Õhksoojuspumba automatiseerimine

Teema algataja
will111
Tänanud: 47 korda
Tänatud: 396 korda

Re: Õhksoojuspumba automatiseerimine

Lugemata postitus Postitas will111 »

ranel, teoorias on jah kasutegur keskmiselt võttes öösel kehvem. praktikas on see vahe pigem suht olematu, vahel võib ka suisa vastupidi olla (alati ju ei ole öösel ka temp madalam). masinast oleneb samuti. minu pump näiteks töötab üsna samaväärse kasuteguriga kuskil ~7-8 külmakraadini välja, no alates siis nullist umbes. sealt veel madalamal kukub kasutegur aga üsna järsult. kui päevase ja öise tempi vahe on vaid 2-3 kraadi ning öösel ei kuku temp -10'le või veel madalamale siis kasutegurit mõjutab see ikka imevähe. no a'la cop 3.2 vs. 3.0 näiteks. aga kui hinnavahe elektril on selline, et öötundidel maksab kilowatt vähemalt 5 korda vähem siis ilmselt siin ei ole vaja väga arvutama hakata. ma ei tea kuidas kõigil teistel, aga minu jaoks ongi oluline, et kodu temp oleks normis kuskil sealt õhtutundidest kuni hommikutundideni, seega see läheb väga hästi kokku odava elektri ajaga ning üsna mõttetu oleks seda mitte ära kasutada.

sellega, et temperatuuri hoidmine on efektiivsem kui kõigutamine, ma ei ole nõus (lähtudes siis ikka endiselt sellest, et minu kui lõpptarbija jaoks efektiivsus tähendab välja makstud summat kütte eest, mitte tingimata kasutatud kilowatte). esiteks pole see juba puhtalt teoreetilise füüsika kaudu arvestades või arvutades väga hästi võimalik (parimal juhul on see efektiivsus mõlemal juhul suht ligilähedane,aga "parimad juhud" pole üldiselt päris sama asi mis reaalne elu), teiseks praktikas korduvalt nähtud ja proovitud, et see lihtsalt nii ei ole ja kõik. pole isegi millegi üle vaielda, kuigi eks neid vaidlejaid ikka aegajalt siinseal kohtab.
muidugi oleneb, mis piirides kõigutada, mis eesmärgiga või kas sel üldse mingit praktilist eesmärki on jne. suvaliselt kõigutades on tõesti nii, et maksad lõpuks äkki hoopis rohkem. seegi ei pruugi muidugi veel tähendada, et tegelikult elektrienergiat rohkem raiskasid. aga kui sul on reaalselt ja regulaarselt teatud ajad näiteks iga 24h tunni kohta või ka mingid päevad nädalas kui sul ei ole mingit vajadust hoida pulga pealt üht ja sama temperatuuri siis mitte mingi nipiga ei tule efektiivsem "tühja kütta". iga hoone kaotab soojust piiretest väljapoole, see on pidev ja katkematu protsess ning mida suurem on temperatuuride vahe, seda ROHKEM seda soojusenergiat igas ajaühikus kaduma läheb. jah, pump on ebaefektiivsem suuremal võimsusel töötades ja eelnevalt "kaotsi läinud" soojusenergiat kompenseerides. aga mitte nii palju ebafektiivsem, kui sa just täisvungil ei lase. ning kompenseerima hakates ei ole tingimata ja alati tarvis panna masinat max võimsusel huugama. kunagi käisin ja asustasin oma maja enamasti sellise graafikuga, et olin kohapeal 2 - 2.5 päeva nädalas ning ära ülejäänud päevad. Tegin igasuguseid proove, jättes pumba nädalaks hoidma erinevaid temperatuure toas selle nädala jooksul jne. Ainuke asi, mis oli efektiivsem "maha ja taha" käitamismeetodist, oli see kui panin pumba nö. väikse eelviitega tööle ja ruume eelkütma enne kohale saabumist, aga madalama võimsusega/madalama temperatuurini. see eelviide oli ka siiski vaid umbes 12h

Liitu vestlusega

Vestluses osalemiseks pead sa olema motokommuuni liige

Avan konto

Pole veel liige? Pole probleemi, registreeru ja liitu.
Liikmena saad sa ise postitada ja vastata teisetel või tellida endale teavitusi vestluse edenemise kohta.
Kõik siin on tasuta ja võtab vaid minuti. Kohtusi sellega ei kaasne.

Registreeru

Logi sisse

Mine “Ajaviiteks...”