Oma (hirmkalli) elektri/kütte arve olete juba kätte saanud?

Kasutaja avatar

StreetMoto
Kaupmees
Tänatud: 202 korda
Kontakt:

Re: Oma (hirmkalli) elektri/kütte arve olete juba kätte saanud?

Lugemata postitus Postitas StreetMoto »

will111 kirjutas: 25 Jaan 2024, 17:48
Streetmoto, eks üldiselt kõik õige jutt. Aga on sul isiklikku ja kuidagi tõestutad/mõõdetud kogemust ka selle kohta, et paneelide efektiivsus tõepoolest juba paari aastaga niiväga oluliselt langeb? Ütlen algatuseks kohe ära, et minul seda isiklikku kogemust ei ole, kuid tootjad ise siiski räägivad sellest, et jah mingi langus on...kuid esimese 5a jooksul on see olematu ja isegi 10a pärast peaks olema veel kuskil 85-90% järel.

Akud...lifepo4 elemendist esimese 5a jooksul saab endiselt kätte põhimõtteliselt kõik 100%, isegi kui sõna otseses mõttes iga päev lased praktiliselt täistsükli ära. Päris uuena annavad enamus elemente oma specist tegelikult natuke rohkem - seega isegi kui lahutad sealt need paar % maha siis järgi jääb reaalselt endiselt 100%...või no halvemal juhul a'la 98% - väga raske on selle kohta öelda "oluliselt vähem".
Ei ole esitada ühtki salvestatud efektiivsusgraafikut, näen lihtsalt, kuidas aasta-aastalt saan vähem energiat kätte (nii paneelist kui lõppkokkuvõttes ka akudest). Päikest on statistiliselt samapalju, aga akupakk laeb kauem ja annab välja vähem. Siinkohal on nüüd täpselt see koht, kus rõhun rohkem faktile "vananevad pigem moraalselt ja tehniliselt", sest 11a tagasi oli liitiumaku nii lapsekingades, et 70% müüdud tsikliliitiumistest saatsin tagasi garantiisse ja peale seda kui üks on mul sisuliselt käes põlema läinud ja näinud ära, mismoodi see põleb ja mis temperatuuriga, siis käin siiani liitiumist kaarega mööda. Eks mu konservatiivsus mängib ka siinjuures suurt rolli, aga siiski oma maja tehnilisse ruumi ei paigutaks ma ka täna LiFePo4 akut. Siiani on mul paneelide küljes klassikalised plii-süvatühjenamisakud, mida on mõned korrad uuendatud. Rolli võib mängida ka akude ajas vähenev tootmiskvaliteet. Mäletan väga hästi valvesüsteemidest, et 1997 aastal toodetud 7Ah Yuasa aku kestis objektil 10-12 aastat, 2017 aastal toodetud sama asja eluiga piirdub 3-5 aastaga. Analoogsed hiinakad toimivad kõigest aasta-kaks.

Ja viimasele lõigule vaidlen kategooriliselt vastu. Ei anna see LiFePo4 sugugi uuena üle 100% andmelehel näidatust. Pigem sinna 98% kandis ja see on igati tõendatud ja dokumenteeritud (vastav artikkel ilmus ka eelmise aasta kevadel TM-is). Reaalsed katsed reaalses elus reaalsete tarbijatega. Tegelikus elus pole muidugi tähtis, kas sul külmik kustub ära täpselt 3 tunni või 3 tunni ja 5 minuti pärast. Aga kahjuks ei olnud testis minu isiklik aku ja sellest tulenevalt ei saa ma kirjutada 5 ja 10 aasta pärast jätkuartiklit sellest, mismoodi on konkreetse aku mahtuvus ajas muutnud kui ta selleks ajaks veel üldse eluski on? Või äkki saan, kui omanikuga ühendust võtan? 2023 kevadel tehtud testiprotsess on dokumenteeritud ja oleks näidismaterjalina hästi võrreldav.

Ärge võtke mu juttu üldse kriitikana päikeseenergia ja salvestamise koha pealt, ma ise samuti katsetan ja uurin ja testin, ainult sealt see kogemus tulebki. Lihtsalt püüan selgitada, päriselu on veidi nihkes tootelehtedel toodud andmetega võrreldes. Valemis on liiga palju muutujaid, et oskaks nende kõikidega arvestada... Peamine ongi tänapäeval see kurbustunne, et täna investeerin a´la 10 tuhat raha ja saan 5 aasta jooksul koguse X energiat. 5 aasta pärast investeerib sõber täpselt sama 10 tuhat raha, aga saab järgneva 5 aasta jooksul umbes 3X koguse energiat, sest tehnoloogia on vahepeal kõva arengu läbi teinud. Näide kasvõi autondusest: minu 1991 aasta Audi kütusekulu on ka minimaalselt 10L/100km, tänapäevane analoogset võimsust arendav bensukas saab hakkama julgelt 2x väiksema kuluga. Ebaõiglane, või mis?
StreetMotos jätkuvalt soodsad tehingud: Castrol - Elf - Michelin - Bridgestone - Maxxis - Dunlop - D.I.D - JT + iga päev online tellimused erinevatesse Euroopa ladudesse

Neeme
527 4000
http://www.streetmoto.ee
streetmoto@streetmoto.ee

Liitu vestlusega

Vestluses osalemiseks pead sa olema motokommuuni liige

Avan konto

Pole veel liige? Pole probleemi, registreeru ja liitu.
Liikmena saad sa ise postitada ja vastata teisetel või tellida endale teavitusi vestluse edenemise kohta.
Kõik siin on tasuta ja võtab vaid minuti. Kohtusi sellega ei kaasne.

Registreeru

Logi sisse

Mine “Ajaviiteks...”