Kas 50 ccm derbi senda on mopeed või mootorratas.

Kasutaja avatar

*DDF*

Lugemata postitus Postitas *DDF* »

Mix kirjutas:
Et kui hääästi lapsepäraselt seletada... siis:
Auto on juba valmistajatehases mootorsõidukiks (meil parasjagu kehtiva liiklusseaduse järgi) ehitatud. Autot tuunides sa teda enam rohkem autoks ei muuda. Iseasi - kui peaksid auto lendama või ujuma suutma panna - siis pead ta ka neis vastavates ametites arvele registreerima.
Mopeed on valmistajatehases loodud mopeediks - tehasekiirus kuni 45 km/h ja töömaht vähem kui 50cc. Kui tuunimine muudab kasvõi ühe neist parameetritest suuremaks, siis oled sekkunud tehase konstruktsiooni sel moel, et aparaat muutub seaduse silmis automaatselt mootorsõidukiks (mootorrattaks) - ja kuulub registrisse võtmisele jne..
Seni, kuni saavutad üle 45 km/h kiiruseid lihtsalt ratta hea korrashoiu arvelt ja tehase konstruktsiooni muutmata, seni jääb ta mopeediks ja kiiremini sõites oled lihtsalt ületanud oma sõidukikatekooriale seadusega lubatud max kiirust. Tuuningu abil (liikluses) kiiremini sõites võid saada karistatud kasvõi lubadeta ja registreerimata tsiklikasutuse eest.
-
-

Eino ma auto asjadega olen kursis. Lihtsalt mopeedide kohalt ei oska sõna võtta, ma sain ennem aru, et kui panen läikiva sport sumpa külge siis võin trahvi saada, kuigi ma ei ole suurendanud kubatuuri ning roller ie liigu üle 45 km/H.

Tähendab, et võin igast asju külge panna peaasi, et kubatuur ning valmistaja kiirus jäävad samaks!

Mine “Mopeedid”