sõidupraktika enne ARKi
Moderaator: Moded
sõidupraktika enne ARKi
Hei,
Küsiks siis targemate käest, kuidas oleks võimalik saada (võimalikult seaduslike meetodeid kasutades) sõidupraktikat enne ARKi minekut?
Mul on hetkel selline loll olukord, et "auto" kool on paberite järgi lõpetatud kuid ARKi eksamile saab alles kuu aja pärast. Seega vahepeale jääb mingi kuu jagu aega, mida võiks vähesel või suuremal määral kasutada sõitmise praktiseerimisele, et siis eksamil paratamatult tekkivat närvi vähendada ja oma tsikliga paremaks sõbraks saada.
Kas ainus seaduslik meetod on autokoolist sõidutunde võtta ja nende eest hingehinda maksta?
Point just selles, et võiks ju niisama ka kuskil kõrvalisematel tänavatel ja teedel plöristada kuid see vastava kategooria juhiluba mitteomamise trahv on ikka nii vastikult suur. (parema meelega kulutaks trahviraha millegi tagema kui riigi sponsoreerimise peale)
Kas tsiklitega on ka võimalik juhendaja paberitega inimesega koos sõitmine, nagu B kategooria puhul?
Küsiks siis targemate käest, kuidas oleks võimalik saada (võimalikult seaduslike meetodeid kasutades) sõidupraktikat enne ARKi minekut?
Mul on hetkel selline loll olukord, et "auto" kool on paberite järgi lõpetatud kuid ARKi eksamile saab alles kuu aja pärast. Seega vahepeale jääb mingi kuu jagu aega, mida võiks vähesel või suuremal määral kasutada sõitmise praktiseerimisele, et siis eksamil paratamatult tekkivat närvi vähendada ja oma tsikliga paremaks sõbraks saada.
Kas ainus seaduslik meetod on autokoolist sõidutunde võtta ja nende eest hingehinda maksta?
Point just selles, et võiks ju niisama ka kuskil kõrvalisematel tänavatel ja teedel plöristada kuid see vastava kategooria juhiluba mitteomamise trahv on ikka nii vastikult suur. (parema meelega kulutaks trahviraha millegi tagema kui riigi sponsoreerimise peale)
Kas tsiklitega on ka võimalik juhendaja paberitega inimesega koos sõitmine, nagu B kategooria puhul?
Mnjah. Helistasin Saue, Haapsalu, Rakvere, Paide ja Rapla ARK'i. Sõidueksamile on igal pool vähemalt kuu pikkused järjekorrad. Kusagile kaugemale veel minek aga on parajalt tülikas.Soultrain kirjutas:üks väga normaalne võimalus oleks valida lühema oote järjekorraga ARK
Siis tekib ka kohe see kohalike tõmbekate teemaline oht linnasõidul. Paratamatult on igas linnas koht või paar, kus eksamil üritatakse inimesi läbi kukutada.
Jah tean küll, et kui oskad sõita siis oskad sõita kusiganes. Kuid peale Tallinnas sõite oli väga ilmekalt näha, et siin ON olemas selliseid kohti, mis ilma sõiduõpetaja lisaseletuseta ja kohe tegema asudes võivad eksami mõistes pahasti lõppeda. Ja lugedes internetis selleteemalisi postitusi sain kinnitust, et sellised kohad on olemas ka muudes linnades. Ja neid kohti ei oska ju niisama minna ka ise otsima, et siis pilk peale heita ja mõelda, kuidas ma seda lahendaks.
See kolmas valik oleks veel jah eriti ebameeldiv. Seepärast uuringi, et kuidas oleks hetkel võimalik seaduse piires liigelda.Õnnekas kirjutas:Elu koosneb valikutest! Sinu valida on, kas maksta "hinge hinda" autokoolile või vastikult suurt trahvisummat riigikassasse. Kolmanda võimaluse unustasid aga sootuks, liiklusõnnetuse puhul võid lausa vangimajja sattuda.
Aga kas see juhendaja teema kehtib ka A kategooria puhul? Mis sellisel juhul riskid võiks olla?
Suzuki XF650 Freewind
Re: sõidupraktika enne ARKi
Ma ei näe tegelikult juriidilist põhjust, miks mitte. Seadus räägib juhendaja "juuresolekust" ja ei spetsifitseeri kategooriat. ARK oskab täpsemalt vastata. Samas ma ei oska küll ennustada, mida keskmiste teadmistega ja halvemas tujus politseipatrull asjast arvab..j_m kirjutas:Kas tsiklitega on ka võimalik juhendaja paberitega inimesega koos sõitmine, nagu B kategooria puhul?
Ma kaldun siiski arvama, et juhul, kui autokooli peale ei taha raha raisata ja trahvid/võimalikud LÕd ilma kindlustuseta muret valmistavad (nagu peabki..), siis on juhendaja tunnistus päris hea variant.
Mis puutub järjekordadesse, siis Tartus olevat praegu ca nädal.
Aivar
-
- Tsikkel: Suzuki DL650 V Strom
- Kontakt:
Väljavõte liiklusseadusest.
§ 32. Mootorsõiduki juhtimine õppesõidul
(1) Isik, kes õpib mootorsõidukijuhi koolituskursusel, võib juhtida mootorsõidukit õppesõidu ajal mootorsõidukijuhi õpetaja juuresolekul.
(2) Isik, kes õpib mootorsõidukijuhi koolituskursusel või on koolituskursuse lõpetanud, võib juhtida mootorsõidukit sõidupraktika saamise eesmärgil ka teise isiku (edaspidi juhendaja) juuresolekul järgmistel tingimustel:
1) juhendajal peab olema vastava kategooria mootorsõiduki juhiluba vähemalt viis aastat;
2) juhendajat ei ole karistatud viimase viie aasta jooksul mootorsõiduki joobes juhtimise eest ega viimase kolme aasta jooksul liiklusalaste õigusaktide nõuete sellise rikkumise eest, mille eest on ette nähtud mootorsõiduki juhtimise õiguse äravõtmine;
3) juhendaja on saanud majandus- ja kommunikatsiooniministri määratud asutuselt tunnistuse selle kohta, et ta vastab käesoleva lõike punktides 1 ja 2 nimetatud tingimustele. Tunnistuse vormi ja väljaandmise korra kehtestab majandus- ja kommunikatsiooniminister.
(3) Käesoleva paragrahvi lõikes 1 nimetatud mootorsõidukijuhi õpetaja ja lõikes 2 nimetatud juhendaja loetakse õppesõidu ja sõidupraktika ajal juhiks.
(4) Kui käesoleva paragrahvi lõikes 2 nimetatud sõiduõppija on noorem kui 18-aastane, võib juhendajaks olla üksnes tema vanem või seaduslik eestkostja.
[RT I 2002, 105, 613 – jõust. 24. 12. 2002]
Siit võiks aru saada, et saab ka A-kati puhul juendajaga sõita.
§ 32. Mootorsõiduki juhtimine õppesõidul
(1) Isik, kes õpib mootorsõidukijuhi koolituskursusel, võib juhtida mootorsõidukit õppesõidu ajal mootorsõidukijuhi õpetaja juuresolekul.
(2) Isik, kes õpib mootorsõidukijuhi koolituskursusel või on koolituskursuse lõpetanud, võib juhtida mootorsõidukit sõidupraktika saamise eesmärgil ka teise isiku (edaspidi juhendaja) juuresolekul järgmistel tingimustel:
1) juhendajal peab olema vastava kategooria mootorsõiduki juhiluba vähemalt viis aastat;
2) juhendajat ei ole karistatud viimase viie aasta jooksul mootorsõiduki joobes juhtimise eest ega viimase kolme aasta jooksul liiklusalaste õigusaktide nõuete sellise rikkumise eest, mille eest on ette nähtud mootorsõiduki juhtimise õiguse äravõtmine;
3) juhendaja on saanud majandus- ja kommunikatsiooniministri määratud asutuselt tunnistuse selle kohta, et ta vastab käesoleva lõike punktides 1 ja 2 nimetatud tingimustele. Tunnistuse vormi ja väljaandmise korra kehtestab majandus- ja kommunikatsiooniminister.
(3) Käesoleva paragrahvi lõikes 1 nimetatud mootorsõidukijuhi õpetaja ja lõikes 2 nimetatud juhendaja loetakse õppesõidu ja sõidupraktika ajal juhiks.
(4) Kui käesoleva paragrahvi lõikes 2 nimetatud sõiduõppija on noorem kui 18-aastane, võib juhendajaks olla üksnes tema vanem või seaduslik eestkostja.
[RT I 2002, 105, 613 – jõust. 24. 12. 2002]
Siit võiks aru saada, et saab ka A-kati puhul juendajaga sõita.

Tegin oma sõidueksami Viljandis. Kui täpsemalt huvi pakkuma peaks siis vaata, ehk on sellest teemast tolku:
http://biker.ee/phpbb/viewtopic.php?t=32863&highlight=
http://biker.ee/phpbb/viewtopic.php?t=32863&highlight=
www.lapik.ee - parima hinnaga patareid!
Re: sõidupraktika enne ARKi
sama kadalipp osaliselt läbitud ja kui mina asja uurisin siis on juhendaja pabereid võimalik saada ainut b kategooria puhul.j_m kirjutas:Kas tsiklitega on ka võimalik juhendaja paberitega inimesega koos sõitmine, nagu B kategooria puhul?
Kuuks ajaks rollerit osta on ka selline suhtkoht küsitava väärtusega liigutus.trim kirjutas:võimalik on sõita rolleriga ... ei ole küll päris sama aga liiklus on ikka liiklus ...

Eks ma pean siis ilmselt ARKist seda juhendamise teemat uurima - kuidas juhendaja peab liiklema (kas peab autoga taga sõitma või võib ka mootorrattaga saata) ja kas peab ka mingi sidepidamise vahend kasutusel olema.
Kui saab juhendajaga sõita siis tuleb see keerulisem osa. Siis peab mõne tuttava leidma, kes A kati lubasid piisavalt kaua omanud ja pole liikluses idiootsusi teinud, mis liikluspolitsei tähelepanu on pälvinud.

Suzuki XF650 Freewind
Juhendaja võib sinu taga sõita nii auto kui mootorrattaga. Tingimused on, et sul on helkurvest, sinu ja juhendaja vahel on sidesüsteem ning sul on kaasas autokooli tunnistus või õpingukaart. Ehk siis juhendajaga sõidu tingimused on kõik täpselt samad, mis autokoolis sõiduõpetajaga õppesõitu tehes.j_m kirjutas:kuidas juhendaja peab liiklema (kas peab autoga taga sõitma või võib ka mootorrattaga saata) ja kas peab ka mingi sidepidamise vahend kasutusel olema
Siinkohal tervitused Pärnakale

Mul on väiksem kui Sul!
Benelli TNT 1130
Benelli TNT 1130
Kui juhendaja saadab juhendatavat tsikliga, siis kuhu ta selle plafooni paneb, kiivri peale või?
Juhendatava helkurvesti peale annab markeriga õppesõidu tunnusmärgi joonistada, aga juhendajal pole seda plafooni tsikliga sõites küll kuhugi panna.
Tingimus on helkurvest. Ei tea seda et juhendajaga sõidu korral oleks nõutud vestile eritähistust.

Juhendatava helkurvesti peale annab markeriga õppesõidu tunnusmärgi joonistada, aga juhendajal pole seda plafooni tsikliga sõites küll kuhugi panna.
Tingimus on helkurvest. Ei tea seda et juhendajaga sõidu korral oleks nõutud vestile eritähistust.
Mul on väiksem kui Sul!
Benelli TNT 1130
Benelli TNT 1130
-
- Tsikkel: külka M; Kawasaki
- Tänanud: 2 korda
Ise ma olin 2 aastat tagasi B-kat juhendaja, ei osanud siis A-kat kohta küsida, kui juhendaja tunnistust vormistamas käisin. Tunnistuse tagaküljel on tekst, et "autol peab olema õppesõidu tunnusmärk"... hmmm, nad pole vist seda mootorratta teemat ilmselt läbi mõtelnudki, aga kui siiski leidub keegi, kellel on tunnistusel punktis 8 märgitud ntx "lubatud juhendada AB kategooria mootorsõiduki juhti", siis ei tohiks ju probleeme tekkida, kui sidevahendid, kollane vest ja saatval autol õppesõidumärgid ees ja taga olemas on.
-
- Tsikkel: iž jupiter 3
- Tänatud: 2 korda
- Kontakt:
http://tazavi.planet.ee/kola/P1000527.JPGtok-tok kirjutas:Kui juhendaja saadab juhendatavat tsikliga, siis kuhu ta selle plafooni paneb, kiivri peale või?![]()

antudjuhul tegu küll õppijaga, aga põhimõte sama.
Politsei ei koti kah liiklusõppija märgiga tegelasi ja teised autojuhid vaatavad kah kaugelt et õpilasega tegu, mina isiklikult hoian distantsi õppesõidu märkidega tegelastest, eriti kui nad on mootorratta lenksude taga ja näöed et ratas on väike, seljuhul ka õpilane ei pruugi kõike liiklusseadusi teada ja ajab näiteks parema ja vasaku käe sassi (endalgi autokoolis tsikliseljas nii juhtund

paljugui mis nõutud on, aga oma eilu ma ei tahaks küll lõpetada varakult, pigem teha asju enesele turvalisemaks

Noh, ütleme nii, et oman kogemust juhendajaga sõitmisel (oligi enne ARK eksamit hädapärane võimalus sõita n.ö. legaalselt) ning seejuures ka politseiga kokku puutunud. Ei huvitanud neid muu, kui et õpilane omaks helkurvesti (olgu sinna või lilleõiekesed peale joonistatud). Seda vesti mul polnud ja trahvi ka ei tehtud selle eest. Seda, kas juhendaja end kuidagi tähistama peab, ei huvitanud neid aga grammigi. Märksõnad: vest, autokooli tunnistus, sidesüsteem, juhendaja dokument. Muu pollareid ei huvita 
Kui autokoolis on eksamid juba tehtud ja soovitakse enne ARK eksameid sõidupraktikat teha, siis ei ole minu arvates mõeldav, et aetakse segi vasak-parem käsi, ebakindel sõidustiil vms. Autokool ei väljasta tunnistust ju minimaalselt nõutud õppesõidukordade läbimise eest, vaid sõiduoskuse alusel, millega õpilane on võimeline tavaliikluses piisavalt ohutult liiklema

Kui autokoolis on eksamid juba tehtud ja soovitakse enne ARK eksameid sõidupraktikat teha, siis ei ole minu arvates mõeldav, et aetakse segi vasak-parem käsi, ebakindel sõidustiil vms. Autokool ei väljasta tunnistust ju minimaalselt nõutud õppesõidukordade läbimise eest, vaid sõiduoskuse alusel, millega õpilane on võimeline tavaliikluses piisavalt ohutult liiklema

Mul on väiksem kui Sul!
Benelli TNT 1130
Benelli TNT 1130
Kah paar sõna sekka...äkki on abiks!
Oman juhendaja tunnistust 2 aastat juba. Muud nippi selle paberi saamisega pole, kui pead olema viks ja viisakas liikleja olnud vähemalt aasta. "Suuri" kehtivaid rikkumisi ei tohi aasta jooksul olla. Kui küsisin et mis need suured rikkumised siis on , siis ei osatud ark'ist miskit tarka öelda, et ah politsei otsustab. Ühesõnaga! Algatuseks vaja teha natsa vingem arstitõend. Seda ei saa väljastada aga perearst! Uuritakse vähe rohkem tervisliku seisundit Magdaleena polikliinikus, kui ma õigesti mäletan. Maksis 150 raha ja kehtib 5 aastat! Terve noore mehena ei olnud minul sellega probleemi
Siis tuleb marssida arki ja teha taotlus juhendaja tunnistuse saamiseks. Ark teeb milkude käest järelpärimise ja nädalaga on vastus teada. Seega, kui oled olnud liikluses kõigile eeskujuks(nagu mina
) siis tatsadki uuesti nädala pärast arki, kaasas 250 eeku ja kaks dokumendifotot! Teenindaja kiletab kenasti tähtsa paberi ja oledki täieõiguslik juhendaja.Tunnistus kehtib 1 aasta.
Praktilisest poolest:
Olemas peab olema raadioside(vähemalt politseile ette näitamiseks)
Juhendajal tunnistus
Juhendataval autokooli tunnistus või siis see krdima sõidukaart
Juhendataval helkurvest(Tok võib sellest pikemalt rääkida
)
Õppesõidu tunnusmärki pole veel küll kordagi küsitud.
Lisasoovitusena muidugi see, et juhendajal võiks olla ikka võimasam ratas, kui õpilasel.....muidu äkki kaob õpilane silmapiirilt
Juhendaja peaks tundma/teadma juhendatavat(vähemalt nime
Siinkohal tervitused Pille Bekker'ile
)

Tervitused vastu võetudSiinkohal tervitused Pärnakale

Oman juhendaja tunnistust 2 aastat juba. Muud nippi selle paberi saamisega pole, kui pead olema viks ja viisakas liikleja olnud vähemalt aasta. "Suuri" kehtivaid rikkumisi ei tohi aasta jooksul olla. Kui küsisin et mis need suured rikkumised siis on , siis ei osatud ark'ist miskit tarka öelda, et ah politsei otsustab. Ühesõnaga! Algatuseks vaja teha natsa vingem arstitõend. Seda ei saa väljastada aga perearst! Uuritakse vähe rohkem tervisliku seisundit Magdaleena polikliinikus, kui ma õigesti mäletan. Maksis 150 raha ja kehtib 5 aastat! Terve noore mehena ei olnud minul sellega probleemi

Praktilisest poolest:
Olemas peab olema raadioside(vähemalt politseile ette näitamiseks)
Juhendajal tunnistus
Juhendataval autokooli tunnistus või siis see krdima sõidukaart
Juhendataval helkurvest(Tok võib sellest pikemalt rääkida

Õppesõidu tunnusmärki pole veel küll kordagi küsitud.
Lisasoovitusena muidugi see, et juhendajal võiks olla ikka võimasam ratas, kui õpilasel.....muidu äkki kaob õpilane silmapiirilt

Juhendaja peaks tundma/teadma juhendatavat(vähemalt nime

Süsimust Bläcku- Kas vana HONDA roostetab.... ei ta roosteta:)
Tark ei torma!!!
Tark ei torma!!!
Liitu vestlusega
Vestluses osalemiseks pead sa olema motokommuuni liige
Avan konto
Pole veel liige? Pole probleemi, registreeru ja liitu.
Liikmena saad sa ise postitada ja vastata teisetel või tellida endale teavitusi vestluse edenemise kohta.
Kõik siin on tasuta ja võtab vaid minuti. Kohtusi sellega ei kaasne.