Küsin arvamust: Kas sõidueksam nüüd või oodata kevadeni?

Otsustasid endale mootorratta load teha ja mootorratturiks hakata? Räägi siin kõigest, mis on seotud mootorratta lubade, eksamite, koolituse, lihtsalt tsiklisõidu või liikluse ja seadustega. Kindlustusest räägi ka siin.

Moderaator: Moded

Teema algataja
norc

Küsin arvamust: Kas sõidueksam nüüd või oodata kevadeni?

Lugemata postitus Postitas norc »

Tervist.

Ma saan 9. oktoobril autokoolist paberid kätte ning hakkan ARK-s A-kategooriat taotlema.
Paraku on mu kodulinnas Tartus kõik sõiduajad siis juba raudselt otsas.

Seega küsin arvamust - kas püüda iga hinnast eest kuskil ARK büroos sõiduaeg see aasta leida (Haapsalus pidavat nädalane järjekord olema)
või teha eksam kevadel, kodus Tartus.

Esimese poole negatiivne külg on see, et ma pean siis koha pealt sõiduvahendi rentima (mõnest koolist vms.) ning liikluskord on vööras,
Teise poole negatiivne külg on see, et ma ei sõida talve läbi, ehk siis arvatavasti pean kevadel ikkagi sõidutunde juurde võtma.

Loodan konstruktiivset tagasisidet, ise olen juba ennast aasta vanemaks ajust sellel teemal mõelnud.

Tänud!

Edit: Kui nüüd sügisel teha, kaalun nende büroode vahel: Põlva, Haapsalu, Viljandi või Pärnu. Või hoopis mõni muu järsku?

Viimati muutis norc, 27 Sept 2008, 19:22, muudetud 1 kord kokku.
Kasutaja avatar

pea
Tänanud: 7 korda
Tänatud: 4 korda

Re: Küsin arvamust: Kas sõidueksam nüüd või oodata kevadeni?

Lugemata postitus Postitas pea »

tere
ma arvan küll, et kui hirmsasti tahad seda eksamit see aasta teha siis vaata mõni rahulikum linn selle tegemiseks, kus oleks hästi loogiline liiklus. Pärnus näiteks on kukkunud ju kohalikudki läbi kuna eksamineeria püüab ju võimalikult palju "konksutada" :wink:

Kasutaja avatar

kki
Tsikkel: Honda CBR 600FY, 2000.a.

Lugemata postitus Postitas kki »

Ma ootasin kevadeni, tsikkel oli olemas ja enne eksamit natuke hoovis harjutasin kaheksaid ja üheksaid ja väikestel teedel niisama et tsikkel "käpas oleks". Eksamipäeval ratas kärusse ja eksamile. Läks kohe hästi. Kuigi, eelmise sügise ilmasid arvestades oleks võinud ka sügisel ära teha, aga et järjekord oli pikk, ei teadnud riskida, et mis ilm siis kuu aja pärast on.

Kasutaja avatar

jet
Tsikkel: Yamaha Drag Star 1100A
Tänatud: 1 kord
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas jet »

Mul oli endal sama situatsioon.

Ei jõudnudki enne talve ARKi. Kevadel aga kirusin, sest eksameid hakati vastu võtma alles mais, samas sõita sai juba ilma poolest ammu. ARK tavaliselt muneb selle eksamite vastuvõtmise algusega üsna kaua - poolde kevadesse.

Kui vähegi saad, siis soovitan ikka ära teha. Pärast istud ilma lubadeta garaažis ja kuulad tsikli häält samal ajal, kui teised ilusa ilmaga ringi sõidavad.

Kevadel on politsei ka aktiivsem, seega väga ilma lubadeta ka ei soovita sõita.

Kasutaja avatar

motoratsutaja
Tsikkel: Yamu FJR 1300, Yamu WR 450

Lugemata postitus Postitas motoratsutaja »

Eks ta kindlasti oleks parem see aasta ära teha, iseasi kas kuskil keegi veel nii hilisel sügiskuupäeval veel eksamit vastu võtab, kevadeks on sõiduvõtted kergelt rooste läinud ja tunne ratta seljas esialgu ebakindel, paljutki unub sõiduvõttete kohalt selle ajaga ma arvan see muidugi ei tähenda et kevadel sooritamine selle pärast võimatu oleks, aga jah eksamite vastuvõtt võib tõesti hilja alata, kui samas saaks juba ringi vurada ja maanteed mõõta.

Yaaa-maaa-haaa......

Teema algataja
hyppavlind

Lugemata postitus Postitas hyppavlind »

Mina soovitan Sul kyll sel aastal eksam teha. Ise olin samas olukorras aasta tagasi ja ka pabistasin, et ehk ei joua enne ARKi talvepuhkusele minemist eksamile.. Tagantj2rele m6eldes saan aru, et see oli parim otsus! Et siis sain eksamis6idu tehtud Polvas ja j2in v2ga rahule eksamineerijaga (Polva ARK pealik) - platsil ei kiusanud (muide, Polvas on v2ga kerge platsis6itu teha!), linnas mina erilisi t6mmekaid ei tuvastanud :) J2rjekorda ei olnud, st. sain soidueksami aja n2dal peale teooriat.

Edu sulle!

p.s. Eelmisel aastal voeti Polvas soidueksamit vastu veel novembri alguseski....

Kasutaja avatar

OGGY

Lugemata postitus Postitas OGGY »

Pole siin miskit mõelda tuleb lihtsalt ära teha sain ka ise eelmine sügis tehtud ning viimased sõidud said ka lubadega tehtud :oops: oli küll maru külm kuna polnd mingit varustust aga ikka siga hea ja uhke tunne oli ja see õilis tunne mis on kevadpäeval kui päike paistab ja saab päeval aind paar tundi sõita kuna peale päikse loojumist kõik koheselt kiilas jääga kaetud see on kirjeldamatu.krt suurelt mehelt selline luuleline jutt häbi hakkab kohe lähen parem õlle taha tagasi. :bsmile:

Hardrocker
Tsikkel: Kawasaki Z900RS’22, GasGas 250
Tänanud: 2 korda
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas Hardrocker »

Lase ikka ühe kuumaga läbi kõik.Ise tegin ka eelmisel aastal eksami sügisel ja kevadel oli ikka hea võtta küll tsikkel kuurist ja ilma pidevalt kukla taha vaatamatta sõitma minna :D
Kui kevadesse jätad,siis äkki hooaja avamisele ei saagi tulla :wack:

Kasutaja avatar

Burn7

Lugemata postitus Postitas Burn7 »

Arvan ka, et tee ikka sügisel, siis kena muretu kevadet ja ilusaid ilmi oodata.

Kasutaja avatar

Nobody56
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas Nobody56 »

Ma ei lugenud välja, kas sul autojuhiload on. Juhul kui on, siis saad näiteks üks aeg minna ise mujale linna ja sõita peamised punktid läbi, et tutvuda liiklusega. Seljuhul on tsikliga eksami tegemine võõras linnas oluliselt lihtsam ning saadki sügisel load kätte.

Muide päris jama tunne on, kui kevadel ilmad ilusad, teed kuivad ning sina saad ratast ainult imetleda. Jõudu eksamil ;)

2 ratast, iga kell!
Kasutaja avatar

reimz
Tsikkel: GSX-R 1000 K3 / Warrior
Tänatud: 2 korda

Lugemata postitus Postitas reimz »

Ma lähen 1. oktoober teooriaeksamit tegema. ARK-is hirmutati küll, et sõidueksamile vist see aasta enam ei jõua, aga Võrus olid veel mõned vabad ajad. Nii, et loodetavasti on mul oktoobri keskpaigaks uued load käes.

Kasutaja avatar

bigdog
Tsikkel: HD
Tänanud: 15 korda
Tänatud: 10 korda

Lugemata postitus Postitas bigdog »

Ikka kohe ühe soojaga läbi teha!
Arvesta et uuel aastal on ARK toimingute tasu ehk riigilõiv suurem- http://www.epl.ee/artikkel/442865.
Samast artiklist veel väljavõte: “Sõidueksami järjekord on ARK büroodes praeguse seisuga keskmiselt neli nädalat. Kui aasta lõpus peaks mahud kasvama, siis ARK garanteerib, et kõik kliendid saavad teenindatud. ARK bürood saavad töömahu kasvuga edukalt hakkama.”
Ja paljud on Paides sõidueksami sooritanud- sinna minna sa pole kaalunud?

Your choice is Your half chance.
Kasutaja avatar

konstruktor
Tsikkel: Kawasaki EN500

Lugemata postitus Postitas konstruktor »

Kuulsin täna kõlakat otse eksamineerija suust, et esmaspäevast alates on A-kategooria eksamile uued nõuded kehtimas.

Näiteks varustuse osas - nõutav on peale kõige muu, mis praegu kohustuslik (põlve- küünarnukikaitsmed, kindad, kiiver), ka kaitsmetega saapad, puusa- ja õlakaitsmed.

Teine info puudutas platsisõitu. Ümberpõiget ja äkkpidurdust hakatakse nüüdsest tegema kiirusel 50 km/h.
Tundub et mõned platsid tuleb pikemaks teha...

Minul õnnestus eksam täna veel kehtivate kriteeriumite alusel sooritada 8) Üldse oli Tallinna ARK'is täna selle aasta viimane A-kat eksamipäev...

Teema algataja
Nuxxs

Lugemata postitus Postitas Nuxxs »

No näiteks Rootsis on mootorrattalubadel pidurdusharjutusi 3 tükki. 50-lt, 70-lt ja 90-lt. Eks kõik asjad muutuvad ja ega ka meil lähevad asjad raskemaks mingi aja pikku.

Teema algataja
P2rl

Lugemata postitus Postitas P2rl »

Nõuded muutsid jah:
http://www.maaleht.ee/2008/11/03/auto/2 ... eb-aastale

"Sõidueksami sisu on saanud täiendusi sõiduharjutuste näol. Mootorrattajuhi sõidueksami harjutuste osas tuleb taotlejal sooritada 5 kohustuslikku harjutust - sammkiirusel sõitmine, slaalom, sõitmine 50 km/h ja pidurdamine ning etteantud kohas seisma jäämine, takistusest ümberpõige 30 km/h ja 50 km/h kiirustel (2 harjutust). Eksamineerija võib veel kontrollida vajadusel kuni 2 harjutuse sooritamist.

Üheks oluliseks muudatuseks A-kategooria eksamil on turvanõuete täpsustamine. Sõidueksami andmisel peab eksamineeritaval seljas olema turvariietus ja ta peab kasutama nõutavat turvavarustust - motokiiver, mootorratturi saapad või muud kinnised hüppeliigesekaitsega saapad, kaitsekindad, vähemalt põlve-, õla- ja küünarliigesekaitsmed."

Kasutaja avatar

ht99

Lugemata postitus Postitas ht99 »

Raadios rääkis, et teooria kehtib ka nüüd 12 kuud senise 6 asemel.

Teema algataja
Russel

Lugemata postitus Postitas Russel »

Minu arvamus: Kui on, kasvõi väike võimalus teha see aasta , siis tee kindlasti ära!

Vasta

Liitu vestlusega

Vestluses osalemiseks pead sa olema motokommuuni liige

Avan konto

Pole veel liige? Pole probleemi, registreeru ja liitu.
Liikmena saad sa ise postitada ja vastata teisetel või tellida endale teavitusi vestluse edenemise kohta.
Kõik siin on tasuta ja võtab vaid minuti. Kohtusi sellega ei kaasne.

Registreeru

Logi sisse

Mine “Mootorratta load, liiklus, motokoolitus ja sõit”