► Näita Spoilerit
will111 kirjutas: ↑02 Nov 2022, 23:59
Macintosh, tõele au andes pole ma siiski mitte millestki valesti aru saanud

"Sa oled millestki valesti aru saanud. LPG kulu besiinimootoriga on 15-20% suurem, kui samal mootoril bensiiniga sõites. Diiselmootoril on võit LPG-ga sõites 15-20% võrreldes diisliga ja üldjuhul diiselmootoriltele LPG-d ei paigaldata. LPG on odav, CNG surugaas on (jaburalt) kallis"
Täpselt kõike sedasama ma ju eelnevalt väitsingi. Võibolla kuskil siis mingi sõnastus jäi ebaselgeks. LPG kulu ongi 15-20% suurem võrreldes bensiiniga sõitmisega (sama mootor). LPG kulu võrreldes diisliga sõitmisega (sarnane mootor, täpselt samasugune auto) on aga juba märgatavalt suurem kuna diiselmootor omakorda on võrreldes samaväärse bensiinikaga keskmiselt ökonoomsem. Mingit ühest numbrit muidugi pole selles osas, aga diiselautosid, mis sõidavad maanteel ~4'ga on palju, bensiinikaid mis sõidaks maanteel alla 5, ei ole väga palju. ja LPG auto omakorda nagu me teame kulutab siis kütust kuskil 15-20% rohkem kui sama auto/mootor kulutaks bensiini. Kulu all ma pidasin silmas muidugi KÜTUSE kulu, mitte rahalist kulu. Ja võrdlus diisli kuluga käis ikkagi diiselmootori kohta, mis kasutabki diislit. Mitte diislile paigaldatud LPG seadet.
Tõsi küll diislil on bensiinika ees märgatav eelis vaid siis kui ei sõida ainult linnas ja mingeid lühikesi juppe, vaid ikkagi märkimisväärse osa maanteel ning pikemad otsad a'la ~50km või rohkem korraga. Aga ühesõnaga jah, kokkuvõttes nii ongi, et bensiin on kallis, diisel on veel tsipake kallim (ning külma ilma, lühikeste otstega eelis tunduvalt kahaneb). LPG'd kulub rohkem aga see on lihtsalt nii ulmeliselt odav, et see suurem kulu ei oma mitte mingisugust tähtsust.
Minu jaoks oli see ikka täiesti perseliviskav üllatus kui nägin posti ostas tänast lpg hinda

seda enam, et mina ei teadnud sellest mitte midagi, et too kunagi lausa 0.45 on maksnud. Mina teadsin, et alla ~0.6 pole ta mitte kunagi vabariigi ajaloos kuskil olnud. Siin on muidugi see probleem ka, et ma ei teadnud samuti midagi nendest ulmelistest "paigaldaja kaardi soodustustest".
Üllatav oli minu jaoks ka see kui palju siin on LPG'ga sõitjaid...aga no kuuldes ja nähes ja nüüd teades neid hindasid siis ega enam muidugi ei üllata
Pidasin aastaid erinevaid sama kerega diisel ja LPG versioone. Kasutan siiani. Seetõttu võiks võrdlusse sõna lisada.
0,6 hinnatasemel oli 10eur/100km gaasika pidamiskulu vs 1,35 hinnatasemel oli sama disla pidamiskulu 15eur/100km. Täna on hinnad 0,69 ja 1,5, ehk veidi suhe muutub aga mitte oluliselt.
Tõsi, tegemist jeepidega ja keskmine km ikka suht metsane. Aga km hind selgelt LPG kasuks.
Sõidukas saab hakkama 7...8eur/100km. Ka neid on peetud hulgi gaasiga.
Kõik on automaadid ja 3+L mootoritega.
Ühe seadme lasin paigaldada uuena, bensukale ja kodulehe kalkulaatori väitel tasuks asi 12 kuuga. Tegelikult tasus 9 kuuga. Seade + paigaldus 1300eur.
Aga ls keskmisest oluliselt suurem ja pikad otsad.