Soovitusi ja tähelepanekuid sõidueksamiks!!

Otsustasid endale mootorratta load teha ja mootorratturiks hakata? Räägi siin kõigest, mis on seotud mootorratta lubade, eksamite, koolituse, lihtsalt tsiklisõidu või liikluse ja seadustega. Kindlustusest räägi ka siin.

Moderaator: Moded

Teema algataja
mart665
Tsikkel: Honda vfr 800 fi

Soovitusi ja tähelepanekuid sõidueksamiks!!

Lugemata postitus Postitas mart665 »

Tere. Homme lähen tegema tsikli sõidueksamit. Ainult linnasõit. Saan täis A. Olen palju sõitnud aga hirmus närv on sees. Palukski teadjamate käest veel abi, mida eriti silmas pidada ja muid tähelepanekuid, et mitte mõne lolli apsuga alt minna. :?
Kasutaja avatar

Pihelgas
Mode
Tänanud: 2 korda
Tänatud: 1 kord

Lugemata postitus Postitas Pihelgas »

ära närveeri.
Kasutaja avatar

toim

Lugemata postitus Postitas toim »

esi ja tagarattal ära eksami ajal sõida, ära kihuta, näita suunda, punase tulega ära ristmikku ületa, ära kellelegi otsa sõida, ära külili kuku
Kasutaja avatar

Laisaar
Tänatud: 1 kord
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas Laisaar »

ja väga suur pluss on see kui käskluse " järgmisest paremale" peale kellegile hoovi ei keera. Eriti Hiiu vahel :)
Seega sõida rahulikult ja mõtle mida teed :)

motopaks
Aeglaselt saab kauem sõita.
Villis.ee
Wroomer.ee
laisaar.com
Kasutaja avatar

zombie
Tsikkel: FZ6-S

Lugemata postitus Postitas zombie »

Ristmikele lähenedes liiguta pead paremale-vasakule vaatamise ajal, et eksamineerija ka näeks, et sa jälgid liiklust. Kalju Autokoolis oli see oluline näitaja.

alambe
Tsikkel: Kawasaki Z750

Lugemata postitus Postitas alambe »

neile seal koolis jah see peakeerutamine meeldib:) nigu öökull oled.
aga mida soovitada on et, kui keerad kuhugile, siis korrektne on varakult õigesse teeserva enne manöövrit minna näiteks.
Kasutaja avatar

Krista
Tsikkel: Honda CBR600F

Lugemata postitus Postitas Krista »

Kindlasti püüa võimalikult palju jalakäijaid üle tee lasta. Sellega neile meeldib ka kiusata, et pead jalutajale pakkuma võimalust üle tee minna.
Ning ära unusta ühesuunalisi tänavaid ja vasakukäe reeglit. :roll:
Ärge heitke meelt, peate pärast üles korjama!
Kasutaja avatar

arx805
Tsikkel: Suzuki Hayabusa `08
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas arx805 »

Oluline on ka jälgida kas sa oled ühesuunalisel või kahesuunalisel teel. Pea pööramine on jah üks olulisemaid asju. Nad peavad taga autos nägema, et sa ikka vaatasid ja kiiver liikus. Lisaks enda sõidueksamist mäletan, et üks noormees kukkus läbi, kuna sõitis saateautost lihtsalt eest ära ja ei saanud enam midagi aru kuhu ta minema peab. Kui saatemasin jääb foori punase tule taha ja sina said läbi, siis leia koht tee servas pane suund sisse ja oota saateauto ära.
Kuna raadiosaatja ragiseb vahel siis kuula tähelepanelikult kuhu sul keerata paluti.
Ära närvelda ja kiirust ületa ega muud soovitust polegi.
Kasutaja avatar

Alex
Tsikkel: Punane Roller
Tänanud: 20 korda
Tänatud: 2 korda

Lugemata postitus Postitas Alex »

Häbelik kirjutas:
mis asi on vasakukäe reegel??

alex@ajast vist palju maha jäänud
Ilusa ja punase rolleri omanik...sain kah lammaste seast huntide sekka :D
Müüa 2006 V-strom, üks omanik, kallilt.
Kasutaja avatar

Andrez
Tsikkel: KTM 990 Supermoto

Lugemata postitus Postitas Andrez »

Lisaks kiiruse ületamisele, ära ka liiga aeglaselt sõida. Möödund suvel, kui abikaasa eksamit andis, siis ühele noormehele mainiti küll, et sulle anname mopeedi load, seda siis aeglase sõidu pärast.
Kasutaja avatar

Kuki
Tsikkel: XR

Lugemata postitus Postitas Kuki »

Vasakukäe reegel on Inglismaal teoorias sama, mis Eestis paremakäe reegel, aga mis ta Eestis on, seda tahaks isegi teada...
Kasutaja avatar

Hans
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas Hans »

Häbelik kirjutas:
Ta mõtles ehk "vasaku sõiduraja" reeglit - vasakpööret võib ühesuunalisel teha vaid vasakust reast kui märgid midagi muud ei näita 8)

Hans

stonefree

Lugemata postitus Postitas stonefree »

1. Jalakäijad üle tee, kui vabatahtlikult ei lähe pead isegi ta üle tee tassima
2. Sõida äärmises sõidurajas, muidu hakkavad mölisema, et takistad liiklust.
3. Ära sõida vilkuva rohelisega üle, saavad pahaseks kui teisele poole foori jäävad.
4. Täida LE-d

Kõik need punktid(peale 4 muidugi) on sellised mida tuleks ainult eksamil täita, muidu sõida ikka normaalselt ja ära pidurda :)
ZX-9R. Vahel sõidan kiiresti aga rullnokk ei ole :)
Kasutaja avatar

Krista
Tsikkel: Honda CBR600F

Lugemata postitus Postitas Krista »

On ikka tähenärijad...
Vabandan väga väikese näpuka pärast ja pidasin silmas tõesti parema käe reeglit... :nono:
Ärge heitke meelt, peate pärast üles korjama!
Kasutaja avatar

Olts

Lugemata postitus Postitas Olts »

Põhiline millega põrutakse on see sama pea pööramine ja väga hoolikalt jälgitakse sõiduki paiknemist teel. Rattaga on sellistel tänavatel, kus autod tee ääres pargivad, kasulik sõita telgjoone pool, siis ei pea sa parkijatest ümberpõikamiseks pidevalt suunda näitama.

nos
Tsikkel: mamas pride

Lugemata postitus Postitas nos »

Ma olin ka jube närvis enne eksamit, sest olin sõitnud tõesti ainult sõidutundides ja eksami ning viimaste sõidutundide vahele oli ka pea kuu aega jäänud. Närvi aitas rahustada eksami vastuvõtjaga rääkimine. Tundus küll jube kuri kiilakas onu, aga kui jutupeale saime, siis oli ta väga sümpaatne ja hull naljamees. Tegin eksami kõige viimasena, et näha mismoodi teisi piinatakse. Aga polnudki midagi hullu, sain ilusti esimese korraga läbi. Sealjuures läbikukkujaid oli 50%.

Teema algataja
mart665
Tsikkel: Honda vfr 800 fi

Lugemata postitus Postitas mart665 »

Suured tänud vastajaile! :wink: Selle peapööramise peale poleks tulnudki. Püüan siis ülirahulik olla :lol:
Kasutaja avatar

Jannes
Tsikkel: R1200R -17
Tänanud: 5 korda
Tänatud: 8 korda

Lugemata postitus Postitas Jannes »

nos kirjutas:
Ma olin ka jube närvis enne eksamit, /.../Närvi aitas rahustada eksami vastuvõtjaga rääkimine. Tundus küll jube kuri kiilakas onu, aga kui jutupeale saime, siis oli ta väga sümpaatne ja hull naljamees. /.../
"Jube kuri kiilakas onu", e. teisisõnu Igor? Mul oli sama elamus kunagi B-kat'i tehes, üllatuseks oli platsieksami sooritamine temaga ülimeeldiv.
Tegelikult on kõik eksaminaatorid, kellega mina olen suhelnud, ülinormaalsed - ole vaid ise normaalne!
Aga teemasse - kõike, mida siin mainiti, tasub tõena võtta ja neid juhiseid järgides leiad varsti, et oled eksami edukalt sooritanud.

Head põrumist!
Jannes
Sui generis
Kasutaja avatar

sang

Lugemata postitus Postitas sang »

väidetavalt jägitavat ka järgmisi asju eksamisõidul (sulgudes seletus, milles jama:

- peatumisel liikluse käigus jäta eelmise autoga pikivahet 3-4 meetrit. Kui lähed liiga sappa, siis võidakse seda lugeda liiklusohtliku olukorra tekitamiseks ("aga mis siis oleks saanud, kui eessõitja oleks meetrike tagasi vajunud?")

- näita suunda igal võimalikul juhul, ka ümberpõikel takistusest oma sõidurea piires ("järsk ettehoiatuseta manööver ehmatab ülejäänud liiklejaid")

ärge mind süüdistage nende näidete paikapidamatuses või liikluseeskirjadele mittevastavuses, niimoodi hoiatati ühes Tallinna autokoolis.
Kasutaja avatar

fishbone
Tsikkel: Emmaljunga Mondial Duo Combi '

eksam

Lugemata postitus Postitas fishbone »

tervist

Eelmise aasta eksamist mäletan järgmist:
1. Eksamineerija sundis A-kati tsiklit sõitma väiksemas kastis kui selle tsikli jaoks ettenähtud...
2. Mõtlesin enne platsi - mille kuradi pärast seda vaja on :oops:
3. Kui tehtud sain siis oli selline tunne, et tõuse lendu
4. TLN arki tagasi sõites maapoolt lähenedes jälgi märke ja kiirust...
saab seal sind läbi kukutada kiirusega ja paremakäe reegiliga (see on eksamiplatsi ja sõidukite tehnokuudi vahel)
5. Valmistu küsimuseks: Kas oskate siit ARK-i sõita ? Noogutage kui oskate. Ja siis mõtle läbi kuidas ja kustkaudu ...

Edu soovides!
Jaan staaz 1 aasta :o
Delta-->Yamaha XT600 '92-->Honda Varadero XL1000V '01-->Emmaljunga Mondial Duo Combi '11
Kasutaja avatar

AzA
Mode
Tsikkel: Kawaspa
Tänanud: 435 korda
Tänatud: 127 korda

Lugemata postitus Postitas AzA »

paiknemine on oluline. vasakpööre vasakul suunavööndi ääres, parem paremalt.
Aga mulle meeldib.
Kasutaja avatar

retro
Tsikkel: Tiger885, külkaIŽ
Tänanud: 17 korda
Tänatud: 31 korda
Kontakt:

Lugemata postitus Postitas retro »

(fishbone nimekirja jätkuks)
6. kui ARK-i ees end parklasse ära pargid, ära sõida üle valgete pidevjoonte, vaid lähene boksile ikka avatud poolelt. ka olevat sõiduõpetaja sõnul läinud sõidu lõpetajad suurest õnnest hooletuks ja külje maha pannud liiga kiiresti boksi sõites ja siis järsult pidurdades. jõle nõme on eksami viimasel meetril läbi kukkuda.

kui tunned, et oled teinud omaarust fataalse vea, säilita külma närvi - sa ei pruugi olla veel läbi kukkunud. ise suretasin suure närviga kohe esimese elemendi - platsisõidu tõusuga - tsikli korra välja. õnneks viimaseks veaks see jäigi.

retro@kah aastase staazhiga
Kasutaja avatar

Whitebalance
Kontakt:

:D

Lugemata postitus Postitas Whitebalance »

Ära neid kahtlasi tänavaid unusta tallinnas ja pärnu mnt äärset vasakpööret. Vaata märke ja ole kõrvaltänavatel tähelepanelik. Ise magasin ühe 30 märgi maha mingi teetööd olid ja nii ma esimene kord läbi kukkusingi.. Vaata kui teetööd on siis alati 30. Ja vaata märke ja ära unusta vasakule keeratakse vasakust äärest paremale paremast sellega ka nääguti, et ikka päris ääres pidi olema. Lase sõbral või teistel enem teha kui närvi jagub saad taga autos passida ja vaadata teise vigu ja eksamineerijaga juttu ajada.
Kasutaja avatar

TDM
Tsikkel: TDM 850 3VD, CRF250L, Gas280

Lugemata postitus Postitas TDM »

mul sõiduõpetaja ütles veel seda, et kui lähened ristmikule on kasulik näidata esi piduriga eksamineerijale pidurituld, see näitab, et oled valmis pidurdama enne ristmiku, kui keegi tulema satub.
Ja see trikk on ka hea kui sa ei ole ristmiku lähenedes kindel kas oled peateel või kõrvalteel. :)
Ja jalgade töö pidi tagant autost hästi näha olema(kui käigueblaga pusid) :twisted:
Ei midagi . . . peale tuule!

dubweiser
Tsikkel: bmw r1150 gs adventure

Lugemata postitus Postitas dubweiser »

[quote="TDM"]mul sõiduõpetaja ütles veel seda, et kui lähened ristmikule on kasulik näidata esi piduriga eksamineerijale pidurituld, see näitab, et oled valmis pidurdama enne ristmiku, kui keegi tulema satub.

fakkk, kuidas see veel käib? äkki näitan kogemata tagumisega..?
Kasutaja avatar

TDM
Tsikkel: TDM 850 3VD, CRF250L, Gas280

Lugemata postitus Postitas TDM »

Puhas kordinatsioon ja tsikli tundmine! :)
Kasutad parema jala asemel paremat kätt juhul muidugi kui käed on lenksul!
:roll:
Ei midagi . . . peale tuule!

amakas

Lugemata postitus Postitas amakas »

nii,a kas siis eksamit ei arvestata kui puudub nö. turvavarustus?kiivrist piisab vei?Riik Teatab:2.2. Eksamimootorratas:2) mootorrattaga sõidueksami andmisel peab eksamineeritaval seljas olema eredavärviline valgustpeegeldav vest, turvariietus ja ta peab kasutama nõuetekohast turvavarustust.ma nüüd hästi ei saand jälile riigiteatajast milline see kohustuslik turvariietus on?

SectumSempra

Lugemata postitus Postitas SectumSempra »

amakas kirjutas:
ma nüüd hästi ei saand jälile riigiteatajast milline see kohustuslik turvariietus on?

Nööriga padjad ette ja taha kinni siduda ning kiivri peale tõmba ka mingi lina ümber, kui kukud, jääd sina terveks ja samuti ka kiiver, mille üle eksamineerija(d) rõõmu tunnevad. :lol:
Tglt ma arvan, et mingi kaitsmed, nagu krossisõitjatel, või ma ei tea ka, pole ise neid kandnud.

tytarlaps

Lugemata postitus Postitas tytarlaps »

*kiiver peab peas olema
*minuteada ka mingisugune tagi vms, et ei oleks särgiväel vesti all
*plätudega ka vist ei tohtinud olla :P
Kasutaja avatar

Karutapja
Tsikkel: EuroPannoonia

Lugemata postitus Postitas Karutapja »

Endal täna karmjas kogemus - kuna linnasõitu alustades eksamineerija PTT nupu käsitlemise tõttu kadusid lause algused ära ("vasakule ära keerata" asemel kostus mu kõrvu vaid "... ära keerata), siis leppisin ma selle karmi teadmisega, et umbes kogu eksamisõidu poole pealt enam miskit kõrvu ei kostnud. Jälgisin siis peeglist, et kuhu taga sõitev saateauto reastub ja suunda näitab ning käitusin vastavalt. Tagantjärgitarkusena oleksin ikka pidanud aru saama, et miski jama ja seisma jääma ning selgitama, et milles asi. Jõudes tagasi ark juurde ja kiivrit ära võttes sain selgust - lällari juhe oli kiivri küljest lahti tulnud. Vähemalt tehtud sain selle eksami :)
Vasta

Liitu vestlusega

Vestluses osalemiseks pead sa olema motokommuuni liige

Avan konto

Pole veel liige? Pole probleemi, registreeru ja liitu.
Liikmena saad sa ise postitada ja vastata teisetel või tellida endale teavitusi vestluse edenemise kohta.
Kõik siin on tasuta ja võtab vaid minuti. Kohtusi sellega ei kaasne.

Registreeru

Logi sisse

Mine “Mootorratta load, liiklus, motokoolitus ja sõit”