Õhksoojuspump


joel
Postitusi: 1798
Liitunud: 06 Apr 2005, 18:52
Asukoht: Tartu
Tänanud: 7 korda
Tänatud: 109 korda

Re: Õhksoojuspump

Lugemata postitus Postitas joel »

kalju1 kirjutas: 22 Okt 2020, 19:31

ma leian, et igas eramajas peaks ikka ahi olema. Küll ju näiteid kui elekter ära on ja mis siis kõik saab ja juhtub, puupliit võiks ka olla,

Kui ahi (või ahjud) juba olemas on, siis enne välja lammutamist tasuks tõsiselt järele mõelda. Aga uude eramajja igaks juhuks ahju ehitamiseks peab küll väga palju üleliigset raha olema. Mul on majas kolm ahju. Esimese korruse oma olen isegi nii umbes 25 aastat tagasi paar korda kütnud ja ka varasemast noorusest mäletan, et aeg-ajalt väga külma ilmaga vanemad seda kütsid. Teisel korrusel asuvat kahte ahju viimase umbes 35 aasta jooksul ei mäleta, et köetud oleks. Kuni paar aastat tagasi remondi käigus oli vaja radikatest vesi välja lasta (katlad tahke ja gaas, valdavalt kütab gaas, vahel hobi korras kõva külmaga nädalavahetusel kütan tahkekütusega) ja remont venis sügise peale. Siis kütsin paar korda kõiki kolme ahju. Kusjuures selgus, et teise korruse ahjudes olid puud, turbabrikett ja isegi süütamiseks pilpad juba valmis pandud :mrgreen:. Loomulikult pidin pooled puud välja võtma, et nii pika aja tagant kütmisega ahju lõhki ei ajaks. Poleks ahjusid olnud, oleks vabalt võinud need 1-2 nädalat elektriga kütta. Aga tänapäeval ehitada ahju, et äkki 30+ aasta jooksul tuleb paar korda kütta, ei tundu küll kuigi mõistlik, kui just asukoht kuskil väga pärapõrgus pole, kus elekter iga tuuleõhu peale päevadeks kaob. Aga kui ahju ehitamiseks on mõni muu tagamõte, näiteks talvel aeg-ajalt elava tule vahtimine ja ahju ees mõnulemine, hea enesetunne teadmisest, et ahi on olemas vms, siis on hoopis teine lugu.

Puupliit on mul ka, seda pole samuti oma 30 aastat enam köetud. Kui ma väike olin, siis tehti küll suvel selle peal moosi. Pärast seda kui gaasitoru majja toodi ja gaasipliit ballooni pealt toru taha ühendati, on kõik suvised keetmised gaasipliidil käinud.

Viimati muutis joel, 22 Okt 2020, 20:27, muudetud 1 kord kokku.


Joel

Liitu vestlusega

Vestluses osalemiseks pead sa olema motokommuuni liige

Avan konto

Pole veel liige? Pole probleemi, registreeru ja liitu.
Liikmena saad sa ise postitada ja vastata teisetel või tellida endale teavitusi vestluse edenemise kohta.
Kõik siin on tasuta ja võtab vaid minuti. Kohtusi sellega ei kaasne.

Registreeru

Logi sisse

Mine “Vaba teema”