kampaania "Märka mootorratturit!"

See on kommuuni see osa, kus saab motovaba juttu ajada.

Moderaator: Moded

Kasutaja avatar

Teema algataja
pritsu
Tsikkel: TDM 850
Tänatud: 1 kord

kampaania "Märka mootorratturit!"

Lugemata postitus Postitas pritsu »

Sõber soovitas mul sõita kogu aeg kaugtuledega. Autojuhid pidid endamisi joppima küll, aga vähemalt märgatakse nii mind paremini.
Aga too Falcki juht jätke rahule. Päästjad-autojuhid saavad koolitustel sellist õpet, et lisaohtude vältimiseks tuleb vajadusel tee sulgeda. On Harjumaal juhtunud, et liiklusõnnetust likvideerinud kiirabile sõitis sisse täie rauaga blondike, kes väitis, et ei näinud ei politsei, ei kiirabi ega päästeauto vilkureid. Ei ole mõtet heietada, kas tee sulgemisest oli konkreetsel juhul abi või mitte. Nad lihtsalt peavad sündmuskoha blokeerima.
Õigekirjaoskus massidesse!
Kasutaja avatar

mufista
Tsikkel: Honda CBR

Lugemata postitus Postitas mufista »

Teema "Märka mind" on väga hea mõte. Autojuht istub ju oma karbis ja muretseb amortide, samas kui tsiklist oma kontide pärast.

Nii et... TEEME ÄRA?!

Ega siin ju pikalt arutada ei olegi.. kel kampaaniate korraldamise kogemusi on ja saame kokku.
Kasutaja avatar

rix125

Lugemata postitus Postitas rix125 »

See et autojuhid ratturitele ette pööravad on tõsine probleem ikka. Aga mingi kampaania võiks olla küll et autojuhtidele natuke selgemaks teha et on ka teisi liiklusvahendeid ja tasuks rohkem silmad lahti sõita. Probleem on täiesti olemas ka asulavälistel teedel kus tuimalt peateele ette sõidetakse.
51 58 739
Kasutaja avatar

Mirko
Tsikkel: Suzuki SV1000S

Lugemata postitus Postitas Mirko »

Probleem on selles, et aastatega on tsiklistide arv kordi kasvanud ning autojuhid pole lihtsalt sellega "harjunud". Aga ei saa väita ka, et alati autojuhid süüdi on. Näiteks suve alguses kui maanteel autoga möödasõitu tegema hakkasin , esmalt peeglitesse kiigates, et ei oleks tulijaid, Juhtus midagi sellist mis oleks võinud halvasti lõppeda. Nii kui suunatuli sees ja vastasritta liikusin sõitis minust umbes 2x kiirema hooga mööda bike ja seda nn kolmandas reas, hea, et autole peegel alles jäi.
Kuid siiski kordi rohkem on olnud olukordi tsikli "roolis" olles. Autojuhid võivad olla väga hoolimatud. Pärnus üritas üks umbes 80-ndates mees mind oma vana volgaga teelt ära trügida, üritades siis kui mina tema kõrval olin rida vahetama hakata . Mina pidingi teeäärde kruusale sõitma, õnneks oli lai teeäär(Ehitajate teel). Ja volgamees sõitis rahumeeli edasi ilma, et oleks mind märganudki.
Tuleb lihtsalt arvestada ja sõita lubatud kiirusega(+-20 km/h :wink: ), sest kõige suurem tõenäosus õnnetusse sattuda on eelkõige linnas.

Edu,
Mirko

joel
Tänanud: 7 korda
Tänatud: 117 korda

Lugemata postitus Postitas joel »

Seda kampaaniat on mõtet teha siis, kui tast ka kasu on. Praegu hooaeg juba peaaegu läbi. Kui midagi teha, siis tuleks mõtteid koguda, ette valmistada ja teha kevadel, kui ilmad ilusaks lähevad ja tsiklid jälle liiklema hakkavad. Praegu tehes on kevadeks kõigil meelest läinud. Teiseks, ka tsiklistid ise on kevadel pisut uljamad, teataval kontingendil jalakäijatest seelikud aina lühemad ning tagatipuks veel omal sõidukogemused tiba rooste läinud talvega.
Joel
Kasutaja avatar

mufista

Hmm... tähendab.. ET PRAEGU OLEKSKI ÕIGE AEG ALUSTADA!

Just mõtete kogumisega ja mingi plaani ja kampaania paika panemisega... Sest miks ei peaks näiteks ka mingi maanteeameti liiklusohutuse osakond ja jumal-teab-misasi-veel sellest huvitatud olema, et õnnetusi ikka vähem toimuks...
KASU on neist kampaaniatest siis, kui nad avalikkuse ette ka jõuavad.. selleks aga on vaja RAHA... ja raha saamiseks AEGA...
Kasutaja avatar

spinna

Lugemata postitus Postitas spinna »

Kunagi, kui ma veel väike olin, ... :P

....oli selline lugu, et 1...5 september pidid kõik liiklusvahendid sõitma asulates 50 km/h ja sisselülitatud lähituledega ( tavaolukord oli teatavasti tol ajal 60 km/h ja ei mingeid tulesid, va mootorrattad ).
EDIT -> Asja mõte oli selles, et terve suvise hooaja jooksul maal vanaemade-vanaisade juures liiklusest eemal olnud linnalapsed paremini märkaks mootorsõidukeid ning harjuks liikluses nendega arvestama.

Huvitav, kas oleks võimalik näiteks selline asi, et kuskil hooaja alguse poole, kui pea kõik on oma kaherattalised välja ajanud, kannaksid 100% kõik mingi nädala aja jooksul ühte värvi neoonvesti? Lihtsalt näitamaks, et meid ei olegi nii vähe ja iga hetk võib keegi meist kuskil liiklussituatsioonis välja ilmuda.
Vesti hind on mingi 50 krooni tuuri vist?
Selline mõttealge...

EDIT-> veel ajaloost neile kes sel ajal veel ei sõitnud : kunagi oli ka nii, et tulesid kasutati mootorsõidukeil ainult pimedas sõiduks. Seoses mootorrattaõnnetustega muudeti ainult mootorratastel tulede kasutamine päeval eksperimendi korras ajutiselt kohustuslikuks ning peale eksperimenti muudeti asi soovituslikuks. Hilisem ajalugu viis selleni, et tulede kasutamine ka valgel ajal muudeti kõigil sõidukitel kohustuslikuks ning ka asulakiirused vähendati kõikjal viiekümnele.
Viimati muutis spinna, 26 Sept 2005, 10:27, muudetud 2 korda kokku.
Suzuki GSX 750 Inazuma

dete

Lugemata postitus Postitas dete »

Eile tahtis üks nolk mulle ka ära panna, nimelt hakkas teepeenralt(vastassuuna) läbi minu sõiduraja oma ritta seadma ning tsikkelt muidugi ei märka, mis sest et õhtapoolik ning latern põleb nagu kasarmu prozektor ja mootor teeb ka piisavalt lärmi.
Egas mul jäänud muud üle kui käsi korraks rutskalt ära võtta ja keskmine näpp üles kerida.
Kasutaja avatar

mufista

Kusjuures.. ei ole see neoonvesti mõte sugugi arulage... Iseasi, kui mõni "beib" hakkab pirtsutama, et kuhu mina nüüd siis sellega lähen?! Parem las sõidavad mu vigaseks, aga vesti ka ei pane.

Hakkab tulema, hakkab tulema... veel ideid?

kaska14

Lugemata postitus Postitas kaska14 »

See neoon vestide kandmis mõte oleks päris hea !! Kuid võiks siis teha kindla nädala nt ka juba see aasta kuna seda kanda?
Tark ei torma!
Kasutaja avatar

Mari Öö
Tänatud: 3 korda
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas Mari Öö »

autoroolis olen ma vahel märganud ka seda, et need jobud on disaini nimel või klaasi kokkuhoiu eesmärgil või kurat teab miks hakanud tegema väga laiu piilareid. nii a-sid kui c-sid. ja no ei näe sealt läbi, pisemat autotki ei näe!

nii et jagage manöövreid tehes ümberolevate autode piilarid kasutatavateks ja mittekasutatavateks ning olge ettevaatlikult nende lähedal, mis kohe üldse läbi ei paista. juht võib püüdlikult igale poole vaadata, aga...

ja enne kui mõnel autol liikluses omakohtu korras peegli maha või kriimud uksele sõidate, vaadake ka piilarid üle - võibolla peaks hoopis autodisaineritele lõuksi sõitma, mitte konkreetsele juhile.

mari,
silmaavaja
If it wasn't for last minute, nothing would ever get done.
Kasutaja avatar

Alex
Tsikkel: Punane Roller
Tänanud: 20 korda
Tänatud: 2 korda

Lugemata postitus Postitas Alex »

kaska14 kirjutas:
See neoon vestide kandmis mõte oleks päris hea !! Kuid võiks siis teha kindla nädala nt ka juba see aasta kuna seda kanda?

milleks sulle kindlat nädalat vaja on?kanna kogu aeg ja mott!

ja kindlasti võiks vest olla seljas rollerdajatel, seda nende endi ohutuse huvides ning see võiks lausa kohustus olla.

hea on autojuhina vaadata neid rattureid kellel on helkurvöö mis diagonaalselt ka üle õla käib.(maru hästi torkavad need ratturid silma)Pole nii ebamugav kui seda on vest mis tuule käes laperdama hakkab.Teab keegi kus kohast sellist vööd hankid?
Ilusa ja punase rolleri omanik...sain kah lammaste seast huntide sekka :D
Müüa 2006 V-strom, üks omanik, kallilt.
Kasutaja avatar

spinna

No kui vestiideed ajada, siis peaks kampaania aset leidma ikkagi hooaja algusveerandil. Näiteks võiks alustada mõnel Tallinna avaparaadil ja seejärel nädalajagu üle Eesti neid veste kanda. Meedia peaks aktiivselt kampaaniat kajastama ja selgitama, mis toimub ja miks toimub. Maanteeamet võiks õla alla panna mingi kampaaniareklaamiga. Piirkondades peaksid hea organiseerituse nimel aktiivselt asja ellu viima MC-d. Ja kogu kremplile oleks vaja mingit org.-toimkonda. Kes viitsiks sellega küll jamada.

No seda, et tööd ja vaeva eeldab selline asi.

Alex, nädalat on vaja selleks, et kampaania kui selline töötab alati.
Aga see kampaania ei pea muidugi mingi vestikampaania olema, võib ka midagi muud.
Viimati muutis spinna, 26 Sept 2005, 11:15, muudetud 1 kord kokku.
Suzuki GSX 750 Inazuma
Kasutaja avatar

Piipz
Soe ja sõbralik
Tsikkel: Suzuki DL 1050 DE (2023)
Tänanud: 139 korda
Tänatud: 359 korda
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas Piipz »

mul on see neoonvest täitsa olemas, koguaeg selga ei topi, kuid tavaliselt on ta mul põuetaskus juhuks, kui ma kuskil karuperses pean tee ääres toimetama.
Kasutaja avatar

Mari Öö
Kontakt:

spinna kirjutas:
No kui vestiideed ajada, siis peaks kampaania aset leidma ikkagi hooaja algusveerandil. Näiteks võiks alustada mõnel Tallinna avaparaadil ja seejärel nädalajagu üle Eesti neid veste kanda. Meedia peaks aktiivselt kampaaniat kajastama ja selgitama, mis toimub ja miks toimub. Maanteeamet võiks õla alla panna mingi kampaaniareklaamiga. Piirkondades peaksid hea organiseerituse nimel aktiivselt asja ellu viima MC-d. Ja kogu kremplile oleks vaja mingit org.-toimkonda. Kes viitsiks sellega küll jamada.
noh hakkab tulema!
ma oleks käpp toimetama ja natsa asju ajama siin-seal vast. eeldusel, et ma ei tee seda üksi, vaid saame miski tiimi kokku. praegu, mitte kevadel. maanteeameti kampaania pole üldse paha mõte, aga uuel aastal on rahad planeeritud ja siis juba keeruline seda asja ajada.
Kasutaja avatar

madone
Mode

Lugemata postitus Postitas madone »

Eks ta ole.. teeääres nokitsedes on see lausa esmatähtis!

Kurat kuidas ma kirun neid jalakäijaid ilma helkurite ja vidinateta.. öösiti on ikka eri karm ju. Paar päeva tagasi oleks ühe ülekäigurajal alla ajand sest nägin teda alles 2m kauguselt.

Ülemõistuse.. ja kutt omadega jumala rahul, üleni mustas.. nagu k-komando ööse ära maskeerund.
Kasutaja avatar

Salvo Kelk

vestid

Lugemata postitus Postitas Salvo Kelk »

Kui juba kampaaniavestid, siis tasuks mõelda ka tekstile vestil a la 'Märka mootorratturit' vms. Nii seostavad autojuhid meedias kuuldut/nähtut ka reaalse eluga.
The two rules for success are:
1: Never tell them everything you know.
Kasutaja avatar

Pihelgas
Mode
Tänanud: 1 kord
Tänatud: 1 kord

Lugemata postitus Postitas Pihelgas »

äkki saaks seda (kampaaniat) siduda kevadel hooaja avamise ning paraadiga? mitusada ratturit peaksid ikka tähelepanu tõmbama küll.
Kasutaja avatar

Mari Öö
Kontakt:

no ma kirjutasin maanteeametisse ja küsisin, mida nemad arvavad.
Kasutaja avatar

spinna

Mari Öö kirjutas:
... eeldusel, et ma ei tee seda üksi, vaid saame miski tiimi kokku. praegu, mitte kevadel. maanteeameti kampaania pole üldse paha mõte, aga uuel aastal on rahad planeeritud ja siis juba keeruline seda asja ajada.
Seda küll, et asja ajama peaks kohe hakkama. Tänavaküpseks saaks asi kevadeks.
Alustada tuleks sellest et : a) saada teada, kas klubid ja üldsus viitsivad üleüldse asjaga kaasa tulla ja b) Tuleks leida üks piisavalt visa inimene, kes hakkaks asja eest vedama. Soovitatavalt Tallinnast.

Mina võin ka pisut saare peal kohalikes oludes sebida.
Suzuki GSX 750 Inazuma
Kasutaja avatar

Mari Öö
Kontakt:

(kopeerin teisest teemast siia kokku)
pritsu kirjutas:
No nii!
Kerge arutelu on tõusnud siis sellest kampaaniast. Nagu lugeda võib, siis osavõtjaid nagu oleks ka. Kuda täpselt seda üritust läbi viia, kogemused küll puuduvad, aga ehk saame kambakesi hakkama. Asja eesmärk oleks siis anda üldsusele teada, et mootorrattad osdalevad ka liikluses ning, et meid tasuks tähele panna, kuna oleme siiski nõrgemad kui autod. Arvan, et see aasta olema veidi hilja peale jäänud aga teeks kevadel, vahetult enne hooaja algust? Kuna meie ring on lai, siis kindlasti suudab keegi saada loa linnavalitsusest (-stelt?), kohale ajada ajakirjanikud, demo sõitu saatma motomendid? Pangem siis mõtted liikuma (neoonvestid, lärmakad sumpad, jne) ja teeme ära?

P.S. Kampaania nimi ei ole loomulikult kohustuslikult selline...
Laid kirjutas:
Ulatan ka abistava käe. Ja mingi kiri võiks ikka loetav ka peal olla. Kas või märka ratast vms.

Julge
Tsikkel: HD VRSCDX Night Rod Special
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas Julge »

madone kirjutas:
AUSALTöeldes oleks selliseid juhtumisi ca. 80% vähem kui mootorratturid sõidaks vähem ridade vahel, pressiksid ummikutes või ennem ummikut vastassuuna vööndis nii kaugele ette kui vähegi saab jne jne.. igasuguseid järske kiirendamisi rea vahetusel jpm. ple vaja teha.

olgem ausad aga enamus laksud ju sellest tingitud ongi... sellises olukorras leian mina, et autojuht ei peagi mootorratturit märkama!

Telgjoonel sõites oled sa ju autojuhi varjatud vaateväljas, mida siis loota?

Aga üldiselt kampaania on väga hea mõte ja loodame, et asja saab!
(mina ei otsustanud ilmaasjata neoonrohelise kombe kasuks.... :!: )
Absoluudselt nõus sellega, et paljuski on tsiklimehed ikka ise süüdi ka. Ise sain päris hea õppetunni, kui seal samas Rannamõisa teel enne Murastet neljast autost möödasõidule asusin. Teise auto kõrvale jõudnuna alustas ka tema möödasõitu ja oleks mind nibin-nabin teelt välja ramminud. Kusjuures mul oli juba enne selle manöövri alustamist selline tunne, et keegi võib ette tulla ja seetõttu olin selleks valmis. Ma arvan, et autojuhid lihtsalt ei oska arvestada tsiklite kiirendusega. Sain õppetunni ja enam mitmest autost korraga möödasõidule ei kipu. Liialt ohtlik manööver. Samuti on minu arvates üks ohtlikumaid asju liikuvate sõiduradade vahel n.n. "ette jõudmine" Ükski autojuht ei oska (ega peagi ju tegelikult) ette näha, et kahe autoraja vahel veel tsiklite rada liigub. Ise kasutan sellist "ette jõudmist" ainult siis kui autod seisavad ja kindlalt enne rohelise süttimist ette jõuan. Ja kolmandaks tasub möödasõite vältida kohtades, kus on võimalik, et mööda sõidetav auto vasakpööret sooritama hakkab ning kui mõnelt kõrvalteelt auto peateele lähenab, tasub ka hoogu vähendada ja igaks juhuks törts signaali lasta. Lambist keset sirget teed tagasipöörajate eest ei oska ennast aga küll muudmoodi kaitsta, kui et ees põhjuseta kiirust oluliselt vähendavast autost ei ole mõtet kohe mööda lendama hakata. Nii kiire ju ka ei ole!

Mis kampaaniasse puutub, siis mingi helkiv asi (vest, õlapael, ...?) võik olla küll. Kasvõi biker.ee-lastel vastava logoga. Näitaks hea eeskuju kah teistele. Mina olen igatahes käsi! Kuradi paljuks läheb neid tsiklite lakse sel aastal juba... :-(
Kasutaja avatar

Salvo Kelk

Lugemata postitus Postitas Salvo Kelk »

Mõni aeg tagasi sai Kreekas käidud ning seal roller renditud. Kohalikelt sai õpitud väga lihtne nõks, et mind märgataks - signaal. Enne möödasõitu lased törtsukese signaali, jõuad peateel olles ristmikule, kus kõrvalteel ootab tegelane väljasõitu - lased ka törtsu (oma elukindlustuseks).
Usun, et siinolijatest on väga paljud käinud lõunamaal ja kogenud seda isegi. Vahel jäi selline tunne, et signaalinupp ongi default asendis sisse lülitatud. Meil aga keelab LE asulas niisama signaalitamise.
The two rules for success are:
1: Never tell them everything you know.
Kasutaja avatar

Aatomik
Kontakt:

Absoluutselt nõus

Lugemata postitus Postitas Aatomik »

Absoluutselt nõus Madonega.

Kui ma ei eksi siis oli see Credo kes ütles, et sõida tsikliga nagu autoga.
Minu arvates väga hea seisukoht, seda enam, et tsikkel on liikluses halvemini märgatav kui auto.
Ma ei mõista näiteks kuidagi kuidas saab pärast autode/ridade vahel trikitamist või kiiruse ületamist käbarasse pannes veel teisi süüdistada.

Ega tsikli hankimine inimesest veel jumalat ei tee. :)

Nähtav olemisele lisaks on alati hea ka veenduda et sind tõesti nähti ja märgati. Nii kõrvalteelt peateele liginevast kui ka eesõitvast autost, millest möödasõita kavatsed.
Pilt
Kasutaja avatar

kris.
Tsikkel: FLTRXS
Tänanud: 12 korda
Tänatud: 25 korda

Lugemata postitus Postitas kris. »

spinna kirjutas:
Piirkondades peaksid hea organiseerituse nimel aktiivselt asja ellu viima MC-d.
Meie MC-l on klubi kirjadega vestid juba tellitud, ilma igasuguse kampaaniata kusjuures ;-).

terv
kris.
XVZ-3 TF - Big Blue Light
Riding with a King!
Kasutaja avatar

spinna

Seda märkamise probleemi on tegelikult ka siiski olemas. Seda poolt peakski edendama. Kui aga kampaania korras autodega liiklejatelt enam liiklusviisakust ja tähelepanu nõutakse ja ka MC-d hingega kaasas on, siis ehk paneb see mõne asjatu sõeluja ka lenksu tagant liiklusele hoopis teise pilguga vaatama.
teoreetiliselt peaks ringrada ja krossirada kliente juurde võitma...
Suzuki GSX 750 Inazuma
Kasutaja avatar

Aatomik
Kontakt:

Kampaania poolt

Kampaania poolt olen loomulikult kahe käega kuigi seda oma eelmises postituses eraldi ära ei maininud.

Loodan, et need trikitajad/kamikadzed neid veste ainult selga ei pane.
Muidu jääb minul isiklikult see vest selga tõmbamata.

Ei tahaks lihtsalt, et mind samastataks vendadega kes neoon vest, kirjaga "Märka mind", seljas kaubamaja juures tagarattal 100-ga autodevahel laveerivad. :)
Pilt
Kasutaja avatar

Mari Öö
Kontakt:

no ma ei tea.

kuidagi tuleb see vahe inimestele selgeks teha - 150-ga tagarattal ja ridade vahel undavad tsiklid ja siis need teised, kes peavad liikluseeskirja oluliseks lektüüriks ja shortsidega naljalt sadulasse ei roni. aga kuidas?

sellistele pole vaja ka mingit kampaaniat, leian mina, sest isegi kui autojuhid tahaks, ei saa nad neid mitte kuidagi märgata.

aga nagu ei samasta mootorratturid ise neid kahte liiki, ei tohiks ka tavaliiklejad. ma ei kujuta ette, kuidas see infokampaania välja peaks nägema. sest kõik biked pole ka ju huligaanid - pea sees on see kiiks, mitte ratta sees.
Kasutaja avatar

Aatomik
Kontakt:

Kiri

Ilmselt see kiri seal vestil peaks olema selline mis välistaks selle kandmise kui liikluses trikitada tahad.

Mingi selline "konks" mis sind selle vestiga kihutades naeruväärseks teeks?
Pilt
Kasutaja avatar

Mari Öö
Kontakt:

a la
"mul on samad õigused, mis sul"?
"kõik on võrdsed"?
või midagi keerulisemat?
väga kavalat konksu ei saa panna, sest need ajukääbikud ei saa ju aru siis :p
Suletud

Mine “Vaba teema”