Muudatused A kategooria taotlemisel
Re: Muudatused A kategooria taotlemisel
Tõstatan taas selle teema... Mulle vastati kevadel ARKist, et kuna ma uue seaduse jõustumise ajaks olen omanud A2-kat lube üle 2 aasta ja olen ise ka üle 21 aasta vana, siis võin vabalt 2013 täis A-kat'i taotlema minna ehk pean vaid linnasõidu tegema. Nüüd aga ketrasin öösel peas kogu seda infot, mis ümberringi leida on - nimelt tundub ikkagi päris A kuskil valgusaasta kaugusel, sest uus seadus alles LOOB kategooria nimega A2 ehk siis mul on vana seaduse järgi hoopis piiratud A, mitte A2 (või saan ma millestki väga valesti aru). Kuna uues seaduses nõutakse A kategooria taotlemisel 2aastast A2 olemasolu, siis tundub see kõik ikkagi nii pagana absurdne.
Igatahes sellest ajendatuna saatsin Maanteeametisse ka kirja, mille sisu on selline:
"[...]
Olen 22-aastane ning oman alates 2009. aastast B-kategooria juhiluba ning alates 2010. aastast piiratud A-kategooria juhiluba (ehk kuni 25 kW ratta juhtimisõigust).
Jooksva aasta kevadel uurisin Maanteeameti büroost, kas mul on võimalik taotleda 2013. aastal (olles alla 24 aasta vana, kuid omades kuni 25 kW ratta juhtimisõigust juba 2 aastat ja B-kategooriat 3 aastat) täis A ehk piiranguta tsikli juhtimisõigust. Tol ajal vastati mulle veendunult, et saan, sest mul on selleks vaja teha vaid linnasõit. Kuid nüüd, lugedes ikka ja jälle alles jõustuva liiklusseaduse kohta ja arutledes mind ümbritsevate inimestega, siis tundub see võimatu:
*seda siis seetõttu, et kirjas on, et alla 24aastased saavad taotleda täis A-kategooriat siis, kui nad on omanud A2-kategooria juhiluba vähemalt 2 aastat, kuid minu praegune juhiluba (mida senini on suusõnaliselt ka alati A2 kategooriaks nimetatud), seda ju justkui polegi, sest seadus ütleb, et A2 alles luuakse.
Seega,
- Kas mul on võimalik aastal 2013 taotleda täis A-kategooria juhiluba?
- Kui ei, siis kas mu juhiluba jätkab 25 kW piiranguga või muutub ta kuni 35kW piiranguga juhiloaks (sellest pole seaduses sõnagi)?
[...]"
Täna õhtul sain neilt sellise vastuse:
"Tere!
Teil on õigus ning alates järgmisest aastast antakse A-kategooria mootorratta juhtimisõigus vähemalt 24aastasele isikule. Juhul kui Teil on juhiluba (mitte esmane juhiluba), siis on Teil võimalus veel käesoleval aasta taotleda piiranguteta mootorratta juhtimisõigust (juhul kui ilmaolud võimaldavad mootorrattaga sõidueksamit läbi viia). Selleks tuleb Teil edukalt sooritada sõidueksam A-kategooria mootorrattaga, mille mootori võimsus on vähemalt 35 kW.
Alates 19.01.2013. a saab „suure“ A-kategooria mootorratta juhtimisõigust taotleda isik, kes on vähemalt 24 aastane või isik, kellel on olnud A2-kategooria mootorratta juhtimisõigus vähemalt 2 aastat. A2-kategooria jõustub alles alates 19.01.2013 ning kuni 25 kW mootori võimsusega mootorratast ei loeta automaatselt A2-ks.
Juhul kui Teil jääb käesoleval sügisel sõidueksam sooritamata ning „suur“ A taotlemata, siis on võimalik „suurt“ A-d taotleda alles 24 aasta vanuselt. Kuid A2-kategooria mootorratta juhtimisõigust saate juba kevadel taotleda ning selleks tuleb Teil suure tõenäosusega läbida mõnetunnine koolitus autokoolis (hetkel on need nõuded veel kehtestamata). Sama süsteem on ka näiteks Soomes.
Kui äkki jäi mõni asi ebaselgeks või mõni teema puudutamata, siis võite julgesti kirjutada või ka helistada.
Lugupidamisega
Toivo Kangur
Eksamiosakonna juhataja"
Kõige lihtsam lahendus oleks sel aastal seega päris A-kat ära teha, kuid kas kuskil on jooksvat infot, kus ja kui kaua selle eksameid veel vastu võetakse (telefonitsi Liiklusregistri omad mulle vastata ei suutnud, MNTamet on praegu juba kinni). Kui nüüd aga oletada, et ma sel aastal teha ei jõua, siis paistab asi eriti tobedaks muutuvat, kus ma justkui nagu ei omagi mingit juhiluba (okei, A1 oman, aga see pole see), sest A2 on edaspidi ju kuni 35 kW, aga ma saan aru, et praegust kuni 25kW'st juhiluba automaatselt A2'ks ümber ei kribata ja ma pean autokoolis tunde võtma + kõik eksamid MNTametis. Mida paganat?
Liitu vestlusega
Vestluses osalemiseks pead sa olema motokommuuni liige
Avan konto
Pole veel liige? Pole probleemi, registreeru ja liitu.
Liikmena saad sa ise postitada ja vastata teisetel või tellida endale teavitusi vestluse edenemise kohta.
Kõik siin on tasuta ja võtab vaid minuti. Kohtusi sellega ei kaasne.