Milline ratas esimeseks siis osta?
Moderaator: Moded
-
Teema algataja
Milline ratas esimeseks siis osta?
Plaan alles A kati minna tegema ja viimasest tsiklisõidust oma 15a möödas(JAWA-350 1969a):) Hetkel vanust pea 33.Ennast huvitab nagu rohkem selline ratas millega saaks nagu veits sirgema seljaga sõita,et nagu mingi bike ja enduro vaheline asi.Võibolla väljendan end totakalt kuna teen vahet chopperil ja bikel hetkel ja olen tänapäeva tsiklieluga vähe kursis aga kuskilt peab alustama,nii,et kui kool läbi siis mida soovitate alustuseks.Kuulsin,et võib kukkumist kindlasti alguses ette tulla,et varustusega tuleb alustada kõgepealt ja siis ratas.Lääne ratas pidi olema hoopsis midagi muud kui jawad ja izhid(nendega olen kärutanud tatikana omajagu)Ühesõnaga olen veel taitsa roheline tänapäeva tsiklivärgis... ja lihtsalt juba teen eeltööd ratta suhtes.Ettetänades...
-
- Soe ja sõbralik
- Tsikkel: Suzuki DL 1050 DE (2023)
- Tänanud: 140 korda
- Tänatud: 367 korda
- Kontakt:
Re: Milline ratas esimeseks siis osta?
naljakas et sa mainisid "baigi ja enduro vaheline" - täpselt sama väljendit kasutasin ma ühe sõbra TDM-i kirjeldades.
oleksin ju võinud sulle öelda et kasuta otsingut, kuid ega ma ise ka parem ei olnud, kui siia registreerisin.
Nii et vastavalt rahakotile, vaata lisaks muudele sulle sobivatele ja hingelähedastele, ka sellist masinat nagu Yamaha TDM 850 või pakuks sulle isegi ühte kasutatud Yamaha TDM900
-
- Tsikkel: Suzu DR-Z400
- Tänanud: 3 korda
- Tänatud: 1 kord
Kõigepealt kus plaanid tsikkliga sõita? Kruus? Asfalt? Mets?
Endurodega (nagu mul avatari pildil) saad sõita kõikjal ja sirge seljaga
-
Teema algataja
Tänud vastuste eest. "Touring" ongi see mille poole tüürida tahaksingi.Ei teadnud enne kuidas sellist tüüpi nimetatakse tsiklite valdkonnas. Aga nüüd kooli edasi ja siis vaatame ostmist alles. P.S siis tuleb leida ka moodus kuidas abikaasa saaks hirmust tagaistumises üle saada.
-
- Tsikkel: ZX12R turbo
- Kontakt:
wirxx kirjutas:P.S siis tuleb leida ka moodus kuidas abikaasa saaks hirmust tagaistumises üle saada.
too abikaasa meiega sõitma vahel, mul paar sõpra kes spetsialiseerunud "seljakotte" igasugu üritustel vedama - hirm kaob garanteeritult
9,09 @ 1/4 - Suzuki Hayabusa turbo
9,8x @ 1/4 - Kawasaki ZX6R
-
- Tsikkel: Freewind
Kuin'd lausa matkaplaane ei ole, siis võivad touring rattad asjatult suureks osutuda. Vaata ka misked rahulikumaid asfaldi-endurosid nagu näiteks F650, XF650, KLE500. 35-37 kw jõudu, 160-180km/h kiirust ja sõita saab ka kruusal ning pinnasteedel. Lühemaid 100-200 km otsi annab sõita ka seljakotiga.
-
- Tsikkel: Yamaha SuTenöör (XTZ900) 5PS
Wirxx olen täpselt samas olukorras nagu sinagi hetke kuid selle vahega et kooliga ühelpoole ja ootan ARK eksamit.
TDM super mugav! Ausalt öeldes istudes ta selge ma kohe mõtlesin et see ratas loodud minule istumisasend nii loomulik et ei mingeid pingeid, mul endal kasvu sinna 192cm kanti seega TDM oli täpselt paras. Street rattad ikka sunnivad mu jalad pinges olema.
Kui plaan vaaldavalt mööda kõva pinnast sõita siis kindlasti vaata.
Igatahes minu valikusse jäänud järgmised tsiklid... Ja kindlasti kui load käes siis proovisõite nendega kindlasti tegema
Suzuki Dl-650/DL-1000 V-storm, TDM 850/900/900A. Kawasaki KLE650 versys oli huvitav ratas kuid minu koivadele tundus siiski pisut väike.
Kui plaan kerget maastiku rohkem vallutada. Võiks pilgu heita vanematele suurematele ratastele Yamaha XTZ750 Super Tenere, Honda XRV750 African Twin.
Muidu ka vaata Honda Transalpe, ja Yamaha Tenere'si
Lisaks kui võimsus ja vibratsioon pole tähtsad siis Aprilia Pegaso ja BMW F650 ühepütased võiks ka jääda sõelale, sissepritsega rattad on super ökod! ca 4-5L/100'le
http://www.super-tenere.net/forum/xtz75 ... -xt900z-fi
5Okuus856üheksa
-
- Soe ja sõbralik
- Kontakt:
eerikkarts kirjutas:Lisaks kui võimsus ja vibratsioon pole tähtsad siis Aprilia Pegaso ja BMW F650 ühepütased võiks ka jääda sõelale, sissepritsega rattad on super ökod! ca 4-5L/100'le
Ma sul teen, kus XT jäi
-
- Tsikkel: Yamaha SuTenöör (XTZ900) 5PS
Piipz kirjutas:eerikkarts kirjutas:Lisaks kui võimsus ja vibratsioon pole tähtsad siis Aprilia Pegaso ja BMW F650 ühepütased võiks ka jääda sõelale, sissepritsega rattad on super ökod! ca 4-5L/100'le
Ma sul teen, kus XT jäi
![]()
Jah see XT660R(X) uuem Tenere on ka öko. Üldiselt Sissepritsega tsiklid enamjaolt (mitte alati) ökomad kui karpaga sugulased.
Minule need "Pauk ja postivahe" tsiklid eriti ei istu eks see maitse asi...
kogemused pärinevad minevikust vanematelt ühepütastelt, võibolla tänapäeva tasakaalustusvõllidega mootorid polegi nii käsi ja jalgu väristavad?
http://www.super-tenere.net/forum/xtz75 ... -xt900z-fi
5Okuus856üheksa
-
- Tsikkel: Suzuki V-Strom 650
wirxx kirjutas:Lääne ratas pidi olema hoopsis midagi muud kui jawad ja izhid(nendega olen kärutanud tatikana omajagu)Ühesõnaga olen veel taitsa roheline tänapäeva tsiklivärgis... ja lihtsalt juba teen eeltööd ratta suhtes.Ettetänades...
Näedsiis, räägivad sulle lääne ratastest aga ise sõidavad enamikus ikkagi ida ratastega. Suzu, Yamu, Honda, Kawa - kõik puha ida rattad ja tsiklituru valitsejad.
Aga see selleks, oluline on enda jaoks selgeks mõelda mõned teemad.
- Kas sõidad üksi või tahad "seljakotti" kah vedada?
- Kas sõidad pigem kruusal või pigem asfaldil, ehk kas sõidad kruusal selleks, et jõuda asfaldile või asfaldil selleks, et jõuda kruusale?
- Kui pikki vahemaid soovid läbida?
- Milline on rehvivalik sinu valitud tsikli mõõdus ja sobib soovitud pinnase/eesmärgiga?
Ja siis veel usu-maitseküsimused nagu mark ja mõned tehnilised detailid. Mina näiteks ei soetaks endale karpaga masinat (sellised toitesüsteemi lahendused võiksid vabalt eelmisse aastatuhandesse jääda), samuti ei tahaks ma masinat, millel pole sumps korralikult kaetud ja üles viidud tagaosas. St sellise klassikalised paljad torud, millede vastu on lihtne end põleta (see välistab näiteks TDMi). Ahjaa, ja iste peaks olema võimalikult lai ja lame, sellist kumerat ja kitsast tuleks vältida.
-
- Soe ja sõbralik
- Kontakt:
noooh kuidas võtta... sissepritsel on omad plussid ja miinused. miinused on näiteks bensu ettesöötmine rõhu all. plussid on võibolla lihtsam "tuunimine"
öko kohta ei oska ka öelda, LC4 karpamootoriga võtab näiteks vähem kütust kui Pegass/Bemm/Yamu 600 sissepritsega seeria.
mis teil karpade vastu on? Kui sissepritse või benapump tee peal üles ütleb, siis on ikka täitsa pupu. Karpadega saad vähemalt ise midagi teha. Mul vahepeal kadus ka usaldus karpade vastu aga kui natuke õpid selle ehitust jagama ja valest kohast uusi düüse ei telli, siis on kõik kontrolli all
sumpadega on ka nii, et see oleneb kuidas nad seestpoolt villatatud on. mina võin vabalt põse vastu sumpapütti panna ka peale pikemat sõitu. osadel ratastel läheb pütt tõesti liiga kuumaks aga see on parandatav.
Ehk siis kui rahhi on, meeldib matkata aga tahad ka hullata, siis LC4 adventure on ka väga kõva püss Tahetakse seda paigutada uue Tenere kõrvale kuid mina väidan, et see on ikkagi klass omaette. Primo võib sulle palju pajatada sellest masinast.
ja üks tdm900 on endiselt pakkuda
-
- Toetajaliige
- Tsikkel: XV1900
- Tänanud: 693 korda
- Tänatud: 455 korda
ulmo kirjutas:wirxx kirjutas:.... samuti ei tahaks ma masinat, millel pole sumps korralikult kaetud ja üles viidud tagaosas. St sellise klassikalised paljad torud, millede vastu on lihtne end põleta (see välistab näiteks TDMi)...
Ei ole veel suutnud põletada ennast seega jätke TDM ikkagi valikusse. Hea universaalratas. Sobilik ka suurele mehele 188/100+
Orig. sumpa tuleb esmajoones ära vahetada tjuuningu vastu.
edu
-
- Soe ja sõbralik
- Kontakt:
ants01 kirjutas:Orig. sumpa tuleb esmajoones ära vahetada tjuuningu vastu.
Miks ? tegelikult ei tule ju. saad häält ja välimust, üritaks ikka praktilisest küljest asju vaadata
-
- Tsikkel: Suzuki V-Strom 650
ants01 kirjutas:Ei ole veel suutnud põletada ennast seega jätke TDM ikkagi valikusse. Hea universaalratas. Sobilik ka suurele mehele 188/100+
Orig. sumpa tuleb esmajoones ära vahetada tjuuningu vastu.
edu
Seda, kas ratas sobib enda kerega, tuleb tulevasel omanikul omaenda persega tunnetada, teiste jutust on siin vähe abi.
Sumpasid kindlasti pole vaja näppida, mõttetult kallid ja mürisejad on need tuuningasjad. Rohkem selline pisikese tilli teema.
Aga räägi parem, milliseid enduromaid/dualsport rehve TDM-i esirattale saada on? 18" tundub üsna haruldane mõõt olevat.
-
Teema algataja
Matkaenduro on hea koht alustamiseks, saad igale poole sõita kus veel päris pehme muda ei ole. Minu soovitus on osta esimeseks mõistliku hinnaga kasutatud ratas. Reeglina saad esimese hooaja jooksul alles oma vajadused välja selgitatud. Mina valisin esimeseks Transalpi, mis ostes tundus igati hea mõte ja hea meel on et ostsin kasutatud mitte uue kuna juba plaanin vahetust. Kasutatud ratta vahetusega on rahaline häving siiski väiksem. Olgugi, et ratta tüüp sai valitud õige on vaja juurde jõudu ja ketivedu vaja asendada kepiveoga. Piilun 1150 ja 1200GS BMW-d, samas esimese rattana oli see liiga hirmutav valik.
Edu ratta aga eelkõige varustuse valimisel.
-
- Toetajaliige
- Tsikkel: XV1900
- Tänanud: 693 korda
- Tänatud: 455 korda
Piipz kirjutas:ants01 kirjutas:Orig. sumpa tuleb esmajoones ära vahetada tjuuningu vastu.
Miks ?
tegelikult ei tule ju. saad häält ja välimust, üritaks ikka praktilisest küljest asju vaadata
Vaatangi praktilisemalt- paremaks läks(mitte ainult hääl ja välimus).
Iseenesest on TDM'i kohta eraldi teema olemas, sealt saab head ja vead teada.
edu
Minu arust päris asjalik jutt, kus kirjas kuidas ja mida arvestada esimese ratta soetamisel.
Oma eelmist ratast - Honda Deauville julgen soovitada. Kuna seda varem siin-seal kiitnud, siis ei hakka siin kordama - otsingusse Deauville ja leiad kuhjaga häid sõnu.
Teine soovitus esimeseks hooajaks püstisemana on Honda Revere. Deauville eelkäija. Lollikindel ratas ning üldiselt ka väga vastupidav.
Tundub, et soovid pigem endurot kuid kruisimiseks oleks väga mõnus pill Harley-Davidson Iron 883. Hind tundub kah mõistlik.
-
- Tsikkel: Kawa GPZ 550, W800, Jawa 350
- Tänatud: 27 korda
TDM tundub mulle ka hea valik. Sõber sõidab. Lasi esiamordid prillidest lahti ja tiba madalamaks, et nina madalamaks saada ja kahvli nurga järsemaks, teedel (asfalt/kruus/talutav metsatee) sõitmiseks tundub mulle hea ja on sellisena üpriski "touring". Võtab mamsli ja 3 kohvrit - läheb ja naeratab. Järgmiseks nilliks isegi midagi sellist.
Mis puudutab karpasid, siis kuni veel võimalik, mina neist ei loobu. Ja ei ole need karpa-rattad õgardlikumad, kui vähegi on suudetud jätta karpad näppimata (juba tatina imestasin, tattidel võrr ei käivitu, kohe kruvits kätte ja karpat regullima - krt see asi ei lähe järsult tuksi, järsu vea puhul on viga 99% mujal. Pole karpasid iial näppinud (no lahti võtnud, puhastanud - seda küll). Pole nendega iial probleemi olnud.). Suvisel matkal koos kola ja naisterahvaga tagaistmel, mina üle 5 liitri kulu ei saanudki, isegi kiirteel Soomes. Kusjuures ratas vana kui taevalaotus (1987).
Kuumad sumpad - ma sellest tänavasõidurattal aru ei saagi. Minu omal võib peale sõitu sumpat vabalt käega katsuda. Ja leegitorusid arstisin aerosool-ahjuvärviga, mis kahe aasta jooksul pole maha koorunud - järelikult ei hõõgu ka seal miskit. Igal juhul tsiklikatte (152.- krooksu maksis, ) tõmban otse kuumale masinale pähe ja ei kõrbe ka see. Samas riivasin käsivarrega oma ratta 9 aastat nooremat suguvenda - krt, päev otsa valu.
Kõigi poolt soovitatud TDM võib pisut väriseda ja tagaistumisrõõmu vähendada. Minu 2 senti:
Sirge seljaga sõitmiseks sobivad ka nö "naked bike" tüüpi rattad. Sama klassi ratastest nt. Yamaha fazer, Suzuki Bandit või Honda Hornet (600'sed). R4 mootoriga sumisevad all, ei ole liiga äkilised aga samas ei hakka niipea liiga igav ka. Tänu püstisele sõiduasendile ning "mitte-paigilikule" lenksule ideaalne ratas ka platsisõidu tegemiseks (koolist ARK-ini sai sellega läbi tatsutud ilma vaevata) ning jõudu ja kiirust on ka kahe vedamiseks. Maanteel möödasõite kiire teha, kruusal jääb samuti püsti.
rzz kirjutas:Kõigi poolt soovitatud TDM võib pisut väriseda
Tsikkel peabki värisema ütleb praegu V2'ga sõitev ja oma esimest ühepütist taga igatsev mina.
-
- Tsikkel: Aprilia Tuono
Kuigi kahjuks pean loobuma oma TDM-ist, kiidan seda siiski.
Läbi on sõidetud nii metsateed,liivateed, maanteed, kruusa ja igast muud sittakanti rõvedat teed. Peab vastu väga edualt. Kindlasti mitte nii hästi kui mingi GS või KTM, kui hinnakalassid on poole suuremad ka. Üks parimaid Allroad rattaid ja seda ültevad paljud. Soovitan selga istuda ja proovida. Võta ühendust ja teed ühe ringiminu omaga näit. Saad tunnetuse kätte. Mul korralikul endurtsi rehvid ka all.
http://www.pohjatuultepojad.net
-
siit võid vaadata mis rattaid üldse olemas on: http://motorcyclespecs.co.za/
BMW R100RS
Varem: CB750K6, K75S, Katana/GSXR hübriid, GSX1100S Katana, XJ600, GPZ900R, GSX600F, GSXR750
TDM oli ka mul esimeseks rattaks. Iseenesest igati tore ja hea ratas, mõnus lihtne juhtida, hea nii asfaldil kui kruusateel. Aga ajapikku muutus natukene igavaks, muud midagi. Tuli uue ratta tuhin peale ning TDM sai müüdud siit kasutajale lermo.
Nii, et esimeseks rattaks soovitaks küll Yamaha TDMi. Ja ka praegune ratas (Honda CBR F, see matkavariant siis - ei pea palju peal kössitama vaid saab selja sirgepoolsena hoida) oleks esimeseks rattaks täitsa mõnus. Hea rahulik ringi sussutada, kuna ei pea väga palju käike vahetama ei linnas ega maanteel.
-
- Tsikkel: Planeta-3,Big800,XR600,XL700
Kui raha napib siis saad minult hea hinnaga Suzuki Big 800 S.
Ratas kannatab sõita nii pika maad kui ka metsasihil.
http://bike.motors24.ee/vehicles/247492 ... &sort=paid
Edu

-
- Tsikkel: Husqvarna 701 "Endu"
- Tänanud: 13 korda
- Tänatud: 71 korda
Ühepütane 779-kuubine algajale?
Ega sul rauast käsi pole, et sellega pikka maad sõidad?

Ei oska midagi soovitada, kuid mulle meeldivad klassikalised/naked. Ehk meeldib sullegi ? Sadul peaks neil ka mugavam olema, kui baikidel peale selle et neil hea lai lenks ja suhteliselt sirge kehahoiak. Mõnel sirgem, mõnel vähem, oleneb. Ise ostsin samuti esimeseks naked. Arvasin küll alguses, et ei sobi ja võtan teistsuguse, lahjema. Võta näpust, meeldib siiani ja ei ütleks, et ei sobi algajale. Aga ennem, tee selgeks endale, kas tahad linnas rohkem sõita, maanteel või üldsegi offroadi.
Tsiteerides üht tydrikut
Mulle meeldivad baigid, sest baigid on kõige ilusamad. Tsiklid ei meeldi, sest need on koledad. Motikad on ka normaalsed, aga baigid on ikka kõige ilusamad
Liitu vestlusega
Vestluses osalemiseks pead sa olema motokommuuni liige
Avan konto
Pole veel liige? Pole probleemi, registreeru ja liitu.
Liikmena saad sa ise postitada ja vastata teisetel või tellida endale teavitusi vestluse edenemise kohta.
Kõik siin on tasuta ja võtab vaid minuti. Kohtusi sellega ei kaasne.