Krossitsikkel algajale?

Otsustasid endale mootorratta load teha ja mootorratturiks hakata? Räägi siin kõigest, mis on seotud mootorratta lubade, eksamite, koolituse, lihtsalt tsiklisõidu või liikluse ja seadustega. Kindlustusest räägi ka siin.

Moderaator: Moded

Teema algataja
tõnis14
Tsikkel: KTM

Krossitsikkel algajale?

Lugemata postitus Postitas tõnis14 »

Tere

Mul küsimus järgmine, et tahaks alustada krossiga natuke tõsisemalt( preagune kogemus piirdub ainult pit bikega) ning milline tsikkel kõige paremini sobib? Olen 14 aastat vana ja u 160cm. Ise olen vaadanud 85cc rattaid ja 150cc Honda-si, et siis kas 85cc on sobilik või vaadata kohe 250-se või 125-se poole.

Tsikli soetaksin rohkem trenni eesmärgil ja kui saab sõitu juba nii palju selgeks siis sõidan ka võib olla mõne võistluse kaasa.
Ise pooldan rohkem 4 takti tsikkleid, sest olen lugenud,et 2 takti nõuab palju hooldust ja raha. Tsikkli soetamiseks olen sääste kõrvale pannud u 40000 kr.

Kõik vastused ja nõuanded ootatud.

Terv Tõnis

Kasutaja avatar

AbStra1t
Tsikkel: FC350 ; KX250F
Tänatud: 1 kord

Re: Krossitsikkel algajale?

Lugemata postitus Postitas AbStra1t »

2taktise suured hoolduskulud...võrreldes jalgrattaga tõesti.Krossitsikkel vajab hooldust,raha läheb mõlema peale palju.
Neid vaidluseid siin foorumis küll, et kumb parem ja odavam jpm...Alustamiseks oleks siiski 2 taktine veidi parem.
4taktine nn laisa inimese ratas.Kahesega on sõidutehnikal suurem rõhk ja "keerulisem" sõita, seega sobib alustamiseks veidi rohkem, kui tahad õigesti sõitma õppida.
85 vs 125 pead ise proovima ja enda tagumikutunde järgi valima.Kui 125 peal jalad maha ulatuvad ja on ka julgust masin peeneks keerata, siis võta see.

pyta
Tsikkel: GSX-S 1000
Tänanud: 7 korda
Tänatud: 26 korda

Lugemata postitus Postitas pyta »

üritasin,mis ma üritasin,aga 14 aastaselt ei suutnud kuidagi 40k kokku ajada :D

RF600R ´96 (09-10) XT600 ´90 (10- 15) ZX9R ´98 (10-11) Thunderace '98 (12-12), GSX-R 750 '04 (13-15), TT600RE '05 (15-16), RSV1000R '08 (16-18), Beta 300rr '14 (16-24), Fz1n '09 (18-24), GSX-S 1000 '24 (24...)

Teema algataja
tõnis14

Lugemata postitus Postitas tõnis14 »

Mitu suve tööd ja rassimist. :)

Jorma

Lugemata postitus Postitas Jorma »

Kindlasti võta 125, kui pikkuselt sobib, sest sa kasvad 85'st väga kiiresti välja.

extremist
Tänanud: 4 korda
Tänatud: 4 korda

Lugemata postitus Postitas extremist »

Kui krossirada lähedal ja seal sõitma hakkad siis soovitaks 125 2takti aga kui niisama "põlluralli" ja metsavahel siis 250+ 4takti.
Hind päris kenake, peaksid saama korraliku ratta

Kasutaja avatar

AbStra1t
Tsikkel: FC350 ; KX250F
Tänatud: 1 kord

Lugemata postitus Postitas AbStra1t »

extremist kirjutas:

Kui krossirada lähedal ja seal sõitma hakkad siis soovitaks 125 2takti aga kui niisama "põlluralli" ja metsavahel siis 250+ 4takti.
Hind päris kenake, peaksid saama korraliku ratta

250+ krossitsikkel metsas sõitmiseks veidike mõttetu, siis tasub juba enduro vaadata.
Alguses mainitud, et siiski kross ja võistlemine vaikselt.Muidugi vaevalt esimene aasta võistlemisest midagi välja tuleb.
Eks sa pead ise proovima.Kõige suuremaks probleemiks tuleb 125'ese juures su pikkus.

Kasutaja avatar

2stroketaliban
Tsikkel: Suzuki RM250K8
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas 2stroketaliban »

14 alates on tavliselt ikka suur ratas mitte enam 85 ja suurel osal ulatuvad jalad ka varem suure tsikli pealt maha 8) Ülalpidamiskuludega on nii,et soovitan soojalt proovida nii 4 kui 2 taktilist ja hiljem kokkuvõtteid teha kumb soodsam oli,muidugi ei tsu üht raipena ja teist uuena osta.

http://www.ehkk.ee
CZ500.. Cagiva wmx250.. KTM sx250.. Yamaha yz250.. Yamaha yz125.. Suzuki rmz450.. Suzuki rm250.. Suzuki rmz450.. 450.. 450..jne
Kasutaja avatar

virkostein
Tsikkel: why ze
Tänanud: 1 kord

Lugemata postitus Postitas virkostein »

kusjuures oleneb kui tõsiselt sa asjaga tegelema tahad hakata, võibolla oleks ikka targem kõigepealt 85cc umbes aastaks ajaks soetada, on oluliselt lihtsam alustada kui 125cc või 250cc 4t. Aga kui aasta pärast tsiklit veel vahetama ei viitsi hakata siis pole 85cc enam mõtet.
kahetaktilise remont on odavam.

Eat your veggies, little people
Kasutaja avatar

KoVaL73
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas KoVaL73 »

Tere Hea Tõnis, väga tore on lugeda, et ikka veel leidub huvilisi.

Omaltpoolt soovitaksin sulle kindlasti vaadata endale 125 2-takti ratas, kuna elu on näidanud, et noortele saab saatuslikuks 4-taktilise kaal. See ülalpidamiskulude jutt tuleks lasta kõrvadest mööda, sest jah ütlen ausalt omalajal on mul olnud nii väga rahamaias 125 2-takti Yamu kui ka 250 4-takti Honda. Tuunimisest rääkides võin julgelt öelda, et 4-takti saada võistlustuuningusse on 3 kui mitte 4 korda odavam, kuna 2-takti vajab tõsisel tuunimisel eksimisvõimalust pluss ühtteist lisaks. :lol: kes teab see teab.

Aga milleks ikkagi 2-takti esimeseks rattaks valida? Kuna sa siin mainisid kohe alguses, et on plaan natukene tõsisemalt tegeleda ja eelnev kogemus puudutab pit-bike siis julgen öelda seda. 125ga on elementaarsete sõidutehnikate omandamine lihtsam. (kiirendus, pidurdus, kurvisõit, sõiduasendi leidmine). Nii et alustuseks soovitan soojalt varuda mõni küünal ja tuld.

Kasutaja avatar

mx77
Tsikkel: YZ250F, Ducati Monster S4
Tänanud: 338 korda
Tänatud: 435 korda
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas mx77 »

KoVaL73 kirjutas:

Tuunimisest rääkides võin julgelt öelda, et 4-takti saada võistlustuuningusse on 3 kui mitte 4 korda odavam, kuna 2-takti vajab tõsisel tuunimisel eksimisvõimalust pluss ühtteist lisaks. :lol: kes teab see teab.

sellele huvitavale väitele tahaks küll veidi ka faktilist tõendust mõne näite varal saada.

Kasutaja avatar

overboost

Lugemata postitus Postitas overboost »

Ma arvan, et 450 on alustuseks küll. :bsmile:

extremist
Tänanud: 4 korda
Tänatud: 4 korda

Lugemata postitus Postitas extremist »

overboost kirjutas:

Ma arvan, et 450 on alustuseks küll. :bsmile:

Sellega sõidab ta surnuks ennast, soovitaksin ikkagi mitte liiale minna

Kasutaja avatar

tomq

Lugemata postitus Postitas tomq »

mx77 kirjutas:
KoVaL73 kirjutas:

Tuunimisest rääkides võin julgelt öelda, et 4-takti saada võistlustuuningusse on 3 kui mitte 4 korda odavam, kuna 2-takti vajab tõsisel tuunimisel eksimisvõimalust pluss ühtteist lisaks. :lol: kes teab see teab.

sellele huvitavale väitele tahaks küll veidi ka faktilist tõendust mõne näite varal saada.

Kahtlustan, et väljalase/vastusurve on 2T tõsisel tuunimisel kulukas teadus.

Kasutaja avatar

mx77
Kontakt:

tomq kirjutas:
mx77 kirjutas:
KoVaL73 kirjutas:

Kahtlustan, et väljalase/vastusurve on 2T tõsisel tuunimisel kulukas teadus.

Ma eeldan, et me ei räägi siin kohalikes tingimustes 2 takti summi põlveotsas tegemisest vaid vastavate firmade valmis tuuningjuppide ja -töö kasutamisest (ega see nelari summi välja mõtlemine 5 minutiga ei käi). Ei ole mõtet jalgratast leiutada.

Kasutaja avatar

magma

Lugemata postitus Postitas magma »

Kui soovid 125 ccm, siis mul hea ratas pakkuda :!:
2006 125 SX KTM.
Kui huvi, siis anna teada
53703451

Kasutaja avatar

2stroketaliban
Tsikkel: Suzuki RM250K8
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas 2stroketaliban »

:D kui sumpadest rääkida siis viimati oli nelari sari u.korda kaks kallim kui "tossupommi" oma :D

http://www.ehkk.ee
CZ500.. Cagiva wmx250.. KTM sx250.. Yamaha yz250.. Yamaha yz125.. Suzuki rmz450.. Suzuki rm250.. Suzuki rmz450.. 450.. 450..jne
Kasutaja avatar

KoVaL73
Kontakt:

Mx277, nüüd astusid küll puuse selle teemaga. Ma ei taha ülbitseda, kuid sel ajal kui mina võrri sõitsin EM'il, ma võin sulle natukese nüüd tuua näiteid. Ja tõendust sellest kuidas see võrr edasi jooksis võid küsida selliselt mehelt nagu Aivo Rebane. Ta võib sulle natuke rääkida.

Niisiis ma toon sulle näited:

Tüüsede komplekti kuulusid tüüsed mitte üle 5se erinevusega, vaid üle ühe, niisiis oli mul tüüsede mõõte kuskil 30 ringis, igat 4 või 5 komplekti oksüdeerumise vältimiseks. Lisaks oli mul alguses 10 erinevat leegikaart millest kasutamiskõlblikuks jäid 8 kuna kaks läksid kõveraks. Nüüd kui tahad tuslade kogust teada korruta see kahega. Lisaks oli mul erinevate ilmastikutingimuste tarbeks 8 silindrit + mõningad erinevad pead. Surveastmed olid kõrged ja väga kõrged. Lisaks toimus kolvivahetus iga 3 või äärmisel juhul 4 tunni tagant. Keps käis 8 tunnitagant. Sidurid kärssas kah omajagu. Ma ütlen et kutt kes selle võrri ostis koos varuosadega sai sitakrambid kui varuosade hunnikut nägi. Ära ei tasu ka unustada 3 muudetava nurgaga süüdet mis kaasa andsin. Ja ükski nendest junnidest ei olnud mingi põlveotsas keevitatud sumbunn.

Sumbunnidena kasutasin Rinaldi-Messicot, eesti võistlustel HGS ja sellist lahjemat varianti. Silindrid samuti Rinaldid. Originaale oli kaks. Silindripead olid nii need kuldsed (firma ei meenu hetkel) pluss mõni Messico lisaks. Kolvideks ASSO.

Ja julgen siinkohal väita, et omalajal sõitis see võrr täispüssina 426YZF, mille sangas vist oli lauren, jääraja sirgel mööda kui aeglasest sõitjast.

Kas tahad siinkohal rääkida veel kord tuunimisest :D

Kasutaja avatar

mx77
Kontakt:

Ja sa arvad, et samal tasemel nelaril on väiksem hunnk juppe või :D. Ainult, et korruta juppide hind vähemalt 3-ga. Muuseas, neid vahetatavate sisudega kuldseid päid teeb VHM. Selline VHM pea maksab ca 250 taala, korralik tehtud nelari pea hind algab 3500-st taalast ja üles. KTM SXS silku, mis on suht tipptasemele maksab 1500 taala (kas neid just 8 peab olema :D )

Kasutaja avatar

KoVaL73
Kontakt:

Kuule kutt, mis ma sinuga vaidlen??? 3500 taala ja ülesse. Ma räägin sellest sulle, et kui Sul on 2-takti võrr mis tuleb niimoodi käima panna, et ta astuks nelaris mööda, siis selline on eelarve. Me võime ju oletada palju maksavad MM tehasepillid ja rääkida kui palju maksavad usas tehtud pead. Fakt on see, et sai ka omalajal ehitatud endale üks 250F Honda, Akra süüde, Sumps, Hotcams nukad, klapid, klapivedrud, hinson sidur, boyeseni karpa, prosari pea, pluss mõned saladuslikud nipid veel, et saada karterituulutus ja õhusissevõtt toimima. Neid ma ei avalda. Aga võin öelda, et see pill mitte ei võtnud õhku vaid imes seda kaunil häälel. Ei olnud mul eales vaja 100d erinevat tüüset, sidur kestis, ja ma ei pidanud ostma 50 krooni liiter kütet. Ja ei saa öelda, et pill ei käinud. Probleeme ilmnes ainult siis kui süüde ära vajus.

Miks pidi kõike asju palju olema sa küsid. Ühtede radadega sobisid ühed, teistega teised. Ma räägin siin EM tasemel sõitmisest mitte 55+ kohtadel EKV sõitmisest.

Ja räägiks ikka krossimootorratastest mitte KTM'idest. Fakt on see, et kui sa sõidad 150+h aastas, siis sa ei sõida kohe kindlasti ühe silindriga.

Kasutaja avatar

mx77
Kontakt:

Ähh, sinuga vaielda on sama huvitav kui vasikaga võidu joosta.
Mis sellel KTM-il muuseas häda on? Mootoripoolelt tuleks japsi enne ikka kõvasti modida, et ta stock porgandiga sama hästi edasi astuks.
Aga OK, las ta olla, sa ju meil kõige targem ja tragim.
PS. see mis sa siin oma ehitatud nelariks nimetasid on minu jaoks tavapill garaazhist.

Kasutaja avatar

yeekim
Toetajaliige
Tsikkel: XV1900
Tänanud: 693 korda
Tänatud: 455 korda

Lugemata postitus Postitas yeekim »

PLJÄÄD- algaja soovib lihtsalt ratast ja šehvid hakkavad siin hüpersuper tjüüningust jahuma (togi)

Teemaalgataja võiks kuskil rajapäeval mõne sobiva rattaga-85, 125, 250 cm3- proovida ja siis vastavalt sisetundele oma otsuse teha :bsmile:

edu

Saadetud kettaga lauatelefonist!
Kasutaja avatar

mx77
Kontakt:

Sorry ei risusta enam :oops: .
Teemalagatajale: kui jalad maha ulatuvad hangi korralik 125 2-takti, õpid sõitma ja ei kasva ühe aastaga välja. Nelari jäta hilisemaks, kui põhioskused käes. Ja nelari hooldus ON kallim kui 2 taktilisel.

Kasutaja avatar

KoVaL73
Kontakt:

Pillid kotti ja punuma ka minupoolt. Lõpetame ära selle vaidluse nagu koguaeg nugade peal ja kui kokku saame ja räägime oleme mõlemad mõistlikud. Ei tea mis n**s selle foorumiga on.

Aga ma loodan et teema algataja sai oma vastuse.

PS! V.A. Hr. Alar Mozolev, pühi sellelt pillilt tolm maha, vii ta sissesõiduks rajale, seejärel mine pinki ja vaata mitu hobust tagarattasse saad. Ja kui tulemus teada, võime võrrelda Sinu GARAASINURGA pilli graafikuid, minu TUUNITUD pilliga. Ja saad aru et sul on vähemalt 8hj ja mõnekümne Njuutonmeetri jagu vaja veel arendada. Üks asi on kruttida endale kallid jupid külge, siit seal läikivad veljed, tutikad plastikud ja klepsud panna. Teine asi on see juppidega mootor õigel ja ma rõhutan sõna ENDA jaoks sõidetava pöördega käima saada.

Kasutaja avatar

mx77
Kontakt:

Peaks ära tegema, sul graafik olemas?

Kasutaja avatar

KoVaL73
Kontakt:

nii originaali oma, kui tuunitud ja ka hilisem 450 kawa oma.

Kasutaja avatar

mx77
Kontakt:

saad sa sisse skännida ja üles riputada?

Kasutaja avatar

KoVaL73
Kontakt:

Kuna viibin hetkel tööasjus prantsusmaal ja tõenäoliselt saabun jõuludeks koju siis küsi sel ajal uuesti

racerx

Lugemata postitus Postitas racerx »

Heia . Kohe on käes ilusad suusaajad ja külmad ilmad. Ühel jõmpsikal siin, sain aru on raha kapinurgal ning tahtmine veel liivast viimast võtta enne kui päris käest ära kisub.

Supertuunijad aga vaidlevad mitu heppa nende pill teeb. Enne kui omapoolse panuse, foorumi väärtustamise omapoolse nõuandega teema juurde asun, kommendin ka siinset inside teemat mx77 vs koval73.
Mida iganes tuunimine on kallis. Neljataktilise tuunimisega on see hea asi, et on võimalus osta näiteks Yoshimura A KIT mis on blueprint mootor koos kasutusmanuaaliga ning eeldusel et kui su tsiklil on eelnevalt olemas head amordid siis edasine jutt teemal "pill ei käi edasi" on lihtsalt isiklik vale kui sa just ei sõida youthstreami või ama sarjas kõrgematele kohtadel, anyway ka sellisel juhul see on vale sest kui tõesti nii kõva poiss oled, küllap siis ka sulle mootor leitakse hea käitumise korral.
Kahetaktiga on jama aga selles, et kui mingi ime läbi sa saadki paar head silkut jm sinna juurdekäiva mille hind on poole võrra väiksem kui Yoshimura A kitil, siis edasise pealekeeramise juures läheb sul neid juppe koguses mis tiksub su eelarve vs neli takti pilliga täis kiirelt ning kõigele lisaks oled sa saanud tsikli mis on sama kiire kui poest ostetav nelar kui kell käima panna ning 25+2 ringi täis tiksuda.

Teema algataja. 2 takti tsikliga kui sa nati harjutad saad sõita two stroke challenge sarja ehkk2 liigas ja juunioride võrri emf liigas. Keegi ei keela sul ka muid sobivaid klasse proovida. Kuid 40 000 eelarve puhul võüid vabalt osta ka hea nõuandja olemasolul neljataktilise 250 tsikli. Paljusid asju on väga palju lihtsam õppida.
Ma ei tea muidugi su kasvu ega kaalu jms. Mõni 14 aastane on 187cm pikk ja teine 165.
Täpsem info, eesmärgid jne annab ka paremad vastused.

rainer300

Lugemata postitus Postitas rainer300 »

Loe siis esimest posti! :bsmile:

Vasta

Liitu vestlusega

Vestluses osalemiseks pead sa olema motokommuuni liige

Avan konto

Pole veel liige? Pole probleemi, registreeru ja liitu.
Liikmena saad sa ise postitada ja vastata teisetel või tellida endale teavitusi vestluse edenemise kohta.
Kõik siin on tasuta ja võtab vaid minuti. Kohtusi sellega ei kaasne.

Registreeru

Logi sisse

Mine “Mootorratta load, liiklus, motokoolitus ja sõit”