Kõige tähtsam asi motomehele? Saun! Räägiks.


hmm
Postitusi: 434
Liitunud: 01 Juul 2012, 18:14
Tsikkel: K-58, M103, jawa 360
Asukoht: Rakvere
Tänanud: 40 korda
Tänatud: 111 korda

Re: Kõige tähtsam asi motomehele? Saun! Räägiks.

Lugemata postitus Postitas hmm »

Ega jah mu tekst on ju öösel kribatud.. uni läks ära nagu vanal mehel....
Ega ma põhjapanevat tõde ju hõiganudki ja väljatoodud valem on pigem lihtne arvutus, et enam vähem saada teada suurusjärk.
Täpsemaks energiavajaduseks on palju rohkem vaja arvutada erinevaid muutujaid... kuid kohati kaob tõesti arvutustel mõte ja panna tambovi konstandiga, mille leiad toa ülemisest vasakust ja paremast nurgast või kukla karvadest, asjad paika.
Tõesti räägime väikesest garaazhist ja iga tegevus, mis parandab sooja/tuulepüsivust on asja väärt. Teatud hetkest muutub € investeerimine soojustusse mõtekuse, sest soojatootmiseks vajaminev energia ei vähene korrelatsioonis soojustuse paksusega...
Mina ei räägu ju seinte soojustamisest, vaid PIIRETE... Piirete all mõtlen sise- ja väliskeskkonda eraldavat osasid: seinad, lagi, põrand, aknad, uksed, jms süsteemid, mis puutuvad väliskeskkonnaga kokku.
Pole ju eriti mõtet seina € laduda, kui aknaava tühi või ukseks papp/kile. Lisaks värskeõhu juurde toomine/saasteõhu väljaviimine on samuti energiakulu, kuid seda on vaja mingi hetk teha.
Sellises olukorras tuleks esmalt hõredamad kohad tihedamaks/ soojapüsivamaks teha ja seejärel suuremate asjade kallale asuda.

Lisaks tuleks ju arvesse võtta, et kas tellitakse töö või tehakse ise. S.h. kuidas/mis hinnaga saadakse materjale ja milline hooldus on edasises kasutamises (kui palju kasutaja peab/soovib käsi määrida/aega/tööd jne kulutada, et soe oleks... millne küte, mis hinnaga on saadaval... nt küttepuu, vana õli jne...) kogu see info mõjutab investeeringuid sooja saamiseks väikeses garaažhis.

Kui saunast rääkida, siis ega väga palju eelnevale lisada pole - peaasi, et mõnus olla, sest saun ei pea 24/7 soe olema ja sooja hoidma. Nõks kangem keris ja puudega reguleerida tempi.
Kiirgus on saunas ebamugav ja seda annavad tõesti esile klaasuks, metallpinnad + kui keegi on ilupärast kivipinnad keraamilise plaadiga katnud... :evil: Ärge seda viimast leiliruumis tehke.
Juhul kui kerist kogu ulatuses kividega katta ei saa, siis proovige kerise ja istekohtade vahele otsekiirguse tõkestamiseks kas siis kivist piiret või puust (kui on tagatud tuleohutus).
Mulle endale meeldib selline mõnus istumise saun (80-90 kraadi) kui krõbe 110+. Kraadide tunnetus on seotud õhus oleva niiskusega, mida niiskem saun, seda madalam temperatuur, mida kuivem, seda kõrgem. Eriti sümpatiseeris saun, kus kerise kivid olid jalgade toetuspinna kõrgusel ja kogu keris ümberringi istutatud lava sisse... ehk teisisõnu lava oli ümber kerise ja kerise ülemine äär oli lava "põrandaga" tasa.
Ah kurja, jälle õpetan...

5aastat 50+ vanuste ratastega (Iz jupiter3, Iz49, Iz Planeta Sport, Kovrovets K58, Jawa360) sõidud Balkanil ja selle lähistel https://www.facebook.com/groups/471167806998913

Riga7 (1972) 49cc -> Kovrovets K58 (1958) 124,7cc -> K58@100 173,7cc-> Minsk M103 (1963) 124,7cc -> Jawa 360 + velorex 560 (1972) 344cc -> Jawa 559 (1965) 248,9cc -> Kovrovets K-175 (1958) 173,7cc -> Triumph Bonneville T100 (2019) 900cc

Liitu vestlusega

Vestluses osalemiseks pead sa olema motokommuuni liige

Avan konto

Pole veel liige? Pole probleemi, registreeru ja liitu.
Liikmena saad sa ise postitada ja vastata teisetel või tellida endale teavitusi vestluse edenemise kohta.
Kõik siin on tasuta ja võtab vaid minuti. Kohtusi sellega ei kaasne.

Registreeru

Logi sisse

Mine “Vaba teema”