Õhksoojuspumba automatiseerimine


Teema algataja
will111
Postitusi: 5293
Liitunud: 26 Veebr 2012, 02:54
Tänanud: 46 korda
Tänatud: 389 korda

Re: Õhksoojuspumba automatiseerimine

Lugemata postitus Postitas will111 »

mingeid reegleid ei ole selles maailmas väga, ja igasuguseid erandeid on väga palju...see on minule igatahes selgeks saanud. jah, kui võtta ja võrrelda puhtalt mingite 3 "kuulsaima paigaldaja" kogupakette nende poolt pakutavate paketihindadega kõigile nendele erinevatele küttelahendustele. siis võib ju näiliselt mingei reegleid ja jooni maha tõmmata. reaalses elus siiski on nii palju erinevaid faktoreid, isegi täpselt samade asjade/seadmete hinnad juba võivad kõikuda kahekordselt mõnikord, rääkimata siis marginaalselt erinevatest seadmetest, millel on näiteks erinev nimi peale kirjutatud jne.

praeguseid elektrihindasid eelduseks võttes näiteks on naeruväärne väide, et otseelekterküte on tegelikult ikka hästi hea lahendus ja mingid muud asjad kindlasti ei tasu ära. muidugi me jällegi ei tea, kas aasta aja pärast on sama või ristivastupidine olukord el. hinnaga aga täna tulebki lähtuda siiski tänasest reaalsusest.
huvi pärast siis täna vaatasin, mis kulud mul tekkisid kui tulin nö. "maale" ja pidin maja soojaks kütma hakkama päevasel ajal. esimese satsiga pump võttis ära ~5kw, mis tänaste hindade juures tegi siis vist umbes 4eur. ahju on läinud 2 sületäit puid, mis teeb arvestuslikult kokku umbes 1.5e. ja pump nüüd teise tsükliga (vahepeal päeval lülitasin selle välja, kuna ei viitsinud lihtsalt seda üüratut kw hinda enam plekkida :lol: ) on võtnud ära 4kw. Arvestuslikult on siis kokku kulunud mul juba ainuükse tänase päevaga ligikaudu 7e ja nüüd on toatemp ka enamvähem normi jõudnud lõpuks. alustasin muidugi ka toatemperatuurilt 4c (väljas -14).

Kui see kõik nüüd aga arvestada ringi otseelektrisse näiteks võrdluse mõttes, siis ma oleksin pidanud kütma vähemalt kuskil 45kwh siia täna ära, et praeguseks hetkeks saavutada temperatuuriliselt samaväärset tulemust. kuna suurem osa sellest oleks tulnud kütta väga kalli kwh hinnaga siis oleks see mulle maksma läinud arvatavasti ligi 30eur! Jutt käib siis ühest päevast ja tegelikult kokku vaid umbes 12 tunnist :lol: Nii et Turist, võibolla ei tasu selle "10 aastaga kindlasti ära ei tasu" jutuga nii uhkelt esineda :D
võib ka teha mingi teistsuguse, palju lihtsama ja hoomatavama arvutuse - näiteks oletame, et sa hoiad igal kütteperioodil iga päev keskmiselt 2eur elektri pealt kokku mingi muu seadmega, mis ei ole otseelekter küte (mis iganes pump see siis). See on väga realistlik, pigem isegi tugevalt konservatiivne arvestus aga oletame, et on näiteks nii ja oletame, et praegused ULME kw hinnad on kõigest ajutine nähtus. Kütteperiood on kuskil 5 kuud pikk eestis kindlasti ehk 150px2eur=300eur aastas.
väga korraliku Õ-Õ pumba saab kätte alla tuhande euro, koos paigaldusega ütleme laias laastus siis tonn. mingeid muid kulutusi ei lisandu.
Õ-V pumba hinnad on seinast seina aga üldjuhul algavad kuskil 2'st ning üle 4k ilmselt ei ole enam mõistlik maksta. kogu paigalduse maksumus sõltub sellest, mis sul olemas on või kuidas ja kuhu kavatsed seda panna. küttetoru ise muidugi ei maksa mitte midagi, seega otseselt seadmete hinnale ei lisandu ikkagi praktiliselt miskit. boonuseks on see, et saad kõige mugavama ning mõistlikuma küttelahenduse, millest üldse unistada saaks (juhul kui hakkad kütma põrandat).
ja lihtsalt näitena siia kõrvale, et mina näiteks omandasin oma Õ-Õ pumba, mis nö. pakettpakkuja poolt koos paigaldusega oleks maksnud 1600e, kogusummaga 500e pump + midagi alla 100e paigaldus. pump oli ostes tuttuus ja kinnises pakendis ning garantiiga. nii et tasuvus ja tasuvusperiood on üsna suhteline mõiste :D

üldiselt siiski võib üsna lihtsalt siit näha, et see ei tasu ära jutt on korralik enesepetmine sest ainult lootusetu naiivitar usuks, et elektri kw hind veel kunagi normaliseeruks sellel suure nõudluse perioodil

Liitu vestlusega

Vestluses osalemiseks pead sa olema motokommuuni liige

Avan konto

Pole veel liige? Pole probleemi, registreeru ja liitu.
Liikmena saad sa ise postitada ja vastata teisetel või tellida endale teavitusi vestluse edenemise kohta.
Kõik siin on tasuta ja võtab vaid minuti. Kohtusi sellega ei kaasne.

Registreeru

Logi sisse

Mine “Ajaviiteks...”