Ketipesu - teha, või mitte teha

Kui mutrivõti peos püsib (või siis üldse ei püsi), kui vajad abi või nõu mootorratta remondil või soovid tehnika üle arutleda. Kui pluss ja miinus on lootusetult segi ja amprid ajavad volte taga.

Moderaator: Moded

Foorumi reeglid
Vältimaks asjatuid postitusi ja saamaks kiiremaid asjakohaseid vastuseid, peab teema sisaldama järnevaid detaile:
  1. Pealkirjas: Tsikli mark ja lühike vea kirjeldus (kui täpsemini ei ole võimalik siis näiteks: probleem mootoris, probleem piduritega jne)
  2. Sisus võimalikult täpne vea kirjeldus ja mootorratta mark ning väljalaskeaasta

NÄIDE: Honda Hornet, tühikäiguga probleem.

Valesti alustatud ning sisutühjade teemade puhul on moderaatoril õigus teema kustutada!
Kasutaja avatar

Teema algataja
jansu24
Tsikkel: Versys 1000 SE

Ketipesu - teha, või mitte teha

Lugemata postitus Postitas jansu24 »

Tere,

Antud teema kohta olen kuulnud erinevaid teooriaid. Ma tean küll, et kellele ema ja kellele tütar... Aga ehk seletab keegi ära, miks just üks või teine variant hea ja kasulik on. Ise olen tavaliselt ennem hooaja algust korraliku ketipesu teinud ja uue määrdega sisse võidnud. Oma targa peaga olen seda võrdsustanud nagu mootoriõli vahetust. Samas mõni üteb, et pesen "hea ja ksuliku" välja... Mis siis õige oleks?!? :?

Terv,
Jansu

V-mootor on nagu lõvi taltsutamine ja rida mootor nagu kassi piinamine :)

HYOSUNG GT650Ri
Kasutaja avatar

TarmoM
Tsikkel: KTM 990 Adventure '12

Re: Ketipesu - teha, või mitte teha

Lugemata postitus Postitas TarmoM »

WD40 ja puhas räbal...ja pesed siis kui kett on igast jamaga koos. Mis juhtub üpris kiirelt kui neid "high tech" vahaga õlisid kasutada. Mulle meeldib kui kett on ilus valge/kuldne/hall...mis iganes ta originaalne värv on.
Aga kui sa pidasid ketipesu all survepesuriga ülelaskmist silmas, siis seda ära tee jah.

Minu käest võib küsida küttepuid ja/või mett.
Kasutaja avatar

Bandit
Mode
Tsikkel: SV1000s // TigerXRx
Tänanud: 25 korda
Tänatud: 24 korda

Lugemata postitus Postitas Bandit »

mitte, ma jäin ketist ilma nõnda. pesed määrde tihendi vahel välja ja ongi kõik. sõidad 1000km ja kett sööb ennast läbi.

Oman parempoolse lenksuga mootorratast.
O: Sinu katkise ratta. PSi.
Kasutaja avatar

Teema algataja
jansu24

Ei mõelnud survepesu vaid ikka korraliku Chaincleaner'it

Terv,
Jansu

HYOSUNG GT650Ri

Melx
Tsikkel: Freewind|Bandit 1250 SA|B-King
Tänatud: 5 korda

Lugemata postitus Postitas Melx »

Uurisin ja puurisin ka seda, vaatasin ketti iga nurga alt ja otsustasin peale teist korda, et kevadel põhimõtte pärast üks kõva nühkimine on meelerahu profülakika mõttes piisav. Kõige parem hooldus enne igat sõitu õline kett, aeg ajalt ka määret. Peale pesu peab muidugi kõva määrimise tegema, sest kett teeb väga kuiva häält.

Ziccel

Ohverdan bensiini !
Kasutaja avatar

Teema algataja
jansu24

jbob kirjutas:

mitte, ma jäin ketist ilma nõnda. pesed määrde tihendi vahel välja ja ongi kõik. sõidad 1000km ja kett sööb ennast läbi.

sel jul on küsitav, et kuidas mul siis juba 16 000 läbisõitu on õnnestunud teha?

Terv,
Jansu

HYOSUNG GT650Ri
Kasutaja avatar

Bandit
Mode
Tsikkel: SV1000s // TigerXRx
Tänanud: 25 korda
Tänatud: 24 korda

Lugemata postitus Postitas Bandit »

jansu24 kirjutas:
jbob kirjutas:

sel jul on küsitav, et kuidas mul siis juba 16 000 läbisõitu on õnnestunud teha?

sõltub kui korralikult pesed, kasutasin selleks ettenähtud keemiat + veel ettenähtud harja :D
tulemus oli pling küll aga pärast paari otsa hakkas rak rak tegema, tuli välja, et kett sööb ennast ära lihtsalt.

Oman parempoolse lenksuga mootorratast.
O: Sinu katkise ratta. PSi.
Kasutaja avatar

westel
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas westel »

Minu arvates pole ketipesu vajalik ja see ei pikenda keti eluiga.
Kui sul on tähtis, et kett näeks kogu aeg välja nagu uus (puhas) siis võib ju puhastada, aga tuleks pärast korralikult ära õlitada.
Kett tuleks pärast puhastamist, kuuma määrde sisse likku panna jne. -nagu seda vanasti tehti...

Ketipesu vahendid uhavad ära selle vajaliku määrde, mis on keti lülide, rõngaste all.
Pärast ketipesu, ketti õlitades läheb enne tükk aega, see nõuab korduvat määrimist, et määre päris sinna lülide alla, keskele jõuab.

Tüüpiline on see: Puhastad ära, enda arust õlitatud ka, aga tegelikult pole keti sees enam määret.

Pigem ei soovita puhastada, kui ei oska. :bsmile:

Kasutaja avatar

RAT
Tsikkel: Suzuki DR750,Monster s2r800

Lugemata postitus Postitas RAT »

Kuna ma olin siin mõni aeg selline tark tyyp, tegin rattale pesu
Ja lausa pigieemaldus vahendiga.
Nii ... sai käidud yle kett ja kõik muu mis seal all oli.
Õlitasin keti ilusti ära peale pesu ja tagajärg oli lõpuks see et polnud seda ketti enam kuhugile pingutada. :wack:
Ja peale seda läks veel taga amort p..... (gaasikas) ilmselgelt paneb see pigieemaldus vahend kõik kummi tetailid p....
aga noh loll pea on kere nuhtlus mis muud :D

sylla

Lugemata postitus Postitas sylla »

Kui ketihooldust teha, siis regulaarselt ja korralikult, sest sellest sõltub tema eluiga, mis jääb vahemikku 15 000 - 45 000km.

Ise pesen Whitespiritiga 2-3x hooaja jooksul, kuid õlitan regulaarselt.

001WTR

Lugemata postitus Postitas 001WTR »

Ketipesu on sisuliselt määrde vahetus, kus vana määre koos mustusega uhutakse välja ja pannakse uus puhas määre asemele. Castrol Race määre näiteks on parim mida ise olen kasutanud, hästi nakkav ja läheb pärast pealekandmist tunni jooksul paksuks - seda näiteks WD40-ga maha ei pese nagu Motorexi, samuti ei loobi ta ketilt laiali. Pesu ja määrimist peaks tegema sooja ketiga (sõidust tulles). Saab vana määrde kätte ja uue sügavale sisse. Huvitav on see et youtube-st ei leia pea ühtegi lõpuni kompetentset ketipesu juhendit, ka parimates on asju mida common sense kasutades saaks paremini teha.

Teistpidi arutades, keti ja hammakate hind ei ole muidugi sellest suurusjärgust et seda pesu ja määrimist liiga tihedalt teha. Sama raha kulub oma aja ja materjalide peale, see 45,000 km Eesti tingimustes on küll selline teoreetiline kilometraaz :lol: , et aja, ketimäärde ja ketipesu kulu tuleb ilmselt suurem kui normaalne 20,000km läbisõit teha ja vastavalt vajadusele siis kett ja hammakad uued panna :)

PS. Ketipesu on selline meditatiivne tegevus, vaatad et tagaratas mustaks ei saaks, et maha ei tilguks - üldse, tunnetad sidet oma rattaga :) Vaatad muud asjad ka üle, see on nagu selline meeldiv aja maha võtmine :) Kummikindad on hea mõte, ja piisav hunnik kaltsu mis peale pesu süsimust peaks olema :)

gs

Lugemata postitus Postitas gs »

Muide.. 45000km ja lisandub on täiesti reaalne läbisõit ketil DID X-ring ratta cbr1000f küljes. Kett on saanud nii kruusateid, metsateid, vihma jne. Õlitatud on kui siis kui silma häirima hakanud läikimisega esimese ettejuhtuva määrdega kenamasti kasutatud mootoriõlidega ja vahel ka suvaliste aerosool ketimääretega.
Pinguti ei õle lõppu jõudnud seega ehk veab 60tkm täis.
NB. PESTUD ei ole mitte ühte korda.

Tsikkelröövel
Tsikkel: Kawa GPZ 550, W800, Jawa 350
Tänatud: 27 korda

Lugemata postitus Postitas Tsikkelröövel »

No muus osas nõus, aga pinguti lõppu jõudmine ei ole küll mõõdik keti liigse kulumise kohta.

Kas Mees ostab tsikli, pole küsimus. Küsimus on: millal?
Kasutaja avatar

korke
s1000rr Guru
Tsikkel: roller
Tänanud: 2 korda
Tänatud: 14 korda
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas korke »

Ringraja tsiklil pärast igat võistlust (400 km+) pesen ketti puhtaks ning kasutan selleks lennuki kütust ''kerasin'' vms. Kett on kestnud juba 8000 võidusõidu km.
Seega ei ütleks ,et halba teeb see pesu.

jansu24 kirjutas:

Tere,

Antud teema kohta olen kuulnud erinevaid teooriaid. Ma tean küll, et kellele ema ja kellele tütar... Aga ehk seletab keegi ära, miks just üks või teine variant hea ja kasulik on. Ise olen tavaliselt ennem hooaja algust korraliku ketipesu teinud ja uue määrdega sisse võidnud. Oma targa peaga olen seda võrdsustanud nagu mootoriõli vahetust. Samas mõni üteb, et pesen "hea ja ksuliku" välja... Mis siis õige oleks?!? :?

Kvaliteetne mootorratta töökoda Tallinnas http://www.mrttech.ee.
E-pood
http://www.mrttech.ee Facebook - MRT Tech
ÖHLINS, Marchesini, Akrapovic, GB Racing, MRA, Brembo,Gilles, Ilmberger Carbon.

Kasutaja avatar

yeekim
Toetajaliige
Tsikkel: XV1900
Tänanud: 692 korda
Tänatud: 455 korda

Lugemata postitus Postitas yeekim »

Petroolium :bsmile:

Saadetud kettaga lauatelefonist!
Kasutaja avatar

mella
Tänatud: 1 kord

Lugemata postitus Postitas mella »

Ketti tuleks PESTA siis, kui eelmine määre on liiva külge võtnud ja see sealt iseenesest ei lahku. Ja sellise võimalikult süütu keemiaga, mis selle liiva sealt eemaldab.

Kui sõita kõvakattega teedel, pole üldjuhul mingit mõtet ketti pesta. Parimal juhul tõmbad wd40 ja kaltsuga üle ning uus õli peale.

Rahaliselt pole eriti vahet, kas kasutad kalleid ketipesuvahendeid ning pikendad umbes neljandiku elueast või vahetad ketti tihedamini. Keti pesu on päris tüütu töö.
Võib juhtuda, et kui keti venimisele õigel ajal jaole saad ja kiirelt vahetad, pole uusi ketirattaid vaja.

davidsoniharald
Tsikkel: GasGas EC300
Tänanud: 13 korda
Tänatud: 7 korda
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas davidsoniharald »

Ma õlitan ketti peale igat tankimist ja see on kogu tähelepanu, mis ma ketile olen osutanud viimase nelja hooaja jooksul. Rehvivahetuse ajal olen hammasrattad ka puhtaks nühkinud WD40-ga külgedele kogunenud mustusest, et nii jubedad välja ei näeks. Kestab.

Tihenditega keti määrimise ainus eesmärk on hoida tihendid libedad, et need kestaks võimalikult kaua ja hoiaksid keti sees oleva määrde puhtana välisest mustusest. Keti sees on määret terveks tema elueaks ja mingi nipiga te seda seal sees ei vaheta ega juurde ei pane, küll aga saate sellest lahti kui survepesuriga ketti pesete. Kui on tahtmine ilusa puhta keti järele, siis paigaldage tsiklile automaatõlitaja, selle õli on piisavalt vedel, et mitte mustust koguda ja kaheldamatult kasvab ka kaeti eluiga.

Ma olen ja jään seisukohale, et ükskõik mismoodi te ka oma ketti pesete, on see karuteene ketile.

Kordaminekuid soovides,

davidsoniharald :D

Vasta

Liitu vestlusega

Vestluses osalemiseks pead sa olema motokommuuni liige

Avan konto

Pole veel liige? Pole probleemi, registreeru ja liitu.
Liikmena saad sa ise postitada ja vastata teisetel või tellida endale teavitusi vestluse edenemise kohta.
Kõik siin on tasuta ja võtab vaid minuti. Kohtusi sellega ei kaasne.

Registreeru

Logi sisse

Mine “Mootorratta remont, tehnika, elekter ...”