Sõidueksami sooritamine?

Otsustasid endale mootorratta load teha ja mootorratturiks hakata? Räägi siin kõigest, mis on seotud mootorratta lubade, eksamite, koolituse, lihtsalt tsiklisõidu või liikluse ja seadustega. Kindlustusest räägi ka siin.

Moderaator: Moded

Vasta

Ropka
Postitusi: 2
Liitunud: 07 Nov 2020, 16:07
Tsikkel: VN1700 Custom, XVZ1300

Re: Sõidueksami sooritamine?

Lugemata postitus Postitas Ropka »

eksam oli Tallinnas oktoobri teisel nädalal:
platsil mingit tehnokontrolli ei pidanud näitama, seletati kogu platsi programm ära ja anna kohe minna, äkkpidurdust lasti 2x teha ja siis küsiti, et mitmes käik ikka sees oli...kuna ma alustasin kiirendamist juba teise käiguga.
Maantee piirdus Maksimarketi 110 alaga, enamus ajast kulus 30 alas jõristamisega...pärast tehti märkus kiirusega liialdamises (mida kasutatava ratta spido vaadates ei ületanud)
Sõit algas Kadaka asemel Mustamäe suunas, Tipi ringile 2x
https://www.google.ee/maps/dir/59.39378 ... m2!4m1!3e0



Kasutaja avatar

Turist
Postitusi: 1200
Liitunud: 06 Mär 2020, 17:09
Tänanud: 82 korda
Tänatud: 171 korda

Re: Sõidueksami sooritamine?

Lugemata postitus Postitas Turist »

"Minu ajal" oli asi lihtne: tehnikumis oli B ja C õpe (tasuta) ja kui juba ARK teoorieksam oli tehtud ning esimeselt sõidueksamilt läbi kukutud, siis viimasel hetkel otsustasin, et kas kõik või mitte midagi ja otsustasin proovida A ka teha. Selleks pidin maksma 300 EEK ja autokool kirjutas mingi eraldi tunnistuse (ei meenu, et ma midagi tegema oleks pidanud) välja, mille alusel sain minna nö. eksternina ARK-i A-kat sõidueksamile (eelnevalt tsikliga õppesõitu ei pidanud tegema), ainult platsisõit tuli teha- kuna tegin A,B,C(1), siis nägi asi välja nii: tsikliga ja sõiduautoga platsisõidud ja C-ga linnasõit (selle krdi Kamaziga linnasõidu pärast ei saanudki esimese korraga läbi :lol: )

Kuidas praegu sellisel juhul A-kat (ilmselt A2) tegemine nö. minimaalse paketina välja näeks kui hetkel 17,5-aastane läheb autokooli B-kat kursusele ja sügisel saab juhiloa kätte kui saab 18? Kas pole ikkagi muud varianti kui mingi A-kat koolitus eraldi võtta, näiteks ilmselt sel juhul kui B-d ka teeb, siis peab tegema sellise täiendusõppe (Tallinnas 650 eur, mõnes muus kohas natuke odavam): https://autosoit.ee/juhiload/a-kategoor ... iendusope/

Täiendusõppe teooriakursuse maht on vähemalt 10 tundi ja sõiduõppe maht vähemalt 10 tundi.

On siis mingi spetsiifiline A-kat teooria, mida on kohustuslik läbida? Ja kas siis kui korraga teha, tuleb A ja B-ga mõlemaga nii platsi- kui linnasõit? Ehk kui palju lisaks B-le see A tegemine kokkuvõttes pappi juurde küsib?


Karvik
Postitusi: 2
Liitunud: 17 Apr 2021, 23:18
Tsikkel: Suzuki Marauder VZ800
Tänanud: 1 kord
Tänatud: 2 korda

Re: Sõidueksami sooritamine?

Lugemata postitus Postitas Karvik »

Käisin eelmine aasta, juuli lõpus sõidueksamil. Eelnevalt teinud B, C, CE kategooriad omajagu kogemust on "ARK" eksamitega, kuid närv oli sees. Plats hirmustas, sest eksamile eelneval päeval, platsil harjutades lendas koonuseid igas suunas. Sõiduõpetaja kes eksamile viis ( motokoolitus Olaf) rahustas mu maha ja sain aru, et pole põhjust muretseda. Platsil olles ei pidanud meelde jätma mida tegema peab, iga harjutuse lõpus öeldi mida järgmisena tegema peab.
Linnasõit kujunes rahulikult, palju liiklust ei olnud ja eksamineerija palju ei rääkinud. Mäealusest sõitsime tähetornist üles, vasakule Nõmmele ja Pärnu mnt-le suunaga Laagri poole. Pärnu mnt Maxima juurest majade vahele, et kontrollida parema käe reeglit ja järgida rahulikult liiklemist. Sealt liikusime Pärnu mnt-le tagasi suunaga laagrisse. Maanteesõit piirdus n-ö Maksimarketi 110 alaga. Arvan, et tähtis oli seal näidata kuidas kiiruse üles saad. Kuid tuul ja 110km/h tegid oma töö ja ei kuulnud selgelt mida eksamineerija ütles ja lasin korraks kiiruse maha(selle sain andeks). Ülejäänud aja kulgesime Laagri taga 50 ja 70 aladel. Kui võtsime suuna mööda Kadaka teed "ARK" juurde tagasi sain aru, et eksam hakkab läbi saama ja kerge ärevus tuli. Mööda Kadaka teed, lihtsa sirge peal mõtlesin ainult, et ära nüüd midagi lolli tee... Jõudsime "ARK" tagasi, küsis eksamineerija minu arvamust sõidust ja mainisin talle kiiruse maha laskmist Maksimarketi juures, nõustus sellega, kuid ei kiusanud mind sellega. Eksam oli sooritatud ja sama päeva õhtul käisin oma tsikliga sõitmas.
Eksami ajal püüdsin keskenduda kõigele mis mu ümber ja olla kindel kui kiirelt võin sõita. Vajaliku kiiruse saavutasin enne märki ja kiirust ei ületanud. Suunatuld näitasin igal pool kus võimalus oli. Kusjuures eksamineerija pani ise suuna varakult sisse ja seda oli kõrvaklappidest kuulda!

Tulevastele eksamineerijatele rahuliku meelt ja kindlat kätt!


nepheloco
Postitusi: 1
Liitunud: 23 Jaan 2013, 23:50
Tänanud: 1 kord
Tänatud: 4 korda

Re: Sõidueksami sooritamine?

Lugemata postitus Postitas nepheloco »

Sain just A-kategooria kätte.

Eelnev sõidukogemus puudus, sõitnud vaid jalgrattaga.
Kooli läksin 1. juuli, viimane sõidutund oli 4. august. 7-ndal võtsin kindluse mõttes ühe platsitunni lisaks.
10-ndal tegin ära teooria Tallinnas ja sain registreerida enda 31.08 Pärnusse ka sõidueksamile.

Järgmine päev (11.08) vaatasin lõunase kohvipausi ajal eksamiaegu ja üllatuseks oli vabanenud 12.08 kella 9-ne aeg Tallinnas.
Jõudsin veel ennem sõiduõpetajale (Olaf Punab) helistada, et kas bronnin ära. Lubas asja ära korraldada.

Hommikul olin siis õppeplatsis kohal, Uno Raud saatis mind ARK-i platsile, jõudsin harjutused korra läbi teha, sain mõne julgustava sõna (närv hakkas selleks hetkeks juba sisse tekkima) ning sai ootele jääda.
Sellega seoses veel seik, et kohale ilmus ka teine eksaminant, kes oli ka samale ajale end registreerinud.
Detaile ei tea, aga kuna mul paistab, et õnnestus riigilõiv ennam maksta ja e-kirja teel kinnitus saada (temal seda polnud), siis pidi teine pika näoga lahkuma. Nõme situatsioon, süsteem võiks kuidagi vältida selliseid olukordi. :roll:

Eksamineerija nime ei mäleta enam aga oli see vähe krõbedama ja konkreetse olemise härra.
Nägin teda veel peale teooriaeksamit üht eksamit läbi viimas ning panin mõned detailid kõrva taha (pikivahe-pikivahe).

Igatahes, 1.5 kuud ja load käes. Olin veel kahtleval seisukohal alustades, et kas üldse see hooaeg ratta selga saan.
Saan nüüd isa ratast laenata ja järgmiseks hooajaks proovin midagi päris oma leida.

Teedel näeme! :D

Ja muidugi tänud Motokoolitus OÜ-le ja Olavile ning Unole muheda olemise ja mulle asja selgeks tegemise eest! (w)

Kasutaja avatar

Coeng
Postitusi: 35
Liitunud: 15 Juun 2021, 15:11
Tsikkel: Suzuki VZ 800 Marauder . Iž-49
Tänanud: 3 korda

Re: Sõidueksami sooritamine?

Lugemata postitus Postitas Coeng »

Head Jätkuvat !

Suve lõpus tegin maanteeameti teooriaeksami ära, sõidueksamite ajad olid juba otsas.
Peab kevadel siis jälle asju ajama. Pole enam noor mees, kunagi lubadeta ja dokumentideta sai omatehtud'
Iz-dega mõned aastad sõpradega ringi sõidetud, suvel vana kaassõitja kinkis sünnipäevaks tsikli, et jälle noorust meenutada ja läksin kiiresti kooli . Tallinnas üle 30a iga päev autoga sõitnud, aga kuulen hirmujuttusid Tallinna eksamineerijate kohta. Kas peaks mõnda väiksemas linnas
proovida eksamit teha , või ikkagi Tallinnas ? Kui nüüd läbi kukud siis vist peab jälle
pikas järjekorras istuma...Kuidas uuemad loaomanikud kommenteeriksid ?

701
Toetajaliige
Postitusi: 436
Liitunud: 17 Juul 2021, 21:00
Tsikkel: Desert X, FE 350, Montesa
Tänanud: 118 korda
Tänatud: 76 korda
Kontakt:

Re: Sõidueksami sooritamine?

Lugemata postitus Postitas 701 »

Linnasõit on nagu linnasõit ikka eksamil. Kõiki liiklusnõudeid rõhutatult täpselt täites. Kiiret kuhugi ei ole, tuleb see kolmveerand tundi ilma suuremate apsudeta ära tiirutada. Platsisõiduks tuleb need trikid lihtsalt ära õppida..
Ma ei kuuluta tõde vaid avaldan arvamust.
https://amehitus.eu/
Kasutaja avatar

Macintosh
Maagia ja nõidumine
Postitusi: 7336
Liitunud: 11 Mai 2011, 21:47
Asukoht: Tallinn
Tänanud: 1074 korda
Tänatud: 1046 korda
Kontakt:

Re: Sõidueksami sooritamine?

Lugemata postitus Postitas Macintosh »

► Näita Spoilerit
Mul oli midagi sarnast, load olid jäänud aegade jooksul bürokraatia hammasrataste vahele.
Tallinnas on täiesti OK, ma ei tea, millisest õudusest räägitakse. Varasemalt oli eksamineerijate lemmikteemadeks mingid Nõmme peidetud tänavad mis algavad prügikasti ja põõsa vahelt ja Õismäe teekattemärgiseta ringteed, viimased on tänaseks korralikult märgistatud ja joonitud. No ja Pärnu maanteel Kanama ristist alla keerates on ka võimalik möödaminnes läbi kukkuda, sest seal puudub kiirendusrada.
Mul oli kokku 3 asja, mille me eksamineeerijaga läbi arutasime. Kui ta vestluse alguses pidas võimalikuks veaks siis lõpetuseks nentis, et mul oli õigus. Näiteks kaotasin ühel rismikul eksamineerija ära - mina sain üle aga tema mitte. Ühel rismikul tuli esimesest reast teise sõiduki varjust auto, mida mina tsikli sadulast nägin aga tema jaoks ilmus ootamatult. Aga järjekorrad on pikad ja paremaks pole läinud, sest jätkuvalt on eksmineerijate põud ja need sõidavad mööda Eestit ringi. Kui platsi ära teed siis oled omadega sisulisel mäel, sest tänavasõit on lihtne.
🧢 👕 🏍 T-särgid, pusad, mütsid ja kingitused mootorratturile . 🚀🚀 🍀 VAATA LÄHEMALT

kosmosepotsataja
Postitusi: 19
Liitunud: 20 Sept 2021, 19:58
Tsikkel: F700GS
Tänanud: 4 korda
Tänatud: 1 kord

Re: Sõidueksami sooritamine?

Lugemata postitus Postitas kosmosepotsataja »

Coeng kirjutas: 11 Jaan 2022, 14:54
Kas peaks mõnda väiksemas linnas proovida eksamit teha , või ikkagi Tallinnas ?
Minule ütles õpetaja sellel suvel nii - tee ikka seal, kus sõita oskad ja natuke olusid tead ja põhjendas väitega, et väiksemas kohas väiksema keerukusastmega liikluses jälgitakse iga Su liigutust ülevõimendatult ja asjadega, millele "suurlinnas" tähelepanu ehk ei pööratagi, võidakse probleemi leida. Muidugi see on selline pool-esoteeriline väide, aga ju on siis tunnetus selline. Ise ju kogemusi ei oma.
Nüüd saab eksami aegu live'is Maanteeameti iseteeninduses ka näha. Bookid kuhugi ajale ära, vajadusel varasemale saad ümber lülitada kui aeg vabaks jääb.
Ise panin ka Pärnusse kirja sobivale ajale, aga ootasin-refrehsisin Tallinna aegu kuni siis üks oli ja nobedalt haarasin. Peaks olema tüüpiline käitumine.
Kasutaja avatar

Turist
Postitusi: 1200
Liitunud: 06 Mär 2020, 17:09
Tänanud: 82 korda
Tänatud: 171 korda

Re: Sõidueksami sooritamine?

Lugemata postitus Postitas Turist »

Kui paar aastat tagasi otsustasin senise piiratud võimsusega A vahetada piiramata A vastu, siis keset suve eksamiaegu otsima hakates oli seis muidu kehv, aga Raplas sai koguni nii kiirelt, et vist päris esimest pakutud aega ei võtnudki kuna polnud reaalselt ikka palju aastaid sõitnud ja tänapäevaste tsiklitega praktiliselt üldse mitte ning oli soov enne eksamit paar sõidutundi võtta. :bsmile:
Kasutaja avatar

ChiefGonzalez
Postitusi: 17
Liitunud: 20 Mai 2021, 11:23
Tänanud: 9 korda
Tänatud: 6 korda

Re: Sõidueksami sooritamine?

Lugemata postitus Postitas ChiefGonzalez »

Mul oli üle-eelmine aasta valida, kas nädala pärast Tartus sõita või oodata septembri alguseni ja Tallinnas teha. Ja siis oli veel juuni. :) Mõtlesin, et "noo ma ju Tartus olen käinud küll" ja läksin seda teed.
Eksamineerija oli konkreetse olemisega, sõitsin eranditult kohtades kus ma Tartus polnud käinud, side katkes kaks korda. Kaks pisiviga oli mis ise märkasin, kuid need suutsin talle ära vastata lõpus "Mis te ise arvate kuidas teil sõit läks?" rubriigis. Sain helkurtraksid ja sooviti ohutut liiklemist.

Nagu siin eelpool juba ka öeldud siis põhiasi on ikka see, et tuleb eelkõige endale aega jätta. Sõita rahulikult. Jälgida märke, teekatte märgistust kui ka "mõtteliste telgjoonte" ületamisi (nt väiksed pääsküla ja nõmme tänavad). Nii kui mõtled lenksu kuhugi poole keerata, siis suunatuli juba ammu põleb. Platsi elemendid on lihtsad kui närveerima ei hakka ja järgid autokoolis õpetatut - enamus asjade puhul vaata endast kaugemale.

Edu!
Kasutaja avatar

AndiKa
Postitusi: 109
Liitunud: 18 Juul 2020, 11:11
Tsikkel: Scout, ST1100
Tänanud: 7 korda
Tänatud: 13 korda

Re: Sõidueksami sooritamine?

Lugemata postitus Postitas AndiKa »

Vana kala võib ehk segadusse ajada "paiknemine sõidurajal" - see vast asi, mille osas võib eriarvamusi tekkida.
Kasutaja avatar

Maaks
Toetajaliige
Postitusi: 2488
Liitunud: 15 Mai 2008, 11:42
Tsikkel: Yamaha FZ8SA
Asukoht: Tallinn
Tänanud: 181 korda
Tänatud: 340 korda

Re: Sõidueksami sooritamine?

Lugemata postitus Postitas Maaks »

Mul töökaaslane (elab ise Nõmmel) sai "korduva" just Nõmmel nendel parema käe reegliga ristmikel "liiga uljalt" (kohalik ju) liiklemise eest. Teisel katsel, ütles, et "liikles nagu penskar" ja siis oli kõik OK
Garaažis: Pannonia 250TLF, Yamaha FZ8-SA

Aksu86
Postitusi: 17
Liitunud: 07 Juul 2020, 15:43
Tsikkel: Honda CB500X
Tänanud: 12 korda
Tänatud: 4 korda

Re: Sõidueksami sooritamine?

Lugemata postitus Postitas Aksu86 »

Minul oli septembri lõpus sõidueksam Raplas, tsikliga sõitma õppisin ka Raplas. Arusaam, et väikeses linnas on lihtne eksamit teha, ei ole tingimata tõsi. Raplas ei olnud mul autogagi tingimata lihtne, sest autoga sõitma õppisin just Tallinnas. Rapla oma väiksuses, tekitas väga palju üllatavaid olukordi ka autoroolis, ometi olen Rapla kandist pärit ja linn oli väga tuttav Selleks, et eksam tehtud saada peab end ükskõik millise sõiduvahendi roolis kindlalt tundma, räägin kogemusest. Minu eksamineerija oli just nimelt Tallinna büroost ja ta oli väga muhe ja tore ning põhjalik. Üks asi, mida siin ka mainitud on, sõita tuleb nagu pensionär, pea peab iga risti peal ja igal reavahetusel käima nähtavalt. Sõitma peab ohutult ja ettevaatlikult ja paiknemised on väga olulised. Ära tuleks unustada veendumus, et olen 30 aastat autoga sõitnud ja olen nii kõva mees, et tean paremini, kui see vend seal autos. Kindlasti on Tallinnas ka võimalik veatu eksam sooritada. Kindlat meelt, enesekindlust ratta seljas ja ettevaatlikku sõitu eksamil! Kes oskab ja tahab teeb eksami ära. ;)

Palun mitte segada. Ma olen juba niigi segaduses. :wack:

Kasutaja avatar

Turist
Postitusi: 1200
Liitunud: 06 Mär 2020, 17:09
Tänanud: 82 korda
Tänatud: 171 korda

Re: Sõidueksami sooritamine?

Lugemata postitus Postitas Turist »

Aksu86 kirjutas: 12 Jaan 2022, 19:03
Minul oli septembri lõpus sõidueksam Raplas, tsikliga sõitma õppisin ka Raplas. Arusaam, et väikeses linnas on lihtne eksamit teha, ei ole tingimata tõsi.
Mul läks küll nii libedalt, et ei ela üldse seal kandis ja üsna harva on sinna asja olnud, aga enne eksamit tegin linnas ainult 1 sõidutunni ja sellest piisas. :bsmile:
Kasutaja avatar

tim1
Postitusi: 19
Liitunud: 14 Sept 2020, 13:29
Tsikkel: Honda CBR600 RR
Tänanud: 1 kord

Re: Sõidueksami sooritamine?

Lugemata postitus Postitas tim1 »

Ise tegin 2020 sügisel eksamid Tallinnas ning ma usun, et see enesekindlus ja et tead, mida teed, loebki kõige rohkem. Mina näiteks sain noomida selle eest, et ma kohati julgemalt ei sõitnud (eksamineerija:"Kiirenda nüüd ikka korralikult, ma pidin Sulle autoga tagarattasse peaaegu kinni sõitma, et Sa hoogu juurde paneks."). Ehk seal, kus tead, et on vaja ka natuke juurde panna, seal ka pane. Ohutus aga loomulikult ennekõike. Lihtsalt üle mõistuse penskarit panna ei ole ka alati see, mida eksamineerija näha tahab :D

Virks
Postitusi: 65
Liitunud: 21 Apr 2018, 16:48
Tsikkel: Varadero
Tänanud: 1 kord
Tänatud: 9 korda

Re: Sõidueksami sooritamine?

Lugemata postitus Postitas Virks »

Mul jäi enne eksamit peetud jutuajamisest pigem mulje, et tuleb sõita enesekindlalt ja reipalt. Sellele eksamineerijale ei meeldinud pensionäride sõit. Asulast väljas peale igat ringteed lasin toru tühjaks (lubatud piirkiiruseni. niipalju, kui vana mammut suutis).
Korra jäi eksamineerija ristmikule kinni ka, aga eelnevast jutust oli info, et pane edasi, ise vaatab kuidas järgi jõuab.
Tehtud sain ja pretensioone ei olnud.

Aksu86
Postitusi: 17
Liitunud: 07 Juul 2020, 15:43
Tsikkel: Honda CB500X
Tänanud: 12 korda
Tänatud: 4 korda

Re: Sõidueksami sooritamine?

Lugemata postitus Postitas Aksu86 »

Turist kirjutas: 12 Jaan 2022, 22:00
Aksu86 kirjutas: 12 Jaan 2022, 19:03
Minul oli septembri lõpus sõidueksam Raplas, tsikliga sõitma õppisin ka Raplas. Arusaam, et väikeses linnas on lihtne eksamit teha, ei ole tingimata tõsi.
Mul läks küll nii libedalt, et ei ela üldse seal kandis ja üsna harva on sinna asja olnud, aga enne eksamit tegin linnas ainult 1 sõidutunni ja sellest piisas. :bsmile:
Ma oleks pidanud mainima, et ma olin selleks hetkeks autojuht olnud 3 aastat. :) Oleks ka 30 aastat autot juhtinud, oleks veidi teisiti olnud ehk.

Pensionäri kombel sõitmine ei ole vb kõige õigem iseloomustus sellele, mida mina mõtlesin. Sõit peab olema liiklusseadusele, hetkeoludele ja -liiklusele vastav ja pead suutma näidata, et oskad piirkiirusega sõita (ma sõitsin mõned korrad ka veits üle ja läbi ei kukkunud seetõttu) ja enesekindel peab olema. Eksamineerija vaatab, et kas oled võimeline turvaliselt liiklema ega ei jää teistele jalgu või ei sea ennast/teisi ohtu. Maanteel 90-ga sõites muidugi jääb kõikidele jalgu, aga sinna pole eksamil midagi parata. Suhtumine ja ootused olid igatahes veidi teistsugused kui B-kategooria eksamil.

Palun mitte segada. Ma olen juba niigi segaduses. :wack:

Kasutaja avatar

Coeng
Postitusi: 35
Liitunud: 15 Juun 2021, 15:11
Tsikkel: Suzuki VZ 800 Marauder . Iž-49
Tänanud: 3 korda

Re: Sõidueksami sooritamine?

Lugemata postitus Postitas Coeng »

Jeebiga sõites ei ole minu sõidustiil "penskari" moodi :) , pigem vastupidi. Olen ka aru saanud, et tsiklieksamil nõutakse pigem enesekindlat, isegi pisut äkilisemat sõitu, siis on eksamineerija rahul...eks siis kevadel näe, kus eksamiajad tekivad...
Kasutaja avatar

Macintosh
Maagia ja nõidumine
Postitusi: 7336
Liitunud: 11 Mai 2011, 21:47
Asukoht: Tallinn
Tänanud: 1074 korda
Tänatud: 1046 korda
Kontakt:

Re: Sõidueksami sooritamine?

Lugemata postitus Postitas Macintosh »

Eksaminnerija tahab näha, et sõitja on ensekindel, teadlik ümbritsevast ning omab kindalt tegevusplaani, ennetaks võimalikke ohte ja oskaks takkajärgi selgitada oma käitumist liikluses. Proaktiivsust eeldakase. Äkilist ja agressiivset sõitu nüüd küll palun ära soovita.
🧢 👕 🏍 T-särgid, pusad, mütsid ja kingitused mootorratturile . 🚀🚀 🍀 VAATA LÄHEMALT
Kasutaja avatar

tito
Postitusi: 739
Liitunud: 07 Juun 2013, 08:38
Tsikkel: Suzuki DR-Z
Tänanud: 125 korda
Tänatud: 63 korda

Re: Sõidueksami sooritamine?

Lugemata postitus Postitas tito »

No pensionärina sõitmine on kahe otsaga asi. Mina olin 2 h täis varustuses juba olnud kui eksam algas, väljas oli südasuvi ja 30 kraadi ning Laagrist-Pässa kukutati liigaeglase sõidu eest läbi. Juhtisin tähelepanu, et palju oli kõrgete aedadega eramaju ristmike lähedal ja kohe ülekäigu rajad, et ma pean arvestama mingite tattlapakatega kes sulle tõuksiga laivi võivad lennata jms + rõhusin enesetundele ja kogemuse puudumise peale- kukkusin kolinal läbi.
§44. Juht ei tohi oma tegevusega ohustada jalakäijat ega rikkuda tema riietust (nt pritsida pori, vett vms). Eriti tähelepanelik tuleb olla lapse, vanuri ning haigustunnuste ja puudega inimese suhtes.
§64. Juht peab olema tähelepanelik teel ja teeservas seisvate või liikuvate vähekaitstud liiklejate suhtes, vältima nende ohustamist ja neile kahju tekitamist.
§123. Juht peab kohandama oma sõiduki kiiruse selliseks, mis arvestab tema sõidukogemusi, teeolusid, tee ja sõiduki seisundit, veose iseärasusi, ilmastikutingimusi, liikluse tihedust ning muid liiklusolusid, et ta suudaks peatada sõiduki eespoolse nähtavusulatuse piires ning teel etteaimatava mis tahes takistuse ees. Juht peab vähendama kiirust ning vajaduse korral peatuma, kui tingimused seda nõuavad, eriti siis, kui nähtavus on halb.
Kuigi liikluseeskiri väidab üht, arvavad sõiduõpetajad teist.
Teisel korral oleks plats jäänd läbimata, suutsin porilombist sellise põike teha, et 50 pealt maha pidurduse tegin esirattal- jälle jama ühesõnaga äärmused neile ei meeldi kindlasti :D

Assamait
Postitusi: 196
Liitunud: 28 Apr 2017, 16:05
Tsikkel: Eff Zett Quus
Tänanud: 139 korda
Tänatud: 26 korda

Re: Sõidueksami sooritamine?

Lugemata postitus Postitas Assamait »

Nõus titoga: kiiruse teema on loterii, mis parajasti eksamineerijale meeldib. Kas tuleb jutuks, et "sa lihtsalt ei lenda vöötradadest 50km/h üle, läbi kukkunud" või "sa ikka ei tunne ennast kindlalt, läbi kukkunud". Samasugused kurjajuured on parema käe rajoonid - eriti juhtumid "miks sa seal ristmikul pidurdasid?" - "otsisin teise tee anna teed märki, puu otsast ikkagi leidsin" - "aga sul oli peatee, see on väga suur viga".
Tuntuim Läti rallisõitja - Kurvis Kraavis; tuntuim Läti mootorrattur - Kurvis Kallutas
Kasutaja avatar

Coeng
Postitusi: 35
Liitunud: 15 Juun 2021, 15:11
Tsikkel: Suzuki VZ 800 Marauder . Iž-49
Tänanud: 3 korda

Re: Sõidueksami sooritamine?

Lugemata postitus Postitas Coeng »

Kas Eestis siseõppeplatsi pole ? Googeldades ei leidnud. Ei kannata istuda, tahaks juba tegutseda...

Assamait
Postitusi: 196
Liitunud: 28 Apr 2017, 16:05
Tsikkel: Eff Zett Quus
Tänanud: 139 korda
Tänatud: 26 korda

Re: Sõidueksami sooritamine?

Lugemata postitus Postitas Assamait »

Coeng kirjutas: 04 Veebr 2022, 12:39
Kas Eestis siseõppeplatsi pole ? Googeldades ei leidnud. Ei kannata istuda, tahaks juba tegutseda...
Tallinnas Sikupilli keskuse maa-alune parkla? :ner: Ärritad seal turvast... Kunagi seal turvased ahistasid klaasipesuvedeliku juurde valajaid - "autoremont on parkimismajas keelatud" :D
Või mõni muu suletum parkimismaja... Aga legaalset võimalust küll vist pole.
Tuntuim Läti rallisõitja - Kurvis Kraavis; tuntuim Läti mootorrattur - Kurvis Kallutas
Kasutaja avatar

Coeng
Postitusi: 35
Liitunud: 15 Juun 2021, 15:11
Tsikkel: Suzuki VZ 800 Marauder . Iž-49
Tänanud: 3 korda

Re: Sõidueksami sooritamine?

Lugemata postitus Postitas Coeng »

Peab venemaale minema :)

ducati_tln
Postitusi: 10
Liitunud: 20 Juun 2021, 14:04
Tänanud: 1 kord
Tänatud: 2 korda

Re: Sõidueksami sooritamine?

Lugemata postitus Postitas ducati_tln »

Coeng kirjutas: 11 Jaan 2022, 14:54
Head Jätkuvat !

Tallinnas üle 30a iga päev autoga sõitnud, aga kuulen hirmujuttusid Tallinna eksamineerijate kohta. Kas peaks mõnda väiksemas linnas
proovida eksamit teha , või ikkagi Tallinnas ? Kui nüüd läbi kukud siis vist peab jälle
pikas järjekorras istuma...Kuidas uuemad loaomanikud kommenteeriksid ?
Mina hakkasin lube tegema 2020 augustis. Septembri alguses sain Tallinnas eksamile ja kukkusin platsil läbi. Ainus aeg, mis tol aastal oli võimalik veel registreerida, oli septembri lõpus Pärnus. Minu jaoks täiesti võõras linn, olen sealt sisuliselt ainult autoga läbi sõitnud. Panin selle kirja (kartsin, et muidu tol aastal rohkem eksamile ei saagi), aga käisin iga päev ARK lehel, et ehk on midagi Tallinnas või vähemalt kodule lähemal vabanenud. Kahjuks ühtegi aega ei Tallinnas ega kuskil mujal vähemalt e-teenindusse ei tekkinud.

Kuidagi läbi häda suutsin mõned päevad enne eksamit leida endale Pärnusse autokooli, kust oldi nõus tsiklit laenama ja eksamile eelneval nädalavahetusel sain seal korra lausa õppesõitu teha. Kõhutunne ütleb, et see võis olla kellegi isiklik ratas. Vaevalt, et autokool peab enda bilansis pilli, millel ühtegi kukkumiskaitset pole. Aga see selleks.

Jõudis kätte eksamipäev ja eks mina muretsesin ka selle pärast, et ehk hakatakse mind kottima, kuna "küllap mingi järjekordne tallinlane üritab enda arvates kolkas lihtsalt eksamilt läbisaada". Aga ei läinud nii - eksamineerija oli väga meeldiv härra. Kui ma platsil esimese harjutuse (kaheksa) esimesel katsel kohe jala maha panin soovitas ta mul, et "ma ju enne eksami algust nägin kuidas sa selle harjutuse mitu korda muretult ära tegid. Sul on närv sees - tee platsil üks tiir, rahune maha ja proovi uuesti." Nii saigi talitatud. Ülejäänud plats läks muretult ja rohkem ühtegi viga ei teinud. Enne linna sõnas ta, et "ära päris kihutama hakka, aga tsiklilt eeldan näha ikkagi sellist lõbusat sõitu" - ma mingit motosporti teha ei üritanud, aga teadlikult ei uimerdanud ka. Sõitsin umbes täpselt nii nagu ongi normaalne sõita. Hiljem oli tal vaid üks märkus - korra unustasin pärast kurvi suuna sisse. Mingit peedistamist või "ebasportliku käitumist" ma eksamineerija poolt küll ei tajunud.

Ühesõnaga - saaks ajaratta tagasi keerata, siis logistika mõttes eelistaks endiselt koduses Tallinnas eksamit teha, aga minu puhul õigustas Pärnus käik end igati.

Kas see sind aitab või mitte ei oska muidugi öelda. Nagu ütlevad klassikud, siis your experience may vary. Edu!

slev
Postitusi: 26
Liitunud: 14 Apr 2021, 02:45
Tänatud: 1 kord

Re: Sõidueksami sooritamine?

Lugemata postitus Postitas slev »

Tegelikult peaks A-kategooria eksamite tegemine Eestis üldse keelatud olema, sest pole platsi kus saaks kurvide läbimist ja kurvides pidurdamist harjutada. Käisin enne eksamit korra Tabasalu ringrajal harjutamas, aga mootorratas tuli sinna transportida. Pärast lubade saamist hakkas maanteedel harjutamine pihta, aga oli piisavalt palju ohtlike olukordi, sh "target fixation".

echo
Postitusi: 1
Liitunud: 28 Juul 2022, 20:55

Re: Sõidueksami sooritamine?

Lugemata postitus Postitas echo »

Karvik kirjutas: 18 Apr 2021, 17:54
Käisin eelmine aasta, juuli lõpus sõidueksamil. Eelnevalt teinud B, C, CE kategooriad omajagu kogemust on "ARK" eksamitega, kuid närv oli sees. Plats hirmustas, sest eksamile eelneval päeval, platsil harjutades lendas koonuseid igas suunas.
Käisin täna Tallinnas eksamil - sooritatud! Vormistasin nüüd siia kasutajaks ja mõtlesin, et panen enda kogemused ka kirja. Eile lugesin siit rubriigist mõtteid tänaseks eksamiks ja Karviku postitus pani naerma :D . Puhtalt sellepärast, et endal oli sama olukord, kus eile võtsin lisatunni, et asjad üle käia. Juhtus see, et platsil koonuseid lendas ja jalg käis maha teatud kohtades, kus ei tohiks. Tänane hommik algas sellega, et ilm oli väga muutlik ning vahepeal tuli korralik vihmasadu, mis tegi omakorda natuke tundlikuks :D . Enne eksamit sai õnneks platsil harjutused läbi tehtud. Kui platsieksam tehtud sai, siis suurem pinge kadus. Sõit ise möödus Heli tn - Mäepealsesse ( eksamineerija ise andis valida kuhu suunas sõidan) - (läksin) Raja tn ( edasi sama, eksamineerija andis vaba valiku) - (läksin) Akadeemia teele ( sealt edasi sain jälle valida) - (läksin) TTÜ ringi poole - (edasi eksamineerija võttis ''käsklused'' üle) TTÜ ringilt 4 väljasõit ehk tagasi Akadeemiasse - edasi pikalt mööda Akadeemiat kuni Järveotsani ja Järveotsalt edasi Paldiski mntni - edasi pikalt mööda Paldiski mnt'd kuni Instituudi teeni - sealt otse kuni ringini ja siis eksamineerija ütles, et sõidame Tallinnasse tagasi isesesivalt - edasi siis kuni Tallinn-Pärnu-Iklani - siis pikk sõit kuni Pärnu mnt/Vabaduse pst ristumis koht, aga jätkuvalt üle raudtee mööda Pärnu mntd - ringilt esimene väljasõit Pärnu mnt (Nõmme keskuse suunas) - edasi väike põige vasakule Kastani tänavale (30 ala ja samaliigilised teed) - Kadaka teele ja siis Tähetorni juures ütles, et sõida platsile tagasi.

Kokkuvõtvalt sõit kulges hästi, ilm hoidis (sadu lõppes enne eksamit), mõned kosmeetilised vead olid. Eksamineerija oli hea ja rahulik ( nime JUBA enam ei mäleta :D ). Kooli regasin 21.04 ja load 28.07 käes. Oleks ehk paar nädalat kiiremini saanud, aga haigestumise tõttu olin paar nädalat eemal.

Edu uutele ja turvalist liiklemist kõigile! :)
Vasta

Liitu vestlusega

Vestluses osalemiseks pead sa olema motokommuuni liige

Avan konto

Pole veel liige? Pole probleemi, registreeru ja liitu.
Liikmena saad sa ise postitada ja vastata teisetel või tellida endale teavitusi vestluse edenemise kohta.
Kõik siin on tasuta ja võtab vaid minuti. Kohtusi sellega ei kaasne.

Registreeru

Logi sisse

Mine “Mootorratta load, liiklus, motokoolitus ja sõit”