ARK järjekorrad eri kohtades

Otsustasid endale mootorratta load teha ja mootorratturiks hakata? Räägi siin kõigest, mis on seotud mootorratta lubade, eksamite, koolituse, lihtsalt tsiklisõidu või liikluse ja seadustega. Kindlustusest räägi ka siin.

Moderaator: Moded

Kasutaja avatar

Aizar
Postitusi: 259
Liitunud: 28 Aug 2004, 18:33
Asukoht: Tallinn

Lugemata postitus Postitas Aizar »

Doer kirjutas:
allan76, millal eksami tegid? Hiljuti? Mulle selgitas sõiduõpetaja, et A kati puhul seda koolitunnistusele kirjutamist pole. Äkki on muutunud olukord? Mul reedel eksam, hea oleks teada, kas pean läbisaamise puhul veel nädal aega kodus sügelema või saab mingi nipiga kohe sõitma minna :wink:
Juhtimisõigus on sul olemas, aga puudub tõendav dokument. Huvi korral võid saada muu rikkumisena kuni 50 trahviühikut. Samas, arvestades e-politsei laia levikut, siis päev pärast eksamit ma eriti ei muretseks.

Pikemalt,
Koolitustunnistusele saab teha kaks märget:
1) A-kategooria juhtimisõigus antud nn.nn.nn
2) Lubatud juhtida ...-kategooria mootorsõidukit kuni «...» ............ 200... a.

Räägime kõigepealt juhtimisõigusest:
§ 16. Juhtimisõiguse andmine
(1) Juhtimisõigus antakse ARK-i eksamineerija otsuse alusel isikule, kes vastab «Liiklusseaduses» toodud tingimustele ning kes on edukalt sooritanud nõutavad eksamid ja kelle eksami tulemused on kantud liiklusregistrisse.
Seega, juhtimisõigus on sul iseenesest olemas päev peale eksami sooritamist (ma ei viitsi kaevata, aga ühe päeva jooksul on ARK kohustatud tulemused registrisse kandma).

Puudu on juhtimisõigust tõestav dokument, sest see teine märge tehakse ainult juhul kui:
(1) ... Isiku soovil tehakse esmase juhtimisõiguse saanud isiku juhi koolituskursuse tunnistusele järgmine kirje: «Lubatud juhtida ...-kategooria mootorsõidukit kuni «...» ............ 200... a.
Seda kinnitab ka Liiklusseadus:
§ 24. Juhtimisõigust tõendav dokument
(1) Juhtimisõigust tõendav dokument on kehtiv juhiluba või seadusega ettenähtud juhtudel juhiluba asendav dokument. Igal isikul võib olla ainult üks kehtiv juhiluba.
....
(6) Käesoleva seaduse § 30 lõike 2 kohaselt vormistatud mootorsõidukijuhi koolituskursuse tunnistus tõendab juhtimisõiguse saanud isiku õigust juhtida mootorsõidukit esmase juhiloa saamiseni.
...
§ 30. Auto ja mootorratta juhtimise õiguse andmise etapid
(2) Isikule, kellel varem ei ole olnud auto või mootorratta juhtimise õigust, antakse esimeses etapis käesoleva paragrahvi lõikes 1 nimetatud mootorsõidukite juhtimiseks esmane juhiluba käesoleva seaduse § 28 lõike 4 kohaselt kehtestatud eeskirjade järgi. Pärast eksamitulemuste vormistamist ja kuni esmase juhiloa saamiseni, kuid mitte kauem kui 15 päeva eksami sooritamisest arvates, tõendab juhtimisõiguse saanud isiku õigust juhtida mootorsõidukit iseseisvalt mootorsõidukijuhi koolituskursuse tunnistus, millele majandus- ja kommunikatsiooniministri määratud asutus on teinud kande juhtimisõiguse andmise kohta. Nimetatud tunnistus annab õiguse juhtida mootorsõidukit üksnes Eestis.
Seaduse MÕTE on selge. Koolitustunnistusega peaks isik saama sõita seni, kuni luba valmib. Töötab esmase loa puhul kenasti. Samas on ära unustatud täiendõppe korras lisanduvad kategooriad ning, tüüpilisena Eesti seadusandlusele, tekitatud ebaloogiline jama. Ammu oleks aeg loobuda juhiloa kaasaskandmise nõudest ja minna üle puhtalt isikutuvastuse+riikliku registri online-kontrollile.
Aivar

Teema algataja
Ago

Lugemata postitus Postitas Ago »

Tartus üleeilese seisuga järjekord sõidule 10 päeva.

albert52
Postitusi: 25
Liitunud: 09 Juul 2007, 21:20

Lugemata postitus Postitas albert52 »

Viljandis registreerisin ennast eile sõidueksamile ning sõiduaeg on alles 25. juuli. :?

Väike näpukas.
Viimati muutis albert52, 14 Juul 2007, 11:32, muudetud 1 kord kokku.
Kasutaja avatar

CB500
Postitusi: 2190
Liitunud: 25 Juul 2003, 21:52
Asukoht: CB900F Hornet

Lugemata postitus Postitas CB500 »

albert52 kirjutas:
Viljandis registreerisin ennast eile sõidueksamile ning sõiduaeg on alles 25. juuni. :?
2008? :roll:
it's a honda. ride it like you stole it, change the oil once in a while. enjoy.

Teema algataja
yhuubert

Lugemata postitus Postitas yhuubert »

Aizar kirjutas:
Seaduse MÕTE on selge. Koolitustunnistusega peaks isik saama sõita seni, kuni luba valmib. Töötab esmase loa puhul kenasti. Samas on ära unustatud täiendõppe korras lisanduvad kategooriad ning, tüüpilisena Eesti seadusandlusele, tekitatud ebaloogiline jama. Ammu oleks aeg loobuda juhiloa kaasaskandmise nõudest ja minna üle puhtalt isikutuvastuse+riikliku registri online-kontrollile.
Tartu teema all kirjutasin just sealse eksamineerija seisukoha: http://www.biker.ee/phpbb/viewtopic.php?p=224552#224552

Aga antud teema kuu aega tagasi algatajana tänud kõigile kes siin infot jagasid, oli abiks! Kokkuvõttes meil igatahes läks 28.06 teooriast Paides tänase sõidueksamini Tartus 15 päeva. Esimest korda sai autokoolis maad kuulamas käidud märtsi lõpus. Kokku seega läks lubade saamiseni veidi üle 3 kuu ja seda meile kui Tallinna meestele - oleks ise aktiivsem olnud, oleks sõidutunnid ka kiiremini tehtud saanud. Suur tänu ka Aveda autokoolile ja sõiduõpetaja Jurile - julgeme kõigile soovitada, hea teenindus, hea õpe.

Rattad said Tartusse viidud ilusasti käruga http://www.biker.ee/phpbb/viewtopic.php?t=16489 - tänud veelkord omanikule ja rendileandjale :)

madis
Postitusi: 245
Liitunud: 13 Okt 2004, 21:09
Asukoht: Tartu

Lugemata postitus Postitas madis »

tartus tänase seisuga järjekord 13 päeva
tel. 52 555 68

Teema algataja
ThaNukks

Lugemata postitus Postitas ThaNukks »

Kuna kasutan kooli ratast sain aja 31. juulile. Endal muidu ratas 2 kuud olemas, kuid sõitnud pole kilomeetritki :P. Tegemist siis Tartuga, järjekord ~10 päeva.
Kasutaja avatar

Villem
Postitusi: 797
Liitunud: 18 Juul 2005, 00:52
Tsikkel: XT660R, GasGas EC250
Asukoht: Saue
Tänatud: 9 korda

Lugemata postitus Postitas Villem »

Jama rsk, tee või ise ka Tartus eksam. Käisin täna Ainla (Rakvere) büroos ja ülla-ülla, esimene vaba aeg 13. september. Täis pauk ikka selle otsa, et kõigepealt sai üle 2 kuu oodatud peale piirajate paigaldamist dokumente. Teooriaeksamile läksin, siis tuli veel välja et oldi vale kategooria pandud.
Viimati muutis Villem, 24 Juul 2007, 15:00, muudetud 1 kord kokku.
Terv,
Villem aka Villu aka Madis :)

Serengeti
Postitusi: 253
Liitunud: 26 Sept 2006, 20:22
Tsikkel: Z750 ; KX250F
Asukoht: Rakvere

Lugemata postitus Postitas Serengeti »

Kui mina panin oma aja Rakvere ARKis oli järjekord täpselt 1 kuu, see teooria eksamile. Aga ei kujuta ette millal saan sõidud tehtud.
Kasutaja avatar

Unlegal
Postitusi: 167
Liitunud: 11 Juun 2004, 18:20
Asukoht: Rakvere/

Lugemata postitus Postitas Unlegal »

mina sain eile endale sõiduaja Rakveres 6 august juba. seega järjekord kaks ja pool nädalat.
Honda CBR600F, Yamaha R1

tazavi
Postitusi: 725
Liitunud: 23 Okt 2006, 17:12
Tsikkel: iž jupiter 3
Asukoht: Kuressaare
Tänatud: 2 korda
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas tazavi »

tegin kolmapäeval kuressaares sõidueksamit. See siis oli 2 päeva pärast avalduse sisseviimist :D (need päevad olid tänu sellele, et polnud rohkem tahtjaid). Kuressaares ark-s on aegu küll, agta kuna puudub korralik sõidukool, siis on ametikooli xj600 väga koormatud ja eriti muid tegelasi mujalt vastu ei võeta (oma tsikliga saab aga küll).
Kasutaja avatar

Regula
Postitusi: 478
Liitunud: 08 Juul 2005, 19:15
Asukoht: Tallinn

Lugemata postitus Postitas Regula »

Ok, mulle aitab juba. Ma Panen ka Kuressaarde ära ja ma PEAN saama seal selle nüüd ruttu tehtud. Alguses üritasin Tallinna, liiga pikk. Siis tegin teooria Raplas ära ja Raplas sõit augusti lõpus. Saatsin paberid Põlva, sest siin keegi ütles, et paar päeva. Põlvas järjekord 13. september. Ja nüüd lähengi praegu Tallinna ARK'i avaldust tegema, et saadaksid Põlvast Kuressaarde ja kui Kuresaares ka mingi a'la 26 august või 10 september, siis te olete küll oma eksameid vist unes näinud, sest nii kiiresti ja NII palju ju ka järjekorrad muutuda ei saa.
Honda XR 100 -> Honda XR 125 -> Suzuki DR-Z 400 - > ...
Kasutaja avatar

Villem
Postitusi: 797
Liitunud: 18 Juul 2005, 00:52
Tsikkel: XT660R, GasGas EC250
Asukoht: Saue
Tänatud: 9 korda

Lugemata postitus Postitas Villem »

Hah, tegin eile avalduse, et paberid Viljandi saadetaks. Tunnike hiljem helistab üks naine ARK 'st ja ütleb et homme hommikul kl9 on vaba, tule kohale, sellega seoses kustutasin ka osa oma eelmisest postist kuna arvamus muutus. No läksin siis täna sinna.
Kõigepealt sain sõimata et järjekorra numbrit ei võtnud, kuigi eksamineerija oli letitaga ootamas ja kliente ei teenindanud, veel plagises ta midagi eksami aja kohta ja kirus seda naist, kes mulle selle aja määras. Läksime platsile, seal jätkus asi nii:
Eksamineerija (E):"See on 750?"
Mina (M): "Jah, piiratud 25kw peale."
E: "Mis ajast 750 25kw on..? Tõesta mulle!"
Näitasin talle tehnilist passi.
E:"Kust sa need paberid said, kes millal ja kus andis ? Mismoodi? Ei, see on ikka vale."
M: "Motodepoo pani piirajad ja käisin siin ARK'is ümber vormistamas."
Küsis kõrvaloleva mehe käest (reg eelne ülevaatuse tüüp), et mis tema arvab. Saades kinnituse läks pillerkaar edasi.
E: "Nojah, mulle see piiramine ikkagi ei meeldi, see on vale. Noh, aga olgu. Eks hakkame siis peale.... aga ega sa sellega seda ära vast ei tee."
Sealtmaalt edasi oli asi juba teada, et koju tuleb tühjade kätega minna. Nii oligi. Pani mind suure rattaga, GSX750F, A2 kasti kaheksat sõitma. Ütlesin, et sellega ei keera ju seda välja, mispeale sain vastuseks "Pole minu asi." Loomulikult sõitsin esimene kord piiridest vähe välja ja teinekord läks jalg maha. Oligi lõppenud. Viimaks pani eksamineerija veel toredama killu maha: "No mul on ka suur Kawasaki, ma ka sellega A2 kasti ära ei tee."

Tundus mingi uus nägu olevat, Rakvere ARK's pole teda ennem näinud vähemalt, võibolla Paidest keegi. Ennast ta igatahes ei tutvustanud.

Nii et edasi vaatan siis Viljandi, kui seal ka nii soe ja tore vastuvõtt, siis teen markeriga lubadele A kati peale ja kõik! Aitab juba jamast!
Terv,
Villem aka Villu aka Madis :)

Teema algataja
yhuubert

Lugemata postitus Postitas yhuubert »

Villem kirjutas:
Pani mind suure rattaga, GSX750F, A2 kasti kaheksat sõitma. Ütlesin, et sellega ei keera ju seda välja, mispeale sain vastuseks "Pole minu asi."
Lihtsalt huvi pärast küsin teadjamatelt, kas tõesti ei tee selle rattaga väikses kastis kaheksat ära? Ise hiljuti Fazeri ja Hornetiga eksamiks harjutades sai lõpuks kaheksat ilusasti 6m A1 kastis teha, tegelikult isegi 5,7m laiuses. Lihtsalt tee kus harjutasime oligi nii lai ja ei enamat :) Kas GSX750F või üldse bike keeramisraadius on tõesti nii erinev?
Kasutaja avatar

Villem
Postitusi: 797
Liitunud: 18 Juul 2005, 00:52
Tsikkel: XT660R, GasGas EC250
Asukoht: Saue
Tänatud: 9 korda

Lugemata postitus Postitas Villem »

yhuubert kirjutas:
Lihtsalt huvi pärast küsin teadjamatelt, kas tõesti ei tee selle rattaga väikses kastis kaheksat ära? Ise hiljuti Fazeri ja Hornetiga eksamiks harjutades sai lõpuks kaheksat ilusasti 6m A1 kastis teha, tegelikult isegi 5,7m laiuses. Lihtsalt tee kus harjutasime oligi nii lai ja ei enamat :) Kas GSX750F või üldse bike keeramisraadius on tõesti nii erinev?
No teeb ikka kui asja rahulikult võtta. Aga selle jauramise peale ajas ta mind lihtsalt nii närvi. Ning lisaks, et ratas on tootja poolt A kat oma, seega, miks mina pean seda väiksemat kasti tegema kui teine kõrval teeb sama rattaga suurt kasti (muidugi täis A eksamil). Et siis A2 juhilt nõutakse paremaid oskusi kui A kat juhilt. Lahe ju ?
Samas veel autokooli õpetaja ütles mulle, et A2 kasti nad vaevalt sellise suure rattaga käsevad teha, siiamaani olla suurega hakkama saadud.
Terv,
Villem aka Villu aka Madis :)
Kasutaja avatar

bash
Postitusi: 786
Liitunud: 13 Mai 2005, 15:23
Asukoht: Saue
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas bash »

Kirjuta ARKi vähemalt kaebekiri ülbe teeninduse eest.
Mul ajaks küll see kw`de üle igisemine sita keema.
Just enjoy ... nothing less, nothing more
Kasutaja avatar

Artemide
Postitusi: 495
Liitunud: 01 Jaan 2006, 17:52
Tsikkel: 09 KTM 530 EXC-R
Asukoht: Tallinn

Lugemata postitus Postitas Artemide »

Jõudsin ka nüüd nii kaugele, et 8. august sõidu eksam Viljandis ees ootamas.
Probleem järgmine: Kuna veel lube pole ju, siis oleks liiga riskantne Tallinnast rattaga Viljandisse sõita, eriti veel, kui trahv lubadeta sõidu eest just saadud. Et kas keegi oskaks öelda, kas viljandis kuskil laenutatakse mootorrattaid või leidub äkki kedagi, kes oleks mulle nõus mõistliku summa eest oma ratast tunnikeseks laenama. Ratas peab olema 125cc ja välimuselt street legal. Kellel huvi siis ES lähema infi jaoks. Aga jah, et ratta laenutust Viljandis?
Kasutaja avatar

kiidrockk
Postitusi: 144
Liitunud: 28 Jaan 2007, 14:10
Asukoht: tallinn

Lugemata postitus Postitas kiidrockk »

küsi kohalikest (viljandi) autokoolidest
life is what you make of it....

matcho
Postitusi: 255
Liitunud: 27 Veebr 2007, 21:37
Tsikkel: hetkel rattatu

Lugemata postitus Postitas matcho »

mina leppisin paide ark-is kokku eksami aja ja siis leppisin kokku paide autokooliga et sealt ratta saaks ... võtsin kaks tundi õppesõitu ja siis kohe otse eksamile ... eksamineerija oli vanem mees ja jummala rahuliku olemisega .... kuna eksam sais sooritatud ilma vigadeta siis eksamineerija tuli autost välja ja surus kätt ja ütles et mul pidavat olema väga hea sõiduõpetaja ja õnnitles eduka soorituse eest ....

tegemist oli siis järva autokooli õpetajaga ja tema rattaga ...igati positiivne kogemus ..

Teema algataja
Tähnik

Lugemata postitus Postitas Tähnik »


Teema algataja
rastix

Lugemata postitus Postitas rastix »

Artemide kirjutas:
Probleem järgmine: Kuna veel lube pole ju, siis oleks liiga riskantne Tallinnast rattaga Viljandisse sõita, eriti veel, kui trahv lubadeta sõidu eest just saadud.
Ma käisin Tallinnast Viljandisse 2 korda sõidueksamit tegemas ilma lubadeta. Kui eksam tehtud, ütles eksamineerija, et enam ei pea hirmu tundma, et politsei kinni peab :lol: :lol: :lol:
Kasutaja avatar

Regula
Postitusi: 478
Liitunud: 08 Juul 2005, 19:15
Asukoht: Tallinn

Lugemata postitus Postitas Regula »

Kuresaare ARK'is järjekord oktoobrini ja ei ole mingit vahele lipsamis võimalust ka. Ja aja kirja panemiseks pean sinna ise kohale minema, telefoni teel ei ole. Paberid saatsin sinna ja öeldi, et helista, siis saad aja teada mingi 6 päeva pärast. Helistasin ja öeldi, et tule kohale ja anna allkiri ka, enne ei saa mingit aega, ja mingi ametikool ametikool, nemad tulevad ka, nemad ka, ja siis sa pead sellele toivole helistama, et ta tuleb, ja sina tuled siia, ja kui sa tuled, anna allkiri, ja meil on autod, meil on load, meil on järjekorrad, sja kui jumal annab, saad veel enne lume tulekud teha seda sõitu.

Nii öeldigi. Midagi aru ei saanud enam lõpuks mida ta mulle öelda tahab ja panin toru ära lihtsalt. Homme lähen sõidan sinna kohale ja kurat vaatan mida need idioodid seal teevad. Sõidan lubadeta ka, sest riik soodustab seda ja muud võimalust ei viitsi näha.
Honda XR 100 -> Honda XR 125 -> Suzuki DR-Z 400 - > ...
Kasutaja avatar

ridariass
Postitusi: 129
Liitunud: 08 Apr 2007, 11:30
Tänanud: 1 kord

Lugemata postitus Postitas ridariass »

Aga miks te Tartus ei tee?
Seal peaks ju suht lühike järjekord olema?
Suhtumine ka väga mõistev, kohale minema ei pea aja kirja saamiseks.
Katkine link...
Kasutaja avatar

Regula
Postitusi: 478
Liitunud: 08 Juul 2005, 19:15
Asukoht: Tallinn

Lugemata postitus Postitas Regula »

Ma olen siiamaani kõiki teid uskunud, ja mu paberid on olnud Tallinnas, Raplas, Põlvas ja Kuressaares ja enne 20 septembrit ei ole kuskil saanud, et ma ei tea, kas Tartus TÕESTI on ka lühike järjekord või on see ainult teile, kellel on vedanud mingi ime läbi ka kellegi ära öeldud aja vms saanud?
Homme lähen Tallinna arki Kuressaarest oma pabereid ära saatma, aga soovitage linna, kuhu siis. Sest Kuressaares ei saagi A1 eksamit teha. LIHTSALT ei saa. Ma ei saagi aru miks, sest liiklus on ju liiklus, õpetaja sõidab ju autoga taga ja ratas on minu poolt aga no dunno.
Praeguste plaanidega lähen homme arki, panen siia Tallinnasse aja ära mingiks oktoobriks ja asi moos, mul juba kurgumulguni sellest arkist. Panen kerge südamega paar kuud lubadetta ringi ja asi ants. Pole minu viga et eestis see asi maailma kõige sitemini korraldatud on.
Honda XR 100 -> Honda XR 125 -> Suzuki DR-Z 400 - > ...

Panthera
Postitusi: 625
Liitunud: 28 Okt 2006, 18:23
Tsikkel: Honda
Asukoht: Tartu

Lugemata postitus Postitas Panthera »

Oskab keegi öelda, kui pikk on teooria ning sõidueksami järjekord Tartu ARK-is ? :roll:

olli
Postitusi: 384
Liitunud: 11 Okt 2004, 21:27
Tsikkel: BMW F650GS
Asukoht: Tartu

Lugemata postitus Postitas olli »

Panthera kirjutas:
Oskab keegi öelda, kui pikk on teooria ning sõidueksami järjekord Tartu ARK-is ? :roll:
Õde alles pani omale... miski septembri algusesse anti. Väidetavalt varem pole. :?
Teooria siis.
Riga 13 -> Suzuki TS125 81.a -> Suzuki GS500E 91.a -> Suzuki GSXR 600 K1 -> BMW F650GS 2000.a
Kasutaja avatar

G-force
Postitusi: 63
Liitunud: 09 Juul 2007, 00:03
Tsikkel: Kawasaki
Asukoht: Harku
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas G-force »

Panthera kirjutas:
Oskab keegi öelda, kui pikk on teooria ning sõidueksami järjekord Tartu ARK-is ? :roll:
10 päeva tagasi sai pandud homme ennelõunaks sõidueksam! Vihm lubas ka hommikuks järgi anda siis saab ikka sadulasse istuda :)
Kasutaja avatar

Regula
Postitusi: 478
Liitunud: 08 Juul 2005, 19:15
Asukoht: Tallinn

Lugemata postitus Postitas Regula »

ARK'is vist saab vähe palka, et sinna keegi tööle ei taha minna ja selletõttu nii vähe töötajaid on ja eriti eksamineerijaid.
Honda XR 100 -> Honda XR 125 -> Suzuki DR-Z 400 - > ...
Kasutaja avatar

Regula
Postitusi: 478
Liitunud: 08 Juul 2005, 19:15
Asukoht: Tallinn

Lugemata postitus Postitas Regula »

Õnnitlen sind G-force, sest kui ausalt öelda, siis tõesti on sul väga vedanud, et sa nii vara said. See on hullem kui Viking Loto jackpot.
Honda XR 100 -> Honda XR 125 -> Suzuki DR-Z 400 - > ...

Teema algataja
yhuubert

Lugemata postitus Postitas yhuubert »

Regula kirjutas:
Õnnitlen sind G-force, sest kui ausalt öelda, siis tõesti on sul väga vedanud, et sa nii vara said. See on hullem kui Viking Loto jackpot.
Tartus on minu arust viimased 1,5 kuud kogu aeg 1-2 nädalat järjekord sõidueksamile ja mitte rohkem.
Vasta

Liitu vestlusega

Vestluses osalemiseks pead sa olema motokommuuni liige

Avan konto

Pole veel liige? Pole probleemi, registreeru ja liitu.
Liikmena saad sa ise postitada ja vastata teisetel või tellida endale teavitusi vestluse edenemise kohta.
Kõik siin on tasuta ja võtab vaid minuti. Kohtusi sellega ei kaasne.

Registreeru

Logi sisse

Mine “Mootorratta load, liiklus, motokoolitus ja sõit”