Garaasi ehitamine, vajaks nõu
-
- Tsikkel: MotoGuzzi
- Kontakt:
Re: Garaasi ehitamine, vajaks nõu
Amet sunnib vastama. "Olen kuulnud, et saab"... see ei lähe mitte.
Ehitus algab E-ga ehk ehitusseadusega mille leiad siit: https://www.riigiteataja.ee/ert/act.jsp?id=12926869
Järgneb kohaliku omavalitsuse ehitusmäärusega, Rae vald on nii pealinna lähedal, et seal käib ilmselt juba kõik by the book ehk nii nagu seadus ette näeb. http://www.rae.ee/index.php?option=com_ ... Itemid=123 siit Ehitamise ja planeerimisega seotud avaldused, protseduurid.
Vallavalitsuse ehitusnõunikuga vaja ka tutvust teha, tema amet sunnib käskima-keelama-lubama. Minimaalne millest ei pääse on see:Kirjaliku nõusoleku taotlusest väikeehitise püstitamiseks http://www.rae.ee/filesKirjaliku%20nous ... miseks.doc
Järgmine lõik on tuleohutusest: "oh mina olen nii korralik, minu maja põlema ei lähe" : nii arvab ja räägib tüüpiline projekti tellija-ehitaja. Paraku kuu peal nad tõesti ei põle, ikka siinsamas meie kõrval. Garaaz või töökoda on suurema tuleohu allikas ja pole mõtet pead liiva alla toppida: 8 meetrit olgu järgmine hooneni või olgu tulemüür. Tiheasustuses olukord keerulisem kuni täisehitatuse %-ni, mis teinekord ei võimaldagi rohkem ehitada.
Kõrvalhoonetel on kummaline komme aja möödudes kasvada, mõtle hoolega läbi, et projekteerimise staadiumis oleks võimalikult pikalt plaanitud kõikvõimalikud variandid. Kas külm garaaz või köetav töökoda kus ntx remonditöökoda avada?
Nüüd jõuaks hoone enese juurde ka: Paljude küsimuste vastused on koha pinnases, palju oleneb sellest mis kaevates maa seest vastu tuleb. Paas parim, savi kõige kehvem, ntx madal- ehk plaatvundament külmal hoonel savipinnasel ei lähe mitte:(Qunts) kui ikka kolmeks nädalaks on -20, hoone kütmata ja külmapühad ( täiesti reaalne eestis) on põrand keskelt punnis ja kiviseinas praod sees. Villemi lause "Ehk siis savi sisse paarkend cm" ei lähe ka kindlasti mitte.
Vundamendi parim soovitus: enne rohkem kui vähem. Külmumissügavus on norm 1,1 m aga reaalselt külmab ntx sillutise all millelt lumi koristatud ka kõvasti rohkem. Ukse ees ntx. ( minu töökoja vundament 2 rida vanadest vundamendiplokkidest) Ja selleks kaevatakse kraav mitte auk. Taldmiku laius sõltub jällegi sellest, mis põhjast vastu vaatab...vesi seal veel omaette teema.
Seinad: ärge segage mõisteid soojustus ja soojendus (Remsu): Paks tuhaplokisein ise ei soojene, kes sooja tahab peab ikka kütma. Tehnika hoidmise seisukohalt on parim hõre kuur millest tuul läbi puhub ja katus vett peab. Töökojana on 2 varianti: kui igapäevatöö on seal, siis on mõtet rääkida paksudest seintest, ökonoomsest küttest, 3x akendest jne jne. Hobinokitsemiseks kõlbab täiesti nn. külm hoone millel pole mingit vahet kas sein on 30cm fibost või aerockist või poolekivi-silikaadist mis pilastritega laotult kannab ka vahelaepaneeli (minu töökoda, 6x6m) Kui vahest kütta tahab aga pidevalt soojana ei hoia ( ja see maksab!), on vaja piirete õhutihedust, mitte soojapidavust. Puhur puhuma, 10 minutit ja soe, bullerjan ntx. Kui väljas -20 ei tee niikuinii seal midagi, aga 0 kraadi ümber talvel saab asjad aetud. Ja kui isu suuremaks läheb, saab alati soojustada-vooderdada. Variante veel: ka teraskarkassil saab lihtsalt-kiirelt ehitada.
Põrand: kui raha on siis parim muidugi soojustatud-lihvitud. Kui raha vähem, saab hakkama ka suvaliste betoonplaadi-juppide ja vahede betoneerimisega (nagu mina) Tankiga seal peal ju ei sõida, treipink pole siiamaale veel maa sisse kadunud. Aluse tihendamine kõvasti abiks, auto seisab ntx puukuuris pinnasel ja pole kah häda.
Vahelagi: kui soe kivimaja oleks esimene valik betoonpaneel, puittalad ajavad ka asja ära kuid tuleohtu tuletaks meelde. Norm käsib garaazi eraldada, kui teine korrus tubadeks teha peab garaazilaes 2x kips ntx olema.
Elektriga, kui täpselt ei tea, ära ise pusi, minimaalselt otsi biker-elektrik kes olulisemad asjad paika paneb.
Katus: lihtne soovitus vastavalt tootja juhendile. Mida eelistada? sellist ikka nagu elumajal on mis kõrval seisab, saab vähemalt viisakas välja nägema. Ka katusekalle võiks arhitektide rõõmuks sinnakanti sama olla.
Lõpuks alambe soovitus ja lisaks kõrvalruumi pidutuba ja saun jne jne.
Peeter aka Hondarebel
P.S to Qunts jutt on sisult hea aga kui juba ise kirjavigu näed, oskad ka ise parandada.
Liitu vestlusega
Vestluses osalemiseks pead sa olema motokommuuni liige
Avan konto
Pole veel liige? Pole probleemi, registreeru ja liitu.
Liikmena saad sa ise postitada ja vastata teisetel või tellida endale teavitusi vestluse edenemise kohta.
Kõik siin on tasuta ja võtab vaid minuti. Kohtusi sellega ei kaasne.