Karpade sünkimine

Kui mutrivõti peos püsib (või siis üldse ei püsi), kui vajad abi või nõu mootorratta remondil või soovid tehnika üle arutleda. Kui pluss ja miinus on lootusetult segi ja amprid ajavad volte taga.

Moderaator: Moded

Foorumi reeglid
Vältimaks asjatuid postitusi ja saamaks kiiremaid asjakohaseid vastuseid, peab teema sisaldama järnevaid detaile:
  1. Pealkirjas: Tsikli mark ja lühike vea kirjeldus (kui täpsemini ei ole võimalik siis näiteks: probleem mootoris, probleem piduritega jne)
  2. Sisus võimalikult täpne vea kirjeldus ja mootorratta mark ning väljalaskeaasta

NÄIDE: Honda Hornet, tühikäiguga probleem.

Valesti alustatud ning sisutühjade teemade puhul on moderaatoril õigus teema kustutada!

Teema algataja
Suzuka

Karpade sünkimine

Lugemata postitus Postitas Suzuka »

Kas keegi helge pea selgitaks "lollimale" mis moodi see sünkroniseerimine täpselt välja näeb?
Tehnilist taipu on nii et mõtlesin et äkki hoiaks selle raha ilusti rahakoti vahel mis muidu tuleks teenindusele masta.
Et siis esialgu prooviks ise ja kui ei õnnestu eks siis tuleb sammud teeninduse poole seada.

Tänaks siis juba ette kõiki abistajaid abi eest.

Kasutaja avatar

KIBU
Tsikkel: 701Enduro, FS450, FC450, Te250
Tänanud: 42 korda
Tänatud: 79 korda

Re: Karpade sünkimine

Lugemata postitus Postitas KIBU »

kas sul vajaminev vaakumkell on? kui ei siis on odavam lasta sünkida kuna korralik aparaat tasub ennast alles päris mitme südkimisega ära kui arvestada nö kodustegijate taksidega. iseenesest midagi keerulis ei ole kui aparaat olemas. foorumis sellest kõvasti juttu olnud. räägitud ka ise kellade ehitamisest. proovi otsingut. ja ka youtube i :bsmile:

5248653

Teema algataja
Suzuka

Otsisin aga ei leidnud suurt midagi.
Võibola ma siis kehv otsija. Äkki annad mõne lingi.
Ma otsin korralikku ja põhjalikku seletust.

Teema algataja
Suzuka

Niipalju olen aru saanud et neli karpat järelikult ka neli vaakumkella. Ja siis et toimingut edasi teha peab mootor olema töösoe. Tühikäigul peavad olema kõigis neljas karpas hõrendused samad ja siis pidevalt gaasi lisades peavad kõik neli kellad koguaeg näitama omavahel samasugust hõrendust (kõigi nelja kella seierid peavad sama moodi liikuma). Kas siis hõrendus peab kõigis neljas olema sama kuni põhjagaasini?

Kasutaja avatar

aingb
Tsikkel: Honda X4, Beta 300rr

Lugemata postitus Postitas aingb »

Võta ühendust kasutaja Harimal-iga, temal asi olemas ja siiani mõistliku hinna eest andnud kasutada või kokkuleppel ka ise abiks olnud ;)

http://nagi.ee/photos/harimal/7766255/in-set/125775/

Kaupo Toom kaupo.toom@gmail.com 52 20 897

Tel.: 56 222 722

Teema algataja
Suzuka

Väga tore et kellelgi on seade olemas ja on ka nõus seda laenutama, aga mind ikkagi huvitab kuidas see sünkroniseerimine ikkagi käib?
Äkki ma saan oma vahenditega hakkama. Aga selleks et seda teha pean ma täpselt teadma kuidas seda tehakse.
Tahaks selle asja selgeks saada kuna tsikleid on majapidamises rohkem kui üks ja loomulikult on ka sõpru ja sugulasi kelle mootorrattad keda saaks siis hiljem vajadusel aidata.
Aidake hetkel mind PALUN................... :wack:

Viimati muutis Suzuka, 27 Mär 2010, 00:03, muudetud 1 kord kokku.

zx12r

Lugemata postitus Postitas zx12r »

Kus sa paikned?
Mina lasin teha Tallinnas. 300 kr oli vist kokku. Rattaks kiire jaapanlane.

Eelnev nõuanne kehtib juhul, kui tahad karpad saada odavalt ja kiirelt süngitud.
Kui ei taha odavalt ja kiirelt (tahad ise leiutada) siis ei oska rohkem aidata - otsi netist.

Kevadet!

Kasutaja avatar

TDM
Tsikkel: TDM 850 3VD, CRF250L, Gas280

Lugemata postitus Postitas TDM »

Suzuka kirjutas:

Väga tore et kellelgi on seade olemas ja on ka nõus seda laenutama, aga mind ikkagi huvitab kuidas see sünkroniseerimine ikkagi käib?
Äkki ma saan oma vahenditega hakkama. Aga selleks et seda teha pean ma täpselt teadma kuidas seda tehakse.
Tahaks selle asja selgeks saada kuna tsikleid on majapidamises rohkem kui üks ja loomulikult on ka sõpru ja sugulasi kelle mootorrattad keda saaks siis hiljem vajadusel aidata.
Aidake hetkel mind PALUN................... :wack:

Löö oma tsikli service manual karpade kohapealt lahti ja loe! :D
seal on näidatud kus on vaakumi väljavõte ja kus on reguleer kruvid asuvad!
Põhimõtteliselt saab ka kahe kellaga, neid ümber sättides, paned paika esimese ja teise silindri vahe siis kolmanda ja neljanda vahe ja siis teise ja kolmanda silindri vahe aga neljaga kellaga on parem.

Ei midagi . . . peale tuule!

harimal
Tänatud: 2 korda

Lugemata postitus Postitas harimal »

Suzuka kirjutas:

Tegevuse kohta soovituse juba said - manual. Täpne ja kasulik lugemine.
Sisuliselt käib asi nii - igal karpal on kuskil mingi nippel, auk või voolik, mille külge sa oma sünkroniseerimisaparaadi vooliku peaks ühendama.
Iga kahe karpa vahel on üks reguleerimispolt, mida saab tavaliselt ristpeakruvikaga paremale-vasakule kruttida. Keerad ühele poole ja õli või teraspulk sünkroniseerimisaparaadis tõuseb või langeb, keerad teisele poole ja jälle juhtub midagi. Kruti neid regullpolte seni kuni kõik pulgad või õlid on samal tasemel.

Kui karpad ja nendega seonduvad jupid on korras, siis võib sünkimise tehtud saada 10 minutiga. Kui ratas aga vanem ning detailid kulunud, et pruugi ka 2 tunniga karpasid ideaalselt sünki saada.

Siin aga paar vihjet aparaatide kohta:

Kallis, aga mugav:
http://carbtune.com/

Odav, aga täpne - gravitatsiooni ja õli on kindlasti täpsemad kui igasugused teraspulgad ja kummtihendid:
http://www.r6messagenet.com/forums/r6-h ... -tool.html
http://www.powerchutes.com/manometer.asp

CarbTune karburaatorite sünkronisaator: http://nagi.ee/photos/harimal/7766255/in-set/125775/
ColorTune küttesegu kontrollija: http://nagi.ee/photos/harimal/7776475/in-set/125775/
Kaupo Toom kaupo.toom@gmail.com 50 90 643, 52 20 897
Kasutaja avatar

Piipz
Soe ja sõbralik
Tsikkel: Suzuki DL 1050 DE (2023)
Tänanud: 139 korda
Tänatud: 359 korda
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas Piipz »

Kuna ostsin endale süngikellad, siis mu isetehtud voolik jäi alles :)
Mõeldud 2 karpa korraga sünkimiseks, kuid kui sa veel ei tea, siis ka 4 silindrit süngitakse korraga ka kahekaupa.
Asi on tehtud 2 meetrist läbipaistvast voolikust, lauajupist ja mõnest T-liitmikust.
Kui tood paki suitsu, annan sulle selle seadme ja seletan lihtsalt ära ka :) Võin näidata ka "päris" kellasid ja seletada, et mis vahe isetehtud ja "päris" kelladel o.
Asun Tallinnas, Nõmmel, enne esmaspäeva hommikut ma siit kusagile ei liigu ka.

Terv,
Piipz
58413942

Jussike
Tsikkel: Gixxer

Lugemata postitus Postitas Jussike »

Oman LOUIS`st ostetud kellasid millega saab aimult vareseid visata, :mrgreen: miks?
Sest iga kell näitab eri aega ja mis iga kord muutub ja valetab päris
mitme koma jagu. Olen püüdnud isegi taadelda aga kahjuks tulemusteta.
Miskit annab ikka järgi. :(
VOOLIKUTE VARIANT ON KÕIGE USUTAVAM ja annab head tulemused.

Edu.

Kasutaja avatar

speedvana
Tsikkel: FZR
Tänatud: 1 kord

Lugemata postitus Postitas speedvana »

sünkimine vajalik/sobilik paremaks/stabiilsemaks mootori tühikäiguks, kui karpad võrdsed/sünkroniseeritud, siis tsikkel üle "võlli" seetõttu ei tõmba 8)

Teema algataja
Suzuka

speedvana kirjutas:

sünkimine vajalik/sobilik paremaks/stabiilsemaks mootori tühikäiguks, kui karpad võrdsed/sünkroniseeritud, siis tsikkel üle "võlli" seetõttu ei tõmba 8)

Üle "võlli" ei peagi ta mul tõmbama. Asi ikka selles et mootor korralikult töötaks.
Mis moodi on omvahel seotud Tühikäigusegu "CO" (rohelised) ja siis karpade sünkimine? Kumbat ennem peaks tegema vüi mis? Sest sünkroonimine ju muudab tühikäigusegu? Parandage kui eksin :D

Kasutaja avatar

Piipz
Soe ja sõbralik
Kontakt:

Tühikäigusegu on tühikäigusegu. Seda mudides mõjutad sa ikkagi tühikäiku.

Sünkimine mõjutab otseselt kogu karpa tegevust (mitte ainult tühikäigusegu!), ülejäänud asjad (nõelad, düüsid, kruvid) ainult teatud osa pööretevahemikust. Sünkimine muudab küll tühikäigusegu, kuid samas ka muid segusid, seega kui sünk on paigas, siis tasub alles muid asju vaatama hakata, siis sa reguleerid õiget asja. Muidu on nii, et kui paned tühikäigusegu paika, süngid ära, siis see segu mis sul enne omaarust paigast oli, läheb peale sünki jälle paigast ära.

Läheb vist keeruliseks, kuigi tegelt on imelihtne :D

Karpade sünkimise eesmärk on kohandada kõik karburaatorid, et neil oleks sama õhuvool (vaakum).
Kui karpad on süngist väljas, saavad silindrid erinevas koguses kütust ja õhku. Ehk siis mõjutad otseselt kogu kütusevoolu karpast silindrisse ja vastavalt sellele võib mootor üle kuumeneda või vastupidi, käia liiga rikka segu pealt - siit ka ebatäpne töö. Üle võlli ei lähe siin tõesti midagi, see pole mingi tuunimine, vaid lihtne õhuvoolu regullimine.
Enamustel tsiklitel üks karpadest ei ole regullitav. Ultrakalleid sünkrokellasid ei ole tegelikult vaja - oletame et on 4 karpaga ratas - sul on vaja lihtsalt 3 ülejäänud karpat esimese järgi paika regullida, seega kõik 3 peavad sama taset näitama - kas siis numbrit, õlitaset, elavhõbedataset vms. Seega tõsi ta on, voolikusüsteem ei saa kunagi puusse panna. 4 näiduga kellad on loodud lihtsalt mugavusest, et sa ei peaks 2 näiduga kellasid mitut korda ringi tõstma.

Teema algataja
Suzuka

harimal kirjutas:
Suzuka kirjutas:

Sisuliselt käib asi nii - igal karpal on kuskil mingi nippel, auk või voolik, mille külge sa oma sünkroniseerimisaparaadi vooliku peaks ühendama.
Iga kahe karpa vahel on üks reguleerimispolt, mida saab tavaliselt ristpeakruvikaga paremale-vasakule kruttida. Keerad ühele poole ja õli või teraspulk sünkroniseerimisaparaadis tõuseb või langeb, keerad teisele poole ja jälle juhtub midagi. Kruti neid regullpolte seni kuni kõik pulgad või õlid on samal tasemel.

Kui karpad ja nendega seonduvad jupid on korras, siis võib sünkimise tehtud saada 10 minutiga. Kui ratas aga vanem ning detailid kulunud, et pruugi ka 2 tunniga karpasid ideaalselt sünki saada.

Kallis, aga mugav:

Odav, aga täpne - gravitatsiooni ja õli on kindlasti täpsemad kui igasugused teraspulgad ja kummtihendid:

See õli ja läbipaistvavooliku varjant on väga hea, et karpad ühesugused saaks, aga kust ma tean et tühikäigul on hõrendus nii suur kui seda on tootja ette näinud?
Muidu see lauajupp, voolik ja õli töötavad ime hästi.

Kasutaja avatar

Piipz
Soe ja sõbralik
Kontakt:

Noh esiteks saad sa tühikäigu korrasolekut teada näiteks mootorit kuulates. (togi)
Teiseks tühikäigu järel küünlavärvuseid uurides.
Kolmandaks air-to-fuel-ratio't mingi seadmega mõõtes (mis ei ole enam kodutöö muidugi).
Neljandaks, kui kõik tundub korralikult töötavat, siis ära rohkem näpi, vaid sõida :)
(Viiendaks - on olemas veel ColorTune, sellest võib Harimal rääkida lähemalt, mina pole seda seadet enda käes hoidnud aga põhimõtteliselt sa näed silindri sisse, et kas bens põleb õige värviga või mitte)

Teema algataja
Suzuka

Piipz kirjutas:

Tühikäigusegu on tühikäigusegu. Seda mudides mõjutad sa ikkagi tühikäiku.

Sünkimine mõjutab otseselt kogu karpa tegevust (mitte ainult tühikäigusegu!), ülejäänud asjad (nõelad, düüsid, kruvid) ainult teatud osa pööretevahemikust. Sünkimine muudab küll tühikäigusegu, kuid samas ka muid segusid, seega kui sünk on paigas, siis tasub alles muid asju vaatama hakata, siis sa reguleerid õiget asja. Muidu on nii, et kui paned tühikäigusegu paika, süngid ära, siis see segu mis sul enne omaarust paigast oli, läheb peale sünki jälle paigast ära.

Läheb vist keeruliseks, kuigi tegelt on imelihtne :D

Karpade sünkimise eesmärk on kohandada kõik karburaatorid, et neil oleks sama õhuvool (vaakum).
Kui karpad on süngist väljas, saavad silindrid erinevas koguses kütust ja õhku. Ehk siis mõjutad otseselt kogu kütusevoolu karpast silindrisse ja vastavalt sellele võib mootor üle kuumeneda või vastupidi, käia liiga rikka segu pealt - siit ka ebatäpne töö. Üle võlli ei lähe siin tõesti midagi, see pole mingi tuunimine, vaid lihtne õhuvoolu regullimine.
Enamustel tsiklitel üks karpadest ei ole regullitav. Ultrakalleid sünkrokellasid ei ole tegelikult vaja - oletame et on 4 karpaga ratas - sul on vaja lihtsalt 3 ülejäänud karpat esimese järgi paika regullida, seega kõik 3 peavad sama taset näitama - kas siis numbrit, õlitaset, elavhõbedataset vms. Seega tõsi ta on, voolikusüsteem ei saa kunagi puusse panna. 4 näiduga kellad on loodud lihtsalt mugavusest, et sa ei peaks 2 näiduga kellasid mitut korda ringi tõstma.

Ei läher ta midagi keeruliseks.
Aga siis niipalju et kui ma sünkroniseerin kellad ära ja seejäreal panen paika tühikäigusegu, siis ju muutub kindlasti silindri töötamine (pöörded tõusevad/langevad, küttesegu muutub rikkamaks/lahjemaks), mis omakorda muudab kütte,segu liikumist mis omakorda mõjutab hõrendust.
Kas eskin? Kui eksin siis parandage mind, seletage. :D

Kasutaja avatar

Piipz
Soe ja sõbralik
Kontakt:

Seda viimast ma sinna nimekirja enam ei paneks.
Kui karpad on süngis, ja pärast mingi minekukamm on, siis ei saa viga enam sünkimisest otsida. Ehk siis see hõrendumine seal lõpus enam ei mängi mingit sellist rolli, mille järgi sa midagi arvutama peaksid hakkama. Kui lõppkiirusest jääb miskipärast puudu aga karpad süngis on, siis seda vaakumi kaela enam ajada ei saa.

Kasutaja avatar

franz125
Tsikkel: Mitmed
Tänanud: 35 korda
Tänatud: 222 korda

Lugemata postitus Postitas franz125 »

Suzuka kirjutas:
harimal kirjutas:
Suzuka kirjutas:

Kallis, aga mugav:

See õli ja läbipaistvavooliku varjant on väga hea, et karpad ühesugused saaks, aga kust ma tean et tühikäigul on hõrendus nii suur kui seda on tootja ette näinud?
Muidu see lauajupp, voolik ja õli töötavad ime hästi.

Tootjad ei näe ette mingit hõrenduse kogust,vaid kui palju võivad silindrite hõrendused üksteisest erineda.Piipz on seda sulle juba tükk aega jahvatanud.Honda VTR-l on see nt.20 Hg/m

Kangutan kõveraid
VTR1000SP1
VTX1800R potsataja-nüüd kahe liitrine
GTS reinkarnatsioonil
98% müüdud Harleydest on ikka veel teedel....ülejäänud 2% jõudsid koju

joel
Tänanud: 7 korda
Tänatud: 117 korda

Lugemata postitus Postitas joel »

Ärge ajage kahte asja segamini. Üks on kütuse/õhu suhe, mida reguleeritakse tühikäigu segukruvist mis tihti on üldse tehase poolt pimedaga suletud, et igaüks seda kruvima ei hakkaks. Teine asi on küttesegu hulk, mida muudetakse karburaatorite sünkroniseerimisel. Kui Piipz väitis, et enamikul ratastest pole üks karpadest reguleeritav, siis tegelikult see pole päris lõpuni tõsi. Tinglikult võib öelda, et (neljasilindrilise mootori näitel) neljandat reguleeritakse tühikäigukruvist, mis mõjutab kõiki nelja karburaatorit korraga. Sellega määratakse ära segusiibrite algasend, kui gaasikäepide lenksul lahti lasta. Sünkroniseerimisega reguleeritakse karburaatorite segusiibrite omavaheline algasend. Asja mõte on, et kõik silindrid töötaks võrdsel koormusel. Sünkroniseerimine korras karburaatori korral kütuse/õhu suhet ei muuda, sest on ekvivalentne tavalise gaasi lisamise või järgi andmisega. Õige hõrenduse suuruse pärast eraldi muretsema ei pea - see on õige siis, kui tühikäigupöörded on õiged.

Joel

Teema algataja
Suzuka

Ok! Asi selge ja tänan kõiki vastajaid! :bsmile:

Kasutaja avatar

sott

Lugemata postitus Postitas sott »

Oskab keegi äkki soovitada, kust seda voolikut saaks osta, ma olen otsinud erinevatest kohtadest tulutult.

Kasutaja avatar

Piipz
Soe ja sõbralik
Kontakt:

suuremates autonänni poodides nagu Autoasi, Ben autotarbed jms. Mul ei tule kõik nimed meelde.
ehituspoodides.
tööriistamarketis.
ka arvutipoodides (üsna kallid seal).
isegi aianduspoodides võib leiduda.
meditsiinis kasutatakse ka sarnaseid voolikuid, ma ei tea ainult, kus ja kas on olemas "meditsiinipood"

Kasutaja avatar

sott

Mõnes suuremas ehituspoes olen käinud otsimas, seal on küll head voolikud ja liidesed aianduse sektoris - kahjuks on voolikud musta värvi :) Apteekides ka pole, ühest sain kunagi tilguti komplekti, kuid selle voolik on veidi liiga peen ja nätsa mumeelest. Uurin autovaruosade poodidest.

joel

Voolikute jaoks Hydroscand, Baltflex. Autovaruosapoodides olen ka kohanud. Samas ise kasutan just apteegist ostetud väikseid tilguteid. Voolik ei peagi kuigi jäme olema.

Joel
Kasutaja avatar

Margusxx
Mode
Tsikkel: GSX1300RZ K750 CRF1000l
Tänanud: 1 kord
Tänatud: 34 korda

Lugemata postitus Postitas Margusxx »

hiili intensiivravi osakonda, oksakääridega saad mõne tilguti küljest paraja jupi, vaata aind, et mõni noor inimene pole teises toru otsas ;)

Hardcore,hardcore,hardcore,hardcore. Nothing less and nothing more...
Kasutaja avatar

sott

Tilguti voolik on küll mõnusalt peenike aga kas ta liiga nätske ei ole, st. vaakumiga hakkab mängima äkki?

Kasutaja avatar

Margusxx
Mode
Tsikkel: GSX1300RZ K750 CRF1000l
Tänanud: 1 kord
Tänatud: 34 korda

Lugemata postitus Postitas Margusxx »

see võib olla küll, ja ma ei usu, et ta õli kannataks, autopoodidest võib uurida ja loomapoodidest kus akvaariumi nänni müüakse, autopoodidest aknapesu vidinate hulgast.

Hardcore,hardcore,hardcore,hardcore. Nothing less and nothing more...

joel

sott kirjutas:

Tilguti voolik on küll mõnusalt peenike aga kas ta liiga nätske ei ole, st. vaakumiga hakkab mängima äkki?

Mina pole seda probleemi täheldanud. Õli asemel kasutan elavhõbedat, seega õlikindlust ei oska kommenteerida. Usun siiski, et küllap ta kannatab õli ka. Ainult kummilutid, mis täpselt karpade otsa sobisid, on mõne aastga väga ära mõranenud.

Joel
Kasutaja avatar

sang

Lugemata postitus Postitas sang »

Piipz kirjutas:

meditsiinis kasutatakse ka sarnaseid voolikuid, ma ei tea ainult, kus ja kas on olemas "meditsiinipood"

Tartus on Raatuse tänava lõpus (mäe otsas) veterinaaria varustuse pood. Seal on nii tilgutivoolikuid kui ka suuri süstlaid pidurivedeliku vahetuse teostamiseks. Tallinna kandis ei ole sellise poe olemasolu tuvastanud.

Vasta

Liitu vestlusega

Vestluses osalemiseks pead sa olema motokommuuni liige

Avan konto

Pole veel liige? Pole probleemi, registreeru ja liitu.
Liikmena saad sa ise postitada ja vastata teisetel või tellida endale teavitusi vestluse edenemise kohta.
Kõik siin on tasuta ja võtab vaid minuti. Kohtusi sellega ei kaasne.

Registreeru

Logi sisse

Mine “Mootorratta remont, tehnika, elekter ...”