VFR800 vs Pan-Europa vs Yamaha FJR 1300
Re: VFR800 vs Pan-Europa vs Yamaha FJR 1300
Tere
Mõtteid VFR800 kohta. Ostsin 2004 uuena, läbisõit 40 Kkm, peamiselt paari aasta tagant matkad Lõuna-Euroopasse ja Alpidess ning ülejäänu kohapealne lõbusõit. Teisi rattaid ei ole omanud, seega võrdlusele ei pretendeeri.
Mõõdud: mulle 184 cm puhul täiesti ok tuulekaitse, veidi lühemana ilmselt veel vähem tuult ja keeriseid. Kuna pikali ei ole pannud, siis ei ole pidanud ka püsti sikutama. Massi poolest peaks VFR üks valiku kergemaid olema, seega võiks hädaolukorras eelis olla. Hallatavus kurvides, stabiilsus jms - no ei oska nuriseda. Pigem sõitjas kinni. Ka matkaolukorras täislastis (2 inimest ja täispagas) käitub 200 km/h kandis normaaselt st kiirendab, pidurdab jne. Tõsi, siis peab gondli varju pugema. Seal gondli varjus on ka kõvasti abi külma, (külg-)tuule või vihma korral. Üldse, sõiduasend suht avar ja laseb nii kiiresti kui aeglaselt ja sirge seljaga sõita. 177 cm pikkusena peaks jalad ilusti maha ulatuma, lisab veidi enesekindlust ning laseb paremini ratast püüda kui seisma jäädes veidi viltu jäänud. Keti pärast väga ei muretse - vahetasin alles 39 Kkm pealt ketijooksu kuigi nii pool sõidust täislastis tehtud. Kestab küll. Kardaanist olen puudust tundnud vihmaga matkates, siis kui ketiõli varu otsas. Muidu ikka koos tankimisega ka oma osa ketile. Lõbusõidule vihmase ilmaga lihtsalt ei lähe, seega ei ole siis ka probleemi (ja õli kodus niikuiniii olemas).
Ratas üldiselt kestnud. Tehtud regulaarsed vedelike vahetused ja piduriklotside (1x) ja ketijooksu vahetus (1x). Üllatusena tuli mootori temperatuurianduri vahetus nii 3 a tagasi ning generaatori vahetus mullu. Ahjaa, numbritule pirni pidin ka nädal tagasi enne ülevaatus vahetama.
Mida ostul vaadata. Mõnda aega olin hädas lenksu vibamisega käed-lahti olukorras. Selle lahendus ikkagi korralik tagaratta! tasakaalustus. Tegu on ühepoolse kiigega ja ilma võllita tagajooksuga. Sellest eripärast tulenevalt tagaratta tasakaalustusega kõik korralikult hakkama ei saa ning pikal sõidul väljendub see käte (randmete) 'ära suremises' tänud vibrale. Peale õiget tasakaalustus probleem kadus.
Ei olnud küll küsimuseks ja vajaduselt aga mina saan muretult päevaga 700-900 km päevaga sõita. Ironbutt samuti ok.
Originaal kohvriring on tänuväärt ja teeb oma tööd hästi. Soovitan. Samas kohvriraamid külge jättes veidi kipakas väljanägemine. Sabakohver veab raskuskeskme üles ja täislasti korral tuleb siduriga ettevaatlik olla et mitte wheelie'sse minna. Samas mahub saba peale 2 kiivrit ära - kahekesi sõites hea teada ning kaasale annab kohver seljataga omajagu kindlust juurde. Samuti originaal sabakohvri raamid on väga heaks käetoeks meil. Kohvrite pehme sisekohver ka praktiline kaasavõtmiseks.
Pidurid on VFRil kahesüsteemsed st jalaga vajutades pidurdab ka esiratas ja käega ka tagaratas. Päris ABS ei ole aga alustades pigem abiks. Paagi maht matkamiseks ok (270-300 km paagitäie (22l) ulatuvus), kodus sõites ei ole üldse teemaks. Kulu nii 6+ L aga väga palju sõitjas ja oludes kinni nagu ikka.
Päris randa ei julge ühegi asfalditsikliga soovitada. Juhitavus olematu ja mass vajutab sisse. Ketile ka vast väga ei meeldi. Igatahes olen ise liiva ja kruusa võimalusel vältinud. Kruusateel saab hakkama aga ei ole omas elemendis. Tuled topelthalogeenid ja mis näitavad enda kohta hästi.
V4 mootoril on väänet omajagu ning usun, et 60K km pealt saab normaalse rattaga veel palju sõita. VFR800 eripära on see, et kuni 6800 rpm on avatud 2 klappi ning seal ülespoole tulevad veel 2 klappi juurde. Seega toimib kerge 'turbolaadne efekt'. Kurvisõidul võib ülemineku hetk segada, samas kui tead ette arvestada siis saab õige käiguga sobivad pöörded valida.
Kokkuvõtteks on tänapäeval igas punktis paremaid rattaid olemas / tuled, ABS, kiirusehoidja, soojendused, sidurivaba käiguvahetus jne. Samas toodud eelarve piires peaks leidma täiesti OK isendi millega alustada ja veel pikalt sõita saab. Kuna mul pikem võrdlusmoment puudub siis soovitan lugeda ka vastavaid konkreetseid võrdlusi. Kui VFR osas veel midagi hingel, siis võin püüda vastata.
Õiget valikut, muretuid ja turvalisi kilomeetreid!
Liitu vestlusega
Vestluses osalemiseks pead sa olema motokommuuni liige
Avan konto
Pole veel liige? Pole probleemi, registreeru ja liitu.
Liikmena saad sa ise postitada ja vastata teisetel või tellida endale teavitusi vestluse edenemise kohta.
Kõik siin on tasuta ja võtab vaid minuti. Kohtusi sellega ei kaasne.