algaja krossiharrastaja küsiks nõu?

Otsustasid endale mootorratta load teha ja mootorratturiks hakata? Räägi siin kõigest, mis on seotud mootorratta lubade, eksamite, koolituse, lihtsalt tsiklisõidu või liikluse ja seadustega. Kindlustusest räägi ka siin.

Moderaator: Moded

Vasta
Kasutaja avatar

fotek

Lugemata postitus Postitas fotek »

Amort on 2004, ratas 2000.

mx77 kirjutas:
fotek kirjutas:

Tagavedru on pehme küll.
Manuaali järgi seadistades vajus 1 cm üle limiidi kokku minu raskuse all.

Mis aasta ratas sul on?

Siim
Kasutaja avatar

mx77
Tsikkel: YZ250F, Ducati Monster S4
Tänanud: 338 korda
Tänatud: 435 korda
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas mx77 »

fotek kirjutas:

mx77 kirjutas:
fotek kirjutas:

Tagavedru on pehme küll.

Tegelikult tahab '04 amort 45-50 mm static ja 115-120 mm rider sag'i.

Kasutaja avatar

mella
Tänatud: 1 kord

Lugemata postitus Postitas mella »

mx77 kirjutas:
fotek kirjutas:

mx77 kirjutas:
fotek kirjutas:

Tagavedru on pehme küll.

'05 450/525SX amort annab kasutusjuhendi järgi static 35+/-2mm rider 90-105mm ja minuteada on 04 ja 05 sama amort.

M.K.

Lugemata postitus Postitas M.K. »

Kasjok kirjutas:
M.K. kirjutas:
Kasjok kirjutas:

2.
Varbad välja poole on minu arust vale sõita. Kui sul on on varbad välja poole ja hüpe peal või mõne muu elemendi juures on vaja põlvedest ennast alla poole lasta ehk siis põlvi kõverdada, siis sunnib selline jalalaba asend põlvi paagist lahku minema. Ja nii see stabiilsus võibki kaduda.
Leian, et kõige õigem oleks jalalaba hoida võimalikult paralleelselt tsikliga ning meeles pidada päkkadega jalaraudadele toetumist.

Nagu ma ütlesin täpsustavalt - kannad sisse, mis on põhimõtteliselt "varbad välja", ainult teisest vaatevinklist.
Kui sõita õigesti, päkkade peal, siis kõiki neid koledaid asju ju ei juhtu, või?

Päkkadel sõites on sul üks ebatasasusi absorbeeriv koht rohkem( lisaks tsikli amortidele, põlvedele, puusadele ja küünarnukkidele). See omakorda tagab sujuvama sõidu ning hoiab taguratast paremini seal kus ta peab olema - maas.

sry, Su posti mõte jäi arusaamatuks

M.K.

mella kirjutas:
mx77 kirjutas:
fotek kirjutas:

mx77 kirjutas:

'05 450/525SX amort annab kasutusjuhendi järgi static 35+/-2mm rider 90-105mm ja minuteada on 04 ja 05 sama amort.

Siimul pole suurt midagi pihta hakata teadmisega, et '05 450SX'l on sag nii- ja niipalju.
Tasuks lähtuda siiski tsiklile antud näitudest, mitte keskenduma sellele, kas tal on alla 04 või 07 amort.
Siim, kui praegu on free sag paigas ja race sag liiga suur (vedru pehme), siis ma soovitan keerata veidi vedru peale. Free sag läheb küll paigast ära, aga race sag läheb lähemale õigele. Jäta nii, et mõlemad on veidi paigast ära. Amortisatsiooni tasakaalu mõttes on race sag olulisem. Tegelikult ka soovitan küll uue vedru panna, aga seniks proovi nii. Ja keera veidi compressionit ja reboundi peale (mitte vedru pärast, aga pildilt nähtu põhjal). Amordis õli värske?

Kasutaja avatar

mella

M.K. kirjutas:

Siimul pole suurt midagi pihta hakata teadmisega, et '05 450SX'l on sag nii- ja niipalju.
Tasuks lähtuda siiski tsiklile antud näitudest, mitte keskenduma sellele, kas tal on alla 04 või 07 amort.

Ise ju kirjutasid talle '04 andmed ;) Nendega on sama palju peale hakata kui '05 andmetega. Siimul ei ole ju amort selle mudeli ega aastakäigu oma, mis pildilt paistab. Ehk siis '04 amort mingilt muult KTM mudelilt.

Mille järgi siis sagid keerata? kas ratta järgi, millelt amort tulnud?

04 ja 05 raamid ja amordid peaks olema samad, huvitav, miks sagid on erinevad?

M.K.

mella kirjutas:
M.K. kirjutas:

Ise ju kirjutasid talle '04 andmed ;) Nendega on sama palju peale hakata kui '05 andmetega. Siimul ei ole ju amort selle mudeli ega aastakäigu oma, mis pildilt paistab. Ehk siis '04 amort mingilt muult KTM mudelilt.

ma ei kirjutanud '04 andmetest , ma küsisin enne ainult Siimu käest, mis mõõtmistulemused räägivad.
Minu soovitus on järgida tema enda ratta etteantud sag'i väärtusi. Amort on ikka tsikli jaoks, mitte vastupidi. Mis siiski ei välista võimalust, et tuleks manualist kõrvale kalduda.

Kasutaja avatar

mella

Ok, selge. Tundub loogiline. Kuigi sa kirjutasid numbrid 04 amordi kohta ;) Vähemalt ma nii lugesin välja.

Tegelikult mulle tundub, et kui vanemale 2T masinale pista alla uuema mudeli amort, ei saa enam lähtuda kummastki manualist. Samas on netis harrastajatele antud ka mingid üldised soovitused, kus rusikareegliga on static ja rider sag paika pandud. Numbreid hetkel ei mäleta. Sellest lähtuvalt, kui väga suurt täpsust taga ei aeta, saab kõigil mudelitel sagid ühtmoodi paika.

On ka nii või?

Viimati muutis mella, 11 Sept 2007, 10:01, muudetud 1 kord kokku.
Kasutaja avatar

mx77
Kontakt:

mella kirjutas:
M.K. kirjutas:

03 ja 04 amordid on sarnased. 05 tuli juba uus amort (väljast ei erista) straight rate vedruga (eelnevad progressiivsed) ja seetõttu on ka second stage valving hoopis teine, teine nõel jne.

Samas on maailma kõik KTM-i gurud öelnud, et 04 ja 05 tehase soovitused sagi osas on valed, sest amordil on sees top-out spring ja see tegelikult takistab amordil vabas asendis lõpuni sirgeks minna. Kui tehas soovitus järgida sõidab perse liiga kõrgel ja ratas on sirgetel ebastabiilne, sest esikahvli nurk on liiga järsk.

Kasutaja avatar

mx77
Kontakt:

Ja veel lisaks. Kuna porgandil on amordi progressiivsus tagatud ainult amordi ehitusega pluss osadel aastakäikudel vedru progressiivsusega, siis on väga oluline, et mõlemad sagi numbrid oleksid õiged. Muidu amort ei tööta õieti.

Kasutaja avatar

mella

Seda olen ka mina täheldanud, et nii amordi static-rider sagid kui ka esikahvli "air chamber" on foorumites hoopis teised kui KTM tehasemanualis. Mulle nagu tundub, et teiselpool maakera sõidetakse pehmemate seadetega.

Milline on sel juhul õiged sag-i väärtused 05 EXC-l või toimib mingi üldine ringiarvutamise valem?

Kasutaja avatar

mx77
Kontakt:

05-l peaks tehaseandmed isegi õiged olema, sest tal ei ole seda nn top-out vedrut.

Aga paljud panevad 05-le progressiivse vedru, mis võimaldab saada alguse pehmemaks ja seejuures käigu lõpus saada vajalik jäikus.

M.K.

selgituseks lisan, et mitte ma ei soovitanud kramplikult manualist kinni pidada, vaid võtta eesmärgiks tsikli sag'id (on need siis manualist või kaugete maade gurudelt), sest ülejäänud tsikkel jääb meil ju samaks - esiots, raamigeomeetria jne. Nii et tasakaalu säilitamiseks peame jääma konkreetse ratta näitude juurde. Mitte vaatama, milliseid väärtusi sama amort teises raamis nõuab.
Õiged sag'i näidud ja õige vedru on A ja O, ent, kui Siim täna veel uut vedrut ei pane, siis soovitan proovida veidi sättida.

Kasutaja avatar

mella

M.K. kirjutas:
  1. Kinni hoidmiseks tuleb kasutada kõike, mida võimalik. Esmalt põlved, aga sealt allapoole jääv osa, vastavalt võimalusele. Jalad jalaraudadel varbad välja v. õigemine kannad sisse, et saaks paremini jalgadega hoida.

2. Anatoomia ja füüsika sunnivad tõesti hetkeks raskust sellelt jalalt vähendama, et oleks võimalik jalga liigutada käigu lülitamiseks liigutada. Siin on muidugi erinevus käigu üles ja alla vahetamisel. Aga jalga jalaraualt ära püsti sõites küll tõsta ei tohiks.

3. Liivas tuleb esiots kerge hoida. Ainult kätega seda ka ei tee. Aga mingi pinge mingiks hetkeks jääb.

Nii, mõttepaus.

1. Kui põlvedega kinni hoida, siis misajal hoitakse kinni ja misajal mitte? Kuuldu põhjal peaks ju tsikli peal pidevalt edasi-tagasi liikuma. Samas põlvede kinni surumine jälle takistab..

2. Kui liivas esiots kergeks ajada ja tagumik taha, siis mina pole aru saanud, millise kehaosaga ennast kinni hoida, et käed pikaks ei veniks ;)

Kasutaja avatar

mx77
Kontakt:

mella kirjutas:
M.K. kirjutas:
  1. Kinni hoidmiseks tuleb kasutada kõike, mida võimalik. Esmalt põlved, aga sealt allapoole jääv osa, vastavalt võimalusele. Jalad jalaraudadel varbad välja v. õigemine kannad sisse, et saaks paremini jalgadega hoida.

2. Anatoomia ja füüsika sunnivad tõesti hetkeks raskust sellelt jalalt vähendama, et oleks võimalik jalga liigutada käigu lülitamiseks liigutada. Siin on muidugi erinevus käigu üles ja alla vahetamisel. Aga jalga jalaraualt ära püsti sõites küll tõsta ei tohiks.

3. Liivas tuleb esiots kerge hoida. Ainult kätega seda ka ei tee. Aga mingi pinge mingiks hetkeks jääb.

Nii, mõttepaus.

1. Kui põlvedega kinni hoida, siis misajal hoitakse kinni ja misajal mitte? Kuuldu põhjal peaks ju tsikli peal pidevalt edasi-tagasi liikuma. Samas põlvede kinni surumine jälle takistab..

2. Kui liivas esiots kergeks ajada ja tagumik taha, siis mina pole aru saanud, millise kehaosaga ennast kinni hoida, et käed pikaks ei veniks ;)

mella, ära ole nii tähenärija. Sa oled hullem kui mõni raamatupidaja :).

racerx

Lugemata postitus Postitas racerx »

Nii vaatan et siin spetsid kohal kes sensitiivsete meetoditega pildi järgi amordi tööd hindavad.
Ka mul on mure
http://picasaweb.google.com/racerx259/H ... 8305071554

Minu arust esimaort tuleb liiga kiiresti välja ? Mis te arvate ?

Viimati muutis racerx, 11 Sept 2007, 14:51, muudetud 1 kord kokku.

M.K.

racerx kirjutas:

Nii vaatan et siin spetsid kohal kes sensitiivsete meetoditega pildi järgi amordi tööd hindavad.
Ka mul on mure
http://www.worth1000.com/entries/137000 ... diKH_w.jpg

Minu arust esimaort tuleb liiga kiiresti välja ? Mis te arvate ?

Ma küll seda pilti ei näe, aga minu arust tuleb ullult kiiresti välja 8)

Ma mõistan Su irooniat, aga tunnista, et Su vilunud silm ju näeb, kui midagi on paigast ära

Kasutaja avatar

fotek

Lugemata postitus Postitas fotek »

Siim

racerx

M.K. kirjutas:
racerx kirjutas:

Ma mõistan Su irooniat, aga tunnista, et Su vilunud silm ju näeb, kui midagi on paigast ära

Ju ma pole nii vilunud vaatleja

racerx

Kasutaja avatar

Pira
Tsikkel: Yamaha YZ250F
Tänatud: 7 korda

Lugemata postitus Postitas Pira »

Tere siis kõigile, kas keegi lühidalt seletaks mis on valesti, et hüppest tulles maandumine on kuradi nõme,, piltlikult võttes siis sajad alla nagu kartulikott kahe rattapeale korraga ja põrkad nagu põrkepall maast lahti tagasi. Tunne siis selline et tuled alla otse taevast sirgelt alla aga mitte nagu hüppest vasakult paremale. Sangas väga vähe old niiet sellest sellised küssad :roll:

Kasutaja avatar

Primo
Tsikkel: KTM 640 Adventure R '00
Tänanud: 1 kord

Lugemata postitus Postitas Primo »

Kui maast lahti põrkad, siis tasuks juba vedrustuse üle vaadata :)
Iseasi, maandumisel tuleb oma kehaga ka tööd teha.Ratas ei suuda nii enda kui ka sinu raskuse maandumisel sisse võtta - sina pead selle kergemaks tegema talle põlvede ja kätega amortiseerides.Seda siis ikka püstiseistes.Ja kui sa hüppad flati'i, siis tõesti, see pakib ratta mõnusalt kokku, aga siiski maast lahti tagasi ei tohiks ta visata.Äkki aitaks reboundi peale keerata?

Challenge the Adventure.Ride The World
Kasutaja avatar

Piipz
Soe ja sõbralik
Tsikkel: Suzuki DL 1050 DE (2023)
Tänanud: 140 korda
Tänatud: 366 korda
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas Piipz »

primo, kui maast lahti põrkad, siis tuleb ikka amordid üle vaadata, mitte vedrustus :) tuleta meelde mis su dr teeb :P. ja reboundi ka peale keerama ei pea :roll:.

kui vana vähegi inglise keelt jagab, võib siit lugeda: http://www.sportrider.com/tech/146_0402_susp/index.html

Kasutaja avatar

Primo
Tsikkel: KTM 640 Adventure R '00
Tänanud: 1 kord

Lugemata postitus Postitas Primo »

Ma mõtlesin vedrustust, kui kogu komplekti - vedrud ja amordid.Ju valesti mõtlesin

Challenge the Adventure.Ride The World
Kasutaja avatar

saqu
Tsikkel: Yamaha WR400F

Lugemata postitus Postitas saqu »

Pira kirjutas:

Tere siis kõigile, kas keegi lühidalt seletaks mis on valesti, et hüppest tulles maandumine on kuradi nõme,, piltlikult võttes siis sajad alla nagu kartulikott kahe rattapeale korraga ja põrkad nagu põrkepall maast lahti tagasi. Tunne siis selline et tuled alla otse taevast sirgelt alla aga mitte nagu hüppest vasakult paremale. Sangas väga vähe old niiet sellest sellised küssad :roll:

Äkki kirjutad ka millega täpsemalt hüppad? Kui sellega mis avataril, siis ei imesta üldse :D

SAQU

WR400F
Opinions are like assholes – everybody has one.

mayhem

Lugemata postitus Postitas mayhem »

üks soovitus kah algajalt. ratta lahtihüppamise vältimiseks tuleb maandumisel vedu taga hoida st. gaasi mitte maha lasta ja kaal esirattale viia. algaja tavaline viga ongi see et maandud kaal liiga taga ja mootoripöörded maha lastud ehk siis esiratta peal on liiga vähe kaalu see põrkab lahti ja omakorda võimendad lahtipõrget mootoripidurdusega.

Kasutaja avatar

Pira
Tsikkel: Yamaha YZ250F
Tänatud: 7 korda

Lugemata postitus Postitas Pira »

Sõidan siis KX250 2T, seda küll et maandumisel vedu pole ja tunne selline et jälle alustad nullist hoovõttu..Esihark käis hiljuti hoolduses Sakus...peaks nigu OK olema... see vist harjutamises kinni ikka, katsun vedu taga hoida eks siis näe mis saab...

TÄNUD JA
EDU!!

magnus5

Lugemata postitus Postitas magnus5 »

See on reegel nr.1, et hüppelt maandudes tuleb vedu peale keerata. Vastasel korral maandud nagu kivi liivahunnikusse. Eriti oluline on see pehmete liivaradade puhul. Minu meelest on see üsna loomulik, et kui maanduda trampliini horisontaalse osa peale, mitte aga nõlvale, on paratamatus, et tsikkel lööb amordid kokku ja seejärel uuesti üles põrkab. Samas on aga algajalt palju nõuda, et hüppa nüüd iga hinna eest üle pika trampliini selle maandumisnõlvale. Eks see tuleb kogemuste ja julguse kasvades. Ideaalselt nõlvale maandudes, ei saa sa arugi, et oled vahepeal kõrgel õhus olnud ja sealt all tulnud. Samuti kipuvad algajad ennast tsikli küljes rohkem käte kui jalgadega hoidma. Maandudes natukenegi pikemalt hüppelt, pigistatakse suurest hirmust lenksutorud lapikuks - nii ei lasta tsikli vedrustusel ka vabalt ja loomulikult töötada. Samas on jalad nii lodevalt, et tahavad jalaraudade pealt maha tulla. Pigem kipuvad päris algajad just rohkem esirattale maanduma, kuna ei osata hüpeka nõlva peal kehaasendiga tsiklile sobivat hüppeaegset tasakaaluasendit tagada ja ei olda kehaga hüppe ajal tsikli peal tagaosas. Ja selline hüpe võib lõppeda üsna kurvalt. Ideaalis tulebki küll maanduda õrnalt esirattale, aga seda esirattale maandumist ei maksa esimesi kordi hüpates kohe raiuma hakata. Eks sõiduoskuste omandamise käigus tekib ka võime tsikli asendit õhus korrigeerida - kehaasendi ning tagapiduriga.

Kasutaja avatar

Teema algataja
reinuvader
Tänatud: 27 korda

Lugemata postitus Postitas reinuvader »

Tere!selle teema algatajana,olen tänulik,et on võetud muresi kuulda ja on antud head-asjalikku nõu.kuid on ju ikka nii,et üks loll oskab rohkem küsida kui sada tarka vastata ja kirjutades-lugedes sõitmist ei õpi...siis ikkagi küsiksin veel üht-teist.nii,sõitsin enne st pea 2a 125cm3 võrriga(võrr on nii käte,jalgade kui mõtete e sõidustiili sisse kasvand)ja nüüd omades 250cm3/4T pilli on tekkinud ebakõlad e selline tunna nagu hakkaks päris otsast peale.
küsimused siis:
1:mis nõksuga neid pille käima löödaks,vahest läheb paugust-kahest(külmalt)...kui soojaks on sõidetud ja ise juba väsind ja kuskil juhtub välja surema,et siis tambi nagu hull...no ei lähe...või kui siis 5-8 löögi järel?
2:hüpped...võrriga läksin täiega peale ja tegelikult olid hüpped juba pikad-kõrged ning sain tihti kiita spetsidelt,et tuleb hästi välja....nüüd nagu algaja,hüpped kas küünlas...või esi rattal ja tihti viskab nagu viltu minema...et teen ma midagi valesti(kindlasti teen...aga mida?)
3:ei saa siiani aru,et mis käik oleks nagu kõige optimaalsem sõitmiseks...tihti kurvides lähen esimeseni välja(see on võrrist jäänud)ning siis on nina püsti või kurv otse ja nö taga ots tahab tihti alt ära minna(seda,et nii ennast pikali leian on väga tihti)
4:stardist minek?see küsimus puudutab nüüd juba Holstre MMM,i...sai eile proovitud(küll 450cm3/4t...kuna enda pill tegelikult veel puru ja loodan võistlusteks korda saada)et paari meetri pärast leidsin ennast selili maas ja nii lollisti,et kivi jäi täpselt sinna kohta selja alla kus kaitse lõpeb...kuradi valus oli.läksin 2,se käiguga...istusin hästi ees ja olin nagu rinnaga üle lenksi aga ikka(sama jama juhtus ka mu oma pilliga Valgas Jaanikeses trennis)
5:esipidur....kuidas selle kasutamisega on?mina nagu ei kasutagi,sest kardan,et läheb nina alt ära või nii...aga vist peaks,siis kuidas seda harjutada?ok esialgu aitab.EDU kõigile harrastajatele!Holstres näeme R...sk!

andrusl

Lugemata postitus Postitas andrusl »

nägin eemalt ,kuidas sa seal selili käisid.
algul olid küll ees otsas,aga ürita sinna ka jääda :wink:
libisesid mööda sadulat taha ja nii ta läkski .

Vasta

Liitu vestlusega

Vestluses osalemiseks pead sa olema motokommuuni liige

Avan konto

Pole veel liige? Pole probleemi, registreeru ja liitu.
Liikmena saad sa ise postitada ja vastata teisetel või tellida endale teavitusi vestluse edenemise kohta.
Kõik siin on tasuta ja võtab vaid minuti. Kohtusi sellega ei kaasne.

Registreeru

Logi sisse

Mine “Mootorratta load, liiklus, motokoolitus ja sõit”