Autokoolid

Otsustasid endale mootorratta load teha ja mootorratturiks hakata? Räägi siin kõigest, mis on seotud mootorratta lubade, eksamite, koolituse, lihtsalt tsiklisõidu või liikluse ja seadustega. Kindlustusest räägi ka siin.

Moderaator: Moded

Ice

Lugemata postitus Postitas Ice »

Iseloomustamaks autokoolide tööd on see "loosung" väga hea

Pilt

Patsu kah! :)
Mõni roller -> 125cc 4 taktiline Hiina roller -> Honda NSR 125cc -> Aprilia RS125 -> GSXR 600 -> GSF600S

wtking

Lugemata postitus Postitas wtking »

Kusjuures ei ütleks, et see alati paika peab. See lihtsalt on täis jama, mis paljudes koolides tehakse: kõigepealt teooria, siis vahest päris pikk paus ja siis nii üksikud sõidutunnid vahepeal jne. Nii venitatakse see kooli aeg pikemaks, aga ega see ju ei tähenda, et õpilased siis lõpuks lube kätte saades kohe paremad juhid ole, pigem just vastupidi.

Kasutaja avatar

reimz
Tsikkel: GSX-R 1000 K3 / Warrior
Tänatud: 2 korda

Lugemata postitus Postitas reimz »

Kes kui kaua autokoolis lube tegi?
Tahaks teada, kui kaua sellega minna võib. Tean, et kõik sõltub inimesest endast, kuid siiski mingi keskmine.

Kaua aega on kaalutud A-kategooria tegemist ja esimese kaherattalise ostmist. Nüüd on kõik hea ja võiks alustada.
Aga tahaks teada, et kui praegu kuskile koolitusele minna, siis kas sellel suvel oleks lootust ka kuskil lubadega juba ringi kruiisida?

Autokoolisoovitusi olen siit palju saanud, ja usun et selle valimisega väga raskeks ei läheks.

Kasutaja avatar

Putukas
Tsikkel: R6

Lugemata postitus Postitas Putukas »

Minul läks pea 3 kuud vist ära :oops: Aga tunnistan ausalt, et ma olin ikka platsi peal ka paras äpu ja võttis aega, enne kui mind linna peale lasti :roll: Oma osa mängis ka see, et õppijaid oli palju ja sõidutunde oli raske saada...aga see oleneb vast autokoolist. Igatahes oskajamad saavad kindlasti kiiremini hakkama! Edu :wink:

wddest

Lugemata postitus Postitas wddest »

ma sain aprilli teise nädala lõpul sõitma ja mai kolmanda nädala esmasp. sooritasin edukalt arkis sõidueksami.
Aga mu joppas sõidutundidega nii, et sain mai alguses 4 päeva järjest sõitmas käia ( muidugi ka vastavalt töö iseloomule oli võimalik iga kell kontorist ära saada sõitma)

see nädala alguses ostsin endale esimese kaherattaliseks..
selleks osutus honda VFR 750
siiamaani vähemalt vlaikuga rahul: :lol:

a501322914

Lugemata postitus Postitas a501322914 »

Teen ise ka lube ja ootan millal arki saab, koolil osas ei tea palju rääkida kõik sõltub õpetajast ikkagi. See kes siis otseselt sinuga tegeleb. Sõiduga on aga sedasi et kui absull tsiklitunnetust pole siis osta parem kohe ratas ära ja sõida kuskil kõrvalises kohas kus kedagi ei ole ja liiklust ei toimu. Õpi pidurdama, pöörama ja gaasi lisama.
Samal ajal võid lubade asja ajada. Lihtsalt kui puhta 0 kogemusega kooli minna siis võib ületunde tulla ja see on kallis lõbu :D
Seda ka veel et ära unusta korralikku varustust, kukkumine on suht reaalne.

Kasutaja avatar

konstruktor
Tsikkel: Kawasaki EN500
Tänatud: 1 kord

Lugemata postitus Postitas konstruktor »

Ma ei viitsi uut teemat tegema hakata. Lühidalt platsitest on mul tuleval nädalal. Aga ainus asi, mis uduselt meeles on - see tsikli tehniline kontroll enne sõitmahakkamist. Platsitundide alguses õpetaja võttis selle ülikiiresti, pealiskaudselt ja suure iseenesestmõistetavusega läbi. Mulle kõik meelde ei jäänud. Viimasel tunnil lihtsalt unustasin uuesti küsida.

Viitsib keegi teadja siia kribada step-by-step need põhiasjad, mida ma eksamil tsikli juures kontrollima pidingi?

Kasutaja avatar

M.K
Tänatud: 22 korda

Lugemata postitus Postitas M.K »

Käisin just paar nädalat tagasi arkis. Tuled, rehvid, pidurid ja kett - olid need asjad, mida kontrollima pidin.

The price of anything is the amount of life you exchange for it.

YxPriit

Lugemata postitus Postitas YxPriit »

M.K kirjutas:

Käisin just paar nädalat tagasi arkis. Tuled, rehvid, pidurid ja kett - olid need asjad, mida kontrollima pidin.

Lisaks ka vedelikud. Just piduri omad.

Kasutaja avatar

Jambolaya

Lugemata postitus Postitas Jambolaya »

Putukas kirjutas:

Mina käisin Kalju autokoolis. Võrreldes selle kooliga, kus kunagi B-kat tehtud sai (Laplariga oli tegu), siis Kalju oma oli ikka kordades parem! Õpsid tunnevad oma tööd ja enne ARKi ei lasta kui kõik viimseni selge. Mulle tundub, et ARKi eksam võrreldes Kalju nõudmistega oli ikka täitsa köki-möki :lol:

Aga kustumatu mulje jättis Kalju ise! Fantastiline inimene minu arvates, täielik rahu kehastus :roll: Minu peale küll kordagi häält ei tõstnud ja oli ikka väga kannatlik. Ma usun, et ma võisin närvi mustaks ajada küll vahest, aga ei mingit kurjustamist! Ülimalt rahul, olenemata sellest, et ARKi pääsemine päris kaua aega võttis- tundsin, et sain ikka sõidu vähemalt korralikult selgeks. Nii et mina soovitan Kalju autokooli soojalt 8)

Eelkõnelejaga igati nõus.
Endal õnnestus saada lihvi üsna mitmelt õpetajalt, Kalju sealhulgas ning kooli suhtes tekkis tugev respekt.

Kasutaja avatar

makuke
Tsikkel: enduro ja asfalt
Tänanud: 3 korda
Tänatud: 1 kord

Lugemata postitus Postitas makuke »

Mina käin pragu HAJA autokoolis A2 ja B-kat õppimas. Aivar on tasemel ning tunnid on huvitavad. Praegu juba mõned teooria tunnidki selja taga aga sõitma pole veel saanud, sest puudub tsikkli jope ja kindad..

Kerri

Re: Autokoolid

Lugemata postitus Postitas Kerri »

Minul siis jagub kah Kalju autokoolile ainult kiidusõnu. Kunagi sai seal B-kat tehtud ja hiljem siis ka A-kati järgi. Õpetasid Kalju ja Marek, viimane igati muhe sell ja väga hästi õpetas, erinevalt Kaljust lasi teha igasugu manöövreid mis alguses võttis natuke kõhedaks. Kalju aga õpetab väga aegamisi ja põhjalikult, temal iga liigutusega pikk teooria kaasas.Kalju põhimõte ei ole mitte see, et sa ARKis läbi saad, vaid see, et sa hiljem liikluses ellu jääd. Väga mõnusa mulje jättis ka see kuidas vanad õpilased käisid garaazi juures lobisemas ja oma uusi rattaid Kaljule näitamas :D .

priitCCE

Lugemata postitus Postitas priitCCE »

Endal kogemus ABC koolitusega - sõiduõppe kohapealt oli kõik timm aga asjaajamine autokooli juhatajaga on suhteliselt vaevaline(konkreetseid vastuseid pigista nagu tangidega välja, lisaks on tal mõneajapärast ilmselt teie jutuajamine juba meelest läinud), samuti kiputakse kõikidest kulutustest kohe mitte rääkima, vaid tulevad jutuks siis kui eksamile hakkad minema....ühesõnaga ei positiivne, ei negatiivne vaid pigem selline neutraalne kogemus vahelduseks...

Kasutaja avatar

VincentX

Lugemata postitus Postitas VincentX »

Mul mõttes peale suve Aveda autokooli minna... A2'e tegema.
A2-de saab ju teha üle 18 a. ja ilma olemas oleva B-kat'ita ?

lagavulin

Lugemata postitus Postitas lagavulin »

Saab küll jah.

Anniq

Re:

Lugemata postitus Postitas Anniq »

makuke kirjutas:

Mina käin pragu HAJA autokoolis A2 ja B-kat õppimas. Aivar on tasemel ning tunnid on huvitavad. Praegu juba mõned teooria tunnidki selja taga aga sõitma pole veel saanud, sest puudub tsikkli jope ja kindad..

Käin minagi seal. Aivar on teooriatunnis tasemel. Platsil on nagu mömm. Ma esimest korda ratta selga ja tema, et sõida nüüd. Et mida värki? Pidurid, sidur jmt võiks nagu enne ette näidata. Nojah, ma ju saan aru, et seal olid miskid vennad oma tsiklitega ja oli vaja laia juttu veeretada ja taas kord Liis Lassi kiruda (lisaks on enamik nalju sellised alla naba; probleemid oma naisega?). Viimane tund lasi üldse platsilt jalga. Ma pidin sinna künka otsa ära kõngema (jube palav hakkas sellest ratta paigalhoidmisest :P ) enne ku mõte tööle hakkas, et mida ja kuidas.
No näis kuidas õnnestub mul tänavasõit. Palun neljapäeval kodus püsida :D - ma tänaval.
Aga Aivar ajab mu ikka korralikult närvi - ei ole tema hea sõiduõpetaja, vaid pädagoog, kes arvab, et kõik, kes kooli juba tulevad on enne sõitnud ja temal on vaja vaid oskusi lihvida. No ei ole ju nii! Hakka või suitsetama :| ja liikluseeskirju omal käel rikkuma (st oma tsikliga harjutama) :twisted:
Aga kokkuvõttes on peale igat tundi - räige sõim serbohorvaadi keeles :P Mina igal juhul ei soovita. Jääte ilma ka neist naljadest mis seotud vaseliini, läkiläkiga ja loomalikult, ei saa ta üle neiu Lassist. Vaene väike vananev mees. :twisted:

harimal
Tänatud: 2 korda

Re:

Lugemata postitus Postitas harimal »

makuke kirjutas:

Praegu juba mõned teooria tunnidki selja taga aga sõitma pole veel saanud, sest puudub tsikli jope ja kindad..

Mind koolitanud Raido Remmelg on üks Motokaru koolitajatest, www.motokaru.ee
Neil oli seal millalgi 4 komplekti erineva suurusega tsikliriideid ja kiivreid. Ilma varustuseta tsikli selga kedagi ei pane.
Tore, kui teisedki koolid viitsiks sellest eeskuju võtta.

CarbTune karburaatorite sünkronisaator: http://nagi.ee/photos/harimal/7766255/in-set/125775/
ColorTune küttesegu kontrollija: http://nagi.ee/photos/harimal/7776475/in-set/125775/
Kaupo Toom kaupo.toom@gmail.com 50 90 643, 52 20 897
Kasutaja avatar

Nozzu
Tsikkel: Honda CRF300L
Tänanud: 435 korda
Tänatud: 78 korda
Kontakt:

Re:

Lugemata postitus Postitas Nozzu »

wtking kirjutas:

aga sõidud olid lõbusad, tihti sai isegi mitu sõidukorda järjest teha. Ja kui tagantssõitvast autost tuli raadiosaatja kaudu uusi käsklusi, sai ka Power'it kuulata.

Õpetajaks oli sul siis vist Rait? :) Õpin ise kah praegu tema käe all :bsmile:

Minu seiklused rattal liikuvas pildis: www.youtube.com/@nozzzz

Annushka

Re: Re:

Lugemata postitus Postitas Annushka »

TO Anniq - kui sul on pretensioone sõiduõpetaja suhtes siis võid ju kohe otse tema endaga suhelda. Tsiklisõidu õppimine on vabatahtlik tegevus ning kui midagi on vaja küsida või jääb miskit arusaamatuks siis tuleb küsida. Keegi ei ole ju sind vägisi sundinud A -kat lube tegema? Ehk jäi sul Aivarile meenutamata, et sa puutud elus esimest korda tsikliga kokku? Ja Aivaril puuduvad igasugu eelarvamused ses suhtes, et kellel kui palju kogemust on! Ise peab julge olema ja küsima, olgu siis lollid küsimused või mitte.

Ja mina käin ka platsi ääres temaga plärisemas! :)

Raul777

Lugemata postitus Postitas Raul777 »

Annushka kirjutas:

Ehk jäi sul Aivarile meenutamata, et sa puutud elus esimest korda tsikliga kokku? Ja Aivaril puuduvad igasugu eelarvamused ses suhtes, et kellel kui palju kogemust on!

Kui inimene läheb autokooli, siis ei pea ometi inimene ise hakkama õpetajale selgitama mida talle on vaja õpetada.
Õpetaja töö on välja selgitada milline on õpilase tase ja vastavalt sellele tegema edasised plaanid. Kui Sa maksad sõidutunni eest piisavalt suure summa, siis eeldad, et Sinuga tegeletakse personaalelt, mitte nii, et siin on ratas ja tiiruta nüüüd siin platsil. Isegi kui inimesel on eelnevalt kogemused olemas, ei tähenda see, seda, et inimesele peaks siis vähem tähelepanu pöörama. Õpetaja on selleks, et õpetada,ning kahepoolse suhtluse käigus tuleb välja mida ja kuidas oleks vaja teha, et sellest tegevusest ka maksmimum võtta. Asi algab pisiasjadest ja vahel on vaja ka need pisiasjad üle korrata.
Kui see tegevus seal platsil toims nii nagu eelnevas postituses kirjas, siis jääb küll mulje, et mõni torulukksepp on vaadanud, et ei viitsi enam oma tööd teha ning läheb parem sõiduõpetajaks.

Annushka

Sa vist ei lugenud mu postitust täpselt läbi. Mainisingi, et õpilase ja õpetaja vaheline suhtlemine ei ole toimunud või siis üsna põgusalt! Esimene küsimus on reeglina juhendajal: Kui palju tead mootorrattast? Kas oled kunagi sõitnud? Peab olema sõiduõpetaja hiromant, ära arvama, kes kui palju teab?

OT: A -kat lubade tegemine on tänaseks jõudnud sinna etappi, kus on tegemist konveier meetodiga. Uksest ja aknast pressib kundesid sisse ja ega siis ei jõuagi enam personaalselt tegeleda igaühega. Kes on uimane, see jääbki pealt vaatama näpp suus!

Raul777

Lugemata postitus Postitas Raul777 »

Annushka kirjutas:

.. ja ega siis ei jõuagi enam personaalselt tegeleda igaühega. Kes on uimane, see jääbki pealt vaatama näpp suus!

Mitme õpilasega see õpetaja siis üheaegselt tegeleb, et ei suuda personaalset temaga tegeleda? Ok, platsil saan aru, et siiberdab seal ehk ka kaks ratast korraga üheõpetaja juhendamisel aga kui inimene tuleb ikka esimest korda sõidutundi, siis A ja O peaks ikka igal juhul läbi võtma. Ja kui inimene ise ei julgegi ehk öelda, et tal suuremaid teadmisi asjast ei ole, siis sõiduõpetajal peaks kogemust niipalju küll olema, et suudab seda ka inimese tegevusest välja lugeda ning vastavalt sellele ka õpilast juhendada. Nii ka päris ei saa, et ratsa rikkaks ja las õpilane ise ukerdab niikaua kuni selgeks saab.

Annushka

Ma ikkagi olen seisukohal, et kui õpetaja ise jätab midagi märkamata või ei seleta piisavalt esimesel sõidutunnil, siis tuleb ISE küsida!
Tragikoomiline näib ka situatsioon, kus õpetaja unustab õpilase nn estakaadi harjutust tegema. Esimesel tunnil?

Anniq

Annushka kirjutas:

TO Anniq - kui sul on pretensioone sõiduõpetaja suhtes siis võid ju kohe otse tema endaga suhelda. Tsiklisõidu õppimine on vabatahtlik tegevus ning kui midagi on vaja küsida või jääb miskit arusaamatuks siis tuleb küsida. Keegi ei ole ju sind vägisi sundinud A -kat lube tegema? Ehk jäi sul Aivarile meenutamata, et sa puutud elus esimest korda tsikliga kokku? Ja Aivaril puuduvad igasugu eelarvamused ses suhtes, et kellel kui palju kogemust on! Ise peab julge olema ja küsima, olgu siis lollid küsimused või mitte.

Ja mina käin ka platsi ääres temaga plärisemas! :)

ma olen talle korduvalt öelnud, et ma ei ole enne ratta seljas istunud ja ta ei saa eeldada, et ma tean kuidas asi käib. Ja ma läksin vabatahtlikult ja maksin minu jaoks üsna suure summa, et saada korralikku teenust. Pettusin siiralt. Ja eelarvamuste puudumise osas julgen siiralt kahelda.

Ja ma olen küsinud. Väga raske on seda teha kui teda kohal ei ole. Et helistan - "oot, Aivar, kuidas ma käiku vahetan? kuidas ma mäest üles saan? millise piduriga peaksin kõigepealt pidurdama?" Nii? :shock:

Aga eks tal ole veel võimalus. Ma tegelen enese emotsioonidega just seetõttu, et ma TAHAN õppida sõitma. Ja ma ei pea seda pidevalt õpetajale meelde tuletama. Või ehk siiski? :o

rattaletõmmatud
Tsikkel: vfr

Lugemata postitus Postitas rattaletõmmatud »

Ma kiidan siis oma autokooli ka ja sõiduõpetaja Alar Udumetsa, lisaks sellele et õppimine oli pure fun oli see kool ka vähemalt eelmine aasta teistest odavam, ja kõik mis algajale vaja tehti selgeks, ka see et kuitahes kindlalt sa ka peale autokooli ennast ei tunneks, ära oled õppinud kuidas tsikli seljas istuda :D, siiamaani olen elus niiet kui külm ära ei võta siis mõne aasta pärast õpin ehk sõitma ka :D
Näh kooli nimi läks juba meelest ära, Radial siis

...nagu ratta peal...
Kasutaja avatar

rzz
Tänatud: 11 korda

Lugemata postitus Postitas rzz »

TO Anniq: Paraku olen ka mina eelmainitud härra õpilane ning olen ka ise aeg-ajalt platsi külastanud ning vaadanud, kuidas uus generatsioon oma oskusi lihvib. Seda, et ei tegeleta, ei suhelda, visatakse vette ja jäätakse üksi ukerdama esimesel tunnil - pigem fleim. Algajate juhtide kõrval jookseb ta pigem ratta kõrval ja püüab su kukkumise pealt kinni kui et jätab üksi platsi harjutama. Pigem olen just seda viimast näinud kui et üksi platsile jätmist.

I had a life once. Then I bought my first bike.
Kasutaja avatar

janariin
Tsikkel: BMW F650GS

Lugemata postitus Postitas janariin »

rzz kirjutas:

Algajate juhtide kõrval jookseb ta pigem ratta kõrval ja püüab su kukkumise pealt kinni kui et jätab üksi platsi harjutama. Pigem olen just seda viimast näinud kui et üksi platsile jätmist.

Tegemist oli vist minuga :oops:
Aga noh, nüüd ma sõidan :) ja olen tsikliga ka Eestist kaugemale jõudnud. Siirad tänud Aivarile.

BMW F650 GS
ärge mu emale tsiklist rääkige. palun.

MareS

Lugemata postitus Postitas MareS »

Haja Autokooli õpetajat Aivarit ei soovita ka mina - seal sai vaid sõimu - ebanormaalne, ei mingeid õpetussõnu. Mina igatahes läksin teise kooli üle

PARIMAD on Raits (mobiil 557 1000) ja Andrus (Motokarud :)) - selgitavad väga põhjalikult, riided on ka kohapeal - nende õpetamise aluseks on võimalikult turvaliselt osata tsikliga sõita.
Alguses saab naisterahvas tagasihoidliku tsikliga nipid selgeks ja siis juba kurjema pilli selga (ja 164 cm ulatusid ka seal jalad maha :), kui oled pikemat kasvu võid ka kõrgema tsikli valida).

Siin näete Andrust sõitmas 8)

http://www.flickr.com/photos/33905305@N ... 666129390/

Viimati muutis MareS, 16 Juul 2008, 12:31, muudetud 1 kord kokku.

Anniq

rzz kirjutas:

TO Anniq: Paraku olen ka mina eelmainitud härra õpilane ning olen ka ise aeg-ajalt platsi külastanud ning vaadanud, kuidas uus generatsioon oma oskusi lihvib. Seda, et ei tegeleta, ei suhelda, visatakse vette ja jäätakse üksi ukerdama esimesel tunnil - pigem fleim. Algajate juhtide kõrval jookseb ta pigem ratta kõrval ja püüab su kukkumise pealt kinni kui et jätab üksi platsi harjutama. Pigem olen just seda viimast näinud kui et üksi platsile jätmist.

Jah, võimalik. Ilmselt olen mina siis "väljavalitu".

Mine tea, milleks see hea on.

Dämit, ma hakkan sõitma ikkagi! :twisted:

PS see oli teine tund.

Annushka

rzz kirjutas:

Selline pilt on ka minule tuttav.
Käies nüüd aeg ajalt platsil uut järelkasvu kaemas, näen minagi igasugu imeasju, mis seal toimub. Mul küll tõusid juuksed peas püsti ja imestasin kuidas Aivar suudab veel nii rahulik olla.
PS! Puudus igasugune räige sõim!

Vasta

Liitu vestlusega

Vestluses osalemiseks pead sa olema motokommuuni liige

Avan konto

Pole veel liige? Pole probleemi, registreeru ja liitu.
Liikmena saad sa ise postitada ja vastata teisetel või tellida endale teavitusi vestluse edenemise kohta.
Kõik siin on tasuta ja võtab vaid minuti. Kohtusi sellega ei kaasne.

Registreeru

Logi sisse

Mine “Mootorratta load, liiklus, motokoolitus ja sõit”