Africa Twin või Super Tenere

Soovid osta mootorratast, nägid tänaval vinget tsiklit ja tahaks arutleda, nõu pidada ... koht, kus erinevate mootorrataste kohta arvamust avaldada ja infot otsida...kogu üldine jutt mootorratastest

Moderaator: Moded

Kasutaja avatar

Teema algataja
WarAngel
Tsikkel: Suzuki DR800 - müüdud 14.08.09
Kontakt:

Africa Twin või Super Tenere

Lugemata postitus Postitas WarAngel »

DR800 sai maha müüdud ja nüüd on aeg hakata uue ratta peale mõtlema. Silma on jäänud pealkirjas nimetatud enduurod. Kahjuks ei ole aga nendega isiklikult kokku puutunud.
Kõigepealt huvitab mind kas antud rattad sobivad 2 meetrisele 110 kilosele?
Teretulnud on jutt ka tehnika ja dünaamika vallast.
Jutud a'la "sõber saunas naistelt kuulis" võiks olemata olla.

D.
:bsmile:

Pimedas pime? XENONID siit
Varuosad autole saad siit - Parimad varuosad parimate hindadega
Kasutaja avatar

sang

Re: Africa Twin või Super Tenere

Lugemata postitus Postitas sang »

Mul oli kunagi sama valik ja lõpuks valisin BMW R1100GSi :). Küsimus on selles, mida sa selle tsikliga tahada eelkõige peale hakata.

Ma isiklikult valiks neist kahest AT, ka kunagi Motomaanias läbiviidud sõiduproov toetas AT-d. Tegemist on väga levinud tsikliga, mida toodeti kaua ning mille kohta on veebist väga palju tarkust võtta. Honda kvaliteedist ja vastupidavusest ma ei räägigi. ST-l seda kõike nii suurelt ei ole. Ja kuna olen jännanud Tenere elektirsüsteemiga eelnevalt (viga olevat väidetavalt põhimõtteline, Yamu kasutas teatud ajal liiga peenikesi juhtmeid, kehvast sulamist klemme ja nõrku alaldeid), siis seegi kallutaks mind TA poole.

Aga samas leidub väga palju ST omanikke, kes kohe mu juttu hakkavad ümber lükkama.

Kasutaja avatar

Teema algataja
WarAngel
Kontakt:

sang kirjutas:

Küsimus on selles, mida sa selle tsikliga tahada eelkõige peale hakata.

Plaan on sellega sõita nii maanteel kui ka metsas. Ratas peakski olema selline kompromiss mida kannataks väikeste mööndustega igal pool kasutada.

D.

eerikkarts
Tsikkel: Yamaha SuTenöör (XTZ900) 5PS

Lugemata postitus Postitas eerikkarts »

Ise kah oli analoogse valiku vahel ja otsustasin Yamu XTZ 750 kasuks, kuna tekkis ratas hea hinnaga ja osaliselt ikka ST on AT'st odavam nii ca 10k krooni võrra. ST on märksa särtsakam AT'st. ST'le kui mootori kotti sõidad avaneb võimalus asendada ta TDM850 3VD-mootoriga ja kui ei karda ehitamist siis saab aiste vahele ka 900'se sissepritsega mootori vahele pista, mõnevõrra kergem 192kg vs 207kg kuivkaalu aga eks see erinevate allikate järgi ka erinev
Olen AT seiljas istunud ja tundus kuidagi maru kohmakas ST'ga võrreldes.

Sõiduomadusi ei oska veel adekvaatselt võrrelda kuna värske omanik veel pole õieti sõitnudki aga niivahe kui temaga liikunud siis manööverdamine oli üllatavalt lihtne st kerge 200kilost kaalu ei tundnudki eriti. Ma 192cm pikka ja istun väga mugavalt ta seljas, samas pikke otsi pole teinud...

Miinusteks vanadel isenditel väsib raam ühest kohast ära kui sellega on sõidetud ohtralt täislaadung peal.
Tehnika va mootor kuidagi kiviajast :). Käigukast selline lärmakas plaksuga lappad käike selline kõvema vajutusega.
Õliõgardid pidavat olema kui seal punases tsoonis temaga elada.
Esipidurid imelikud nagu võtavad kah aga pidur ise selline vatine pehme. Heal vajutusel saad selle põhja muljuda mis räägib sellest et pidurivoolikud peaks kindlasti armeeritud vastu välja vahetama.
Kui mootor rohkesti kütet rüüpab siis tüüpviga pidavat olema need "Emulsion tubes" olema kulunud, ehk siis see düüs kus nõel sees käib ja see nõel ise kah.
Kuna ise pole pikkasid otse sõitnud siis ei oska veel enda ratta kütusekulust pajatada

Vähemast see mu tagasihoidlik arvamus. AT kindlasti hea valik eks proovi mõlemad rattad järgi, minul määras hind ja võimsus. Usun et mõlemad rattad on hääd.

Ja nii see Yamaha XT900Z FI (SuperTenere) sündiski:
http://www.super-tenere.net/forum/xtz75 ... -xt900z-fi

5Okuus856üheksa
Kasutaja avatar

isakene
Tsikkel: XTZ 750,KTM 250 EXC,Beta 430RR
Tänanud: 8 korda
Tänatud: 45 korda

Lugemata postitus Postitas isakene »

Ühesõnaga, istu selga ja proovi. Mõlemad on head rattad ning mingit otsest põhjust üht teisele eelistada ei ole. Dünaamika on natukene erinev, asend ka, aga jälle täpselt nii, nagu kellelegi rohkem meeldib. ST-ga sõidan ise kolmandat hooaega, AT-d olen korduvalt proovinud. Elektrile erinevalt Sangast ei heida ST puhul midagi ette, päev otsa lausvihmas sõitu ei ole mingi probleem ja ükski juhe kuskilt läbi pole ussitanud. Karpade viga on jah see, et emulsioonitorud kuluvad ruttu, aga viga ei maksa miljonit ja alati on võimalik profactory nikkeltorud peale osta. Mulle isiklikult meeldib ST mootor rohkem, väändekõver on väga ühtlane, alates 2000 pöördest tuleb täisvedu taha ja on ühesugune piirajani välja. Samas on ST AT-st pisut rohmakam ehk metsas ja maastikul on AT natukese võimekam. Vahe aga pole suur, pealegi oma 230+ kaaluga pole kumbki maastikule mõeldud, tegemist on ikkagi matkaendurodega. Nii et proovi mõlemad ära ja võta see, mis rohkem meeldib.

Kasutaja avatar

Piipz
Soe ja sõbralik
Tsikkel: Suzuki DL 1050 DE (2023)
Tänanud: 139 korda
Tänatud: 359 korda
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas Piipz »

Olen mõlema rattaga sõitnud ja kui tuleks valik teha, siis täiesti kindlalt võtaksin Africa Twini. Palju muhedamalt liikuv ja paremini händlitav ratas, kui ST.

lisaks, ma päris 2 meetrit ei ole aga kaalun sust veits rohkem. saan oma XT-ga kõik tehtud, mis vaja, kindlasti rohkemgi, kui AT või ST-ga, kuna ratas on lihtsalt nii palju kergem. Kasutatud peast peaks päris soodukaga saama juba ning ega ta uuenagi on üks odavamaid uusi rattaid.

Kasutaja avatar

isakene

Piipz kirjutas:

Olen mõlema rattaga sõitnud ja kui tuleks valik teha, siis täiesti kindlalt võtaksin Africa Twini. Palju muhedamalt liikuv ja paremini händlitav ratas, kui ST.

...muidugi, seda ka, et kui mul KTM-i metsas müramiseks ei oleks, ma mõtleks ka võibolla samamoodi... aga kuna ST on mul ikkagi 80% matkaratas, siis ma olen rahul. Ja arvake mis tahes, härrased, aga kruusal lõbutsemiseks on mu meelest ST palju mõnusam kui AT.

Kasutaja avatar

Piipz
Soe ja sõbralik
Kontakt:

Isakest tasub uskuda, lisaks soovitan küsida ka Raigo käest - tema sõidab samamoodi praegu ST-ga ning on enne AT omanik olnud ;)

Kasutaja avatar

Teema algataja
WarAngel
Kontakt:

Piipz kirjutas:

lisaks, ma päris 2 meetrit ei ole aga kaalun sust veits rohkem. saan oma XT-ga kõik tehtud, mis vaja, kindlasti rohkemgi, kui AT või ST-ga, kuna ratas on lihtsalt nii palju kergem. Kasutatud peast peaks päris soodukaga saama juba ning ega ta uuenagi on üks odavamaid uusi rattaid.

XTga tegin õppesõitu
Koibasid pold kuhugi panna

Kasutaja avatar

Piipz
Soe ja sõbralik
Kontakt:

vana XT või uuega? Minu oma saaksid ka kuskil nädala pärast proovida.

Kasutaja avatar

isakene

WarAngel kirjutas:

XTga tegin õppesõitu
Koibasid pold kuhugi panna

Minu pikkus 1.76. Originaalsadulaga ja stocksettingus on nii ST kui AT kõrgus selline, et varbad ulatuvad napilt maha. Praegusel on madaldatud sadul ja sellega isteasend hea. Üldiselt on mõlemad tsiklid siiski keskmisest suuremat kasvu inimesele mõeldud.

...ja kui mõnele mehele ST veel madalaks jääb, võin pakkuda esiamordipikendusi. Kunagi sain ühe varuosatsikliga kaasa, endine omanik, kahemeetrine vintske olemisega saksmann sõitis oma lõbuks ST-ga krossi ja talle jäi stock aparaat madalaks... :D

eerikkarts
Tsikkel: Yamaha SuTenöör (XTZ900) 5PS

Lugemata postitus Postitas eerikkarts »

isakene kirjutas:

...ja kui mõnele mehele ST veel madalaks jääb, võin pakkuda esiamordipikendusi. Kunagi sain ühe varuosatsikliga kaasa, endine omanik, kahemeetrine vintske olemisega saksmann sõitis oma lõbuks ST-ga krossi ja talle jäi stock aparaat madalaks... :D

Selline asi vast isegi minul pakuks huvi ehk, eks mingi aeg suhtleb sel teemal

Ja nii see Yamaha XT900Z FI (SuperTenere) sündiski:
http://www.super-tenere.net/forum/xtz75 ... -xt900z-fi

5Okuus856üheksa

Raigo
Tsikkel: Iž Planetad, Iž Jupiterid

Lugemata postitus Postitas Raigo »

Kuna twini omanud ja teneret oman, siis äkki oskan väheke kosta.

AT

• väga kena disain oma aja kohta
    +püsti väga hea sõita
    +hea kooste kvaliteet
    +V2 mootor on madalalt parem kui tenere R2
    +aftermarket juppe saada lademetes (http://www.africanqueens.de)
  • kütusekulu natuke suure võitu
  • kõht on liiga madalal maast

ST

• mootor veab kõrgelt hästi ja ei kisa trassil erinevalt twinnist
  • küllaltki kõrge maast
  • üüratu küttepaak (ca 30L)
    +väga palju lisasid saada sh võimalik toppida vahele ka 850 ja 900 tdmi mootor :mrgreen:
  • püsti sitem sõita kui twinniga (paagi kuju selline)
  • küllaltki janune, kuigi see on vist rohkem ratta tehnilise seisukorra taga kinni
  • kehvem koostekvaliteet (plastil ja plastil vahe sees)
  • karburaatori probleeme rohkem

Vedrustust ja pidureid ma tegelikult väga võrrelda ei saa ,sest Tenerel on uued amordid all ja 320 kettad ja twin oli mul ikka väga ammu. Siiski on tunne ,et twinil on offroadi mõistes stock vedrustus natuke parem.
Lisaks mõlemad on aplad laadimisrelee sööjad. Üldiselt on nad vägevad rattad, tenere saab kätte odavamalt, lisana pakub tenere ka rohkem nokitsemisrõõmu oma tüüpiliste karbussi/laadimisreleede jne jamadega.
Aga mul ta juba üle 1,5 aasta olnud ja plaani teda maha müüa pole. Sest selle raha eest, mis ta väärt on, paremat saada pole.

Kindlasti soovitan valida ratas, mis oleks võimalikult sile ja omaks palju lisasid (crash bars, kohvriraamid, upgraded laadimisrelee, kõrgem klaas jne jne). Parem maksta rohkem ja osta korralikum asi, kui osta ratas, millel on kõik putzen. PS! Kui inglismaalt ratast otsima hakkad ,siis ole ettevaatlik ,et nad raisad kipuvad seal väga mädanema minema.
Kui miskit veel küsida tahad ,siis anna tuld :)

Hr. Kaaru
Tsikkel: IZ
Tänanud: 3 korda
Tänatud: 6 korda

Lugemata postitus Postitas Hr. Kaaru »

Tähtis on see, et valitud rattaga ise rahul oled,oli mul juhus kui läksin saksast kindlat autot tooma, mingil põhjusel jäin sellest ilma, meeltesegaduses sai teine käru ligi võetud.Tulemus-ei olnud veel eestissegi jõudnud kui mõlkusid juba müügimõtted ja nii läkski. Kainet mõtlemist ostmisel :bsmile:

I love my bike, it´s amazing machine!
Kasutaja avatar

kurisookaru
Tsikkel: Yamaha Super Tenere/Tenere 700
Tänanud: 17 korda
Tänatud: 73 korda
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas kurisookaru »

Tea kas AT peale sellist crashi oleks veel liikunud :ner: . Mina aga sõitsin pärast kodu, lenksu parempool oli nagu baigil :lol: , aga see oli ka kõik, mis juhtus ja nädala pärast tegin kolme nädalase 7000 km eurotuuri. 8)

Sõida ise ja lase teistel ka sõita
----------------------
Yamaha Super MatkaMudaKolakas XTZ

Motostation poodnik aadressil Masina 1 Tallinn
Kasutaja avatar

isakene

isakene kirjutas:

[... endine omanik, kahemeetrine vintske olemisega saksmann sõitis oma lõbuks ST-ga krossi... :D

Samalt sakslaselt saadud service manuali vahelt leidsin ka temast tehtud asjakohase pildi:

Pilt

nors

Lugemata postitus Postitas nors »

kurisookaru kirjutas:

Tea kas AT peale sellist crashi oleks veel liikunud :ner: . Mina aga sõitsin pärast kodu, lenksu parempool oli nagu baigil :lol: , aga see oli ka kõik, mis juhtus ja nädala pärast tegin kolme nädalase 7000 km eurotuuri. 8)

Oleks küll, sai midagi sarnast proovitud. Tõsi küll, maandusin kivi asemel teisele tsiklile selga.
Üldiselt on AT väga kukkumiskindel, olen seda korduvalt testinud. Ükski sõit pole siiamaani kukkumise pärast pooleli jäänud.
Paksus liivas muutub ta ka eriti kukkumisaltiks, kuigi see on vist juba rohkem minu isiklik probleem. :oops:

mesimees

Lugemata postitus Postitas mesimees »

Oman ST ja võin ainult sellest rattast rääkida. Enne ratta ostu, olin sama valiku ees et kas AT või ST. Otsustatud sai ST kasuks, üheks põhjuseks oli hind ja teiseks kätteasaadavus, tol hetkel ei olnud suurt valikut. Üldiselt võib rattaga rahul olla, minu arust on ST särtsakam kui AT ja seda kõikide käikudega ja jõud hakkab juba 2000 pihta mille töttu võid linnas vabalt 5 käiguga sõita ja kiirendades rattas liigu normaalselt,i kui seda ei saa öelda AT kohta.

Probleemidest nii palju, et mina oma 2 aasta jooksul olen kokku puutunud mõningate elektri probleemidega, pingerelee väsis ära ja nüüd on ka suunatule relee ära väsinud, aga see selleks, kõige rohkem häirib mind just nimelt plastikute kvaliteet ja asetus, et kui käid kuskil turnimas, või kukub ratas lihtsalt külili siis on 100% kindel, et sul tuleb õhtul hakata plastikuid sulatama. Ja selle tarvis ongi HÄDAVAJALIK, et rattal oleksid kukkumisrauad. Siinkohal järjekordsed tänusõnad Raigole kelle abil ma sain enda rattale ka rauad. Et siis ratast ostes vaata, et oleks kõik sellised lisad- rauad küljes.

Aga muidu saab rattaga sõita kõikjal välja arvatud porimülkad, kuid kui mees oled ja tugevaks tahad saada siis võid ka soos käia :P Räägin omast kogemusest!!!

Üldiselt võib rattaga rahule jääda, julgen sulle kindlat SUPER TENERET soovitada!!!!

YAMAHA SUPER TENERE 750
Kasutaja avatar

kurisookaru
Tsikkel: Yamaha Super Tenere/Tenere 700
Tänanud: 17 korda
Tänatud: 73 korda
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas kurisookaru »

[quote="mesimees"]
Aga muidu saab rattaga sõita kõikjal välja arvatud porimülkad, kuid kui mees oled ja tugevaks tahad saada siis võid ka soos käia :P Räägin omast kogemusest!!!
[/quote]
Mülgastes saab ka väga hästi hakkama :bsmile:

Sõida ise ja lase teistel ka sõita
----------------------
Yamaha Super MatkaMudaKolakas XTZ

Motostation poodnik aadressil Masina 1 Tallinn

mesimees

Lugemata postitus Postitas mesimees »

Ma küll kahtlen selles " VÄGA HÄSTI " kuid jah hakkama saab. :P
Päris head videod on youtubis, tore näha, et ma pole ainuke kes mammutiga mülgastes turnib.

YAMAHA SUPER TENERE 750
Kasutaja avatar

jup
Tsikkel: XL600V Transalp

Lugemata postitus Postitas jup »

Loodetavasti ei juhutu ükski keskonnainspektor neid videoid vaatama, sest muidu tuleks asjaosalistel vist päris tublisti kukrut kergendada. Numbrimärgidki näha ja puha. Kunagi kirjutati, et rabas sõitmine maksab riikliku hinnakirja järgi 18 eeku ruutmeeter, aga võin ka eksida!

Kasutaja avatar

Rigo
Tsikkel: Intruder 1500LC,HD

Lugemata postitus Postitas Rigo »

Olen omanud kolm hooaega AT-d ja siiani,kui kuskil kuulen tuttavat popsumist,tuleb nostalgja ja suur jällenägemisrõõm peale.Motodepoost sai ostetud uus kõrgem klaas ette ja maantee peal oli väga vaikne.Olen ka ise kahe meetri kantti ja 110 raske ning suurele mehele parim valik.Kogu selle aja jooksul mingeid tõrkkeid polnud,vahetasin vaid õli ja valasin kütet paaki.Mingi 6-7liitrit sajale ta võttis,olen päris raske käega ja rahulikult sõittes oleks ta kindlasti ökom olnud.

Honda African Twin750,Aprilia Caponord1000,Suzuki Intruder1500LC...Intruder1500LC...Husqvarna TE 400
Vasta

Liitu vestlusega

Vestluses osalemiseks pead sa olema motokommuuni liige

Avan konto

Pole veel liige? Pole probleemi, registreeru ja liitu.
Liikmena saad sa ise postitada ja vastata teisetel või tellida endale teavitusi vestluse edenemise kohta.
Kõik siin on tasuta ja võtab vaid minuti. Kohtusi sellega ei kaasne.

Registreeru

Logi sisse

Mine “Mootorratastest üldiselt”