Õhksoojuspump


will111
Postitusi: 5257
Liitunud: 26 Veebr 2012, 02:54
Tänanud: 44 korda
Tänatud: 380 korda

Re: Õhksoojuspump

Lugemata postitus Postitas will111 »

Soojuspumpasid paigaldatakse lae alla tulenevalt kahest asjast. Esiteks, ja ma pakun, et see on see peamine põhjus - nii on "harjutud" tegema. Reaalsuses tähendab see seda, et need masinad on meile siia eestisse mingi aja eest sisse imbunud igaltpoolt mujalt maadest, kus neid tegelikult paigaldatakse ikkagi kahefunktsionaalsena. Ehk siis suur osa aastast jahutavad ja mingi osa aastast siis ehk ka kütavad. Arvan, et eks sealt ole üle võetud siis ka nö. paigaldamise "tarkused". Jahutava seadme õige koht ongi muidugi pigem lae all. Soojendava KINDLASTI MITTE.
Teine põhjus ilmselt on see, et lae all on nö. ruumi. Ehk siis praktiliselt igas ruumis on palju kohti, kus sellist masinat on ruumi paigaldada kuskile sellisele näitlikule "ukse kohale" kõrgusele. Arvatavasti tundub inimestele nii ka ilusam. Kuigi minule isiklikult näiteks meeldib põlve kõrgusel olev siseosa seinal tegelikult isegi paremini.
Aga miks ei peaks paigaldama lae alla. No väga mitmed põhjused. Esiteks masina efektiivsus ja kasutegur langevad märgatavalt sest sisseimetava õhu temp on mõttetult kõrge ja selleks, et toas proovida hoida mõistlikku temperatuuri, peab ka välja puhutava õhu temp olema tegelikult liiga kõrge! See omakorda tähendab, et pump teeb terve oma eluea raskemalt ja rohkem tööd. See tähendab, et voolu kulub rohkem. Et sulatustsüklid on palju tihedamad, et külge ilmaga sa saad kokkuvõttes vähem sooja kätte tänu eelnevatele asjadele. Et siseosa peab intensiivsemalt puhuma ehk lärn on suurem. Kuna siseosa peab intensiivsemalt puhuma siis pead sa filtrit tihemini puhastamas käima. Tegelikult ma võiks seda listi veel jätkata...aga anyone should get the point by now :D
Teiseks, sul ongi siis ruumis põhimõtteliselt alati ebaühtlane temperatuur. Ja ebaühtlane selle kõige halvemas mõttes ehk varbad on külmad, pea kõrgusel on saun. Tootja võib rääkida, et pumpadel on igasugused imereziimid ja mida iganes...ei, see ei aita. Praktikas nähtud ja kogetud. Varem oli mul samas toas, kus pump oli paigaldatud (lae alla) vertikaaltasandis temp erinevus ligi 3 kraadi. Nüüd, kus pump on paigaldatud põrandale, on erinevus vertikaalis nii väike, et jääb ilmselt mõõtmisvea piiresse, no pool kraadi kuni kraad olen mõõtnud. Ja sama ka teises toas, kuhu soe pääseb vaid ühe ukse kaudu.
Kolmas põhjus ongi minumeelest see, et tegelikult inimesel on ju kõige mugavam olla ja sisuliselt tarvis, et jalgade all oleks soe, et varbad oleksid soojas. See ka üks põhjus miks põrandakütet loetakse parimaks küttelahenduseks kodudes. Pull efekt on see, et õigesti paigaldatud õhksoojuspump annabki tegelikult põrandakütte "tunde", tõsi küll pigem vaid ühes toa otsas aga noh asi seegi :)



Liitu vestlusega

Vestluses osalemiseks pead sa olema motokommuuni liige

Avan konto

Pole veel liige? Pole probleemi, registreeru ja liitu.
Liikmena saad sa ise postitada ja vastata teisetel või tellida endale teavitusi vestluse edenemise kohta.
Kõik siin on tasuta ja võtab vaid minuti. Kohtusi sellega ei kaasne.

Registreeru

Logi sisse

Mine “Vaba teema”