Ketipingutamisest mootorrattal vibra sees?

Kui mutrivõti peos püsib (või siis üldse ei püsi), kui vajad abi või nõu mootorratta remondil või soovid tehnika üle arutleda. Kui pluss ja miinus on lootusetult segi ja amprid ajavad volte taga.

Moderaator: Moded

Foorumi reeglid
Vältimaks asjatuid postitusi ja saamaks kiiremaid asjakohaseid vastuseid, peab teema sisaldama järnevaid detaile:
  1. Pealkirjas: Tsikli mark ja lühike vea kirjeldus (kui täpsemini ei ole võimalik siis näiteks: probleem mootoris, probleem piduritega jne)
  2. Sisus võimalikult täpne vea kirjeldus ja mootorratta mark ning väljalaskeaasta

NÄIDE: Honda Hornet, tühikäiguga probleem.

Valesti alustatud ning sisutühjade teemade puhul on moderaatoril õigus teema kustutada!
Kasutaja avatar

Teema algataja
Yerba
Tsikkel: Honda VFR800X Crossrunner '13

Ketipingutamisest mootorrattal vibra sees?

Lugemata postitus Postitas Yerba »

Pingutasin Yamaha TDMil ketti. Jätsin täitsa asjaliku lõtku ka sisse. 3-4cm ning peale istudes nii 1-2cm lõtk. Nüüd sõites tundub, et rattal on kerge vibra sees. Jalaraudades kandub see kenasti jalgadele üle. Milles asi võib olla? Või on see lihtsalt uus ja põnev tunne ratta peal? :)
www.lapik.ee - parima hinnaga patareid!

frefighter

Lugemata postitus Postitas frefighter »

kett ikka puhas? Mul ühel rattal andis kohe kakasest ketist märku vibra, mida tajusin läbi keti poolse jalaraua.
Kasutaja avatar

Margusxx
Mode
Tsikkel: GSX1300RZ K750 CRF1000l
Tänanud: 1 kord
Tänatud: 34 korda

Lugemata postitus Postitas Margusxx »

mul hakkas ka väiksest vibrast kõik pihta, nüüd uurin, et kust uut ketiratta laagrit saab, mootor pooleks ja puha.
Hardcore,hardcore,hardcore,hardcore. Nothing less and nothing more...
Kasutaja avatar

Teema algataja
Yerba

Kett ca kuu aega vana. Suht puhas, vahatan teda kenasti iga tankimise järel. Aga nö väga puhas ka pole, miski õline sodi nagu ikka peal kergelt. Kuidas selle maha saaks täielikult?
frefighter kirjutas:
kett ikka puhas? Mul ühel rattal andis kohe kakasest ketist märku vibra, mida tajusin läbi keti poolse jalaraua.
Kasutaja avatar

Piipz
Soe ja sõbralik
Tsikkel: Suzuki DL 1050 DE (2023)
Tänanud: 140 korda
Tänatud: 367 korda
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas Piipz »

wd40 on siuke maagiline pesuaine, mida saab pea igast rauapoest või tanklast. ma seda ainult õlitamiseks ei kasutaks, kuna ta ei seisa kaua peal, kuid pesemiseks sobib lausa ideaalselt.
Kasutaja avatar

aivo_
Tsikkel: Suzuki GSX-R

Lugemata postitus Postitas aivo_ »

Tegelikult peaks aitama ka vahend millega mootorit pestakse. Võtab igasuguse õli lahti. Müüakse igas suuremas tanklas ja on aerosoolpakendis.
Tavaliselt kui seda kasutan siis pärast lasen keti veel kaltsu seest läbi et kuivaks saaks enne uut ketiõli. Põhimõtteliselt pärast pesuvahendit võib keti ka surveveega üle lasta kuid siis lase kett hoolega ära kuivada ning seejärel uus ketiõli.
"Vähem möla, pikem samm."
Kasutaja avatar

Piipz
Soe ja sõbralik
Kontakt:

Survepesurist nii palju, et:
"Never use a pressure washer on a O-ring chain. The pressure washer will force the water past the o-ring and force out the "lifetime" lubricant. (There are bunch more reasons why you would never want to use a pressure washer on a motorcycle but that would be getting off topic.)"
tsitaat advrider.com leheküljelt, et survepesurit ei soovitata keti pesuks kasutada.

alambe
Tsikkel: Kawasaki Z750

Lugemata postitus Postitas alambe »

Igaksjuhuks küsin, et kas ratas ikka sirgelt all, viltu ei jäänud?
ka see võib vibra tekitada, kui "sild" viltu jookseb.
samas võid ka proovisr ketti tiba lõdvemaks või tiba pingumale ajada, vaata mis siis teeb.
Kasutaja avatar

aivo_
Tsikkel: Suzuki GSX-R

Lugemata postitus Postitas aivo_ »

Piipz kirjutas:
Survepesurist nii palju, et:
"Never use a pressure washer on a O-ring chain. The pressure washer will force the water past the o-ring and force out the "lifetime" lubricant. (There are bunch more reasons why you would never want to use a pressure washer on a motorcycle but that would be getting off topic.)"
tsitaat advrider.com leheküljelt, et survepesurit ei soovitata keti pesuks kasutada.
Tegelikult ei mõelnud ma päris seda survepesurit vaid tavalist veetrassis olevat survet. Üldiselt ise ka nüüd targem jääb siis ainult pesuvahend ja kaltsuga kuivatus ning uus õli. Samas peaks vihmaga sõitmine ka ketile laastavalt mõjuma.
"Vähem möla, pikem samm."
Kasutaja avatar

pritsu
Tsikkel: TDM 850
Tänatud: 1 kord

Lugemata postitus Postitas pritsu »

alambe kirjutas:
Igaksjuhuks küsin, et kas ratas ikka sirgelt all, viltu ei jäänud?
ka see võib vibra tekitada, kui "sild" viltu jookseb.
samas võid ka proovisr ketti tiba lõdvemaks või tiba pingumale ajada, vaata mis siis teeb.
Teema algust lugedes tahtsin kohe sama soovitada. Vibra tekkis ju kohe peale vahetust. Mu rattal ühtelugu kett tiba pasane, aga ei vibra küll. Kontrolli kas ratas sai kenasti kinni ja "otse" tagasi.
Õigekirjaoskus massidesse!
Kasutaja avatar

Teema algataja
Yerba

Tjah, silma järgi vaadates on ratas otse all. Kas on mingeid nippe-võtteid, kuidas ratta otsesust kontrollida peale visuaalse vaatluse?

M.K.

Lugemata postitus Postitas M.K. »

Yerba kirjutas:
Tjah, silma järgi vaadates on ratas otse all. Kas on mingeid nippe-võtteid, kuidas ratta otsesust kontrollida peale visuaalse vaatluse?
proovi siis juba tagaratta mõne muu asendiga ka - kas vibra võimendub või kaob. Siis teab keti kandist edasi otsida. Võib olla vabalt ka nii, et keti pingutamine päästis valla muu häda. Ja võib ka nii olla, et vibra teke ja keti pingutamine pole omavahel üldse seotud. Tegelikult ma ei tea, mis võiks (uuemapoolset ketti) vibreerima ajada. Proovi ikka lõtkuga mängida ja ratas otse alla. Ja kontrolli, mida teevad ratta- ja kiigelaagrid.

Puhas kett on ilus asi, aga ma seda väga üle ei romantiseeriks. Ma ei propageeri s.tast ketti aga showroom look'i pole vaja taga ajada. Puhtusejaht nõuab teatavat lõivu. O- ja X-ring kette ma ei soovitaks siiski WD40-ga pesta. Ja kui Sa küsid, millega oleks siis õige pesta - jään vastuse võlgu :)

M.K.

Yerba kirjutas:
proovi siis juba tagaratta mõne muu asendiga ka - kas vibra võimendub või kaob. Siis teab keti kandist edasi otsida. Võib olla vabalt ka nii, et keti pingutamine päästis valla muu häda. Ja võib ka nii olla, et vibra teke ja keti pingutamine pole omavahel üldse seotud. Tegelikult ma ei tea, mis võiks (uuemapoolset ketti) vibreerima ajada. Proovi ikka lõtkuga mängida ja ratas otse alla. Ja kontrolli, mida teevad ratta- ja kiigelaagrid.

Puhas kett on ilus asi, aga ma seda väga üle ei romantiseeriks. Ma ei propageeri s.tast ketti aga showroom look'i pole vaja taga ajada. Puhtusejaht nõuab teatavat lõivu. O- ja X-ring kette ma ei soovitaks siiski WD40-ga pesta. Ja kui Sa küsid, millega oleks siis õige pesta - jään vastuse võlgu :)

zod
Tänanud: 7 korda

Lugemata postitus Postitas zod »

Yerba kirjutas:
nööriga, veelparem kummipaelaga. lenks sirgeks ja tõmbad ringi ümber terve ratta - kohe kenasti näha kuhupoole tagumine ratas viltu.

alambe
Tsikkel: Kawasaki Z750

Lugemata postitus Postitas alambe »

Yerba kirjutas:
Tagakiigel on ju märgid peal üldiselt, need peavad võrdsel kaugusel olema. Teine võimalus on tsiklit tagant vaadata kui keegi teine sõidab , näeb ka kohe ära kas jookseb otse.
Kasutaja avatar

Virx123

Lugemata postitus Postitas Virx123 »

kett ebaühtlaselt kulunud?proovi nii et keera ratast edasi ja kogu aeg katsu keti pingsust.Mul oli nii,et peale pingutamist hakkas ka imelikult kobisema,ning kui seisma jäin ja pingsust katsusin oli pingul nagu pilli keel.sel juhul tuleks selle kõige pingsama koha järgi pingutada.
GS 500 E -> GSX750->Yamaha 1200 Streetfighter -> ZX9R fighter
Kasutaja avatar

Regula

Lugemata postitus Postitas Regula »

Millest üldse kett venib? Ma ostsin juuni keskil see aasta kogu uue komplekti kõik hammakat ja keti, kogu komplekt Regina oma ja veel 125cc ratas ka, et nagu mingit jõudu ka taga ei ole ja kett venib nagu mingi tatt. Pmst peale igat sõitu tuleb jälle pingutada kui viitsida, sest on ta ju väga lõdva. Natuke üle 1 kuu ja 2000km ja kett on juba täiesti pingutusruumi lõpus, ja varsti ma hakkangi ühte lüli vahelt ära võtma. Ma nagu imestan juba füüsiliselt, et kuidas metall nii palju venida saab. Ja veel et Regina firma ja 10 kw. Uskumatu. :shock:

Õlitan koguaeg ja hoian puhtana sodist.
Honda XR 100 -> Honda XR 125 -> Suzuki DR-Z 400 - > ...
Kasutaja avatar

Piipz
Soe ja sõbralik
Kontakt:

Regula kirjutas:
Ma nagu imestan juba füüsiliselt
Kuidas see välja näeb?

Äkki sa paned keti koguaeg liiga pingule?
Kasutaja avatar

spinna

Lugemata postitus Postitas spinna »

Virx123 kirjutas:
kett ebaühtlaselt kulunud?proovi nii et keera ratast edasi ja kogu aeg katsu keti pingsust.Mul oli nii,et peale pingutamist hakkas ka imelikult kobisema,ning kui seisma jäin ja pingsust katsusin oli pingul nagu pilli keel.sel juhul tuleks selle kõige pingsama koha järgi pingutada.
Siin tundub küll tegu olevat selgelt vahetust nõudva ketiga. Selline katkumine on iseloomulik lõpuni kulunud ketijooksule. Seda absoluutset põhitõde ikka eeldatavasti teate, et ketti vahetatakse ainult ja ainult koos ketiratastega, st. kogu jooks korraga?
Suzuki GSX 750 Inazuma
Kasutaja avatar

spinna

Regula kirjutas:
Millest üldse kett venib? Ma ostsin juuni keskil see aasta kogu uue komplekti kõik hammakat ja keti, kogu komplekt Regina oma ja veel 125cc ratas ka, et nagu mingit jõudu ka taga ei ole ja kett venib nagu mingi tatt. Pmst peale igat sõitu tuleb jälle pingutada kui viitsida, sest on ta ju väga lõdva. Natuke üle 1 kuu ja 2000km ja kett on juba täiesti pingutusruumi lõpus, ja varsti ma hakkangi ühte lüli vahelt ära võtma. Ma nagu imestan juba füüsiliselt, et kuidas metall nii palju venida saab. Ja veel et Regina firma ja 10 kw. Uskumatu. :shock:

Kas äkki sõidad palju tolmustel teedel ja kasutad mingit udupeent ketiõli? Mul oli Cagiva'ga sama probleem. Sõita tuleb paratamatult mööda kruusateid ja siinse tee tolm on eriliselt vastik dolomiiditolm. Peenike ja poeb nagu paha haigus igale poole vahele. Kasutasin spets ketiõlisid, üks uhkem kui teine ja samuti muudkui aga pingutasin ketti kuni lõpuks Motosurvivali üritusel Kalle muu jutu sees soovitas ketti õlitada tihti ja tavalise mootoriõliga kuna see lendab ketilt koos mustusega minema. Kogu keti venimise probleem kadus päevapealt nagu nõiavitsaga niikui loobusin neist kleepuvatest aerosoolmöginatest.

Muide kett ei veni, kett kulub. Sealt seest need väikesed põski ühendavad võllid kuluvad ja just abrasiivne tolm mis tihenite vahelt sisse pääseb teebki selle töö kiireks ja lõplikuks.
Suzuki GSX 750 Inazuma
Kasutaja avatar

Teema algataja
Yerba

Oh well. Mina kasutan aerosoolvaha keti jaoks. Castroli toode kenas rohelises purgis. Kas võiks siis tavalise õliga ka keti üle kallata lisaks vahale? Aga kruusateedel kulgen päris palju...

spinna kirjutas:
Regula kirjutas:

Kas äkki sõidad palju tolmustel teedel ja kasutad mingit udupeent ketiõli? Mul oli Cagiva'ga sama probleem. Sõita tuleb paratamatult mööda kruusateid ja siinse tee tolm on eriliselt vastik dolomiiditolm. Peenike ja poeb nagu paha haigus igale poole vahele. Kasutasin spets ketiõlisid, üks uhkem kui teine ja samuti muudkui aga pingutasin ketti kuni lõpuks Motosurvivali üritusel Kalle muu jutu sees soovitas ketti õlitada tihti ja tavalise mootoriõliga kuna see lendab ketilt koos mustusega minema. Kogu keti venimise probleem kadus päevapealt nagu nõiavitsaga niikui loobusin neist kleepuvatest aerosoolmöginatest.

Muide kett ei veni, kett kulub. Sealt seest need väikesed põski ühendavad võllid kuluvad ja just abrasiivne tolm mis tihenite vahelt sisse pääseb teebki selle töö kiireks ja lõplikuks.
Kasutaja avatar

spinna

Mul igatahes toimib väga hästi. Aga mitte lisaks vaid ainult tavalist õli. Minu puhul oli ikkagi kogu probleem selles, et ketiõlid jätsid keti kleepuvaks ja kogu tolm kleepuski sinna külge. Pesin küll mingi pesuainega aga ilmselt siis pesu ajal läks osa sodist ikkagi teihendite vahele ja sealt ka läbi, ei tea. Igatahes on see mure möödas ja mina rahul. Mootoriõliga õlitan 100...200 km tagant. Panen ratta keskhargile ja II käigu sisse ning liikuvat ketti õlitan seestpoolt. Siis lülitan 5..6 käigu ja lasen keti tsentrifugaaljõuga puhtaks. Pärast, kui võimalust on, jätan mootori seisma ja tõmban käsitsi rattast keerates veel keti läbi majapidamispaberinutsaku enam vähem kuivaks ja puhtaks. Kogu lugu. Kett kestab.

Keti vahade osas ma ei oska kaasa rääkida. Ma ei ole kindel, et ma seda proovinud olen. Kui ketti kleepima ei jäta, siis ei tohiks ju probleemi olla.
Suzuki GSX 750 Inazuma

M.K.

spinna kirjutas:
Mul igatahes toimib väga hästi. Aga mitte lisaks vaid ainult tavalist õli. Minu puhul oli ikkagi kogu probleem selles, et ketiõlid jätsid keti kleepuvaks ja kogu tolm kleepuski sinna külge. Pesin küll mingi pesuainega aga ilmselt siis pesu ajal läks osa sodist ikkagi teihendite vahele ja sealt ka läbi, ei tea. Igatahes on see mure möödas ja mina rahul. Mootoriõliga õlitan 100...200 km tagant. Panen ratta keskhargile ja II käigu sisse ning liikuvat ketti õlitan seestpoolt. Siis lülitan 5..6 käigu ja lasen keti tsentrifugaaljõuga puhtaks. Pärast, kui võimalust on, jätan mootori seisma ja tõmban käsitsi rattast keerates veel keti läbi majapidamispaberinutsaku enam vähem kuivaks ja puhtaks. Kogu lugu. Kett kestab.

Keti vahade osas ma ei oska kaasa rääkida. Ma ei ole kindel, et ma seda proovinud olen. Kui ketti kleepima ei jäta, siis ei tohiks ju probleemi olla.
oot-oot, mootoriõli on hea küll ketile, aga mitte X- ja O-ring ketile. Nii et ärge seda mootoriõli juttu absoluutse lahendusena võtke. Kui ketil pole tihendeid, sobib väga hästi. Muidu mitte.

joel
Tänanud: 7 korda
Tänatud: 118 korda

Lugemata postitus Postitas joel »

Mootoriõli ei tee neile O- ja X-ringidele midagi halba. Mul juba kolmas hooaeg läheb mootoriõli ning automaatõilitajaga O-ring ketiga.
Joel
Kasutaja avatar

ozzipov
Tsikkel: BMW R850R & KTM LC4

Lugemata postitus Postitas ozzipov »

Endal manuaalõlitus 8) ja ka kärab mootoriõli.
Mul tuli ka just paar päeva tagasi ketipingutusel välja, et kett ebaühtlaselt kulunud ja poos vahepeal. Lasin lõdvemaks tagasi. Kannatab sõita kuid enne järgmist hooaja algust plaanis ikka ära vahetada kett koos hammakatega.
Kasutaja avatar

spinna

M.K. kirjutas:
oot-oot, mootoriõli on hea küll ketile, aga mitte X- ja O-ring ketile. Nii et ärge seda mootoriõli juttu absoluutse lahendusena võtke. Kui ketil pole tihendeid, sobib väga hästi. Muidu mitte.
Kunagi Streetmotost soetatud D.I.D kett on mootoriõliga juba mitu aastat väga rahul ja rõõmsalt Cagivat edasi kõristanud ;)
Suzukil oli ostes D.I.D küljes ja nüüdseks on ca 20 000 seal ilusti teeninud ja teenib veelgi. Pingutanud olen kõigest 2 korda ja õige pisut kummalgi korral.
Nii et siinkohal pean sobilikuks Kallele öelda: Aitäh! :)
Ainuke häda on selles, et keti puhtakstuiskamisega hargil läbustab õliga tagavelge ja ka rehvi pisut. Aga selle puhastamisega harjub ruttu.
Suzuki GSX 750 Inazuma
Kasutaja avatar

Regula

Ma kasutasin ka siiamaani aerosool chain lube'si ja need kulusid meetritega maha ja võttis palju tolmu külge. Ja kett Rämedalt kõlises ka, kuskilt auklikumalt teelt või vanalinnast läbi sõites oli piinlik juba, sest olin nagu mingite jõulukelladega jõulusaan. Nüüd panin ma lausa mitte mootoriõli, vaid määrisin kogu keti selle mootorimäärdega või see tavatt või mis see on. Litool vist. Nüüd on vähemalt kõik kohad määritud ja libedad ja mögased, et kulumist ei tohiks toimuda rohkem. Loodame siis, vaatan kas kulub, "venib" edasi ka.
Kasutaja avatar

Villem
Tsikkel: XT660R, GasGas EC250
Tänatud: 9 korda

Lugemata postitus Postitas Villem »

Ei soovita litooli küll kasutada. Litool ei talu survet, kaob vahelt kohe ära ning libestusomadused ( :lol: ) on allapoole arvestust. Litool sobib poltide jms keermesliidete vahele, et oksiidiuss vahele ei roniks, muuks küll mitte.
Terv,
Villem aka Villu aka Madis :)
Kasutaja avatar

Regula

Aga mootoriõli natuke liiga vedel, tuleb rutem küljest ära. Et mis on see, mis laagrite sees on näiteks?

davidsoniharald
Tsikkel: GasGas EC300
Tänanud: 13 korda
Tänatud: 7 korda
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas davidsoniharald »

Regula, kas sul on äkki ilma tihenditeta kett? Sel puhul on selline venimine vist normaalne.

125cc puhul soovitatakse kasutada ilma tihenditeta ketti, sest nende takistus on palju väiksem. Võidad võimsuses aga kaotab keti resursis.
Vasta

Liitu vestlusega

Vestluses osalemiseks pead sa olema motokommuuni liige

Avan konto

Pole veel liige? Pole probleemi, registreeru ja liitu.
Liikmena saad sa ise postitada ja vastata teisetel või tellida endale teavitusi vestluse edenemise kohta.
Kõik siin on tasuta ja võtab vaid minuti. Kohtusi sellega ei kaasne.

Registreeru

Logi sisse

Mine “Mootorratta remont, tehnika, elekter ...”