Sõidueksam Sauel

Otsustasid endale mootorratta load teha ja mootorratturiks hakata? Räägi siin kõigest, mis on seotud mootorratta lubade, eksamite, koolituse, lihtsalt tsiklisõidu või liikluse ja seadustega. Kindlustusest räägi ka siin.

Moderaator: Moded

eerikkarts
Tsikkel: Yamaha SuTenöör (XTZ900) 5PS

Re: Sõidueksam Sauel

Lugemata postitus Postitas eerikkarts »

Üldiselt Sauega olid minul vägagi kurvad kogemused. Esiteks omal ajal , septembri lõpus, ootasin ma 3 nädalat Saue ARKis eksamit siis 2 korda lükati eksamid edasi nädala võrra, seoses eksaminaatori haigestumisega. Lõpuks nad kutsusid mingi jörsi kohale, kes oli eriti närviline ja eriti kiire oli tal, tõstis tooni (lõugas) ja sõidutas mööda Laagri maksimarketi parklat kus ma tekitasin tühjal teel "liiklusohtliku" olukora sõites ilgama laial märgistamatta teel vastassuunda. Ühesünaga kukkusin läbi. Omades siiski 12a auto juhtimise staazi tudsin küll ennast lollina, kuna eksaminaator lihtsalt tegi maaga tasa, põhjendused mis ma valesti tegin, olid ka minu jaoks umbmäärased ja ebaolulised. Ala tagasipöördel kiirendusraja kasutamise kohustus jne. Veel mainis viimaks imestab kuidas ma B-kat lube oman...
Lootes korduv aega saada sauel laiutati käsi, öeldi et regada sinna rohkem ei saa.
Läksin siis Tallinna arki, kuigi kuulnud õudsaid jutte kus mõõdetakse platsil kiirust, norivad iga asja taga jne. Aja sain 7 päeva pärast ja eksaminaator oli rahu ise, mullegi rääkis "võta rahulikult, ära rapsi, kiiret pole" Kiirust ei mõõdetud ja öeldi ka et vihma sajab pole mõtet takistuse ümberkõikamisel ülepingutada. Linnasõit oli ka rahulik ja ilma vigadetta, puihas. Mustamäe ja nõmme ümbrus. Tundsin oma kodulinnas nagu kala omas vees, kõik sujus nagu vaja!

Ja nii see Yamaha XT900Z FI (SuperTenere) sündiski:
http://www.super-tenere.net/forum/xtz75 ... -xt900z-fi

5Okuus856üheksa

Qngi
Tsikkel: Yamaha Vmax 1993
Tänatud: 1 kord

ARK-i sõidueksamid

Lugemata postitus Postitas Qngi »

peale kõnet ARKi arvas neiu mustas kleidis (fiktisioon), et enne aprilli lõppu pole mõtet aegu küsida. küsisin Saue kohta.. kas Tallinnas on sama jama?
eelmine aasta jäi lume tõttu jalgu.. aga ka nüüd ollakse päris tundlikud.. ei taheta vist riskida.. kui kedagi kutsutakse eksamile v. kui keegi saab aja.. andke palun siia teemasse teada- iga päev meie kahvatust Eesti suvest on ju arvel!
Q.

Kulu
Tsikkel: Aprilia Tuono

Lugemata postitus Postitas Kulu »

Tartu ARK vajab sõidueksamite vastu võtmiseks keskmiseks ööpäevaseks temperatuuriks +6 kraadi. Küsisin, mis siis praegu on öeldi, et umbes 4 ringi. Seega nädalapärast jälle küsima, mis neil temp siis näitab. :bsmile:

Elus on kaks tähtsat reeglit: ära kunagi ütle kõike korraga.

webzter

Lugemata postitus Postitas webzter »

Käisin täna Saue ARK büroos. Kohapeal öeldi, et neil endal platsi pole ning see plats, mida Sauel tavaliselt kasutati on hetkel katki ning A kategooria lube neil umbes järgmise kuu sees teha ei saa. Suunati kiirkorras lubade tegemiseks Tallinnasse.

Tallinna ARK'is sain aja homsele päevale.

Head!

Kasutaja avatar

Whitebalance
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas Whitebalance »

Huvitav kas siis a kati eksamit ilma platsita saab teha v mitte hmmm... Sellesmõttes, et a2 ja a1 kuidas iganes neid nüüd kutsutakse olemas.

Eks peab helistama...

e-thug

Lugemata postitus Postitas e-thug »

Käisin samamoodi siis täna saue platsil ja öeldi, et järgmine nädal võin helistada. Peab siis vist Raplasse vms ronima..

Kasutaja avatar

ziggy
Tsikkel: Yamaha YZF-R1

Lugemata postitus Postitas ziggy »

Kahju...:(
Sauel on väga kerge sõitu teha. Eelmine aasta oli linna sõit Keila ja tagasi. Aga platsi koha pealt aidata ei saa...

Kasutaja avatar

Cado
Tsikkel: R1_450EXC_VTX1800_Scrambler4X4
Tänanud: 28 korda
Tänatud: 6 korda

Lugemata postitus Postitas Cado »

Whitebalance kirjutas:

Huvitav kas siis a kati eksamit ilma platsita saab teha v mitte hmmm... Sellesmõttes, et a2 ja a1 kuidas iganes neid nüüd kutsutakse olemas.

Eks peab helistama...

Kui A1 või A2 olemas siis ainult linna sõit täis A tegemisel.
platsi pole.

--R1-- / Polaris Scrambler 500 4*4 / KTM 450 EXC & VTX 1800 ja nende vahel natuke USA rauda

e-thug

Lugemata postitus Postitas e-thug »

Kui keegi siis järgmise nädala jooksul saab mingit infot seoses sauel eksami tegemisega oleks väga tore kui siin ka jagaks seda :).

Kasutaja avatar

Naggs
Tänanud: 1 kord

Lugemata postitus Postitas Naggs »

Helistasin mõned päevad tagasi Sauele, mai lõpuks sai aja. :)

peeter

Lugemata postitus Postitas peeter »

Tere kaaskasutajad.
Praegusel hetkel olen ilmselt värskemaid sõitjaid ja kuna eile õhtul lugesin siit enne magamaminekut hirmujutte, siis mõtlesin, et kirjutan paari sõnaga ka oma kogemusest. Täna hommikul kell 9.30 olin Saue ARK'i ees, et alates 10st näha, mis sest sõidust siis välja kukub. Üsna peatselt astus majast välja ka eelpool mainitud eksamineerija nimega Dag(kellel on muide veel kaks nime) ning küsis, et kas tulin eksamile ning oli jaatavat vastust kuuldes nõus aega raiskamata alustama. Kaitsmete/ratta dokumentide kontroll(imestas, et GS500'l nii vähe jõudu, aga lõpuks jõudsime ikka ühele meelele, et tegu on sobiva rattaga A2-kategooria jaoks), peale mida algas sõit platsile. Sinna kohale jõudnuna elemendid - estakaad, kaheksa, slaalom, sammkiirusel sõit, põige 30km/h ning pidurdus. Kõik sujus viperusteta ning algas sõit Tallinna poole - Pärnu mnt, Vabakas, sealsed väikesed ühesuunalised, Hiiu tn, Nõmme mägi, Akadeemia/Sõpruse/Ehitajate ringil 4s väljasõit ja tagasi mööda Pärnu mnt'd.
Eksamineerija oli algusest peale väga konkreetne ning oli selge, et tegu siiski tõsise asjaga. Eelnev mõeldud pigem positiivse kommentaarina. Käsklused olid selged ja mingit meelega nö "testimist" ei esinenud. Sõidu kestel tegin ühe vea, millest eksami lõppedes ka rääkisime ning teen sellest omad järeldused. Kokkuvõttes võin öelda, et antud eksamineerija puhul on vähemalt minu arvates tegu mõistliku inimesega, kes soovib, et kõik vajalik saaks konkreetselt sooritatud, ei rohkem ega vähem. Üldiselt eksamist positiivne mulje, kuid praeguste emotsioonide juures ilmselt muud moodi ei saakski. :)
Jõudu kõigile tulevastele eksaminantidele!(Kaasaarvatud mulle endale paari aasta pärast, kui A'le minek.)

CPI SX

Lugemata postitus Postitas CPI SX »

Oskab keegi veel oma tänavu aasta kogemustest rääkida? Et kuhu on viidud, mis vigu on tehtud ja üldse üldised muljed. NImelt endal järgmine nädal eksam ja küsimus veel selline, et kas peab olema endal tsikkel või mitte? ARKi ratta kasutamise eest tuleks ilmselt juurde maksta ja kuidas on kuskilt autokoolist vms laenamisega eksamiks?

Kasutaja avatar

ht99

Lugemata postitus Postitas ht99 »

ARKis siklit ei ole. Pead ikka kasutama enda või kooli oma.
Koolist võtad, siis maksad ca 4 sõidutunni eest.

sharp

Lugemata postitus Postitas sharp »

Pikad järjekorrad üldse on ?

Kasutaja avatar

Yamsakas
Tsikkel: 2 jalajõudu

ARK eksam Sauel

Lugemata postitus Postitas Yamsakas »

Tere,

Olen näinud seda teemat vist varem ka kuskil aga alustaks siit uut.
Täna on see päev kui sõber läheb saama täis A kat.
Eksam on täna Sauel kell 12.00.

Oleks paar küsimust nii et need kes on teinud eksamit Sauel oleks hea kui jagaksite pisut infi.
Nagu aru saan eksam algab ARKi juures siis, tehakse tavaline kontroll enne sõitu vaadatakse üle ratta korrasolek ja varustust.
Siis viiakse platsile mis peaks olema paarsada meetrit eemal, (muide peaks hoitama teisi, et plats pole paremas korras sai nädala sees käidud, platsi peal on asfalt parandatud aga odavalt seega killustik igal pool, eriti valusalt on seda tunda 8 ja ringi peal).
Pärast platsi viiakse sõber linna peale (kui ta muidugi platsil ei põru läbi :ner: ).
Oskab keegi oma kogemustest öelda kuhu tavaliselt linna viiakse, kas Vabaduse puiesteele ja seal mööda väikseid tänavaid või kiputakse ikka Kadaka teele?
Ja palju eksam ajaliselt võttis teil (huvitaks ainult nende vastus kes tegid Sauel)?

Muide meil tekkis vaidlus... praegu on väljas 110 km/h..kui sõber teeb eksamit ega ta üle 90 ei tohi ju sõita???

Ette tänades!

reimps

Re: ARK eksam Sauel

Lugemata postitus Postitas reimps »

Sauelt on kaks varianti, kuhu minnakse - Keila või Tallinn. Tallinn on parem, sest omajagu aega läheb piki Pärnu maanteed lubatud kiirusega sõitmisel ;)
Tallinnas reeglina Nõmmelt kaugemale ei jõuta, aga see-eest on seal nunnult väikeseid paremakäereegli jms tänavaid.
Mul läks Sauelt Tlna töristamisega täpselt nii hästi, et Kadaka puiesteelt keerasin kuhugi tänavasse, sealt Pärnu maanteele ja Sauele tagasi. Ajaliselt? Mingi 45 minutit kokku ehk, ei mäleta, adrekas kohises kõrvus.

Ja miks täis-A tegija ei võiks eksamil sõita nagu ta (eeldatavalt) päev hiljem niikuinii sõita võib, st 110-ga 110 alas?

Kasutaja avatar

annela
Tsikkel: Transalp, Honda XR125,BMWf650
Tänanud: 2 korda

Lugemata postitus Postitas annela »

Mullune kogemus näitab variantide erinevaid võimalusi :)
Mina sõitsin peale platsi Tallinna suunas ja küsisin enne maanteele minekut, et kas 90 või 110, vastus oli, et mingit mökutamist pole ja anna 110-ga minna. Linnas viidi mind piki Kadakat, Akadeemia risti kaudu Õismäele, kõik Õismäe ringid kaks :wack: korda läbi ja Sauele tagasi. Lõpuvestlus peale eksamit sisaldas ohtrat mõnitamist a´la, meil käiakse ikka mitu korda eksamil, keegi ei saa esimese korraga sõitu tehtud! Järgmine eksami sooritaja sõitis peale platsi Sauelt Laagri Nestesse eksaminaatori autot tankima ja Sauele tagasi...ja oligi kogu eksam:) Õnneks need kaks eksamit said sooritatud esimesel katsel.

Kasutaja avatar

Yamsakas

Re: ARK eksam Sauel

Yamsakas kirjutas:

Tere,

Olen näinud seda teemat vist varem ka kuskil aga alustaks siit uut.
Täna on see päev kui sõber läheb saama täis A kat.
Eksam on täna Sauel kell 12.00.

Oleks paar küsimust nii et need kes on teinud eksamit Sauel oleks hea kui jagaksite pisut infi.
Nagu aru saan eksam algab ARKi juures siis, tehakse tavaline kontroll enne sõitu vaadatakse üle ratta korrasolek ja varustust.
Siis viiakse platsile mis peaks olema paarsada meetrit eemal, (muide peaks hoitama teisi, et plats pole paremas korras sai nädala sees käidud, platsi peal on asfalt parandatud aga odavalt seega killustik igal pool, eriti valusalt on seda tunda 8 ja ringi peal).
Pärast platsi viiakse sõber linna peale (kui ta muidugi platsil ei põru läbi :ner: ).
Oskab keegi oma kogemustest öelda kuhu tavaliselt linna viiakse, kas Vabaduse puiesteele ja seal mööda väikseid tänavaid või kiputakse ikka Kadaka teele?
Ja palju eksam ajaliselt võttis teil (huvitaks ainult nende vastus kes tegid Sauel)?

Muide meil tekkis vaidlus... praegu on väljas 110 km/h..kui sõber teeb eksamit ega ta üle 90 ei tohi ju sõita???

Ette tänades!

Eksam tehtud :bsmile: ja load kätte järgmine nädal.

Platsil oli estakaad, 2 ringi, 2 kaheksat, slalom, ümberpõige, pidurdamine etteantud kohas, aeglane sõit.

Sõit oli Sauest Tallinna, Nõmme kanti ja siis tagasi.

sininesookoll

Lugemata postitus Postitas sininesookoll »

Lugesin siit just, et Sauel kontrolliti GS500 võimsust,kui tihti mootorrataste võimsust kontrollitakse?

Endal oleks kasutada 33.4kw 650cc Yamaha. Mootorimaht oleks justkui täismõõdus mootorratta oma, aga võimsustingimusele ei vasta.
Samas mul tuttav sai sama rattaga eelmine aasta sõidu tehtud. Ta polnud 35kw minimaalse võimsuse nõudest kuulnudki.

Jutt siis A-st , mitte A1,A2st.

Kasutaja avatar

Yamsakas

Kui sõber tegi siis vaadati tükk aega teh. passi.

Kui sul teh passis on märgitud 33.4 kW, siis oleneb eksami vastuvõtjast.
Ega see 1.6KW nii tuntav pole tegelikult, aga mõned ikka oskavad karva "lõhki" ajada kui vaja (reeglites must valgelt kirjas, täis A on 35=> kW).

sininesookoll kirjutas:

Lugesin siit just, et Sauel kontrolliti GS500 võimsust,kui tihti mootorrataste võimsust kontrollitakse?

Endal oleks kasutada 33.4kw 650cc Yamaha. Mootorimaht oleks justkui täismõõdus mootorratta oma, aga võimsustingimusele ei vasta.
Samas mul tuttav sai sama rattaga eelmine aasta sõidu tehtud. Ta polnud 35kw minimaalse võimsuse nõudest kuulnudki.

Jutt siis A-st , mitte A1,A2st.

ulaaneots

Lugemata postitus Postitas ulaaneots »

Mina leidsin siit teemast endale eksamiks palju enesekindlust ja seega soovin seda ka uutele tegijatele edasi anda.
Sai minulgi reedel 16. septembril Saue ARK'is sõidueksam tehtud. Alguse sai see 12. augustil, kui teooriaeksamiga maha sain. Järjekorrad olid tol hetkel Tallinnas ja Sauel võrdsed (-1 päeva Saue kahjuks). Ikkagi valisin olude sunnil Saue ARKI. Seejärel lugesin jutte hr DAG'ist ja sellest, kuidas Saue vahel orki tõmmatakse ning sellest, et Maksimarketi parklas N****kse...

Minu eksam algas juba 30 min varem, kuna kasutasin eksamiks autokooli tsiklit. Sõit algas siis Tallinna Automaailma lähedalt ning suund Sauele. Sauele jõudes oli eksami alguseni jäänud 3 minutit. Eksamineerija ennast ei tutvustanud vaid alustas väga konkreetselt, küsis, kas tean kus õppeplats asub ning minu vastuse peale sain käsu alustada. Sõitsime õppeplatsile, kus minu jaoks üsna kiirelt sai kõik kohustuslik tehtud: estakaat, 2 kaheksat, slaalom 5 torbiku vahel, ümberpõige, aeglane sõit (raja lõpus käega suuna märguanne ja vasakule keeramine) ning viimaseks pidurdus joonte vahel. Peale mida sain kõrvaklappidesse rõõmusõnumid: "1 min pärast liigume linna". NÜÜD minu eksami MORAAL: õppeplatsilt välja sõites oli 5 m enne värvat paremal maas STOP märk, mille juures ma ei peatunud. See tuli eksami lõpuks teemaks. Aga linna all mõeldi Tallinnat. Sõitsime mööda Pärnu mnt sisse, edasi mööda Vabaduse pst, vasakule HIIU tänavale, kus palus ühelt ristmikult vasakule keerata, kuid kui olin vasakusse teeserva võtnud andis teada, et ma ei keeraks ning tuleks paremale tagasi "ära pane liiklust seisma, nägin seda mida soovisin". Sealt edasi Nõmme ristmikule, Akadeemia ringilt 4 väljasõit (ring peale), uuesti Nõmme ristmikule, paremale ja mööda Pärnu mnt Sauele tagasi. Nii lihtne see oligi.

Sõidu lõpus veel küsis, et mis ma sõidust arvan, seejärel vestlesime 5 minutit teemal STOP märk, mis lõppes ikkagi minu jaoks positiivselt.

Ja nüüd ootan enda uut plastikut, et siis kevadest aktiivselt kaherattalise selga istuda. Jõudu eksamiks!

Kasutaja avatar

lemmik
Tsikkel: ER-5

Lugemata postitus Postitas lemmik »

Sai siis minul ka Sauel nii teooria kui ka sõit tehtud. Viimasele postitajale suur tänu, et juhtis tähelepanu stopp-märgile. Eksam ja marsruut oli enam-vähem sama nagu "ulaaneots" kirjeldas :) Päris uhke tunne nüüd endal :P

Kasutaja avatar

Luuk
Tsikkel: Honda CB600F Hornet '06

Lugemata postitus Postitas Luuk »

Esimesel korral tõmbasin platsil joonte vahel pidurdades esiratta plokki, mats ja maaühendus, sealsamas see asi paraku lõpes.
Teisel korral estakaad, kaheksa, slaalom, jalakäia kiirusel, ümberpõige ja joonte vahele piduramine. Ahjaa, käekõrval parkimisplatsile tagurdamine ja keskhargile sikutamine ka. Mu pisike kere sai sedasi vatti, et pärast 3 päeva lihased valusad. Onu palus värava juures seisma jääda, seal, kus stoppmärk on, ja lasi mul seal oma 5minutit praadida, ütles, et tema ütleb, kui minema hakkame. Edasi läksime Keila poole, seal maanteel on jah 70, 90, 70, 90, 70... ja tagant Keilasse sisse, mööda mingit X tänavat, kus on 30 märk, siis ristmik, mis selle piirangu lõpetab, järgmisel rismikul jälle 30, ja jälle ristmik, mis piirangu lõpetab... ring, veel üks ring. Maanteele ja tagasi Saue poole, Kumna poolt vms sõitis mingi tola oma valge Audiga jõhkralt ette, pidurdasin rehvid kandiliseks... ja seetõttu jäi märkamata teeservas piirangu lõpu märk. Aga siiski anti armu.

Saash

Lugemata postitus Postitas Saash »

Oskab keegi öelda mulle,nimelt kas ma saan teha oma rattaga A eksami sõitu,kui mul virago 535 ? Lugesin mingites vanemates postitustest välja,et peab 35kw olema ? Huvitav,et mu sõiduõpetaja ütles too oma tsikkel kevadel väljakule ja kontrollime kui saab sellega platsi teha,lähed sellega eksamile.Samas nüüd lugesin kusagilt,et 35 peab olema kw. Mu viragol 32.1 kW :roll: (crash)

Kasutaja avatar

Macintosh
Maagia ja nõidumine
Tänanud: 1093 korda
Tänatud: 1098 korda
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas Macintosh »

Saash kirjutas:

Oskab keegi öelda mulle,nimelt kas ma saan teha oma rattaga A eksami sõitu,kui mul virago 535 ? Lugesin mingites vanemates postitustest välja,et peab 35kw olema ? Huvitav,et mu sõiduõpetaja ütles too oma tsikkel kevadel väljakule ja kontrollime kui saab sellega platsi teha,lähed sellega eksamile.Samas nüüd lugesin kusagilt,et 35 peab olema kw. Mu viragol 32.1 kW :roll: (crash)

Vastab tõele. Eksami ajal peab mootorratas olema võimsusega vähemalt 35 kW.
https://www.riigiteataja.ee/aktilisa/12 ... _lisa7.pdf

🧢 👕 🏍 T-särgid, pusad, mütsid ja kingitused mootorratturile . 🚀🚀 🍀 VAATA LÄHEMALT
Kasutaja avatar

arendaja
Tsikkel: Tenere 700
Tänanud: 8 korda
Tänatud: 6 korda

Lugemata postitus Postitas arendaja »

Saash kirjutas:

Huvitav võib see olla seepärast, et ehk ei teadnud sõiduõpetaja peast palju Viragol kw on ka antud ;)

Slr 650 > Gsxr 600 > Hornet 919 > Cbr1000rr > Mt09 > Tenere 700

Saash

arendaja kirjutas:
Saash kirjutas:

Huvitav võib see olla seepärast, et ehk ei teadnud sõiduõpetaja peast palju Viragol kw on ka antud ;)

Juba jõudsin mõelda sellepeale :D

Saash

macintosh kirjutas:
Saash kirjutas:

Vastab tõele. Eksami ajal peab mootorratas olema võimsusega vähemalt 35 kW.
https://www.riigiteataja.ee/aktilisa/12 ... _lisa7.pdf

Suurimad tänud info eest ! Meeldeiv,et sain targemaks (crash)

Muide 1kw puudu siis sest paberites hoopis 34 kw mu virago :?

Saash

Täna sai siis kolmas kord käidud ja lõpuks ka tehtud.Mainiks ära,et on ikka stop märgistus all paremas nurgas platsilt väljudes,juhul kui keegi seda ei peaks teadma.
Kõigile külma närvi ja kivid kotti kes seda läbima peavad.Isiklikult sooviks tänada oma super õpetajat Testudo koolist Markot ! (crash)
Parimat kõigile!

Mirjam

Lugemata postitus Postitas Mirjam »

Sain ka mina 20ndal nüüd teise katsega oma eksami tehtud :D jeee...

Esimesel korral läksin ümberpõikel õlaga pulga vastu ja selleks korraks ta läbi oligi...suur pettumus.

Sel korral oli kaks eksamineerijat. kõik tuli väga hästi välja platsil tõus, 2 kaheksat, slaalom, ümberpõige 30km/h ja 50km/h ja ka pidurdus. Ning siis viidi mind Keilasse :D kus pole eriti liikunud, aga ütlen ausalt päris kerge liiklus seal isegi :D. Muidu oli kõik väga supper, aga ühe suuremat sorti vea tegin, vasaku pöördega lõikasin vastassuuna vööndist :P aga andestati õnneks, kuna eelnev oli väga hea.

Väike nali ka :D Sõidan siis mina ja teen eksamit, räägin oma ette, rahustan ennast, sest alguses oli kohe paar suuremat jama, kindlustuse leht oli dokumentide vahel aegunud, tegelt oli olemas jne jne :D, räägin siis, et "kõik korras ja vaata märke ilusti" ning siis tuleb meelde oihhhh mikker pandi mulle ka ju nii igaks juhuks ja neil vist oli küll seal taga autos väga naljakas :D

Vasta

Liitu vestlusega

Vestluses osalemiseks pead sa olema motokommuuni liige

Avan konto

Pole veel liige? Pole probleemi, registreeru ja liitu.
Liikmena saad sa ise postitada ja vastata teisetel või tellida endale teavitusi vestluse edenemise kohta.
Kõik siin on tasuta ja võtab vaid minuti. Kohtusi sellega ei kaasne.

Registreeru

Logi sisse

Mine “Mootorratta load, liiklus, motokoolitus ja sõit”