Quo vadis Eesti motokross

Teema algataja
Maida

Re: Quo vadis Eesti motokross

Lugemata postitus Postitas Maida »

Heameelega võib ära märkida, et vingumine ja virisemine on ennast mõningal määral ka ära tasunud.

14.07 2009 ilmus msport.ee kodulehel Türi EMV juhend, kuhu korraldaja on lisanud, et eelregistreerumist mittekasutanutel on kohapeal lisatasu 100 krooni (tahaks loota, et tegemist ei ole kirjaveaga). Ütleme, et selline üllas otsus on tervitatav ja oleme poolel teel kompromissile! Kuna pool sai juba alla kaubeldud, siis saab äkki veel niipalju alla, et lambad terved-hundid söönud. Isiklikult olen nõus, et eelregistreerumise süsteem ei kohusta millekski ja eks mõningad lisakulutused ka korraldajal sellega seoses on. Kas need just otseselt on rahalised, vahet pole.
Kogu eelregistreerimise süsteem, mida mõnel viimasel aastal kasutatakse, on üpris nigel. See on ju tegelikult anonüümne, ma võiksin kohe praegu, umbes tunni jooksul ära registreerida Türi krossile kõikidesse klassidesse kõik kohalikud võistlejad, pundi sõitjaid Soomest ja Lätist ning mõned mehed MM tipust. Kujutan ette mõnda aega krossikorraldaja rõõmu... Mõni "naljamees" on seda juba kindlasti ka praktiseerinud. Eeltoodust lähtuvalt teen ettepaneku EMF-ile ja krossikorraldajale rakendada alates järgmisest hooajast sellist süsteemi:

EMF-ilt võisteja litsentsi soetanud isikute nimekirja võib küll avaldada, kuid võistejalitsentsi numbrit vahemikus 1......500 jne, kusagil ei avaldata.
Litsentsi number jääb niiöelda kontrollkoodiks võistlusele registreerimisel, kui ikka number kokku ei lähe, siis registreerimist ei toimu.
Sama süsteemi järgi võiks võistleja teada anda ka oma loobumisest, näiteks hiljemalt 1 päev enne krossi. Kui see võistlejate täpne arv korraldajale ikka niiväga tähtis on, siis tuleb anda ka võimalus sellest kõige lihtsamal võimalusel teavitada. Sellise IT lahenduse väljatöötamine on asjatundlikule itimehele sama lihtne kui krossimehele kahetaktilise kolvivahetus. Sarnast süsteemi kasutavad paljud portaalid kommentaaride lisamisel ja sisselogimisel, et vältida häkkerite rünnaku alla sattumist.

Rahast ka. No kurat küll, ka 100 krooni on tänapäeval siiski veel raha, mida niisama keegi käest ära ei anna!

Vahemärkusena, et Türi EMV korraldaja on juhendisse kirjutanud: Võistleja trauma või haigestumise korral makstakse raha tagasi. No see on nüüd küll tore, iga mees, kes ei ilmu kohale väidab hiljem, et oli haige või trauma küüsis. Ja arstiõendit ei saa ei EMF ega krossikorraldaja võistlejalt ka kohtu ähvardusel nõuda! No miks täiskavanud inimesed peaksid küll valetama hakkama kui võistlema minna ei saa või ei taha?
Lugupeetud krossikorraldajad on ühe pisiasja kahe silma vahele jätnud! Nimelt võistleja mootorratta! Minu käsi, jalg või muu ihuliige paraneb ise ajapikku siiski ära, aga minu mootorratta ootamatu "trauma" või "haigus" võib osutuda nii tõsiseks, et see ületab nii mõnegi "külakrossi" eelarve! Kas on siis ilus minu tsikli "haigusele" veel 400 eeku otsa keevitada, kelle eelarve siis rohkem lõhki läheb? Lisaks võib veel ettearvamatuid probleeme tekitada transport ja kasvõi perekondlikud põhjused. Kas ma pean siis mõnel laupäevasel hommikul valima 400 krooni ja oma naise (ema, isa, lemmiklooma) vahel? Ainult 50 kroonise hävingu puhul valiksin ilmselt siiski naise!
Loodan, et krossimehed saavad sellest jutust aru.

Võib olla on ehk võistlejatele ja korraldajatele vastuvõetav selline asi kui:

Võistlusele eelregistreerimine toimub kuni NELJAPÄEVA õhtuni, sealhulgas ka ülekandega maksmine, ütleme siis 400 krooni.
Eelregistreerimist mittekasutanutel kohapeal osalustasu lisaks 50 krooni.
Võistleja mitteosalemisel (ükskõik millisel põhjusel) tagastatakse 350 krooni, näiteks vähemalt nädala jooksul.
Jäägu siis see 50 krooni alati korraldajale nende kulutuste katteks, mille võistleja oma puudumisega põhjustas.
Olen täiesti kindel, et ka see 50 krooni on veel paljudele raha ja kui korraldajad saavad oma "kiiksust" lahti, siis enamus maksaks neljapäeva õhtuks oma raha ära. Reedel reeglina keegi enam trenni ei tee, ennast puruks ei kuku ja tsiklit ei lõhu. Ilmateade peaks ka selleks ajaks juba tõsiseltvõetav olema!
Samas ei mahu mulle ikkagi pähe, miks ei võiks kohapeal sularahas arveldada, umbes 200 klienti maksavad pangale teenustasu ülekande eest suurusjärgus 2.50 kuni 6.50 krooni - ja pärast maksab korraldaja osa tagurpidi tagasi.

Ps
Vastavalt hr mx77 soovitusele ei ole vajalik küsida juristidelt nõu osalustasude seaduslikkkuse osas. Eestis reeglina elukutselised ei võistle, kõik teenivad elatist erinevas valdkonnas. Krossimeeste hulgas on inimesi, kelle teadmistest piisab, et väita: praegune osalustasude maksmine ja nende tagastamise süsteem ei kvalifitseeru kohe mitte ühegi kehtiva seaduse alla, lühidalt öeldes on ebaseaduslik. Lihtsalt kuni praeguseni pole vist keegi tahtnud urgitsema hakata, aga hetkel on juba liiga paljud nurisema hakanud!
Elu on näidanud, et kui peaks jamaks minema, läheb asi nii: võistluste patroon, antud juhul EMF pühib oma käed puhtaks, kuna tema arvele pole keegi raha kandnud, tema pole seda ka kelleltki nõudnud. Raha soovivad ette saadada erinevad MTÜ-d, kes krosse korraldavad. Viimased küll võivad pärast väita, et tegid seda EMF heakskiidul ja vastavalt "2009 MX Võistlustingimustele", aga juriidiliselt ei oma ei EMF ega nende tingimused mingit jõudu.
Hetkeseisuga kandis Valga EMV etappi korraldanud MTÜ umbes 60 võistleja osalustasu oma (või kellegi teise) algatusel Türi EMV etapi korraldajale, kelle võistlusjuhendis on punaselt märge: Võistleja trauma või haigestumise korral makstakse raha tagasi.
Sellest lähtuvalt, kui võitlejal polnud üldse kavaski sinna osalema minna ja vahepealse aja jooksul pole suutnud ka ennast piisavalt vigastada, peab ta raha tagasisaamiseks Türile minema ja enne krossi Aavasalu silme alla katuselt alla hüppama. Muud võimalust tal oma raha tagasisaamiseks pole, sest see kross arvatavalt ju toimub!

Või kuidas...

Liitu vestlusega

Vestluses osalemiseks pead sa olema motokommuuni liige

Avan konto

Pole veel liige? Pole probleemi, registreeru ja liitu.
Liikmena saad sa ise postitada ja vastata teisetel või tellida endale teavitusi vestluse edenemise kohta.
Kõik siin on tasuta ja võtab vaid minuti. Kohtusi sellega ei kaasne.

Registreeru

Logi sisse

Mine “Kross ja enduro”