. Selle peale jäi aga härra vanemkonstaabel mind imeliku näoga vahtima, seletasin siis talle mis mulle ARK´ist räägiti, läks ta oma neljaratalisse ja palus mul oodata. Peale viite minutit ootamist ja ilusa ilma nautimist kutsuti mind autosse, kus väideti, et mul ei olevat vastava kati juhtimisõigustki. Seda muidugi väideti neile Tartu ark´ist ja kuna Viljandi oma oli juba kinni, ei saanud sealt ka järgi küsida. Istusime veel kümmekond minutit autos, arutasime asja ja lõpptulemusena vormistasime mulle kutse, ehk pidin mõne päeva pärast minema prefektuuri ja tõestama, et mul ikka oli tol hetkel vastava kati juhtimisõigus.
Järgmisel päeval seiklesin siis ARK´i, rääkisin oma mure ühele naisterahvale ära, esialgne vastus oli muidugi, et ei või, natuke aega veel arutades sattus neiu ilmselgelt juba isegi asjast segadusse ja palus luba minna asja uurima. Ootasin kümmekond minutit ja tädi tuli tagasi, väites, et mul on õigus taotleda "tõendit". Seadus pidi selle koha pealt veidi auklik olema ja ning seda pidavat saama mitut moodi tõlgendada. Mis siis ikka, kirjutasin avalduse, maksin 100 kupüüri riigile kommiraha ja öeldi, et järgmiseks päevaks peaks kätte saama.
Igavusest läksin siis veel prefektuuri, et asjale ikka ühene vastus saada. Palusin eest lauast kedagi, kellega ma vastaval teemal suhelda saaksin. Juhatati mind siis, võin ka eksida, liiklusjärelvalve peaspetsialisti juurde, mingi selline uhke nimi tal igatahes oli. Rääkisin oma mure ära, ARK´is on siis andmebaasidel kerge delay, peale mida peaks siis näha olema kõik ja et kui ma sel päeval selle tõendiga selle vanemkonstaabli juurde ilmun, on kõik korras ja et põmst võib sõita kll.
Pikk jutt s**t jutt, aga lugu läheb veel edasi. Läksin siis paar päeva hiljem prefektuuri, sain ühe härra kätte, kes pidi siis asja ajama tulema. Kuna mul nägude peale eriti hea mälu ei ole, siis tundus, et too härra ei olnud küll üks nendest kellega ma puhjas kohtusin. Igatahes ei sobinud talle see ARK´i tõend, ütles, et see ei tõendavad shittagi ja ikkagi plastikud peavad olema. Mölapidamatusega nagu ma olen, üritasin asja rahulikult võtta, rääkisin talle siis kõik need jutud ära, mis mulle erinevatest kohtadest räägitud on. Härra jutu järgi, ei näe politsei oma andmebaasist seda, et kas sul on A1, A2 või A. Nende andmebaasis ongi ainult A ja seda, milline alamkat sul on, näitavad plastikud. Kuna ma olen suhteliselt puhas poiss, sain lõpptulemusena suulise hoiatuse. Nii et jah, ilma plastikuteta sõita ei või. Olgugi, et vastava kategooria juhtimisõigus on sul olemas ja see ei ole meie süü, et ARK´is nende plastikute valmistamisega aega läheb. Vähemalt olid politseinikud mõlemad korrad mõistlikud :bsmile:

Yamaha FZS600 --> Buell XB12s --> Aprilia RSV 1000R Tuono --> KTM SuperDuke --> Buell XB9s --> Mean Streak
Kasutaja avatar

Douchebag

Lugemata postitus Postitas Douchebag »

Henz kirjutas:

Võid kui sul on kaasas koolitunnistus, millele on ARKis tädid ja onud kinnitanud sinu juhtimise õigust. Ehk see mille sa kohe peale eksami edukat lõppu kätte saad.

Nobody is perfect, except me and my monkey!

Siipel
Tänatud: 1 kord

Lugemata postitus Postitas Siipel »

See ARK on ikka üks kuradi kummaline asutus.
Muudkui loe ja irwita. E riik ja paberivaba ARK on ka nagu muinasjutt sittuvast hobusest

Kasutaja avatar

Õnnekas
Tsikkel: Suzuki DL650 V Strom
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas Õnnekas »

meix96 kirjutas:
Henz kirjutas:

Võid kui sul on kaasas koolitunnistus, millele on ARKis tädid ja onud kinnitanud sinu juhtimise õigust. Ehk see mille sa kohe peale eksami edukat lõppu kätte saad.

Sellest on küll palju kordi juttu olnud (ka siin foorumis), kuid kordamine pidi ju olema kellegi ema....
Isikule, kellel varem ei ole olnud auto või mootorratta juhtimise õigust, antakse esimeses etapis ...... mootorsõiduki juhtimiseks esmane juhiluba. Pärast eksamitulemuste vormistamist ja kuni esmase juhiloa saamiseni, kuid mitte kauem kui 15 päeva eksami sooritamisest arvates, tõendab juhtimisõiguse saanud isiku õigust juhtida mootorsõidukit iseseisvalt mootorsõidukijuhi koolituskursuse tunnistus, millele majandus- ja kommunikatsiooniministri määratud asutus (liiklusregistri büroo endise nimetusega ARK) on teinud kande juhtimisõiguse andmise kohta. Nimetatud tunnistus annab õiguse juhtida mootorsõidukit üksnes Eestis.
Seega koolitunnistus annab vastava märke olemasolul juhtimisõiguse ainult esmase juhiloa taotleja puhul, kategooriate lisandumise või muutmise korral antud õigus ei laiene.

Kasutaja avatar

kaoz
Tsikkel: BMW R850R

Lugemata postitus Postitas kaoz »

uurisin asja politseist, vastus järgnev:

Konsulteerisin nii Politsei- ja Piirivalveameti liikluspolitsei kui ka Autoregsitrikeskusega ning sain vastuse, et kui on olemas juba B-kategooria juhiload ja taotletakse juurde A-kategooria juhilube, siis ARK ei väljasta eraldi eksami sooritamise kohta tõendit ning A-kategooria sõidukiga võib sõita alles siis, kui on vastavad juhiload Teile väljastatud.

vanemspetsialist
Teeninduskeskus
Politsei- ja Piirivalveamet
Tel: 612 3000

Võite üle küsida, kui ei usu!

Olevik: BMW R850R
Minevik: Suzuki GSF1100F
Minu esimene: Suzuki Freewind
Kasutaja avatar

RD
Tsikkel: Ducati XDiavel

Lugemata postitus Postitas RD »

Minule jääb kahjuks selline kaksikmoraal arusaamatuks. Inimene kes esmakordselt taotleb juhilube (teeb nt B kati ja A2 kat koos siis) võib lenksu/rooli istuda kohe peale eksami edukat läbimist. Küll aga ei või seda teha inimene kes on omanud mitu aastat sõidukogemust ja teeb üleminekueksami A2--A peale. Seda kõike mingi papist kaante pärast :P. Kuna uue liiklusseadusega ei pea enam plastikuid kaasas kandma, siis peaks ka see olukord järgmisest aastast paranema, või ma eksin? :)

Yamaha FZS600 --> Buell XB12s --> Aprilia RSV 1000R Tuono --> KTM SuperDuke --> Buell XB9s --> Mean Streak
Kasutaja avatar

bitter
Tsikkel: EXC400
Tänanud: 105 korda
Tänatud: 97 korda
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas bitter »

kaoz kirjutas:

... kui on olemas juba B-kategooria juhiload ja taotletakse juurde A-kategooria juhilube, siis ARK ei väljasta eraldi eksami sooritamise kohta tõendit ning A-kategooria sõidukiga võib sõita alles siis, kui on vastavad juhiload Teile väljastatud...

Siin on äriidee maas vedelemas motohuvilistele juuratudengitele :idea:. Tehku enne B-kat ja siis A. Seejärel vaja tsikliga sõita ja "juhtimisõiguseta" vahele jääda. Hea võimalus Politseiamet või EV kohtusse kaevata põhiseaduslike õiguste rikkumise pärast (riik peaks oma kodanikke võrdselt kohtlema!!). Ja loodetavasti endale nime teha. Disclaimer - mina pole jurist!

remie

Lugemata postitus Postitas remie »

kaoz kirjutas:

nii Politsei- ja Piirivalveameti liikluspolitsei kui ka Autoregsitrikeskusega ning sain vastuse, et kui on olemas juba B-kategooria juhiload ja taotletakse juurde A-kategooria juhilube, siis ARK ei väljasta eraldi eksami sooritamise kohta tõendit ning A-kategooria sõidukiga võib sõita alles siis, kui on vastavad juhiload Teile väljastatud.

Mulle vastati juuni algul täpselt samamoodi. Aga kokkuvõttes suurt vahet polnudki, teisipäeval tegin eksami ja neljapäeva lõuna paiku oli juba plastik käes.

Kasutaja avatar

sitikass
Tsikkel: Moto Guzzi Breva 1100 ABS

Lugemata postitus Postitas sitikass »

seadus on seadus ja seadus on selleks et seda väänata.
rääkisin täna politseiga tartus. patrull oli väljas ja kohe huvi tekkis , kuidas nemad sellesse suhtuvad.
tegelikult on asi nende arvates selline:
kuna peale eksamit täis A-kat kantakse samal päeval registrisse ja uue seaduse kohaselt mis uuel aastal hakkab kehtima siis
lube olema ei pea kaasas. on see kontrollitav kas on olemas vastav kat või ei. seega tüli ei norita.
aga ei välistata erandeid kuna keegi pole ööse saanud ja vastupidi.

turvalisi kilomeetreid.

Kasutaja avatar

Egert24
Tsikkel: Honda VFR

Lugemata postitus Postitas Egert24 »

sitikass kirjutas:

rääkisin täna politseiga tartus. patrull oli väljas ja kohe huvi tekkis , kuidas nemad sellesse suhtuvad.
kuna peale eksamit täis A-kat kantakse samal päeval registrisse ja uue seaduse kohaselt mis uuel aastal hakkab kehtima siis
lube olema ei pea kaasas. on see kontrollitav kas on olemas vastav kat või ei. seega tüli ei norita.

turvalisi kilomeetreid.

äkki üürisid ka seda, et mis siis juhtub kui sõiduhimu on meeletu, kuid taskus on ainult kooli paberid :), kuna ARKis meeletud järjekorrad ja puhkused. Arvatavasti kindel trahv ma eeldan.

Kasutaja avatar

Õnnekas
Tsikkel: Suzuki DL650 V Strom
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas Õnnekas »

sitikass kirjutas:

turvalisi kilomeetreid.

Aga milleks patrulli käest küsida? Kõige targem inimene igas firmas on ju koristaja, nemad on alati kõigega kursis ja neil on alati oma arvamus igast asjast. Ammutagem infot ikka adekvaatsetest allikatest! (togi)

Kasutaja avatar

rzz
Tänatud: 11 korda

Lugemata postitus Postitas rzz »

sitikass kirjutas:

Registrisse kantakse (päeva lõpus) sooritatud eksamid küll, paraku aga märgitakse juhtimisõigus sinna taha mõni aeg hiljem. Lisaks - kui sa kasvõi paberivaba arki jälgid pärast eksamit, siis näed seal staatusena "väljastamata" vmt. kuni hetkeni, mil plastikule järgi lähed. Sama teadet näeb ka patrull, seega ta võib kobiseda küll kui tal tahtmist on :)

Juhtimisõigust tõendas vanasti dokument, mis vastava instantsi poolt on väljastatud. Kui sa sel järel ei ole käinud, on alust demagoogitsemiseks. Kuidas "ametlikult" on, võiks pigem maanteeametibüroost küsida. Kui aga patrullid tartus on sedavõrd mõistlikud, siis - seda parem :)

I had a life once. Then I bought my first bike.
Vasta

Liitu vestlusega

Vestluses osalemiseks pead sa olema motokommuuni liige

Avan konto

Pole veel liige? Pole probleemi, registreeru ja liitu.
Liikmena saad sa ise postitada ja vastata teisetel või tellida endale teavitusi vestluse edenemise kohta.
Kõik siin on tasuta ja võtab vaid minuti. Kohtusi sellega ei kaasne.

Registreeru

Logi sisse

Mine “Mootorratta load, liiklus, motokoolitus ja sõit”