Sõelumine : Kuum teema
Moderaator: Moded
Sai siis autoga Tallinnamail käidud. Tallinna poole sõites tuli mõtesse, et kui õige jälgiks, et kui palju mootorrattureid siis linnaliikluses kohtan ja kuidas nad end ka üleval peavad.
Kogu päeva peale nägin kahte organiseerunud punti/kolonni, paar kolm korda kahe tsikli kooslust ja vist neli korda üksikut ratast. Lisaks rollereid.
Lisaks mingit hondat seismas kuskil rocca poemüraka koridoris.
Aga ei näinud mitte ühtegi rullnokka, ja ka mitte asja-eest-teist-takka sõelujat. Samas pean mainima, et mulle keerati mitu korda ette ja ise jäin kah mõnele autole jalgu ( maalt ja hobusega ju). Tehtud sai ka paar rullnokk-siblimist sõiduradade vahetustega ( a'la pagan, pean ju Liivalaia tn keerama, mida ma vasakus reas teen viadukti all Kristiine keskuse poolt tulles?!)
Nii et mulle hakkab tunduma, et see probla on pisut kunstlikult üles veetud. Auto vs auto on selliseid probleeme tunduvalt rohkem ja mingit klaperjahti siiski autojuhid tsiklistide peale ei pea. Kõik nähtud tsiklistid sõitsid samuti täiesti üldise liiklusvoolu tempo ja temperamendiga.
Millalgi tulen kaherattalisega ja kes teab, võib olla arvamus muutub.
Kogu päeva peale nägin kahte organiseerunud punti/kolonni, paar kolm korda kahe tsikli kooslust ja vist neli korda üksikut ratast. Lisaks rollereid.
Lisaks mingit hondat seismas kuskil rocca poemüraka koridoris.
Aga ei näinud mitte ühtegi rullnokka, ja ka mitte asja-eest-teist-takka sõelujat. Samas pean mainima, et mulle keerati mitu korda ette ja ise jäin kah mõnele autole jalgu ( maalt ja hobusega ju). Tehtud sai ka paar rullnokk-siblimist sõiduradade vahetustega ( a'la pagan, pean ju Liivalaia tn keerama, mida ma vasakus reas teen viadukti all Kristiine keskuse poolt tulles?!)
Nii et mulle hakkab tunduma, et see probla on pisut kunstlikult üles veetud. Auto vs auto on selliseid probleeme tunduvalt rohkem ja mingit klaperjahti siiski autojuhid tsiklistide peale ei pea. Kõik nähtud tsiklistid sõitsid samuti täiesti üldise liiklusvoolu tempo ja temperamendiga.
Millalgi tulen kaherattalisega ja kes teab, võib olla arvamus muutub.
Suzuki GSX 750 Inazuma
Ilmselt on teema tõesti pisut ülepaisutatud. Pigem on minu arvamus see, et ratturite liikluskultuur on aastatega paranenud. Kui võtta 10 aasta tagune aeg, kui võimsad tsiklid olid haruldased ja vene päritolu aparaadid enamasti kuuri all, siis oli küll nii, et iga "korraliku" rattta omanik pidi raudselt väänama nii palju kui torust tuli, et kõik näeks kui kõva mees ta on! Siis võimsamate rataste lisandumisega on vähemalt protsentuaalselt jäänud räigelt liikluseeskirju rikkuvad ratturid pigem erandiks.
Võib olla torkab mõni siin- seal küll silma, aga selle põhjuseks on mitte ratturite liikluskultuuri halvenemine, vaid nende üldarvu hüppeline kasv viimase paari aasta jooksul.
Sama skeem kehtib ka autojuhtide puhul, kuna uute "B"- kategooria juhilubade väljastamine aasta- aastalt lööb kehtivaid rekordeid. On selge, et need vennad-õed ei aja endale neid lube välja lihtselt selleks, et neid sahtli põhja vedelema jätta vaid kõik sevivad endale ka mingi liikuri.
Viimast kinnitavad ka üha uued ja uued rekordid uute autode müügis ja kasutaud autode sisseveos.
Autode puhul on ka huvitav täheldada sama asjaolu, et kui 10 a. tagasi nägid "korralikku" uut autot, siis kindlasti meeltu kummivilinaga kuhugi tormamas ( ruttu 100m eemal just süttinud punase tule taha), tänapäeval on võimsate autodega sõitvad jugid pigem viisakamaks muutunud ja rullnoka moodi käituvad pigem vahtralehega päevinaäinud suitsevate romude uljad juhid.
Samas kui hästi järgi mõelda siis pigem võib sõidustiili ikka seostada ilmselt ratturi/ autojuhi vanusega- kui ikka hormoonid möllavad siis on vaja need kuhugi maandada ja kui seda "õiget maandamise objekti" pole, siis maandatakse ennast liikluses. Vanusega loksuvad asjad kuidagi iseenest paika- homoonid on kontrolli all ja aastatega on enesehinnang ka tõusnud, seega pole vaja ennast liikluse tõestada/ teostada.
Jube nõme ja pikk mõtisklus tuli ja parem on siinkohal lõpetada.
Võib olla torkab mõni siin- seal küll silma, aga selle põhjuseks on mitte ratturite liikluskultuuri halvenemine, vaid nende üldarvu hüppeline kasv viimase paari aasta jooksul.
Sama skeem kehtib ka autojuhtide puhul, kuna uute "B"- kategooria juhilubade väljastamine aasta- aastalt lööb kehtivaid rekordeid. On selge, et need vennad-õed ei aja endale neid lube välja lihtselt selleks, et neid sahtli põhja vedelema jätta vaid kõik sevivad endale ka mingi liikuri.
Viimast kinnitavad ka üha uued ja uued rekordid uute autode müügis ja kasutaud autode sisseveos.
Autode puhul on ka huvitav täheldada sama asjaolu, et kui 10 a. tagasi nägid "korralikku" uut autot, siis kindlasti meeltu kummivilinaga kuhugi tormamas ( ruttu 100m eemal just süttinud punase tule taha), tänapäeval on võimsate autodega sõitvad jugid pigem viisakamaks muutunud ja rullnoka moodi käituvad pigem vahtralehega päevinaäinud suitsevate romude uljad juhid.
Samas kui hästi järgi mõelda siis pigem võib sõidustiili ikka seostada ilmselt ratturi/ autojuhi vanusega- kui ikka hormoonid möllavad siis on vaja need kuhugi maandada ja kui seda "õiget maandamise objekti" pole, siis maandatakse ennast liikluses. Vanusega loksuvad asjad kuidagi iseenest paika- homoonid on kontrolli all ja aastatega on enesehinnang ka tõusnud, seega pole vaja ennast liikluse tõestada/ teostada.
Jube nõme ja pikk mõtisklus tuli ja parem on siinkohal lõpetada.

video oli tore:D keegi ei saanud viga, aga eks ta pisut närviline oli.
arvan, et kõige efektiivsem vahend on õppida arenenud liikluskultuuridest ning sõita oma elu jooksul nii mootorrattaga kui ka autoga. olen ise 8 aastat autoga sõitnud ja mind mööduvad/ettejõudvad mootorrattad ei häiri, peaasi et keegi otsa ei kuku. seni seda juhtunud pole.
olles sõitnud nii mootorrattaga kui autoga, tajub mõlema "maailma" ja oskab liikluses vastavalt käituda. hetkel oponeerivad ratturid ja autojuhid. milleks? liiklus on ju ühine.
hetkel roolin mootorratast ja eks ta harjumist tahtis. aga "märkide" lugemine ja liiklusest teisest aspektist arusaamine ongi siinpuhul oluline.
mis küll on äärmiselt ebainimlik minu arvates - jalgratturite väntlemine massliiklusega teedel. milleks? sõitku kõnniteel. kui vaja muskleid treenida, saab kasutada maanteid. ikkagi ohutum kui kesklinnas sõita. jalgratturid on aeglasemad, ebakindlamad, halvemini nähtavad, kukuvad tihedamini, ei oma kaitsevahendeid jne jne.
arvan, et kõige efektiivsem vahend on õppida arenenud liikluskultuuridest ning sõita oma elu jooksul nii mootorrattaga kui ka autoga. olen ise 8 aastat autoga sõitnud ja mind mööduvad/ettejõudvad mootorrattad ei häiri, peaasi et keegi otsa ei kuku. seni seda juhtunud pole.
olles sõitnud nii mootorrattaga kui autoga, tajub mõlema "maailma" ja oskab liikluses vastavalt käituda. hetkel oponeerivad ratturid ja autojuhid. milleks? liiklus on ju ühine.
hetkel roolin mootorratast ja eks ta harjumist tahtis. aga "märkide" lugemine ja liiklusest teisest aspektist arusaamine ongi siinpuhul oluline.
mis küll on äärmiselt ebainimlik minu arvates - jalgratturite väntlemine massliiklusega teedel. milleks? sõitku kõnniteel. kui vaja muskleid treenida, saab kasutada maanteid. ikkagi ohutum kui kesklinnas sõita. jalgratturid on aeglasemad, ebakindlamad, halvemini nähtavad, kukuvad tihedamini, ei oma kaitsevahendeid jne jne.
[/quote]mis küll on äärmiselt ebainimlik minu arvates - jalgratturite väntlemine massliiklusega teedel. milleks? sõitku kõnniteel. kui vaja muskleid treenida, saab kasutada maanteid. ikkagi ohutum kui kesklinnas sõita. jalgratturid on aeglasemad, ebakindlamad, halvemini nähtavad, kukuvad tihedamini, ei oma kaitsevahendeid jne jne.
Jalgratturid kõnniteele ajada pole ka õige. Minuteada ei tohi seal tegelikult jalgrattaga isegi sõita. Kuna seal komberdab palju tädisid- onusid, kellega võrreldes on keskmise ratturi 25km tunnis päris kõva kiirus. Mina küll ei tahaks maja uksest kõnniteele astudes pihta saada 100kg kaaluva vennaga, kes tänu oma liikumiskiirusele on 500kg muutunud! Sellisel juhul peksid jalgsi liikujad hokivarustust kandma hakkama.
Teine probleem on pidevad ristumised tänavatega, kus on 30cm kõrgune äärekivi ja autojugid-tsiklistid kes ei oska jalgratturi suht kiire lähenemisega arvestada.
Ratturid liiguks meelsamini jalgrattateedel ja seal kus kallid linnaisad seda neile võimaldavad. Aga neid on teatavasti üsna vähe. Ja kuna kõi ei sõida ainult trenni pärast, vaid kasutavad jalgratast ka transpordivahendina tööle- koju tuleb neil liigelda ka seal kus rattateid pole.
Ja kuna liikluseeskiri neil seda teha lubab, siis ei tohiks kellelgi selle kohta midagi öelda olla. Iseasi on muidugi "elunditoonorid" kes liiguvad pimedas tumedate riietega ja ilma ühegi valgustita või helkurita. Ja sellised vennad kes näiteks kusagil Kristiine keskuse juures (linna poolt tulles) liiguvad oma vaskpöördeks valmistumisel mingis 4 või 5 sõidureas. Ja kui sellises olukorras mingist bussist või veoautost mööda põigates avastad enda eest jalgratturi, kes sinu jaoks praktiliselt seisab, siis tahaks küll jalgratturi mõistuse persest pähe taguda.
Üldiselt aga kui jalgratturid püsivad 1 sõidureas 1m kaugusel teeservast pole midagi öelda.
Ise olen täitsa erapooletu, kuna kasutan igapävaselt autot, tsiklit ja jalgratast, kuna igalühel omad head omadused (mugavus, emotsioonid, tervis).
tekib küsimus et kuidas siis peaks jalgrattur vasakpööret tegema? Risti üle 2-3 sõidurajatäie autode?Habe kirjutas:Üldiselt aga kui jalgratturid püsivad 1 sõidureas 1m kaugusel teeservast pole midagi öelda.
Olgem ikka mõistvad, see 25 km/h millega jalgrattur liigub ei tapa sind need mõned sekundid kui pead aeglasemalt sõitma.
tegalt võiks jalgratturitele olla nagu soomes jalgratta teed kus ei toki inimene ega mootorratas ega auto v mõni muu asi/olend olla et aind jalgrattaga .. ma kõndisin kogematta sinna peale .. kohe tulid mingid lõugamised soome keeles ja ratta kellade tilistamise .. 

Elu algab 50ccm
http://www.pilt.ee/photo/102150/1765425/
müün rollerit: http://biker.ee/phpbb/viewtopic.php?p=46871#46871

müün rollerit: http://biker.ee/phpbb/viewtopic.php?p=46871#46871
eesti sellisele tasemele ei jõua niipea enda rattateedega. Näiteks Taanis on terve Copenhagen rattateid täis, proovigu vaid sinna jalamehed minna. Sealne süsteem on nii, et ratta jaoks on spetsaalselt nagu üks auto rada kinni pandud ja ümber märgistatud/ehitatud (rataste jaoks spets valgus foorid igas kohas jne) (eestis oleks väga kerge analoogset asja teha), kuid siis oleks ummikuid jne. Samas, siis kasutaks rahvas linnas liikumiseks rohkem ratast.Alv15 kirjutas:tegalt võiks jalgratturitele olla nagu soomes jalgratta teed kus ei toki inimene ega mootorratas ega auto v mõni muu asi/olend olla et aind jalgrattaga .. ma kõndisin kogematta sinna peale .. kohe tulid mingid lõugamised soome keeles ja ratta kellade tilistamise ..
muide, täna hommikul kogesin uut taset sõelumises ja seda mitte tsiklistide poolelt. sõitsin ma Pärnu mnt-l (tln) üle hendriksoni küüru kesklinna poole, teises reas küllaltki keskjoone lähedal (aga mitte keskjoonel). ees oli mingi ummikulaadne asi, kiirus madal, autosid palju. ühel hetkel sõitis rahulikult minu kõrvale teise ritta mingi scorpa. eks juht siis arvas, et ruumi on küllalt ja mahub tsikli kõrvale ilusti ära. tal ei olnud tahtlust minust kiiresti mööduda, lihtsalt sõitis mu kõrvale. väike sigaanitörtsatus minu poolt kutsus ta siiski korrale.
Minul on enamvähem samalaadne ehmatus juhtunud Kuivastu-Kuressaare maanteel. Parempöördeks pidurdades paiknesin sõiduraja parempoolses "rattaroopas" ja mingi tibi lendas autoga nii lähedalt mööda, et vaat et viib peegli minema. Oleks siis ruumipuudust olnud, peale meie kahe ei olnud ei päri ega vastassuunal mitte kedagi näha.
Samas on tuttavad noortsiklistid nurisenud Kuressaare rollumeeste üle : ei viitsivat üldse suunda näidata ja liikuvat tänavatel niikui molekulid .
Samas on tuttavad noortsiklistid nurisenud Kuressaare rollumeeste üle : ei viitsivat üldse suunda näidata ja liikuvat tänavatel niikui molekulid .
Suzuki GSX 750 Inazuma
Liitu vestlusega
Vestluses osalemiseks pead sa olema motokommuuni liige
Avan konto
Pole veel liige? Pole probleemi, registreeru ja liitu.
Liikmena saad sa ise postitada ja vastata teisetel või tellida endale teavitusi vestluse edenemise kohta.
Kõik siin on tasuta ja võtab vaid minuti. Kohtusi sellega ei kaasne.