Liiklussegadus: Stoppmärk. Kellel on õigus?

reimps

Re: Liiklussegadus: Stoppmärk. Kellel on õigus?

Lugemata postitus Postitas reimps »

Piira erutust.

Mul tegelikult tekkis üks nüanss veel juurde - kas stoppmärgi alt startinul pole kohustust lasta juba ristmikul olija manööver lõpetada? Guugeldamata meenub mulle mingi taoline punkt liiklusseadusest, aga mu viimase aja seaduselugemised on piirdunud lubatud kiiruste, udutulede kasutamise, parkimiste ja sõidumeeriku paragrahvidega.

Minu point on lihtsalt selles, et kui ma ristmikul näen seljatagant märki, mis on tagurpidi kolmurk, kaheksanurk või nurga peal püstine romb, teengi oma järelduse sellest, et olen kas pea- või kõrvalteel ja ma olen suht veendunud, et liiklusolukorras teeb taolise järelduse päris suur osa, kes pole märkide liiklusseaduses toodud definitsioone pähe õppinud või ei tee kiiret googeldamist enne manöövrit. Sellepärast ongi natuke pahasekstegev, et reaalsuses enda arvates täitsa õige otsuse pealt avarii tekkimine võib lõppeda süüdijäämise või jagatud süüga. Nah see märk siis seal nii kahemõtteliselt pandud on?
Tallinnas Nõmmel on neid parema käe reegleid ja annateedmärke küllaga, kus siis ristutakse peateega. Taolises olukorras on ilmselge, mõlemal vastakuti kõrvalteedelt tulijatel on kas paremakäereegel või teeandmiskohustus ja taoliselt (üks otse, teine vasakule) on lihtne ja selge, kes kellele teed annab. See konkreetne liiklusülesanne on aga vähe teine ja ma ei tea küll, et ma taolisse olukorda oleks sattunud, sellepärast ma arutlengi ja proovin aru saada, et esiteks kellel siis lõppeks õigus on (seaduse järgi olen nõus, et definitsioonidest tuleneb otseliikuja õigus) ja teiseks imestan nii idiootse märgilahenduse üle - liikluses võiks olla asjad võimalikult üheselt arusaadavad. Piisab ühest lollist (siin kontekstis vist mina), et tekitada avarii, sest süsteem on lahendatud arusaamatult. Kahtlustan, et ma poleks ainuke, kes avarii tekitaks.
Aga mis eesmärki selline lahendus kannab? Hoitakse tsinkpleki ja reflektorkleepsu pealt kokku ja säästetakse ühe liiklusmärgi materjal? Testitakse praktikas liiklejate teadmisi liiklusseaduses toodud definitsioonide osas? Suht mõttetu ju?

PS. Kohe ilusam lugeda, kui suurtähed ja kirjavahemärgid ka tekkisid :bsmile:

Liitu vestlusega

Vestluses osalemiseks pead sa olema motokommuuni liige

Avan konto

Pole veel liige? Pole probleemi, registreeru ja liitu.
Liikmena saad sa ise postitada ja vastata teisetel või tellida endale teavitusi vestluse edenemise kohta.
Kõik siin on tasuta ja võtab vaid minuti. Kohtusi sellega ei kaasne.

Registreeru

Logi sisse

Mine “Mootorratta load, liiklus, motokoolitus ja sõit”