Hälvik- Mootorratturid
Re: Hälvik- Mootorratturid
skulptor kirjutas:Jalgratturid võivad jalgratta seljas ülekäigurada ületada juhul kui jalgrattur annab teed mootorsõidukitele. Jalgrattaga sõites peab jalgrattur ülekäigurajal esmalt autodele teed andma või siiski rattalt maha ronima.
Tegelikult on siin ka erand. Kui sina (sõiduteel sõitja) pöörad tee peale, kus on kohe ülekäigurada, siis pead ka jalgratturi üle laskma seal. Kui oleksid aga tulnud otse üle ristmiku, oleks pidanud jalgrattur teed andma (või rattalt maha ronima, et jalakäijaks digimuutuda).
Kopipaste siit.
Eesõigust omamata tohib sõiduteed ületada ka liiklusseadusesse uue mõistena sisse toodud ülekäigukohal. Erandiks teeandmise kohustuse osas on olukord, kui jalgrattur või tasakaaluliikuri juht ületab sõiduteed, millele sõiduteel sõitva sõiduki juht pöörab:
• ülekäigukoht on sõidutee, jalgrattatee või trammitee ületamiseks jalakäijale ettenähtud, arusaadavalt rajatud ja asjakohaselt tähistatud teeosa, kus jalakäijal ei ole sõidukijuhi suhtes eesõigust, välja arvatud juhul, kui jalakäija ületab ülekäigukohal sõiduteed, millele sõidukijuht pöörab. Ülekäigukohal võib sõidutee ületada jalgrattaga või tasakaaluliikuriga sõites, kuid jalgratturil ega tasakaaluliikuri juhil ei ole sõidukijuhi suhtes eesõigust, välja arvatud juhul, kui jalgrattur või tasakaaluliikurijuht ületab ülekäigukohal sõiduteed, millele sõidukijuht pöörab. Ülekäigukohal sõiduteed ületades ei tohi jalgrattur ega tasakaaluliikuri juht ohustada sõiduteed ületavat jalakäijat. (§ 2 p 99)
Aga tegelikult oli see ka varem nii, kui sa tee pealt maha pöörad, siis sinuga samas suunas (või vastu) liikujatele pidi niikuinii teed andma.
Mina pidasin silmas aga neid entusiaste, kes sõiduteel jalgrattaga sõidavad Tallinna liikluses. Minu arust täitsa õige suund liikluses, ainult nad võiks punasel ja rohelisel fooril vahet teha ja muid triviaalsed reegleid teada. Pole ikka päris õige, et auto peatub punase taga, aga jalgrattur lendab autost paremalt mööda. Võib tuju ikka väga ära rikkuda, kui sellise idioodi pooleks sõidad.
Minu poolest võiks sõiduteel liigelda ainult vastava kategooria sõiduki lube omades, mingit vahet ju pole, kui vana või noor sa oled või mitu kilowatti sinu (kondi)mootor genereerib või ratast sinu sõidukil all on. Lisaks arvavad vist paljud, et kui nad ilma lubadeta sõidavad, siis kas neile reeglid ei kehti või siis politsei trahvi ei tee. Eks saavad kunagi teada, aja küsimus.
EDIT: Ja mulle meenus, et ma see suvi paaril korral ka tsiklimehi sama trikki tegemas näinud. Peatub punase tule ees bike koos nahkkombes juhiga (olles vahetult enne seda keelatud vasakpöörde sooritanud), vaatab seljataha, et menti poleks ja tuld üle punase. Antud juhul midagi ohtlikku polnud, tee tühi, aga häbi oli kõrval ise tsikliseljas olla küll.
Liitu vestlusega
Vestluses osalemiseks pead sa olema motokommuuni liige
Avan konto
Pole veel liige? Pole probleemi, registreeru ja liitu.
Liikmena saad sa ise postitada ja vastata teisetel või tellida endale teavitusi vestluse edenemise kohta.
Kõik siin on tasuta ja võtab vaid minuti. Kohtusi sellega ei kaasne.