Keti hooldus ja eluiga
Re: Keti hooldus ja eluiga
davidsoniharald kirjutas:Alustame algusest: Ketti peab eelkõige määrima. Keti pesemine on 99% ainult välimuse jaoks ja mina isiklikult seda ei tee mitte kunagi. Küll aga ma vahel lasen talle mingit kerget õli a'la WD40 peale ja siis nühin kaltsuga suure sita maha, et ta nii jube välja ei näeks. Siis lasen jälle ketiõliga üle ja muud ei teegi.
Hambaharjade ja muu sellisega nühkides surud tolmu ja liivaterad tihendi pindade vahele ja tihendid hakkavad oluiselt kiiremini kuluma. Kui tihend läbi laseb ja määre sealt välja tuleb, siis on kett loetud kilomeetritega õhtal.
VEELKORD: Ketti määrimise esmane eesmärk on keti tihendite eluea pikendamine, sest kogu määre on keti sees juba olemas. Õlitada võiks ikka nii 500 km läbimisel maksimaalselt või tihemini kui viitsid.
Jutuga täiesti nõus.
Vaatasin nii Owner Manualist kui ka Reparaturanleitung-ist ja ketipesu kohta selgus üht-teist huvitavat:
a) mõlemad soovitasid hooldada ketti hiljemalt iga 1000km tagant, või varem kui visuaalsel vaatlusel kett tundub kuiv. Pingutada vastavalt vajadusele.
b) OM ei näinud ette ketipesu, vaid kuiva lapiga puhastamist. Keti puhastamist harjaga pidas äärmiselt ebasoovitavaks kummirõngaste võimaliku vigastamise tõttu.
OM soovitas määrdena kasutada ainult "SAE 80 or 90 gear oil". R-s olid ketipesu kohta ainult ebamäärased hoiatused a la "lahustid võivad kahjustada kummitihendeid".
c) Reparaturanleitung(ehk siis sakslaste koostatud Service Manual) pakkus keti elueaks õige hoolduse korral 40000-50000km.
Ja tegelikkus selline ongi, 38000 olen sõitnud ja saab selle hooaja ka veel tehtud. Käigukastiõli ma kasutanud pole ja "tefloonvahtusid" samuti mitte. Ikka leidub mõni tootja, kelle sprei-tüüpi ketiõlid ei "vahuta".
Rattaks siis 250kg kaaluv isend (koos kohvrite ja reisjaga 450 kg). Kett on DID 50VA8.
Täies lastis on ratas ka valdavalt kasutuses olnud.
Tundub tõepoolest, et ketipesu on mõttetu hoolduse seisukohalt.
Liitu vestlusega
Vestluses osalemiseks pead sa olema motokommuuni liige
Avan konto
Pole veel liige? Pole probleemi, registreeru ja liitu.
Liikmena saad sa ise postitada ja vastata teisetel või tellida endale teavitusi vestluse edenemise kohta.
Kõik siin on tasuta ja võtab vaid minuti. Kohtusi sellega ei kaasne.