Elame ennast välja. Mis siis täna põnevat juhtus?

See on kommuuni see osa, kus saab motovaba juttu ajada.

Moderaator: Moded

Kasutaja avatar

isakene
Tsikkel: XTZ 750,KTM 250 EXC,Beta 430RR
Tänanud: 8 korda
Tänatud: 45 korda

Re: Et foorum ära ei hääbuks!

Lugemata postitus Postitas isakene »

Black kirjutas:

Sarjast "vint elab puu otsas!" Ja kui küsida, kas ollakse kuulnud vintpüssist või peaks siis juba ka keermestatud püss ütlema, on mökk-mökk..

Vintpüss on tegelikult laensõna vene keelest, originaalis винтовка, mis omakorda tuletatud saksa Gewinde'st. Vene keeles on винт ka kruvi, nii et ei teagi täpselt, kas oleks õige tõlge "kruvipüss" või "keermepüss". Tehniliselt korrektne termin oleks vene keeles нарезное стрелковое оружие, vastab inglisekeelsele rifle'le. Eesti keeles siis rihvelpüss või rihvelrauaga püss. :D

Mis vahet seal on, vintpüss on ikka vintpüss ja kõik saavad aru, millest jutt...

Kasutaja avatar

zorten22
Tsikkel: TL1K, TT600R, T7
Tänanud: 22 korda
Tänatud: 50 korda

Lugemata postitus Postitas zorten22 »

isakene kirjutas:
Black kirjutas:

Sarjast "vint elab puu otsas!" Ja kui küsida, kas ollakse kuulnud vintpüssist või peaks siis juba ka keermestatud püss ütlema, on mökk-mökk..

Mis vahet seal on, vintpüss on ikka vintpüss ja kõik saavad aru, millest jutt...

Üks põder ei saa :wack:

...
Kasutaja avatar

yeekim
Toetajaliige
Tsikkel: XV1900
Tänanud: 699 korda
Tänatud: 461 korda

Lugemata postitus Postitas yeekim »

Relvaseadus räägib:
2) vintraudne – tulirelv, mille relvaraua õõnes on vintsooned.

Mis KRDi pärast seda Soome trolli siin toita......................................

Saadetud kettaga lauatelefonist!
Kasutaja avatar

Black
Tsikkel: Dnepr MT10 / GSX-R1000
Tänatud: 68 korda

Lugemata postitus Postitas Black »

isakene kirjutas:

Nii, teemaalgatajad-keeleteadlased, ma pakuks ka palakest närimiseks:

1) nii roomiktraktorite, mootorsaanide, panwagenite jm roomikliikurite veohammasratast on eluaeg tähikuks kutsutud. Pakkuge parem nimi?
2) Mootorsaag käib ka ketiga ja ketti veab veotähik, lati otsas on otsatähik. On veel võimalusi?

Lisaks on (peale tsikli-, põllumajandustehnika ja tööstuskettide veohammasrataste) tähikuteks kutsutud elevaatorite ja igatsugu transportööride veorattaid. Kah ei tule paremat sõna hetkel pähe.

Ega neist ühegi kohta "ketiratas" öelda ka vale ole. Mina ütlen üldjuhul lihtsalt "hammakas", kui ma akadeemiliselt väljenduma ei pea. Ja pole seegi ju lausvale. Ketiratas on hammasratta eriliik. Rattakujuline ja suht hambuline. Lint on loomult kett. Vedavat või veetavat lihtsalt erinevate sünonüümidega, ilma "vedav" või "veetav" lisamata, pole pähe tulnud pruukida.

Kasutaja avatar

isakene
Tsikkel: XTZ 750,KTM 250 EXC,Beta 430RR
Tänanud: 8 korda
Tänatud: 45 korda

Lugemata postitus Postitas isakene »

Black kirjutas:

Ega neist ühegi kohta "ketiratas" öelda ka vale ole. Mina ütlen üldjuhul lihtsalt "hammakas", kui ma akadeemiliselt väljenduma ei pea.

Loomulikult ei ole vale. Muidugi, kui saepoodi ketiratast lähed ostma, küsitakse sult tõenäoliselt üle, mida sa ikka täpselt tahad ja sellega asi piirdubki. Kaupmehed üldiselt ei saa omale keelepedendust lubada, klient läheb lihtsalt järgmine kord sinna, kus vähem targutatakse. :D

Tänane näide - käisin õlifirmas hüdroõli toomas. Pungestasin parajasti vaati kärusse, kui uksest imbus sisse vanapapi ja küsis selges eesti keeles silindriõli. Müügimees tegi :shock: näo ja päris järgi, mida härra ikkagi täpselt tahab, lühikese infovahetuse järel sai selgeks, et vajalik on siiski hüdroõli. Papi sai oma kanistritäie vajalikku ollust ja tatsas rahulolevalt minema.
Loo puänt on aga see, et tegelikult on silindriõli ka täiesti kaubaartiklina olemas ja antud firmas saadaval. Kasutatakse aurumasinate töösilindrite määrimiseks, tarbijateks vanaaegsed aurupaadid ja vedurid ning muud uunikumid. Küsisin seepeale müügimehelt, kas ei olnud papile tahtmist seda päris õiget kraami valada, too kratsis kukalt ja arvas, et oleks ju võinud, aga ei viitsi, praeguse ilmaga jube paks tökat ja hirmus vaev vaadist välja vändata. Pealegi oleks papi siis varsti jälle ukse taga olnud ja ilmselt tunduvalt kehvemas meeleolus... :lol:

Kasutaja avatar

Vint
Koristaja
Tänanud: 150 korda
Tänatud: 187 korda

Lugemata postitus Postitas Vint »

Eks natuke sõltub piirkonna keelemurdest, inimese enda ümbruskonnast ja selle iseärasusest- kui aga nii kindel ollakse oma arvamuses, võib vabalt Eesti keele instituudile, esitada uudissõnu.
Postimehes oli ka hiljuti üleskutse, kus otsiti paremaid tähendusi võõrsõnadele, muuhulgas lisandus kõvasti uusi sinna.
:bsmile:
Sellist mõningast möödapanekut kõnes, ei tasuks liiga tõsiselt võtta.
Kaks eraldi asja on nn. argipäevane keel ja korrektne Eesti keel. Neist esimene, tavaliselt mugandatud ja slängiga pooleks.
Teise puhul küsiks, kui paljud suudaks praegu teha C1 või C2 tasemel keeletesti? :mrgreen:

Teema algataja
reimps

Lugemata postitus Postitas reimps »

Vint kirjutas:

...

Ma :ner:

Kasutaja avatar

Pontus
Tsikkel: V4
Tänanud: 7 korda
Tänatud: 7 korda

Lugemata postitus Postitas Pontus »

reimps kirjutas:
Vint kirjutas:

...

Ma :ner:

Mitte ma vaid mina.

Hoopis teine mees, ja kui tahad kõnetada siis nüüdsest lisa lause lõppu alati: Söör...
Kasutaja avatar

Kuzmitz
Tsikkel: Täitsa olemas.

Lugemata postitus Postitas Kuzmitz »

Pontus kirjutas:

Mitte ma vaid mina.

Reimps on seda "mina" piisavalt öelnud, las ta ütleb "ma"...

Pilt
Raibe, Rakvere Raibe.
Kasutaja avatar

FaceOff
Tsikkel: Kawasaki Kx250f

Lugemata postitus Postitas FaceOff »

Johhaidii.. Ei oska selle teema peale muud midagi öelda kui läbi ja lõhki tuntud vanasõna: Targem annab järele!
Ehk aitab juba.. !? Saate seda ka teema väliselt edasi jätkata kui süda ei jäta rahule..
Edu!

Kõik BMW omanikud ei ole idioodid, aga igal idioodil on BMW-e.

Teema algataja
reimps

Ei, targem paugutab seni kuni moona on. Eelmise sajandi vanasõnad ei tööta enam, sest muidu löövad lollid massiga. Nad rõhuvadki sellele, et viks ja viiskas ja targem annab järele, oled märganud?
Sibulapropagandast olen õppinud, et idiootsustele tuleb seni kaua intelligentselt vastu paugutada, kuniks jõuad. Valesid ja jampsi tuleb tõega lämmatada, muidu juhtub vastupidi (mis pahatihti kahjuks veel juhtub).

Kasutaja avatar

FaceOff
Tsikkel: Kawasaki Kx250f

Lugemata postitus Postitas FaceOff »

reimps kirjutas:

Ei, targem paugutab seni kuni moona on. Eelmise sajandi vanasõnad ei tööta enam, sest muidu löövad lollid massiga. Nad rõhuvadki sellele, et viks ja viiskas ja targem annab järele, oled märganud?
Sibulapropagandast olen õppinud, et idiootsustele tuleb seni kaua intelligentselt vastu paugutada, kuniks jõuad. Valesid ja jampsi tuleb tõega lämmatada, muidu juhtub vastupidi (mis pahatihti kahjuks veel juhtub).

Tõsi, nii on.. :bsmile:

Kõik BMW omanikud ei ole idioodid, aga igal idioodil on BMW-e.

argo_1974
Tänatud: 2 korda

Re: Haridusminutid: MIS LOOM ON TÄHIK?

Lugemata postitus Postitas argo_1974 »

mx77 kirjutas:
argo_1974 kirjutas:
extrafine kirjutas:

Kusjuures, tähikuks nimetatakse just vedavat, reeglina väiksemat ketiratast.

Just, väike, aga oluline erinevus, DIN normiga paika pandud. Kusjuures, tähik pole ainult ketiratas, vaid ka (reeglina väiksem) veohammasratas (silinder-, koonus- jne).

pagan, hammasratast ei ole nüüd küll mitte kunagi tähikuks nimetatud? too mõni näide!

Tehniline keel on siinmail mõnede vanade tööstusriikidega võrreldes veel suht kiviaegne.
Tähik on saksa keeles Ritzel, inglise keeles pinion. Ritzel/pinion on defineeritud kui väiksem (mõnede eranditega) vedav hammasratas hammasülekandes. Seega tähik on hammasratta (=hammastega ratta) alaliik, kusjuures hammaste kuju ja tüüp on defineerimata ehk suvaline.
Eesti keeles on tähik, nagu nimestki tuletada saab, midagi tähekujulist. Ehk on isegi olemas vihje väiksusele, kui mõelda sõnale täheke. Seega võrdlemisi "kvaliteetne" sõna.
ÕSis on tähik mh tähniline loom (nt lehm), kuigi mäletan lapsepõlvest, et tähnilisi lehmi kutsuti ikka tähnikuteks. Mis puudutab ÕSsi, siis proffide silmis on tegu suhtkoht pahnaga. Ehk mõnele jäi silma, kuidas alles hiljuti keerati pea peale "kleebise" tähendus, mis on muutumas sünonüümiks sõnale "kleeps". Pm oleme jõudnud absurdsusse, kus väiksem kleeppilt on kleeps, suurem kleeppilt kleebis.

Kasutaja avatar

pühak
Tsikkel: Kawasaki VN1500
Tänanud: 221 korda
Tänatud: 90 korda

Lugemata postitus Postitas pühak »

Kui sihuke mokalaat korra juba valla päästetud on, siis kommenteerin sajandivahetuse aegu nähtut:
Otsisin Rakvere Stokkeris midagi, kui umbes minu selja taga keegi natuke tuttava häälega küsis: "kas saaniõli on?" Kiikasin silmanurgast, noor Gross oli. Tõenäoliselt oli ta seda ennegi sealt küsinud, sest müüja ütles, et on küll ja ulatas pudeli. Papa Gross oli selle aja peale ka juba sisse tatsanud, maksis arve ja varsti võis linnatänavatel jälle mootorsaani kihutamas näha, sädemepilv suuskade alt lendamas. :mrgreen:

Vaidlesin hiljuti ühe tuttava eesti keele õpetajaga keelekasutuse üle. Kuna ta pressis mind keelereeglitega nurka, mis oli iseenesest igati loomulik, vastasel juhul poleks ta oma ametit väärt, siis asja lõpetuseks ma kommenteerisin, et keelereegleid tehakse ja kujundatakse ümber üldjuhul praktikanõuetest lähtuvalt. Ma olen niipalju innovatiivne inimene, et keelereegleid ja uudissõnu võetakse ametliku eesti keelena kasutusele johtuvalt minu keelekasutusest. :ner:

"Kui miski väärib kasutamist,
siis väärib see ka väärkasutamist!"

Hr.Nõel
Tsikkel: Päris mitu...
Tänatud: 109 korda

Lugemata postitus Postitas Hr.Nõel »

Ei nohh. Mis ma oskan öelda. :bsmile: :bsmile:
Piisab kui ma natukeseks ajaks Saksa ära lähen... ja kohe on minu senised arusaamad teatud tegelaste tegemistest ja arusaamadest pea peale pööratud. :wack:
See fraas, millega see teema on alustatud Tuono sulest.....seda oleks pigem oodanud Trammilt kella 03.00 paiku öösel. siis kui Tramm on manustanud teatud alkoholi segusid nii 2-3 galloni jagu. :bsmile:
Aga Tuono... jumala pärast, vähenda doose või mine lahjema kraami peale üle. Ja kindlasti ära kunagi hakka manustama juba pealelõunasel ajal. Muidu saab sinu tee püha tõe juurde (loe- Trammi sarnaseks) väga kiire ja lühike olema.
See soovitus on heas mõttes kõik. :bsmile:

Aga TÄHIK muideks... (Nõuka-aegse kooliga inimene nagu ma olen) minu jaoks tähendab see ikka väikest keti hammasratast.

Tel. +372 viiskuus 2158üksüks & noelamees@gmail.com
Kasutaja avatar

Vint
Koristaja
Tänanud: 150 korda
Tänatud: 187 korda

Lugemata postitus Postitas Vint »

Lihtsalt äremärkusena tahaks mainida, et isegi hästi!
Varasematel aegadel oleks juba 10 lehekülge soppa siia kirjutatud, praeguse kahe asemel. :) :bsmile:
Keegi modedest võiks selle teema nüüd kinni panna.

Kasutaja avatar

pühak

Ei, las ta olla. Kui kuskil püsivalt pasandada ei saa, hakkab sees keerama. :mrgreen:

Teema algataja
Tuono

Lugemata postitus Postitas Tuono »

pühak kirjutas:

Ei, las ta olla. Kui kuskil püsivalt pasandada ei saa, hakkab sees keerama. :mrgreen:

+1 Muidu tegijad motoeided (tähikud e. kirjud lehmad) ei saa kusagil ennast tühjaks kirjutada, sest kui liiga palju lollust neisse jääb, ei vea kevadeni välja :bsmile:
Ketiratas= ketiratas (haritud inimestele)
Ketiratas= tähik (rumalatele/harimata olenditele)

Teema algataja
reimps

Hiljaks jäid oma kokkuvõtte ja lahterdamisega :bsmile:

Kasutaja avatar

426f
Tsikkel: aprilia rs50 MHR

Lugemata postitus Postitas 426f »

leht, silmus, kuuskant, torx, tähikud, toru ja padrun.hammasratas ja ketiratas

-minsk125
-voshod
-Izh planeta 5
-k750
-yamaha yz426f
-yamaha fj1200
-kawasaki zx12r

koi
Tsikkel: GL 1800
Tänanud: 62 korda
Tänatud: 37 korda

Lugemata postitus Postitas koi »

Ja ja! Kindlasti jätkub siin teemas juttu kevadeni, sest me räägime väga paindlikus ja huvitavas keeles. Minult veits kütet juurde. Hammasratas, ehk siis miski, mis on hammastega (hambuline). Ratas, millel on hambad, või on ratas kellegi hammastele sarnane. Sõraline, on olend, kellel on sõrad . Kõrvaline on olend, kellel on kõrvad. Samas ei tohi kõrvu omav olend(isik) teatud ruumidesse siseneda, sest on kõrvaline...
Kõrvalistel isikutel sisenemine.... keelatud...
Hammasratas peaks nagu omama hambaid...
Hambuni relvastatud... (või hammasteni relvastatud?)
Kergliiklus tee... jalgrattatee... nõmmeliiva tee ... miks mitte ratta(hammasratta) tee...
Kevadeni pikk tee piki sõnadest puretud (hammastega?) rada... :bsmile:

Nii loll pole keegi, et teisi õpetada ei oskaks.
Kasutaja avatar

pühak

Kui ma kunagi veel klikiajal lukksepa praktikal olin, siis tegijate meeste keelekasutuses mingit konkreetset piiri tähiku ja hammasratta vahel polnud. Ketiratas sõnana polnud töö juures üldse kasutusel, see jäi koolipinki. Rullpuksketi hammasrattad olid üldjuhul hammasrattad, aga kui neidki keegi vahest tähikuks nimetas, siis maksimaalne, mida selle peale öeldi, oli selgituse küsimine, kui jäi arusaamatuks. Traktori ja põhimõtteliselt ükskõik, mis rauast lintide veo- ja suundrattad (kui viimasel hambad olid), olid tähikud. Samuti olid tähikud mootorsae ketirattad. Kedagi ei kottinud, kuidas teine ennast väljendas, kui jutt arusaadav oli. Või kottis ainult viinavõtmise käigus, siis juba tunde- ja instinktipidurite mõistusepiduriga asendumise tõttu.

Siin teile 2 poolikut tähikut: :evil: :twisted:

Kasutaja avatar

kumar
Tsikkel: Hayabusa Turbo 2012//288 RWHP
Tänatud: 1 kord

Lugemata postitus Postitas kumar »

Jahutakse mingitest tähikutest ja hammasratastest. Äkki on teema algataja hoopis ninja tähikuid silmas pidanud. :mrgreen:

Kasutaja avatar

Macintosh
Maagia ja nõidumine
Tänanud: 1097 korda
Tänatud: 1117 korda
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas Macintosh »

kumar kirjutas:

Jahutakse mingitest tähikutest ja hammasratastest. Äkki on teema algataja hoopis ninja tähikuid silmas pidanud. :mrgreen:

Ei, algataja peas ei liikunud üldse mõtteid - luges kuulutust ja ei saanud aru, mis pagana asi on tähik motofoorumi kontekstis. Kuna aru ei saanud, siis targa inimesena kohe ka küsis.

🧢 👕 🏍 T-särgid, pusad, mütsid ja kingitused mootorratturile . 🚀🚀 🍀 VAATA LÄHEMALT

Teema algataja
reimps

Ninjatähikute teadmiseks peab olema silmaring, seega kindlasti ei saanud neid mõelda.

Kasutaja avatar

426f
Tsikkel: aprilia rs50 MHR

Lugemata postitus Postitas 426f »

ninjal olid tavalised ammasrattad

-minsk125
-voshod
-Izh planeta 5
-k750
-yamaha yz426f
-yamaha fj1200
-kawasaki zx12r
Kasutaja avatar

Madris
Tsikkel: Tenere 700, Honda AT RD04
Tänanud: 22 korda
Tänatud: 4 korda

Lugemata postitus Postitas Madris »

http://bike.motors24.ee/vehicles/433209 ... -2002.aspx

Kütet juurde...vaat, mis ära vahetatud on...TÄHIKUD :bsmile:

Kasutaja avatar

Pontus
Tsikkel: V4
Tänanud: 7 korda
Tänatud: 7 korda

Lugemata postitus Postitas Pontus »

426f kirjutas:

ninjal olid tavalised ammasrattad

ninjal on ikka shurikenid mitte ammasrattad :wack:

Hoopis teine mees, ja kui tahad kõnetada siis nüüdsest lisa lause lõppu alati: Söör...
Kasutaja avatar

Kirs
Tsikkel: BMW
Tänanud: 6 korda
Tänatud: 23 korda

Lugemata postitus Postitas Kirs »

Madris kirjutas:

http://bike.motors24.ee/vehicles/433209 ... -2002.aspx

Kütet juurde...vaat, mis ära vahetatud on...TÄHIKUD :bsmile:

Saarlastel ikka tähikud:-) Mul kah. Aga tundub, et Motors24 tiimi tähikud ei häiri. See vist rohkem pooleldi soomlaste teema.

SERTÃO

Bastard
Tsikkel: TDM900
Tänanud: 6 korda
Tänatud: 19 korda

Lugemata postitus Postitas Bastard »

see tähik hammasratta kohta kõlab umbes samamoodi, nagu püstak amordi kohta autol, ehk siis... koledalt :wack:

Vasta

Liitu vestlusega

Vestluses osalemiseks pead sa olema motokommuuni liige

Avan konto

Pole veel liige? Pole probleemi, registreeru ja liitu.
Liikmena saad sa ise postitada ja vastata teisetel või tellida endale teavitusi vestluse edenemise kohta.
Kõik siin on tasuta ja võtab vaid minuti. Kohtusi sellega ei kaasne.

Registreeru

Logi sisse

Mine “Vaba teema”