Oma (hirmkalli) elektri/kütte arve olete juba kätte saanud?

Siia saad panna (naljakaid/huvitavaid) linke, pilte, jutte jne. mida teistel oleks kah huvitav vaadata ning mis ei lähe otseselt teiste teemade alla...

Moderaator: Moded

Kasutaja avatar

urmas66
Toetajaliige
Postitusi: 7185
Liitunud: 29 Jaan 2011, 11:52
Tsikkel: Yamaha TDM 850
Asukoht: Harjumaa, Saue vald
Tänanud: 1853 korda
Tänatud: 511 korda

Re: Oma (hirmkalli) elektri/kütte arve olete juba kätte saanud?

Lugemata postitus Postitas urmas66 »

Raitsraisk kirjutas: 26 Jaan 2022, 20:16
Aga mis poindiga siis öösel kell 4 pesu pestakse? Kui tuleb keskmine hinne, siis võid ju sama vooluhulga ka tipptunni ajal tarbida ?
Selle poindiga,et kell 4 kulutatud 200kw ja muul osal päevast kulutatud 50kw keskmiseks kokku pannes tuleb selle päeva keskmine tarbimine palju odavam,kui sa oleks kõik 250kw kulutanud päeva kõige kallimal ajal. Ehk sa saad oma tarbimist mõnevõrra reguleerida, kuid see ei ole soojuspumbaga põrandast läbi kütjale alati eriti suurt pointi andev, kui sa just kütet päevaks välja ei lükka.Samas päevane soojakadu tuleb ka kuidagi tagasi teha ehk ega siin suurt mängumaad pole. Kuid midagi ikka saad teha.
image.png


Sõidetud rattad:Riga-d erinevad,Turist T200 73`,Jawa`d erinevad ,Honda Varadero XL 1000 99`,Yamaha TDM 850 97`...
ML-Transport AS
Kiired kaubaveod Tallinn-Helsinki,Helsinki-Tallinn
Kaubavedu Scandinaavias ja Baltimaades.

will111
Postitusi: 5257
Liitunud: 26 Veebr 2012, 02:54
Tänanud: 44 korda
Tänatud: 380 korda

Re: Oma (hirmkalli) elektri/kütte arve olete juba kätte saanud?

Lugemata postitus Postitas will111 »

urmas66, sul on täiesti väär arusaam keskmise tähendusest.

see, et arvel on üks konkreetne number "summa kokku" ning üks konkreetne number "kulutatud kw" on tõepoolest ELEMENTAARNE. ma ei kujuta ette, mismoodi see veel olema peaks või olla saaks sinu arvates kui ühes kuus on 744 erinevat tariifi?!!
et arve sulle sellisel kujul esitatakse ei tähenda aga mitte kuskilt otsast seda, et selle arve koostamiseks kasutatakse mingisugust "keskmise võtmist" nagu sa siin muudkui kõigile selgitada üritad. see tähendab, et iga kliendi tarbimine igal erineval tunnil arvestatakse kokku ning korrutatakse selle tunni tariifiga ning liidetakse saadud tulemused kokku. sellisel tehtel ei ole mitte MINGISUGUST seost mingisuguse keskmisega.

aga rohkem sel teemal arutama ei hakka, saan mina aru kuidas need arved tulevad (sest olen ise nende algoritmide testimisega töötanud eesti energia projektides) ning saavad ilmselt ka kõik teised siin aru...ainuke, kelle jaoks on asi segane on urmas66. aga ma loodan, et ikkagi ühel heal päeval mõistad ka...või siis mõistad mida tähendab keskmine.

moilo
Postitusi: 139
Liitunud: 11 Mai 2005, 23:00
Tsikkel: K750M
Asukoht: Kiisa
Tänatud: 11 korda

Re: Oma (hirmkalli) elektri/kütte arve olete juba kätte saanud?

Lugemata postitus Postitas moilo »

Vaatasin just oma detsembri arvet. Börsipakett, maaküte jne.
Näiteks olin tarbinud öist elektrit 926,973 kWh hinnaga 14,827 s/kWh. See maksis kokku 137,442 eurot (muidugi pluss käive ja ülekandetasu). Kokku oli 744 erineva hinnaga tariifi. Hinnad seejuures olid erinevatel tariifidel väga erinevad.
Aga mõtlen siin endamisi, et huvitav mis see minu konkreetse tarbimise juures keskmine hind tuleks ühe kWh kohta. Ega see viimati 14,827 s/kWh ei ole? See pidi ju kindlalt vale vastus igatähes olema ja ma mõtlengi pingsalt, et kuidas see keskmine kilovattunni hind nüüd välja arvutada. Või mis hind see 14,827 s/kWh on? Mingi konkreetse tariifi hind?

Millest Urmas valesti aru sai?

will111
Postitusi: 5257
Liitunud: 26 Veebr 2012, 02:54
Tänanud: 44 korda
Tänatud: 380 korda

Re: Oma (hirmkalli) elektri/kütte arve olete juba kätte saanud?

Lugemata postitus Postitas will111 »

sellest, et elektrimüüjad ei müü sulle elektrit mingisuguse "keskmise hinna" järgi ja sellest, et arvele ei teki need numbrid mingisuguse "keskmise võtmise" teel. kõigepealt saadakse TEISTSUGUSTE arvutuste teel kogu kw ning kogu tarbimise hind ja SIIS leitakse sealt pealt nö. keskmine - mis on puhtalt teoreetilise tähendusega number.

jah sina kui klient, olles saanud kätte konkreetse numbrina oma kuu kogutarbimise ning nähes seal kõrval ka selle kogu tarbitud elektri koguhinda, võid loomulikult teha selle lihtsa jagamistehte (õigemini see on juba sinu jaoks arvel ära tehtud..) ning saada vastuseks oma "keskmise kw hinna" selle kuu jooksul. väga tore kui see kellegi jaoks põnev on aga seal koha peal selle keskmise mõte ja tähendus ka lõpeb. edasi pole selle keskmisega ju absoluutselt mitte midagi teha ning pole sellest mitte mingit mõtet rääkida. see ei tähenda ega näita mitte midagi muud, vaid seda mis tuli sinu sel kuul tarbitud kwh hinnaks keskmiselt üle kõigi tariifide. oleksid sa tarbinud ühel konkreetsel tunnil mingil suvalisel kuupäeval vähem ja mingil teisel konkreetsel tunnil teisel suvalisel kuupäeval rohkem siis võiks see keskmine olla endiselt täpselt sama number, või õige natuke erinev, või hoopis väga palju erinev. ehk lihtsalt ja maakeeli öeldes. sa võid seda oma keskmist jõllitada kaua tahad - see ei näita sisuliselt mitte midagi ja elektrimüüja jaoks on see samuti suht tähtusetu arv, mis esitatakse arvel rohkem lihtsalt sinu kui kliendi meeleheaks ja nö. selguseks. kui mõni nüüd selle tõttu arvab, et ta ostiski lihtsalt sellise "keskmise" hinnaga elektrimüüjalt see kuu elektrit siis...no selle koha peal see valesti aru saamine seisnebki.

tegelikult on tohutult raske öelda, millest Urmas täpselt valesti aru saab...võibolla ta ei saa otseselt mitte millestki valesti aru, aga lihtsalt väljendusviis on kohati nii segane, et kõik teised saavad temast valesti aru. igatahes on ikka kaks täiesti erinevat asja: see, et kogu sinu ostetud energial on ALATI mingisugune keskmine hind (mis on siis võimalik välja arvutada - iseasi, kas sel välja arvutamisel mingil erilist praktilist väärtust on..) . ja see, et seda energiat müüakse sulle siiski IGA TUND erineva hinnaga ning selle põhjal kujuneb sinu arve.
Kasutaja avatar

yeekim
Toetajaliige
Postitusi: 6608
Liitunud: 09 Mai 2006, 12:08
Tsikkel: VT1300CX
Asukoht: Head mõtted
Tänanud: 649 korda
Tänatud: 399 korda

Re: Oma (hirmkalli) elektri/kütte arve olete juba kätte saanud?

Lugemata postitus Postitas yeekim »

:wack: :wack: :wack:

Aga kas keegi pajuvitsaga vastu mune on saanud?

Saadetud kettaga lauatelefonist!


moilo
Postitusi: 139
Liitunud: 11 Mai 2005, 23:00
Tsikkel: K750M
Asukoht: Kiisa
Tänatud: 11 korda

Re: Oma (hirmkalli) elektri/kütte arve olete juba kätte saanud?

Lugemata postitus Postitas moilo »

No mulle isiklikult küll tundub, et mina täpselt nii sellest Urmasest aru saingi. Sina Will ehk said kuidagi teisiti aru ja ehk keegi veel aga kindlasti mitte kõik. Ma küll aru ei saanud, et keegi müüks just keskmise hinna alusel. Müüakse ikka konkreetsel hetkel kehtiva hinna alusel, kuid keskmine hind arvutatakse sulle kuu lõpus siis välja vastavalt sellele millal ja kui palju sa tarbinud oled seda elektrit. Kuid see ei muuda ju olematuks või tähtsusetuks seda lõpuks kujunenud keskmist hinda. Saad ju ikka seda ise mõjutada- võimalusel tarbid siis kui elekter on soodsam ja nii võiks kuu lõikes ka keskmine kWh hind ju lõpuks soodsam tulla ja vastupidi.
Seega minu hinnangul on see keskmine kWh hind seal arvel siiski oluline parameeter iseloomustamaks minu võimet kasutada elektrit optimaalselt (õigel hetkel).

will111
Postitusi: 5257
Liitunud: 26 Veebr 2012, 02:54
Tänanud: 44 korda
Tänatud: 380 korda

Re: Oma (hirmkalli) elektri/kütte arve olete juba kätte saanud?

Lugemata postitus Postitas will111 »

kui nii siis nii...

aga minu jaoks (ja ainuke ma siiski väga ilmselgelt ei ole) on see jutt ikka pehmelt öeldes päris segane:
"Ei saa, keegi arvet tunnitarbimise järgi, saad oma kasutuse järgi(tunnipõhise) päeva keskmise ja sealt omakorda kuu keskmise ehk arvel on üks number mis on personaalselt sinu tarbimise järgi arvutatud keskmine. Üldteenusel on börsi kaalutud keskmine. Need on erinevad asjad"

ja see on tõesti pehmelt öeldud :) kuigi nojah, eks selle jutu saab kokku võtta vist ka nii nagu joel juba ennist ütles :D
fakt on see, et mingeid "päeva keskmiseid" ükski elektrimüüja sul arve koostamisel ei arvesta ega arvuta, ega mingit sellist asja ega terminit arve koostamisel ei eksisteeri. vähemalt tavalise tunnipõhise arvestusega börsipaketi puhul küll mitte! loomulikult ei saadeta ühelegi kliendile 744 erinevat arvet iga kuu eraldi kõigi selle kuu tundide tarbimise kohta. küll aga toimub arvutuskäik täpselt nii, et iga kuu tekitab müüja sulle 744 erinevat arvet ning liidab need kokku, saab selle ühe summa ning saadab selle summa sulle maksmiseks. väga lihtne ja mingitest keskmistest võite rääkida oma naabrimehega ning neid võrrelda...muus osas palun, proovime mitte kasutada valesid termineid ja proovime mitte laustahtlikult ajada segast juttu. ning börsipaketi kasutajad saavad arve JUSTNIMELT tunnitarbimise järgi ehk teisisõnu arve genereeritakse täpselt tunnikaupa iga vastaval tunnil kehtinud tariifi kohaselt. jällegi...mind ei huvita kui keegi tahab naabrimehega mingeid "imearvutusi teha" selles osas, kuid ärme aja avalikus foorumis mingit ebamäärast soga.

veel võiks lisada, et arvel ei esitada tegelikult mingisugust "keskmist" - arvel on tarbitud elekti hulk ning summa, mis sa selle eest võlgned. need, ja eriti see viimane on ainukesed OLULISED numbrid seal arvel. keskmine ühiku hind on lihtsalt lisainformatsioon - kahjuks näed mõndasid ajab see ka väga segadusse
Kasutaja avatar

rannamees
Postitusi: 906
Liitunud: 21 Juun 2008, 15:42
Tsikkel: FZS 1000
Asukoht: Lääne-Virumaa
Tänanud: 415 korda
Tänatud: 80 korda

Re: Oma (hirmkalli) elektri/kütte arve olete juba kätte saanud?

Lugemata postitus Postitas rannamees »

Keskmine number arvel ongi ju tegelikult õige keskmine kuu tarbimise hinna number. Eraldi on arvestatud ainult öö ja päev aga hind ka seal kokku keskmine.
Muud numbrit ei saagi eraisik naabrimehega võrrelda. Pole ju kuskilt võtta oma 139nda või 721 tunni hinda.

Lahe vaidlusteema, kus kõik saavad lõpuks aru, et on 1+1śt 2 kokku saanud.
Pilt

mellpoiss
Postitusi: 186
Liitunud: 19 Okt 2012, 20:29
Asukoht: 5O4633O
Tänanud: 58 korda
Tänatud: 28 korda

Re: Oma (hirmkalli) elektri/kütte arve olete juba kätte saanud?

Lugemata postitus Postitas mellpoiss »

Äkki nii, nn "keskmine" ei ole tehtes operand vaid tulem, temast tootehinna arvutamisel ei sõltu muhvigi.
Küll aga naabrimehega elektriarveid kõvutades. :))

joel
Postitusi: 1798
Liitunud: 06 Apr 2005, 18:52
Asukoht: Tartu
Tänanud: 7 korda
Tänatud: 109 korda

Re: Oma (hirmkalli) elektri/kütte arve olete juba kätte saanud?

Lugemata postitus Postitas joel »

moilo kirjutas: 27 Jaan 2022, 01:17
Vaatasin just oma detsembri arvet. Börsipakett, maaküte jne.
Näiteks olin tarbinud öist elektrit 926,973 kWh hinnaga 14,827 s/kWh. See maksis kokku 137,442 eurot (muidugi pluss käive ja ülekandetasu). Kokku oli 744 erineva hinnaga tariifi. Hinnad seejuures olid erinevatel tariifidel väga erinevad.
Aga mõtlen siin endamisi, et huvitav mis see minu konkreetse tarbimise juures keskmine hind tuleks ühe kWh kohta. Ega see viimati 14,827 s/kWh ei ole? See pidi ju kindlalt vale vastus igatähes olema ja ma mõtlengi pingsalt, et kuidas see keskmine kilovattunni hind nüüd välja arvutada. Või mis hind see 14,827 s/kWh on? Mingi konkreetse tariifi hind?

Millest Urmas valesti aru sai?
Kerides seda lõime veidi tagasi või vaadates õhksoojuspumpade teemat, kust see arutelu algas, võib leida näiteks selliseid Urmase väiteid:
urmas66 kirjutas: 20 Dets 2021, 15:06
Aga nagu ikka unustatkse, et seda hinda ei panda arvele tunni kaupa vaid on kuu keskmine ja see mõni tund ülikõrget teatud hetkel suurt pilti ei muuda.
urmas66 kirjutas: 21 Dets 2021, 21:41
Mingis artiklis maasoojusest rääkisid kohalikud spetsialistid erinevatest ettevõtetest sellest bõrsihinda jälgivast pumbast ja üldine arusaam oli, et see ei anna mitte mingut rhaliselt tajutavat soodust. Maksimum mida saavutada võib on 10% kuid see on siis nn tunnihinnast, aga selle "ilusa" nullib ära see eraiskutele tehtav hind arvel ehk nn keskmine börsihind kuus.
urmas66 kirjutas: 26 Jaan 2022, 17:23
Ei saa, keegi arvet tunnitarbimise järgi, saad oma kasutuse järgi(tunnipõhise) päeva keskmise ja sealt omakorda kuu keskmise ehk arvel on üks number mis on personaalselt sinu tarbimise järgi arvutatud keskmine.
See Urmase mõttekäik meenutab mulle väga anaalstomatoloogiat, aga kui sellised suure ringiga mõttemängud meeldivad, siis võib ju veel näiteid konstrueerida. Näiteks kui ma ostan ühes kuus toosi tikke 0.3€ eest ja auto 30000€ eest ja lisaks veel 742 asja kokku 1273.63€ eest, siis ma võin ju kuu lõpuks kokku lüüa, et ma kulutasin 744 asja ostmiseks kokku 31279.93€ ja kõikide ostetud kaupade keskmine ühikuhind oli 42.0348521505376€. Tikutops keskmise hinnaga 42.0348521505376€ tundub rämedalt kallis, aga õnneks saan seda oma tarbimisega muuta, ostes sama auto teise edasimüüja käest, kes pakub soodushinda 28000€. Siis tuleb tikutopsi keskmiseks hinnaks kõigest 39.3466801075269€. Ikka rõvedalt kallis tikutopsi kohta, seega 2000€ säästu ühe kalli eseme pealt mõjutab keskmist hinda vähe ja suurt pilti ei muuda? Tegelikult saavad ilmselt kõik aru, et see, mis hinnaga ma auto ostan, ei mõjuta seda, mis hinnaga ma ostan tikutopsi, leivapätsi, piimapaki või ükskõik millise neist 743st asjast, mida ma sel kuul peale auto ostsin.

Urmase kirjeldatud kuu keskmine hind, mida mõjutab ühe kalli tunni tarbimine ja mis omakorda mõjutab kõigi teiste selle kuu tarbimise hinda, on küll matemaatiliselt õige ja annab kokkuvõttes sama tulemuse, aga sisuliselt ja loogiliselt on see seletus vale. Põhjuslikult puudub otsene seos ühe kalli tunnihinnaga ostetud elektrienergia hinna ja teiste odavamate tunnihindadega ostetud elektrienergia hinna vahel, mille põhjal lõpuks see kuu keskmine ühikuhind arvel moodustub.

Kogu eelnev jutt käis tunnitarbimist mõõtva arvestiga börsipaketi kohta. Igasugused fikseeritud hinnad, nn muutuvhinnad, kus elektrimüüja arvutab tõesti tüüptarbimise järgi kuu keskmise hinna (näiteks kui on mingil põhjusel veel vana arvesti, mis tunnitarbimist ei mõõda) jms on täiesti omaette teema. Lisaks võib ühel kallil tunnihinnal olla tõepoolest põhjuslik seos tulevastele tunnihindadele, aga need seosed on juba väga palju keerulisemad kui kuu keskmise kaudu ja toimivad pigem turumajanduslikul ja ühiskondlikul tasemel. Näiteks motiveerivad kallid hinnad uutesse tootmisvõimsustesse investeerima jne. Üsna selge põhjuslik mõju tulevastele hindadele on kasvõi see, et valitsus otsustas osa arvest kompenseerida. Aga sedalaadi kõrge hinna mõjud on (vähemalt esmase loogika põhjal) pigem vastupidise mõjuga, s.t. pigem vähendavad tulevasi arveid, mitte ei suurenda keskmise hinna kaudu ka kõigi sama kuu eelnevate ja järgnevate tundide hindasid.
Joel
Kasutaja avatar

Ain
Postitusi: 1463
Liitunud: 10 Juun 2010, 23:33
Asukoht: Kesk-Eesti
Tänanud: 82 korda
Tänatud: 217 korda

Re: Oma (hirmkalli) elektri/kütte arve olete juba kätte saanud?

Lugemata postitus Postitas Ain »

rannamees kirjutas: 25 Jaan 2022, 11:10
Kas keegi pikemalt fix hinda kasutanud kodanik avaldaks, et mis see keskmine kW hind on olnud?
5 aasta peale, 10 aasta peale. Näiteks?
Mind huvitaks see samuti. Piisaks kui 1 aasta keskmise hinna välja tooks algatuseks... muidugi kui toodaks rohkem oleks veel huvitavam.
Riga→Suzuki DL650 VStrom→Honda Crosstourer VFR1200 DCT. Garmin ZümoXT, GoPro Hero7 ja Packtalk Edge JBL sideseade.

Cardo PACKTALK Edge jms. sideseadmed, lisad ja varuosad: https://www.aaver.ee/product/cardo-packtalk-edge-duo/
Cardo ametlik edasimüüja Eestis
Kasutaja avatar

rannamees
Postitusi: 906
Liitunud: 21 Juun 2008, 15:42
Tsikkel: FZS 1000
Asukoht: Lääne-Virumaa
Tänanud: 415 korda
Tänatud: 80 korda

Re: Oma (hirmkalli) elektri/kütte arve olete juba kätte saanud?

Lugemata postitus Postitas rannamees »

moilo kirjutas: 27 Jaan 2022, 01:17
Vaatasin just oma detsembri arvet. Börsipakett, maaküte jne.
Näiteks olin tarbinud öist elektrit 926,973 kWh hinnaga 14,827 s/kWh. See maksis kokku 137,442 eurot (muidugi pluss käive ja ülekandetasu). Kokku oli 744 erineva hinnaga tariifi. Hinnad seejuures olid erinevatel tariifidel väga erinevad.
Aga mõtlen siin endamisi, et huvitav mis see minu konkreetse tarbimise juures keskmine hind tuleks ühe kWh kohta. Ega see viimati 14,827 s/kWh ei ole? See pidi ju kindlalt vale vastus igatähes olema ja ma mõtlengi pingsalt, et kuidas see keskmine kilovattunni hind nüüd välja arvutada. Või mis hind see 14,827 s/kWh on? Mingi konkreetse tariifi hind?

Millest Urmas valesti aru sai?
Viskasin just pilgu EE iseteenindusse.
Suvalise ajaühiku (päev, nädal, kuu, aasta) tunnitarbimised annab CSV failina kenasti välja, kõik tunnid eraldi, päev-öö eraldi.
Kahjuks tunni hindu sinna juurde ei anna.
Pilt

mellpoiss
Postitusi: 186
Liitunud: 19 Okt 2012, 20:29
Asukoht: 5O4633O
Tänanud: 58 korda
Tänatud: 28 korda

Re: Oma (hirmkalli) elektri/kütte arve olete juba kätte saanud?

Lugemata postitus Postitas mellpoiss »

Ain kirjutas: 27 Jaan 2022, 10:49
Mind huvitaks see samuti. Piisaks kui 1 aasta keskmise hinna välja tooks algatuseks... muidugi kui toodaks rohkem oleks veel huvitavam.
Copy-paste:
2017:
päev 0,0521€/kWh
öö 0,043€/kWh

2018
päev 0,0522€/kWh
öö 0,0431€/kWh,

2019: sama

2020:
päev 0,0661€/kWh
öö 0,0546€/kWh,

2021: sama


Käesolev aasta fix :
PÄEV: 12,32 senti/kWh
ÖÖ: 10,18 senti/kWh

+km
Viimati muutis mellpoiss, 27 Jaan 2022, 11:35, muudetud 1 kord kokku.
Kasutaja avatar

urmas66
Toetajaliige
Postitusi: 7185
Liitunud: 29 Jaan 2011, 11:52
Tsikkel: Yamaha TDM 850
Asukoht: Harjumaa, Saue vald
Tänanud: 1853 korda
Tänatud: 511 korda

Re: Oma (hirmkalli) elektri/kütte arve olete juba kätte saanud?

Lugemata postitus Postitas urmas66 »

@joel @will111 Miks minuga vaielda mingi asja üle mida pole mina välja mõelnud? Üritasin Willile selgitada, et arvel ei panda ühe kuu 744 tunni tarbimist kokku, liites summad ja kilovatid vaid arvutatakse päeva ja kuu keskmist. See, et saa saad selle väljavõtte tunnitäpsusega välja võtta ei muud asja. See loogika ei ole elektrimüüjatel erinev vaid on seadusega paika pandud.
Helistage suvalise elektrimüüja klienditoe telefonile ja paluge selgitust, miks ise siin mingeid valemeid välja mõelda, kui see kõik on Elektrituru seadusega paika pandud.

Siin screenshot Elektrumi lehelt, aga see jutt on ka kõigi teiste müüjate kodukatel olemas.
image.png
Sõidetud rattad:Riga-d erinevad,Turist T200 73`,Jawa`d erinevad ,Honda Varadero XL 1000 99`,Yamaha TDM 850 97`...
ML-Transport AS
Kiired kaubaveod Tallinn-Helsinki,Helsinki-Tallinn
Kaubavedu Scandinaavias ja Baltimaades.

mellpoiss
Postitusi: 186
Liitunud: 19 Okt 2012, 20:29
Asukoht: 5O4633O
Tänanud: 58 korda
Tänatud: 28 korda

Re: Oma (hirmkalli) elektri/kütte arve olete juba kätte saanud?

Lugemata postitus Postitas mellpoiss »

Mis päeva ja kuu keskmisest sa jahud, kui viidatud tekstis on selgelt kirjas tunnipõhine arvutamine?
Kasutaja avatar

urmas66
Toetajaliige
Postitusi: 7185
Liitunud: 29 Jaan 2011, 11:52
Tsikkel: Yamaha TDM 850
Asukoht: Harjumaa, Saue vald
Tänanud: 1853 korda
Tänatud: 511 korda

Re: Oma (hirmkalli) elektri/kütte arve olete juba kätte saanud?

Lugemata postitus Postitas urmas66 »

mellpoiss kirjutas: 27 Jaan 2022, 11:40
Mis päeva ja kuu keskmisest sa jahud, kui viidatud tekstis on selgelt kirjas tunnipõhine arvutamine?
Loe siis uuesti, alt teine rida
Sõidetud rattad:Riga-d erinevad,Turist T200 73`,Jawa`d erinevad ,Honda Varadero XL 1000 99`,Yamaha TDM 850 97`...
ML-Transport AS
Kiired kaubaveod Tallinn-Helsinki,Helsinki-Tallinn
Kaubavedu Scandinaavias ja Baltimaades.

joel
Postitusi: 1798
Liitunud: 06 Apr 2005, 18:52
Asukoht: Tartu
Tänanud: 7 korda
Tänatud: 109 korda

Re: Oma (hirmkalli) elektri/kütte arve olete juba kätte saanud?

Lugemata postitus Postitas joel »

urmas66 kirjutas: 27 Jaan 2022, 11:34
@joel @will111 Miks minuga vaielda mingi asja üle mida pole mina välja mõelnud? Üritasin Willile selgitada, et arvel ei panda ühe kuu 744 tunni tarbimist kokku, liites summad ja kilovatid vaid arvutatakse päeva ja kuu keskmist.
Ja kuidas seda müstilist keskmist siis arvutatakse kui mitte ühe kuu 744 tunni tarbimise eest summasid (tunni börsihind korrutatud tunnis tarbitud kWh arvuga) kokku liites, kWh kokku liites ja siis summat kWh jagades? Sama hästi võib selle viimase tehte ehk keskmise arvutamise ära jätta, arve summa sellest ju ei muutu.
Joel
Kasutaja avatar

urmas66
Toetajaliige
Postitusi: 7185
Liitunud: 29 Jaan 2011, 11:52
Tsikkel: Yamaha TDM 850
Asukoht: Harjumaa, Saue vald
Tänanud: 1853 korda
Tänatud: 511 korda

Re: Oma (hirmkalli) elektri/kütte arve olete juba kätte saanud?

Lugemata postitus Postitas urmas66 »

2021 aasta 12kuu keskmine börsihind hind oli minul 0,089+km ja esimese poolaasta jaan-juuni keskmine hind 0,048+km. Kui Okt-Detsember oma kalli hinnaga poleks keskmist lakke löönud oleks keskmine ikka madalamks jäänud kui enamus fix paketid pakkusid.
Rahaliselt oli minul aasta keskmine kuu 256,58€ ja esimese poolaasta keskmine kuu oli 219,99€ need siis koos käibega summad.
2021 oli ka sooja suve tõttu kulutus suurem, sest konditsioneer oli ka paar kuud suht pidevalt sees.
Aasta keskmine kulu oli 1,2€/m2 ja esimene poolaasta 1,03€/m2 Eelnevatel aastatel on see olnud 0,7-0,9€/m2 olenevalt talvest.
2019-2020 aastad olid väiksemad tunduvalt, sest juba kw kulu oli väiksem kuna oli soojem ilmselt.
Sõidetud rattad:Riga-d erinevad,Turist T200 73`,Jawa`d erinevad ,Honda Varadero XL 1000 99`,Yamaha TDM 850 97`...
ML-Transport AS
Kiired kaubaveod Tallinn-Helsinki,Helsinki-Tallinn
Kaubavedu Scandinaavias ja Baltimaades.
Kasutaja avatar

Krl
Postitusi: 1696
Liitunud: 19 Veebr 2017, 21:31
Tsikkel: Welcome to the darkside
Asukoht: Tallinn
Tänanud: 2 korda
Tänatud: 176 korda

Re: Oma (hirmkalli) elektri/kütte arve olete juba kätte saanud?

Lugemata postitus Postitas Krl »

Irooniline on kogu see pask küll.

Elektri ja kütte hinna ajavad üles see krdi rohepööre ja kliimasoojenemise pidurdamine. Aga pmslt hea võimalus on see hind ja kulud uuesti alla saada, kui töötada selles suunas, et kliima ikka soojeneks normaalselt, nii et eriti kütma ei peaks.

mellpoiss
Postitusi: 186
Liitunud: 19 Okt 2012, 20:29
Asukoht: 5O4633O
Tänanud: 58 korda
Tänatud: 28 korda

Re: Oma (hirmkalli) elektri/kütte arve olete juba kätte saanud?

Lugemata postitus Postitas mellpoiss »

urmas66 kirjutas: 27 Jaan 2022, 12:37
mellpoiss kirjutas: 27 Jaan 2022, 11:40
Mis päeva ja kuu keskmisest sa jahud, kui viidatud tekstis on selgelt kirjas tunnipõhine arvutamine?
Loe siis uuesti, alt teine rida
Loobun.
Kasutaja avatar

Tuuletallaja
Postitusi: 721
Liitunud: 22 Aug 2006, 13:13
Tsikkel: Neegrikaksik
Asukoht: Faeht / Reval
Tänanud: 110 korda
Tänatud: 68 korda

Re: Oma (hirmkalli) elektri/kütte arve olete juba kätte saanud?

Lugemata postitus Postitas Tuuletallaja »

mellpoiss kirjutas: 27 Jaan 2022, 14:56
urmas66 kirjutas: 27 Jaan 2022, 12:37
mellpoiss kirjutas: 27 Jaan 2022, 11:40
Mis päeva ja kuu keskmisest sa jahud, kui viidatud tekstis on selgelt kirjas tunnipõhine arvutamine?
Loe siis uuesti, alt teine rida
Loobun.
OT: üks sõna ütleb rohkem, kui mitu lehekülge soigu.
Minu jaoks on see kõik siin üks sotsiaalne eksperiment :bsmile:
Suu võib käia, mootor peab käima!
'96 XRV750
'97 XL600V
'89 Jawa 638
Kasutaja avatar

Ivoonu
Toetajaliige
Postitusi: 1486
Liitunud: 27 Sept 2007, 18:06
Tsikkel: Harley-Davidson FLHTCUI
Asukoht: Tartu
Tänanud: 107 korda
Tänatud: 64 korda

Re: Oma (hirmkalli) elektri/kütte arve olete juba kätte saanud?

Lugemata postitus Postitas Ivoonu »

Head lugemist, allpool on minu 1. jaanuari tarbimine faaside ja tundide kaupa. Kui siia juurde tuua tunnipõhised hinnad, siis.... Lõppkokkuvõttes saab igasuguseid keskmisi arvutada.

EIC 38ZEE-00508581-4
Seerianumber 55626806

Algusaeg Lõppaeg Aktiiv + h Tunnikoguse tüüp Aktiiv - h Tunnikoguse tüüp Reaktiiv + h Tunnikoguse tüüp Reaktiiv - h Tunnikoguse tüüp
01.01.2022 00:00 01.01.2022 00:59 ,234 Tegelik ,000 Tegelik ,066 Tegelik ,029 Tegelik
01.01.2022 01:00 01.01.2022 01:59 ,577 Tegelik ,000 Tegelik ,228 Tegelik ,020 Tegelik
01.01.2022 02:00 01.01.2022 02:59 ,135 Tegelik ,000 Tegelik ,277 Tegelik ,016 Tegelik
01.01.2022 03:00 01.01.2022 03:59 ,107 Tegelik ,000 Tegelik ,105 Tegelik ,020 Tegelik
01.01.2022 04:00 01.01.2022 04:59 ,090 Tegelik ,000 Tegelik ,074 Tegelik ,022 Tegelik
01.01.2022 05:00 01.01.2022 05:59 ,099 Tegelik ,000 Tegelik ,081 Tegelik ,021 Tegelik
01.01.2022 06:00 01.01.2022 06:59 ,083 Tegelik ,000 Tegelik ,050 Tegelik ,023 Tegelik
01.01.2022 07:00 01.01.2022 07:59 ,074 Tegelik ,000 Tegelik ,050 Tegelik ,024 Tegelik
01.01.2022 08:00 01.01.2022 08:59 ,087 Tegelik ,000 Tegelik ,052 Tegelik ,023 Tegelik
01.01.2022 09:00 01.01.2022 09:59 ,154 Tegelik ,000 Tegelik ,076 Tegelik ,027 Tegelik
01.01.2022 10:00 01.01.2022 10:59 ,143 Tegelik ,000 Tegelik ,063 Tegelik ,030 Tegelik
01.01.2022 11:00 01.01.2022 11:59 ,332 Tegelik ,000 Tegelik ,048 Tegelik ,033 Tegelik
01.01.2022 12:00 01.01.2022 12:59 ,228 Tegelik ,000 Tegelik ,046 Tegelik ,039 Tegelik
01.01.2022 13:00 01.01.2022 13:59 ,152 Tegelik ,002 Tegelik ,079 Tegelik ,036 Tegelik
01.01.2022 14:00 01.01.2022 14:59 ,511 Tegelik ,001 Tegelik ,057 Tegelik ,044 Tegelik
01.01.2022 15:00 01.01.2022 15:59 ,567 Tegelik ,000 Tegelik ,051 Tegelik ,051 Tegelik
01.01.2022 16:00 01.01.2022 16:59 ,356 Tegelik ,000 Tegelik ,064 Tegelik ,046 Tegelik
01.01.2022 17:00 01.01.2022 17:59 ,201 Tegelik ,000 Tegelik ,034 Tegelik ,057 Tegelik
01.01.2022 18:00 01.01.2022 18:59 ,196 Tegelik ,000 Tegelik ,065 Tegelik ,051 Tegelik
01.01.2022 19:00 01.01.2022 19:59 ,206 Tegelik ,000 Tegelik ,050 Tegelik ,055 Tegelik
01.01.2022 20:00 01.01.2022 20:59 ,235 Tegelik ,000 Tegelik ,035 Tegelik ,066 Tegelik
01.01.2022 21:00 01.01.2022 21:59 ,389 Tegelik ,000 Tegelik ,054 Tegelik ,058 Tegelik
01.01.2022 22:00 01.01.2022 22:59 ,141 Tegelik ,000 Tegelik ,069 Tegelik ,029 Tegelik
01.01.2022 23:00 01.01.2022 23:59 ,083 Tegelik ,000 Tegelik ,043 Tegelik ,028 Tegelik
Kasutaja avatar

Teema algataja
Madlobster
Toetajaliige
Postitusi: 3121
Liitunud: 30 Aug 2016, 12:52
Tsikkel: Honda VFR800, 2008
Tänanud: 484 korda
Tänatud: 579 korda

Re: Oma (hirmkalli) elektri/kütte arve olete juba kätte saanud?

Lugemata postitus Postitas Madlobster »

Urmas räägib kord ühte moodi, siis teistmoodi ja väga raske on aru saada, mis moodi ta täpselt aru saab sellest asjast.
Korduvalt on välja öeldud õige vastus, et arve kujuneb selles tunnis tehtud kulutus korda selle tunni hind põhjal. Milline sõna selles lauses nii keeruline on, et vaja novelli kirjutada?

See, mis on arve peal keskmine on väga vähe väärtuslik nr (noh saad võrrelda kui alla versus tipud oled suutnud oma kulutamise aegadega keskmise viia)
Energia äppidest ja kodulehelt on võimalik täpsed ülevaated endale saada oma kulutamistest.
Tsiteerides "klassikuid". "Mitte keegi ei saa mul keelata LS-i tõlgendada nii, nagu mina seda soovin."
Kasutaja avatar

Maaks
Toetajaliige
Postitusi: 2488
Liitunud: 15 Mai 2008, 11:42
Tsikkel: Yamaha FZ8SA
Asukoht: Tallinn
Tänanud: 181 korda
Tänatud: 340 korda

Re: Oma (hirmkalli) elektri/kütte arve olete juba kätte saanud?

Lugemata postitus Postitas Maaks »

Te jobud räägite kõik täpselt ühest ja samast asjast :wack:
Arvetus käib tunnipõhiselt - see tähendab, et mõõdetakse iga tund tarbitud energiat (ja korrutatakse see selle tunni hinnaga) saadud korrutisele liidetakse järgmise tunni tarbimine korda järgmise tunni hind jne, jne. kuni kuu lõpuni välja (kokku kuni 744 andmerida 31-e päevase kuu kohta)
Kuu lõpus võetakse selle tarbija saadud summa € ja jagatakse sellesama tarbija summaarse tarbimisega ja saadakse selle tarbija keskmine kuu või siis päevase/ öise elekti maksumus mida näidatakse arvel. Tegu siis "kaalutud keskmisega" :wack:
Sellepärast ongi igal tarbijal see "keksmine" erinev. Ja on täiesti loomulik, et arvel kajastub 1/ 2 rida aga mitte 744 rida :mrgreen:
Garaažis: Pannonia 250TLF, Yamaha FZ8-SA

will111
Postitusi: 5257
Liitunud: 26 Veebr 2012, 02:54
Tänanud: 44 korda
Tänatud: 380 korda

Re: Oma (hirmkalli) elektri/kütte arve olete juba kätte saanud?

Lugemata postitus Postitas will111 »

Ühest asjast räägime me loomulikult, ja näed paljud saavad kenasti ja korrektselt ka aru, mis see üks asi täpselt on ning kuidas see kujuneb. Mõned üksikud aga kahjuks ei saa...kuigi räägivad samuti samast asjast. Ehk teisisõnu, üksikud terminid, nagu tunnihind jne on vast kõigil selged, aga arvutuskäik ja loogika nähtavasti siis mitte.

urmas66, ma ei vaidle sinuga selle üle, mida sina pole välja mõelnud...vaidlen selle üle, mida sina oled välja öelnud. tsiteerisin sind sõna sõnalt ning selgitasin samuti sõna sõnalt, millest sa valesti aru saad. on täiesti võimalik rääkida ühest ja samast asjast, kuid saada sellest samast asjast (nagu näha) üsnagi erinevalt aru. kahjuks antud juhul sina eksid, kuna üritad üsna lihtsa asja juurde mõelda ise välja mingisugust lisanduvat "loogikat", mida seal tegelikult ei ole ega peagi olema. ma võiksin samuti öelda, et minuga pole mõtet sel teemal vaielda sest ma tean täpselt milline see loogika on "otse sisendis" ehk elektrimüüja äriloogikas koodina, mis neid summasid sulle arvutab. anyway...mulle tegelikult tundub, et sa üritad seda asja enda jaoks meelega mõelda keerulisemaks kui ta tegelikult on :D võibolla see aitab kuidagi midagi enda jaoks paremini põhjendada, näiteks seda, et elektrikasutuse ajastamisel pole tegelikult ikkagi eriti mingit mõtet - kuna hind on ju nagunii "päeva keskmine" :D samal ajal aga justkui ka tunnistad, et natuke mõtet kuidagi ikkagi on...miks siis kui nagunii iga päev maksad "päeva keskmist"? :D aga jah, olgu sellega kuidas on, siin on tõesti nüüd õige hetk loobuda
Kasutaja avatar

Ain
Postitusi: 1463
Liitunud: 10 Juun 2010, 23:33
Asukoht: Kesk-Eesti
Tänanud: 82 korda
Tänatud: 217 korda

Re: Oma (hirmkalli) elektri/kütte arve olete juba kätte saanud?

Lugemata postitus Postitas Ain »

mellpoiss kirjutas: 27 Jaan 2022, 11:25
Ain kirjutas: 27 Jaan 2022, 10:49
Mind huvitaks see samuti. Piisaks kui 1 aasta keskmise hinna välja tooks algatuseks... muidugi kui toodaks rohkem oleks veel huvitavam.
Copy-paste:
2017:
päev 0,0521€/kWh
öö 0,043€/kWh

2018
päev 0,0522€/kWh
öö 0,0431€/kWh,

2019: sama

2020:
päev 0,0661€/kWh
öö 0,0546€/kWh,

2021: sama


Käesolev aasta fix :
PÄEV: 12,32 senti/kWh
ÖÖ: 10,18 senti/kWh

+km
Täpsustaks... Kuni käesoleva aastani on Sul välja toodud hinnad mis? Bõrsi või fix?
Riga→Suzuki DL650 VStrom→Honda Crosstourer VFR1200 DCT. Garmin ZümoXT, GoPro Hero7 ja Packtalk Edge JBL sideseade.

Cardo PACKTALK Edge jms. sideseadmed, lisad ja varuosad: https://www.aaver.ee/product/cardo-packtalk-edge-duo/
Cardo ametlik edasimüüja Eestis

mellpoiss
Postitusi: 186
Liitunud: 19 Okt 2012, 20:29
Asukoht: 5O4633O
Tänanud: 58 korda
Tänatud: 28 korda

Re: Oma (hirmkalli) elektri/kütte arve olete juba kätte saanud?

Lugemata postitus Postitas mellpoiss »

Fix ikka.
Kasutaja avatar

Turist
Postitusi: 1200
Liitunud: 06 Mär 2020, 17:09
Tänanud: 82 korda
Tänatud: 171 korda

Re: Oma (hirmkalli) elektri/kütte arve olete juba kätte saanud?

Lugemata postitus Postitas Turist »

2020 on fixi kohta nagu natuke kõrge, võrreldes eelnevate aastatega. Mul 2020 võrreldes aasta-paar varasemaga sellist vahet polnud. Arvatavasti mõjutab ka see, kas on sõlmitud aasta alguses/keskel/lõpus.

mellpoiss
Postitusi: 186
Liitunud: 19 Okt 2012, 20:29
Asukoht: 5O4633O
Tänanud: 58 korda
Tänatud: 28 korda

Re: Oma (hirmkalli) elektri/kütte arve olete juba kätte saanud?

Lugemata postitus Postitas mellpoiss »

Igal aastal pikenes aastavahetusel automaatselt ise.
Kasutaja avatar

urmas66
Toetajaliige
Postitusi: 7185
Liitunud: 29 Jaan 2011, 11:52
Tsikkel: Yamaha TDM 850
Asukoht: Harjumaa, Saue vald
Tänanud: 1853 korda
Tänatud: 511 korda

Re: Oma (hirmkalli) elektri/kütte arve olete juba kätte saanud?

Lugemata postitus Postitas urmas66 »

Kuna energia hinnad pole kaugelti soodsamaks läinud ja meil oli siin mõni aeg tagasi tuline vaidlus teemal tunnipõhine arvestamine ja tuinnihinnad arvel, siis tänaseks on asi ka ametlikult selgelt välja öeldud, et mingit tunnipõhist arvestust pole EE klientidel kunagi olnud ja teised müüjad pole seda justkui ka pakkunud.
Ehk kõik me saime peva keskmise hinnaga arveid ja mingit kütmise reguleerimist või muud pole siiani mõtet teha,sest see ei kajastu kuidagi sinu arvel.

https://ekspress.delfi.ee/artikkel/1200 ... d-tegelase
Eelmisel nädalal kirjutasime, kuidas kümned tuhanded eestimaalased uskusid börsipaketiga elektrit ostes, et hind muutub iga tund ja sättisid seetõttu oma elektritarbimist hoolikalt kõige odavama hinnaga ajale. Tegelikult kasseerib elektrimüüja tihti kundedelt raha hoopis teistel alustel – hind muutub neile ööpäevas vaid paar korda. Mis sest, et paketi nimi on „Muutuv. Börsihind, mis muutub iga tund“
Sõidetud rattad:Riga-d erinevad,Turist T200 73`,Jawa`d erinevad ,Honda Varadero XL 1000 99`,Yamaha TDM 850 97`...
ML-Transport AS
Kiired kaubaveod Tallinn-Helsinki,Helsinki-Tallinn
Kaubavedu Scandinaavias ja Baltimaades.
Vasta

Liitu vestlusega

Vestluses osalemiseks pead sa olema motokommuuni liige

Avan konto

Pole veel liige? Pole probleemi, registreeru ja liitu.
Liikmena saad sa ise postitada ja vastata teisetel või tellida endale teavitusi vestluse edenemise kohta.
Kõik siin on tasuta ja võtab vaid minuti. Kohtusi sellega ei kaasne.

Registreeru

Logi sisse

Mine “Ajaviiteks...”