Sügisene õlivahetus → Re: Segased küsimused jms
-
- Tsikkel: YZ250F, Ducati Monster S4
- Tänanud: 341 korda
- Tänatud: 439 korda
- Kontakt:
Re: Segased küsimused jms
Spoiler
Macintosh kirjutas:urmas66 kirjutas:ranel kirjutas:Krl kirjutas:Kas vastab tõele, et mootoriõli on vaja iga aasta vahetada? Olenemata, kas vahetusvälp sai täis sõidetud või mitte?
Õlitootjad soovitavad sügisel ära vahetada, kui seisma jätad. Ehk siis ratas seisab värske õli mootoris ja kevadel lähed rõõmsalt sõitma.
Muu info on aga üldjuhul igasugu foorumites kellegi isiklikud arvamised.Mingit teaduslikku tõestust sellele põhjendusele, pole mina kuskilt leidnud.Mina ei ole igal aastal vahetanud,kui läbisõit on väikseks jäänud.Olen kindel,et tänapäevase õliga ei juhtu seistes ka paari aastaga midagi.Eelkõige on see soovitus õlimüüjale materiaalselt kasulik.
Teaduslik põhjendus on ikka vägagi olemas: töötanud õlis tekivad mitmed jääkained ja happed, mis kiirendavad oksüdeerumist, töötanud õli hakkab kaotama oma määrdeomadusi jms.
Rusikareegel on: õli vahetatakse, kas õlivahetusvälba järgi või kord aastas. Sõltuvalt sellest, kumb enne täis saab. Põhjus: kasutatud ja ka seisva õli määrdeomadused hakkavad aja jooksul muutuma. Muutuse ulatus on suurem, kui mootorratast hoitakse miinustemperatuuridel. Eelkõige kehtib see poolsünteetiliste ja mineraalõlide kohta. Täissünteetilised õlid on oluliselt "vastupidavamad".
Kui sa sõidad hoojaja jooksul 1/3 välbast ja hoiad soojas garaazis siis kõlbab ka kaks hooaega sõita. Midagi märkimisväärselt halba ei juhtu. Kui rohkem, kui pool välbast sõidetud siis vaheta, sest tehase poolt pakutavad õlivahetuse intervallid on kaasaegsetle tsiklitele naeruväärselt pikad (ma püüan vahetada 5-6K km tagant; ametlik välp on 10K).
Samas jälle, kui su tsikkel seisab talv läbi mitte kõige soojemas garaazhis, siis tekib sinna talve jooksul nii palju kondensaati, et ikka on vaja kevadel uus õli sisse panna. See et vana õli määrimisomadused lähevad viletsmaks on tõsi, kuid kui su tsikkel seisab, siis ei oma need määrimisomadused mitte mingit tähtsust.
Liitu vestlusega
Vestluses osalemiseks pead sa olema motokommuuni liige
Avan konto
Pole veel liige? Pole probleemi, registreeru ja liitu.
Liikmena saad sa ise postitada ja vastata teisetel või tellida endale teavitusi vestluse edenemise kohta.
Kõik siin on tasuta ja võtab vaid minuti. Kohtusi sellega ei kaasne.