Planeta 5 ja Jupiter 4 paremaks.
Moderaator: Moded
Re: Planeta 5 paremaks.
Su nende klubivendade käest kuulsin, et sul oli vahepeal mootorigi "kottis" olnud Raptoril.
Äkki viitsid paar sõna lähemalt rääkida?
Mis asja kes sulle seda muinasjuttu küll ajas. Mootor pole kunagi kottis olnud. Eelmisel aastal Kukemetsas 36 kraadise kuumuse juures jäid kolvirõngad kinni, mis tulid peale leotamist ise lahti.
Sell aastal peale kukemetsa tahtsin kontrolli mõttes silkut maha võtta, kuid siiani pole viitsinud ja ilmselt ei viitsi ka.
Häda pole mootoril midagi, keera nitro pudel lahti ja tuld.
Enduro - Beta 300RR 2018
Nostalgia
Planeta 5-S ja Jupiter 4-SS
Tervitused
Väiksed uuendused toimusid vahepeal. Kookisin eile käigukasti lahti ja üritasin kombineerida Planeta ja Jupiteri hammakaid.
Planetal on mõlemal võlli üks hammakas võlli küljes kinni, mida pole võimalik lahti võtta. Jupi terve kast oli korralikum kui P5 oma. P5 veovõlli kõige väiksem hammakas oli eriti hullult kulunud, hambaid praktiliselt enam polnud. Ei hakkand hammakaid vahetama, vaid panin lihtsalt terve Jupiteri käigukasti sisse. Kast sobis ideaalselt 1:1, ei mingit aju peeti. Ma ei tea mis jupi kast oli, ilmselt 2 oma.
Kasti sain niipalju testida, et kõik käigud töötasid, kuid sõita ei saanud. Liiga pime ja ei tahtnud naabreid häirida. Proovin täna kuidas funkab, kuna plaan on üks väike sõit ette võtta.
Jupiteri käigukast.

Enduro - Beta 300RR 2018
Nostalgia
-
Hr. Kaaru
- Tsikkel: IZ
- Tänanud: 3 korda
- Tänatud: 6 korda
Seenele siis reaalselt jõudnud oled?? ise sai ka porgandiga kukeseeni taga ajamas käidud ja ei tulnudki tühjade kätega tagasi ![]()
Kui aus olla, siis pole külgkorviga seeni koju tassinud, kuid see eest olen mõnest üle sõitnud
Täna või homme lähen teen ülevaatuse ära, siis on vähe julgem poodis õllede järel käija ![]()
Ma värvisin terve tsikli üle ja eile kruvisin südaööni juppe tagasi. Külgkorvi on põhimõtteliselt ainult iste sisse tõsta ja siis tips tops.
Eks nüüd enda proua istub korvi vähe lihtsamalt
Siiani ei ole leidnud veel ilu tihendit, mis läheb ümber korvi ja peidab ära valtsi. Oskab keegi öelda, kust võiks saada tihentit millel oleks 10mm soon sees valtsi jaoks? Või kus üle ültse müüakse profiiliga tihendeid?
Enduro - Beta 300RR 2018
Nostalgia
-
Loff
- Toetajaliige
- Tsikkel: Husq TE610, Kawa VN750, XR600R
- Tänanud: 44 korda
- Tänatud: 38 korda
- Kontakt:
Põlvas pidi olema mingi vene autode ja ida tsiklite juppide pood. Esimene korrus auto- ja teine korrus motojuppide päralt. Ise käinud ei ole aga olen kuulnud muljeid - pidi olema igasugu imevidinaid tsiklitele.
Impa Kulli Lohikäärme!
Yamaha TTR600 '00(panin risu)
KTM 620 LC4 '97(müüsin maha)
Kawasaki VN750 '87
Husqvarna TE610E '02
Honda XR600R '92
riksx kirjutas:Mis asja kes sulle seda muinasjuttu küll ajas. Mootor pole kunagi kottis olnud. Eelmisel aastal Kukemetsas 36 kraadise kuumuse juures jäid kolvirõngad kinni, mis tulid peale leotamist ise lahti.
Sell aastal peale kukemetsa tahtsin kontrolli mõttes silkut maha võtta, kuid siiani pole viitsinud ja ilmselt ei viitsi ka.
Häda pole mootoril midagi, keera nitro pudel lahti ja tuld.
Sain siis tõesti millestki valesti aru. Andeks ![]()
Põlva motopoe nr on mul olemas ja sealt juba ammu küsitud. Põlvaga on hea lihtne toob vajalikud jupid ise kohale.
Tegin eile jupiteri käigukastiga testisõidu ära ja tulemus on väga hea. Käigu vahetus on kordades parem kui enne. P5 1'lt 2'le oli täielik kepp... tee mis tahad, ragiseb aga enne kui pöörded maha ei lähe käik sisse lihtsalt ei lähe. Nüüd saan ikka esimese peeneks lasta ja kohe teise takka tõmmata ning uuesti peeneks. Hoopis teine masin kohe.
Siiani ei ole olnud ühtegi tõrget ka süüte süsteemis. Liblikas tuli lihtsalt isoleerida rootorist ja enam ta ei magnetiseeru.
Igatahes tegin kindlustuse ja ülevaatuse ära ja nüüd võib rinna kummi ajada ja poodi õllede järgi minna ![]()
Enduro - Beta 300RR 2018
Nostalgia
Tuli välja et õllede järel käin tihedamini kui seenel ![]()
Resokat pole siiani suutnud kokku väänata aga loodan et teen ka selle ära.
17 esihammast jäi korvi jaoks siiski natukese paljuks maanteel, soolona oli see eest väga hea.
Kõige värskemaid pilte ka. Telefoniga tehtud, et pole kõige puhtamad

Enduro - Beta 300RR 2018
Nostalgia
-
Bastard
- Tsikkel: TDM900
- Tänanud: 6 korda
- Tänatud: 19 korda
Kas selline turvakaar on neil külgkorvidel originaalis või oled midagi ise aretanud?
Bastard kirjutas:Kas selline turvakaar on neil külgkorvidel originaalis või oled midagi ise aretanud?
Kui aus olla, siis polnud ise ka ennem näinud, kuid tegemist täitsa originaal kinnituste ja kaarega.
Enduro - Beta 300RR 2018
Nostalgia
-
martti_k
Bastard kirjutas:Kas selline turvakaar on neil külgkorvidel originaalis või oled midagi ise aretanud?
Jupiteri ja Planeta 5. seeria omas lisaks "tavalistele" kahte meil mitte väga levinud modifikatsiooni. Esimest tähistati lisatähega "L" ja teist "T". Pärit siis sõnadest "luks" ja "turist". "T" omas kõrget esimest porilauda (pärit varasematelt mudelitelt), igavest suurt esimest tuuleklaasi ning tagavararatast korvi küljes. "L" oli kinnise korviga - taga siis selline samasugune turvakaar ja present peal. Standardvarustusse kuulusid veel ka laibarauad koos tuulesuunajatega ning tagumine pakiraam. Lisaks olid mõned iluvidinad kroomitud, mis muidu värvi all. Nii et see turvakaar võib täitsa tehase toodang olla.
Tervitused!
Pole ammu midagi siia lisanud, nohh polnud varem ka põhjust kuid nüüd on.
Tegin väikse modifikatsiooni sisselaske klapile, nimel kui ennem oli horisontaalne, siis nüüd vertikaalne ja mis kõige parem, nüüd saan silindri ka kinni keerata (ennem lihtsalt võti ei mahtunud vahele ja sai kergelt kinnitada) jeeeeee =) Viilisin sisselaske klapi ava suuremaks ja tegelesin natuke nii väljalaske kui ga ülevoolu avade freesimisega. Kui aus olla, siis väga Planetal neid aknaid suuremaks teha ei saa, kuna seinad on üsna õhukesed ja üli lihtne on kuhugile nurgataha auk sisse uuristada. Auku on lihtne teha ja oii oiii kui keeruline seda keevitada.
Mõned klõpsud ka.
Siiani oli klapp horisontaalne ja nägi välja selline. Pole just kõige parem. Igal pool on servad, mis keeriseid tekitavad.

Ja plaanisin panna nii - vertikaalselt

Enduro - Beta 300RR 2018
Nostalgia
Vana ava oli selline, mis on originaalist 20mm suurem.

Ja uue tegin sellise. Suht julmalt rellakas sisse ja tükk välja. Hiljem keevitasin lõike sooned täis, nii et pole hullu.

Nii on vähe parem ja ei ole servi ees.

Enduro - Beta 300RR 2018
Nostalgia
Ja need on neeed augud, mis freesimise käigus tulid. Njahh kuna väljalaskeavasi tegin esimesena, siis suutsin sinna ühe suurema, ehk sellise, ning teise väiksema augu teha. Pain in the assss

Keevitasin klapi jaoks uue korpuse ja tekitasin seinasi silindrile, kus neid polnud.

Niialju kui sai keevitasin väljast kinni.

Ja korpuse seest, et ei oleks teravaid servasi. Hiljem freesiga üleliigne keevitus läks maha.

Enduro - Beta 300RR 2018
Nostalgia
Test video ka
Enduro - Beta 300RR 2018
Nostalgia
Mul üks munakoor täitsa olemas, kuid kukkudes selle killud jookseksid läbi ajude...
Aspelund kirjutas:Leiduks üks nutikas pea, kes kiivri ka oskaks pähe panna...
Enduro - Beta 300RR 2018
Nostalgia
Tere
Oleks veidi abi tarvis. Teema siis selles, et viilisin silindrit natuke liiga palju ja asi läks metsa. Oleks uut vaja, äkki kellelgil on üle Planeta 5 silinder
Olen nõus sümboolse raha eest ostma või äkki keegi on nõus minu püha üritust toetama.
Tänud
Riho
53431082
Enduro - Beta 300RR 2018
Nostalgia
Tervitused
Kuna pole ammu ammu midagi uuendanud, siis mõtlesin seda teha. Kui aus olla, siis see IZ on olnud päris kasulik. Peale lihtsa funni on saanud suure hulga tööd ära teha olgu siis selleks okste, lehtede, liiva vedamine või marjapõõsaste välja juurimine. Kõige parem hetk oli siis, kui oli vaja üks diivan ära tuua. Käru toll hetkel ei olnud, ning autosse ka ei mahtunud. Mis seal ikka ajasin kuurist IZ'i välja ja volahh nagu naksti asi kohal.

Enduro - Beta 300RR 2018
Nostalgia
Kui rääkida, mis mootori juures veel tehtud on, siis suve viimane uuendus oli resoka ehitamine. Kas asi andis efekti. Jeppp ja päris mõnusasti.
Kõige pealt arvutasin välja milline see võiks olla. Vastuseid tuli oma 20tk ja pidin ühe neist valima. Kas see on kõige parem...pagan seda teab.
Igatahes kui olin ära otsustanud milline tuleb, siis printisin A2 mõõdus 1:1. Jäin 3 stage sumpa juurde.

Lõikasin kääridega koonused välja ja liimisin metallile.

Ja väja lõigatud koonused

Kuna mul rullvaltsi pole, siis pidin kummihaamriga need ümber mingise suvalise toru koonuseks haamerdama. Igavene vastik töö, käed surisesid lõpuks.

Ja koonus.

Enne keevitamist

Originaal pikkus... njaaaa tsipa pikk, kuid töötas kõige paremini. Müra, mis sealt tuli oli päris kohutav ![]()

Enduro - Beta 300RR 2018
Nostalgia
quote="margus014" Väga lahe. Mis põõretevahemikus reso töötab?[/quote]
Stage 3 reso peaks olema kõige parem, ehk siis kõige suurima pööretevahemikuga. Aga siiski on seal nii öelda target RPM, ehk kus koonus töötab kõige efektiivsemalt. Mina valisin selleks 5000RPM. Planeta manual ütleb 4500RPM max jõud. Teema on selles, et mida väiksemad on pöörded, seda suuremaks läheb reso sirge osa. Mure on selles, et liiga jäme paun ei taha ära mahtuda.
Enduro - Beta 300RR 2018
Nostalgia
Muidu võiks see sumpa nii jääda, kuid tagarattasse ajades läks sumps vastu maad ja urna käimine suht lihtne. Seega hakkasin nuputama lühemat variant. Kõige lihtsma oli, kui lõikasin suht sirge osalt ühe tüki välja.

Kuna lärm oli kohutav oli vaja teha väike summuti.

Ja ratta küljes. Väljanägemine polegi kõige hullem.

Enduro - Beta 300RR 2018
Nostalgia
Ma täpselt ei tea, mis teema oli, kuid peale seda kadus alt jõud ära. Kui läks pöördesse käis ägedalt edasi. Algselt arvasin, et see jupp, mis ma maha võtsin põhjustas seda. Seega lõigatud koonuse jupp tagasi, kuid siis läheb sumps taas jube pikaks ja mõtlesin, et teen koonuse raadiusega. Oii jahh äge tööö oli.

Hakkasin tegema lõikeid ja samal ajal proovisin originaal raadiust saavutada. Niivisi lõigates saab üsna hästi

Ja see tohutu keevitamine

Ning viimane ots ka tagasi.

Ja oligi valmis

Enduro - Beta 300RR 2018
Nostalgia
Tegelt ega asi paremaks ei läinud ja jõud oli suht sama. Sai mõned õhtud õlut rüübatud ja enne kui kuhugile taas rellat sisselööma hakkan, tegin väikse analüüsi, et miks just nii ja mitte teisiti. Üks põhjus miks alt jõud ära kadus oli see, et sumbutaja [Motobot: õige on "summuti"] ilmselt piiras gaaside väljumist, olgugi, et mul otsest takistust ees ei olnud. Kuna selle paremaks tegemine on taas üks mammut töö, siis ei viitsind seda ette võtta.
Aga tegelikult minu kogu vea põhjus oli see, et liiga julgelt hakkasin portima ja selle läbi rikkusin ära gaaside voolavuse. Ühesõnaga kõige suurem viga mida akende suuremdamisel teha saab on, kui hakkad aknaid kõrgemaks tegema. Ei ole väga palju vaja tõsta, et asi metsa läheb. Kui tõsta väljalase akent, siis mootor läheb paremini pöördesse ja ka rohkem. Reaalsus on see, et sa võtad alt jõudu ära ja paned kõrgemale pööretele juurde. Siit ka alumise väände kanumise peamine põhjus. Seega üks kuldreegel, kes tahab oma jawat või IZ'i portida, siis ärge tõstke aknaid, vaid laiendage neid ja tehke kandilistest ovaalsed aknad.
Enduro - Beta 300RR 2018
Nostalgia
-
kurikristjan
- Tsikkel: SV1000
- Tänanud: 13 korda
- Tänatud: 2 korda
Jõu kadumine madalalt seisneb selles, et sa tegid resonaatori eestpoolt lühemaks. Kui oleks seda toru ja koonust kusagile kokku kerutanud, et resoka tuned length säiliks, poleks tõenäoliselt kannikadünoga erilisi erinevusi märganud. Suurte krossikate põied pole asjatult nii krussi keeratud - asjal on pikust vaja, mida lühem, seda kõrgemal pöördel rakendub. ![]()
Võimalik aga siin on üks fenomen, mida ma ei suutnud täpselt lahendada. Nimelt, ma saan resoka programmis muuta teekonna pikkust, ehk siis seda vahemaad, mis jääb kolvi ja leegi toru kinnituse vahele B1. Kui ma sisestasin õige pikkuse, mis jääb kolvi ja sumpa kinnituste vahele ehk 80mm andis proge resoka sirgeks lõiguks 54mm. Kui ma ütlesin, et see lõik on nagu originaal painutatud osa ehk 500mm, siis resoka sirge toru lõik jooksis miinustesse B2. Huvitav oli see, et koonuse kujud ja pikkused sellest üldse ei muutunud. Siit lähtuvalt, võiksin öelda, et minu resokas on tegelt pikem, kui proge ette andis. Selle pärast ma ka seda koonuse osale raadiuse tegin. Antud B2 asemel on hetkel 150mm et suht selle lähedane mis võiks olla.
Nende mõõtude järgi on hetkel tehtud. Kui mõõtsin väljalaske kraade, siis sain hoopis 152.

Vene foorumist leidsin võrdluseks sellised P5 kohta.

kurikristjan kirjutas:Jõu kadumine madalalt seisneb selles, et sa tegid resonaatori eestpoolt lühemaks. Kui oleks seda toru ja koonust kusagile kokku kerutanud, et resoka tuned length säiliks, poleks tõenäoliselt kannikadünoga erilisi erinevusi märganud. Suurte krossikate põied pole asjatult nii krussi keeratud - asjal on pikust vaja, mida lühem, seda kõrgemal pöördel rakendub.
Enduro - Beta 300RR 2018
Nostalgia
Liitu vestlusega
Vestluses osalemiseks pead sa olema motokommuuni liige
Avan konto
Pole veel liige? Pole probleemi, registreeru ja liitu.
Liikmena saad sa ise postitada ja vastata teisetel või tellida endale teavitusi vestluse edenemise kohta.
Kõik siin on tasuta ja võtab vaid minuti. Kohtusi sellega ei kaasne.