Rumalad küsimused 2

Kasutaja avatar

isakene
Tsikkel: XTZ 750,KTM 250 EXC,Beta 430RR
Tänanud: 8 korda
Tänatud: 45 korda

Re: Rumalad küsimused 2

Lugemata postitus Postitas isakene »

macintosh kirjutas:
Tarts kirjutas:
daub kirjutas:

märk 331 „Sissesõidu keeld” keelab kõigi sõidukite edasisõidu;
Aga kui jalastuda ja sõiduk käe kõrval märgi alt läbi lükata? :lol:

Mulle tundub, et on suur vahe juhtimisel ja sõidul. Jah, ratast käekõrval lükates oled juht ja sulle laienevad kõik juhi kohustused ja vastutus. Juhtimine ja sõit on erinevad õigusmõisted. Mulle teada olevalt ei ole sel teemal olemas kohtupraktikat, seega on märgi alt ratta sisse lükkamine ja kõigi sõidukite edasi sõidu märgi nõuete rikkumine vaidlustatav.

Eks ta natuke vastuoluline ole, ühest küljest liigitaatakse mootorrattur jalakäikas (§ 22) teiselt oled juht igal juhul (§ 2)
§ 22. Jalakäija asukoht teel. (5) Jalgratast, tasakaaluliikurit, pisimopeedi, mopeedi või mootorratast käekõrval lükkav jalakäija peab liikuma sõidutee pärisuunalise ääre lähedal, võimaluse korral väljaspool sõiduteed.

§ 2. 41) mootorsõiduki juhtimine on isiku igasugune tegevus mootorsõiduki juhi kohal, kui mootorsõiduk liigub. Mootorsõiduki juhtimiseks loetakse ka isiku tegevust, kui ta ei viibi juhi kohal, kuid mõjutab juhtimisseadiste (juhtrauad, rooliratas või muu selline) abil mootorsõiduki liikumissuunda või kiirust;

Seega, Daub, lükka aga julgelt märgi alt läbi ja küll siis kohus juba otsustab, kas olid jalakäija või juht. Kaldun siiski arvama, et kui lükkad ratast käekõrval, siis oled jalakäija.

Ma siin vahepeal hakkasin juba teadmistega vehkima, kuna väga sarnase numbriga märk keelas igasuguse liikluse. Aga märk 331 keelab tõesti edasisõidu, ilmselt jäänuk vanast liiklusseadusest. Sõit kui juriidiline termin aga LS-s kajastamist ei leia, vähemalt ei suutnud ma sellist mõistet tuvastada. Nii et - kes selgitab, kas inimjõul liigutatav mootorsõiduk sõidab või mitte? :twisted:

EDIT: Pirita liikluskool selgitab alljärgnevalt:
Keelumärgid "Sõidu keeld" ja "Sissesõidu keeld" on erinevad

Eelmises liikluseeskirjas tähendas 311 märk"Sõidu keeld" (nn. keeluratas) , et läbisõit on keelatud kuid see ei keelanud sissesõitu. 331märk "Sissesõidu keeld" ("telliskivi") aga oli siis kõige kangem märk, mis keelas igasuguse sissesõidu.

Kuid nüüd on teisiti. Nüüd on kõige kangem liiklusmärk 311,"Sõidu keeld" see keeluratas. Kui teel on 311 märk, tähendab see, et sõita ei tohi ühegi sõidukiga. Endine kangeim märk 331 ("telliskivi") tähendab nüüd sissesõidu keeldu, s.t. edasi ei tohi sõita ühegi sõidukiga.

Võib tekkida küsimus, et mis vahe neil märkidel siiski on, sest mõlemad ju keelavad edasisõitmise? Seda "telliskivi" märki kasutatakse tavaliselt neil juhtudel kui on tegemist ühesuunalise tee või tänavaga, s.t. teisest otsast

tohib sõita. Samuti võidaks seda märki kasutada liikluse korraldamiseks näiteks parklas, puhkeplatsil, tanklas jm.

Keelurattal "Sõidu keeld" on vaid üks erand - liikumispuuetega juht tohib seda eirata.

Mine “Ajaviiteks...”