Muudatused A kategooria taotlemisel
Moderaator: Moded
-
Teema algataja
Muudatused A kategooria taotlemisel
Selline uudis siis:
http://www.delfi.ee/news/paevauudised/e ... d=64749708
Väga mõistlik. Loodetavasti jäävad vanusest tingitud paljud lollused nüüd tegemata...
-
- Tsikkel: V-Strom
- Tänanud: 21 korda
- Tänatud: 1 kord
Re: Muudatused A kategooria taotlemisel
See puudutab A-d, aga A1 ja A2 lasevad ikka ka lollusi teha ja mitte vähe
noh jah aga päris 600+ beiki enam ikka naljalt pee alla ei saa ju.
mitte, et 35 kw-ga ei saaks ennast ja ümbritsevat puruks sõita...
-
- Tsikkel: V-Strom
- Tänanud: 21 korda
madone kirjutas:...
mitte, et 35 kw-ga ei saaks ennast ja ümbritsevat puruks sõita...
35kw-ga saab ka biker olla ju, pole hullu midagi, las harjutavad
Kel 21 aastasena mõistust veel pole, ei ole seda ka 24 aastasena. Samuti tuevased bussijuhid jm D.kat soovijad peavad mõtetult ootama. Ühesõnaga
suht pointless seadus minu arvates
-
Teema algataja
Slinky kirjutas:Kel 21 aastasena mõistust veel pole, ei ole seda ka 24 aastasena. Samuti tuevased bussijuhid jm D.kat soovijad peavad mõtetult ootama. Ühesõnaga
suht pointless seadus minu arvates
+1, nagu keegi juba eelpool mainis saab ka vähemate kilovattidega ennast surnuks sõita nii et jääb selle muudatuse point arusaamatuks
Kui 2 aastat A2 kogemust, siis saab juba 20-aastaselt load.
Ning A2 muutub nüüd võimsamaks: 25 kW-> 35 kW
Paneks enda poolse kommentaari ka siia..
1)Aru ma ei saa ,et miks just need kellel 2 aastat on a2 load olnud võivad kasvõi järgmine aasta taodelda täis A katti, miks mitte ka mina kes tegin eelmine aasta suve alguses load ära aga nüüd uue seaduse järgi mis jõustub siis jaanuarist peaks ma ikkagi see aasta need load ära tegema juhuks kui ma tahan ikkagi endal selle suve lõus osta ilma "piirajata motut"... okey poogajooga see 51 euri uuesti arkis maksta.Aga miks just peab olema 2 aastas see aeg..üsna nõme..
2) D kategooria läheb samuti 24 nda eluaastani....Oman Ise A(a2)BECE kategooriaid ja olen 22 a vana. Miks mitte siis juba ka raskeveok koos haagisega panna 24 nda eluaastani...saan aru jah ,et bussijuhil suurem vastutus a la 50 inimesega ringi sõita ,et kui midagi juhtuma peaks aga samas kas ma siis ei või CE kategooriaga hullem olla ,et 'sõidan umbes vastu bussi vastutus samasuur ju ... Suht lampi teema mina ei saa aru sellest lollist seadusest..
Oman just ise hetkel "25kw " lube ja ratas ka "25 peale piiratud" ja ajab marru see värk..
Muidugi teen ära selle täis A kategooria aga lihtsalt ei mahu pähe see vanuse värk...Äkki keegi oskab konkreetse vastuse anda,et miks võib see põhjus olla va ,et inimestel pole muud teha kui idiootseks muutuda oma seadustega..
Statistika näitab et on vajadus selliste muudatuste tegemiseks. Pealegi on 34 kW juba samuti päris piisav võimsus arvestades seda et peale rinka neid kW kuskil kasutada legaalselt ei saa...
-
- Tsikkel: -
Õhtulehe jutust jäi veidi arusaamatuks selline asi nimelt, kuna ma tegin omal tänavu mai's A2 kat'i ära, kas peab siis kindlasti enne seaduse jõustumist juba olema 2 aastat staaši A2 lubadega, et saada 20selt A teha uue muudatuse järgi Või tiksun oma A2'ga nüüd paar aastat ära ja saan siis A kat'i teha, peale muudatusi? Järsku oskab keegi teadjam vastata sellele küsimusele..?
-
Teema algataja
jakim kirjutas:Statistika näitab et on vajadus selliste muudatuste tegemiseks. Pealegi on 34 kW juba samuti päris piisav võimsus arvestades seda et peale rinka neid kW kuskil kasutada legaalselt ei saa...
Palun viita sellele statistikale, loeks huviga.
-
- Tänanud: 4 korda
- Tänatud: 4 korda
Mul A1 2 aastat olnud, kui ma nüüd teen A2 enne 2013, siis on mul 2-aastane A2 staaž ja seega võimalik varem täis A load teha?
.. saan aru, et tegelt keegi väga asjast ei tea siis pole vist miskit suurt vastust oodata
Kahjuks selle seaduse jõustumisel liikluses midagi eriti ei tohiks muutuda. Kes tahab ikka 100kw'ist baiki, läheb esindusse ja laseb 25-35kw piirajad peale sepistada ja pärast ARK'is regamist kisub piirajad maha.
-
- Tsikkel: cbr600RR
- Tänanud: 5 korda
- Tänatud: 8 korda
- Kontakt:
Magimees kirjutas:Kahjuks selle seaduse jõustumisel liikluses midagi eriti ei tohiks muutuda. Kes tahab ikka 100kw'ist baiki, läheb esindusse ja laseb 25-35kw piirajad peale sepistada ja pärast ARK'is regamist kisub piirajad maha.
Üle 70 kw ratast piirata ei saa...
Mul jääb aga selgusetuks, mis saab nendega kellel A2 juba 2 aastat olnud, aga vanus nt 20. Kas peab enne jaanuari eksami ära tegema või peab uue LS järgi siis omama JUBA 6 aastast sõidukogemust ?
Parima hinnaga motorehvid http://www.motorehv.ee
Soodne rehvivahetus Tartus http://www.tarturehv.ee
Parima hinnaga määrdeained http://www.õlikeskus.ee
Kui vanus on 20 ning on soov A-kat ära, siis tuleb oodata järgmise aastani. Hetkel kehtiva LS järgi saab A ära teha isik, kes on vähemalt 21 eluaastat vana.
-
- Toetajaliige
- Tsikkel: Yamaha TDM 850
- Tänanud: 1974 korda
- Tänatud: 568 korda
Magimees kirjutas:Kahjuks selle seaduse jõustumisel liikluses midagi eriti ei tohiks muutuda. Kes tahab ikka 100kw'ist baiki, läheb esindusse ja laseb 25-35kw piirajad peale sepistada ja pärast ARK'is regamist kisub piirajad maha.
Seaduses kirjas,et ratas mida on deforseeritud(piirajaga 35kw) ei tohi tehasest olla rohkem kui poole suurema võimsusega.Ehk siis kuni 70kw ja alla selle.
"Uuest aastast jõustub A2-kategooria mootorratta mõiste, mille kohaselt kuulub A2-kategooria alla mootorratas, mille mootori võimsus ei ületa 35 kilovatti või mille võimsuse ja massi suhe ei ületa 0,2 kilovatti kilogrammi kohta ning mis ei ole ümber ehitatud sõidukist, mille võimsus on vähemalt kaks korda nii suur."
ML-Transport AS
Kiired kaubaveod Tallinn-Helsinki,Helsinki-Tallinn
Kaubavedu Scandinaavias ja Baltimaades.
-
- Tsikkel: Suzuki vx 800
Mul a2 ja kui ma oma uuele 45kw tsiklile panen piiraja peale siis kui palju see voimsust kahandab? Et kas voib juhtuda et tsikkel rohkem kui 100 km h enam ei jooksegi vms?
-
- Tsikkel: Freewind|Bandit 1250 SA|B-King
- Tänatud: 5 korda
motorcyclist kirjutas:Mul a2 ja kui ma oma uuele 45kw tsiklile panen piiraja peale siis kui palju see voimsust kahandab? Et kas voib juhtuda et tsikkel rohkem kui 100 km h enam ei jooksegi vms?
Piirang on 35kw, arva ise palju see kahandab . Kõlab nagu praegugi ei jookse väga ...
Ohverdan bensiini !
-
- Tsikkel: suzuki DR800S
motorcyclist kirjutas:Mul a2 ja kui ma oma uuele 45kw tsiklile panen piiraja peale siis kui palju see voimsust kahandab? Et kas voib juhtuda et tsikkel rohkem kui 100 km h enam ei jooksegi vms?
Kui su ratta tühimass on vähemalt 225kg siis pole probleemi.
-
- Tsikkel: Suzuki vx 800
Jah, sai veits arvutatud ja mul polegi probleemi, sest tsikkel kaalub 240 kg , kuupi on 800 ja kw 45 seega massi ja kw suhe tuli alla 0.2 (0.18...). Selle piirangu kohpealt motlesin rohkem seda et kui piiratakse tsikkel 35 peale siis kas ta reaalselt on ka nende naitajatega voi rikub see tsikli taiesti ara.
Tõstatan taas selle teema... Mulle vastati kevadel ARKist, et kuna ma uue seaduse jõustumise ajaks olen omanud A2-kat lube üle 2 aasta ja olen ise ka üle 21 aasta vana, siis võin vabalt 2013 täis A-kat'i taotlema minna ehk pean vaid linnasõidu tegema. Nüüd aga ketrasin öösel peas kogu seda infot, mis ümberringi leida on - nimelt tundub ikkagi päris A kuskil valgusaasta kaugusel, sest uus seadus alles LOOB kategooria nimega A2 ehk siis mul on vana seaduse järgi hoopis piiratud A, mitte A2 (või saan ma millestki väga valesti aru). Kuna uues seaduses nõutakse A kategooria taotlemisel 2aastast A2 olemasolu, siis tundub see kõik ikkagi nii pagana absurdne.
Igatahes sellest ajendatuna saatsin Maanteeametisse ka kirja, mille sisu on selline:
"[...]
Olen 22-aastane ning oman alates 2009. aastast B-kategooria juhiluba ning alates 2010. aastast piiratud A-kategooria juhiluba (ehk kuni 25 kW ratta juhtimisõigust).
Jooksva aasta kevadel uurisin Maanteeameti büroost, kas mul on võimalik taotleda 2013. aastal (olles alla 24 aasta vana, kuid omades kuni 25 kW ratta juhtimisõigust juba 2 aastat ja B-kategooriat 3 aastat) täis A ehk piiranguta tsikli juhtimisõigust. Tol ajal vastati mulle veendunult, et saan, sest mul on selleks vaja teha vaid linnasõit. Kuid nüüd, lugedes ikka ja jälle alles jõustuva liiklusseaduse kohta ja arutledes mind ümbritsevate inimestega, siis tundub see võimatu:
*seda siis seetõttu, et kirjas on, et alla 24aastased saavad taotleda täis A-kategooriat siis, kui nad on omanud A2-kategooria juhiluba vähemalt 2 aastat, kuid minu praegune juhiluba (mida senini on suusõnaliselt ka alati A2 kategooriaks nimetatud), seda ju justkui polegi, sest seadus ütleb, et A2 alles luuakse.
Seega,
- Kas mul on võimalik aastal 2013 taotleda täis A-kategooria juhiluba?
- Kui ei, siis kas mu juhiluba jätkab 25 kW piiranguga või muutub ta kuni 35kW piiranguga juhiloaks (sellest pole seaduses sõnagi)?
[...]"
Täna õhtul sain neilt sellise vastuse:
"Tere!
Teil on õigus ning alates järgmisest aastast antakse A-kategooria mootorratta juhtimisõigus vähemalt 24aastasele isikule. Juhul kui Teil on juhiluba (mitte esmane juhiluba), siis on Teil võimalus veel käesoleval aasta taotleda piiranguteta mootorratta juhtimisõigust (juhul kui ilmaolud võimaldavad mootorrattaga sõidueksamit läbi viia). Selleks tuleb Teil edukalt sooritada sõidueksam A-kategooria mootorrattaga, mille mootori võimsus on vähemalt 35 kW.
Alates 19.01.2013. a saab „suure“ A-kategooria mootorratta juhtimisõigust taotleda isik, kes on vähemalt 24 aastane või isik, kellel on olnud A2-kategooria mootorratta juhtimisõigus vähemalt 2 aastat. A2-kategooria jõustub alles alates 19.01.2013 ning kuni 25 kW mootori võimsusega mootorratast ei loeta automaatselt A2-ks.
Juhul kui Teil jääb käesoleval sügisel sõidueksam sooritamata ning „suur“ A taotlemata, siis on võimalik „suurt“ A-d taotleda alles 24 aasta vanuselt. Kuid A2-kategooria mootorratta juhtimisõigust saate juba kevadel taotleda ning selleks tuleb Teil suure tõenäosusega läbida mõnetunnine koolitus autokoolis (hetkel on need nõuded veel kehtestamata). Sama süsteem on ka näiteks Soomes.
Kui äkki jäi mõni asi ebaselgeks või mõni teema puudutamata, siis võite julgesti kirjutada või ka helistada.
Lugupidamisega
Toivo Kangur
Eksamiosakonna juhataja"
Kõige lihtsam lahendus oleks sel aastal seega päris A-kat ära teha, kuid kas kuskil on jooksvat infot, kus ja kui kaua selle eksameid veel vastu võetakse (telefonitsi Liiklusregistri omad mulle vastata ei suutnud, MNTamet on praegu juba kinni). Kui nüüd aga oletada, et ma sel aastal teha ei jõua, siis paistab asi eriti tobedaks muutuvat, kus ma justkui nagu ei omagi mingit juhiluba (okei, A1 oman, aga see pole see), sest A2 on edaspidi ju kuni 35 kW, aga ma saan aru, et praegust kuni 25kW'st juhiluba automaatselt A2'ks ümber ei kribata ja ma pean autokoolis tunde võtma + kõik eksamid MNTametis. Mida paganat?
alleram kirjutas:... ning kuni 25 kW mootori võimsusega mootorratast ei loeta automaatselt A2-ks....
Mis selle 25kw tsikliga saab siis?
võll kirjutas:alleram kirjutas:... ning kuni 25 kW mootori võimsusega mootorratast ei loeta automaatselt A2-ks....
Mis selle 25kw tsikliga saab siis?
Saatsin selle küsimuse ka herr Kangurile, ilmselt homme võiks sealt vastust oodata. Leidsin natukese aja eest MNTameti foorumist, et see küsimus (et mis õieti selle 25 kWsega siis saama hakkab) oli esitatud ka seal, aga 5 kuud tagasi, ja sinna oli vastatud, et 25 kW asendub lihtsalt 35 kW. Iseasi on siis see, kas see nüüdne A2 staaž hakkab tiksuma alates algava aasta jaanuarist või tiksub ta kokku koos selle 25 kW omamise ajaga. Kanguri kirjutisest loeb pigem välja, et kukub tagasi algusesse, aga no ma ei taha täna enam väga oletada.
Kui tõesti selliseks sõna otseses mõttes n*******seks läheb järgmine kevad, siis peame meie 25kw ga sõitjad vist küll jõud ühendama ja õigust nõudma.
Aga no kohe mitte ei taha uskuda, et asi nii absurdseks saab minna, ise tegin just kuu aega tagasi need 25kw load ja soetasin selle peale piiratud ratta. Järgmine aasta uuesti 125cc selga istuda või uuesti autokooli+eksamitele küll ei kavatse minna.
Nii, sain täna hommikul sellise vastuse:
"Tere!
Teie A-kategooria kuni 25 kW mootori võimsusega mootorratta juhtimisõigus ei muutu kehtetuks – vastav piirang jääb kehtima (vt liiklusseaduse, § 264, lg 1 p 3: A-kategooria juhiluba annab õiguse juhtida A-kategooria mootorsõidukit juhiloale kantud piirangute ulatuses), küll aga see ei laiene A2-le ehk A2 aeg hakkab tiksuma nullist.
Kuna A2 puhul on tegemist suurema mootorrattaga (A2 – mootori võimsus kuni 35 kW), siis üleminekul kuni 25 mootori võimsusega A-lt A2-le ilma mingi ettevalmistuseta võib põhjustada ohtu. Seega tuleks juhil saada kasvõi mõnetunnine ettevalmistus või hoopis sooritada näiteks sõidueksam suurema mootorrattaga. Hetkel on vastavad asjatundjad arvamusel, et eksamit ei oleks vaja sooritada, piisab lihtsalt mõnest harjutuskorrast (sõidutunnist) koolitaja juures ning selle alusel (koolitaja tunnistus) antakse A2 juhtimisõigus.
A-kategooria sõidueksamite lõpukuupäeva ei ole paika pandud, kõik sõltub ilmaoludest. Hetkel on teada, et Tallinna piirkond ja ka Tartu ei võta sõidueksameid, kuna ilmaolud on kehvad. Eksamite läbiviimine sõltub tee- ja ilmaoludest (et tagada igakülgne ohutus) ning Eestis võib see väga erinev olla (näiteks Narvas võib olla lumi maas, aga Saaremaal võib olla 10 kraadi sooja). Lähipäevil pidi ilm muutuma talviseks, ilmajaam lubas mõnes kohas isegi lumesadu, aga see võib jälle muutuda. Mäletan, et mõni aasta tagasi võeti A-kategooria sõidueksameid vastu isegi detsembris.
Lugupidamisega
Toivo Kangur"
Täiesti mõistetamatu, miks see seadus tagasiulatuvalt midagi muudab ehk ma ei mõista, miks inimesed, kellel on kuni 25kW lubade staaž tiksunud nt 2 aastat, ta on sellega saavutanud loa minna linnasõidueksamile, et A-kat ära lõpetada, lükatakse tagasi algusesse.
-
- Tsikkel: enduro ja asfalt
- Tänanud: 3 korda
Mulle jäi kirjast läbikumama siiski selline rida, et ega nad ise ka täpselt ei tea. Kui sa aga juba küsima läksid siis mõeldi mindi lahendus "in spot" välja ning nende jaoks asi korras.
makuke kirjutas:Mulle jäi kirjast läbikumama siiski selline rida, et ega nad ise ka täpselt ei tea. Kui sa aga juba küsima läksid siis mõeldi mindi lahendus "in spot" välja ning nende jaoks asi korras.
Üldiselt ei tea kokkuvõttes ilmselt mitte keegi, kuidas asi käima peaks ja nad võiksid ka nüüd silmad lahti teha ja adekvaatseid otsuseid vastu võtta, sest see pole neil vist lõpuni läbi mõeldud, mistõttu oleks nüüd juba aeg, mitte hakata mõtlema siis kui seadus kehtib. Ma olen tänase päeva jooksul juba pea kõik bürood läbi helistanud, et uurida, kas äkki keegi veel võtab A-kategooria eksamit vastu, aga paraku seal, kus võetakse, on kõik ajad täis. Viljandi büroos sattusin sealse inimesega veidi pikemalt vestlema ja sealt tuli vastus, et nemad on siiani küll arvestanud, et need, kellel on õigus A-kat vana seaduse järgi teha, saavad seda ka uuel aastal teha, aga kõik oleneb sellest, mis Tallinn lõpuks otsustab. Viljandi inimese väitel on seal palju neid, kes sel sügisel jätsid siiski A-kati uuendamata ja lükkasid selle kevadesse. Inetu, kui niimoodi alt veetakse.. Ühesõnaga saab põnev olema, kahju ainult, et mu enda lubade saatus on samamoodi õhus. Ootame siis uusi vastuseid.
-
- Tsikkel: Honda Hornet
- Tänanud: 1 kord
Ma tahaks veel see hooaeg a2 ära teha aga tundub, et mõistlikum oleks see järgmisesse aastasse lükata, et hilisemaid probleeme vältida.
see aasta ei võeta enam eksameidki vastu vaadates ilma kuid kindluse mõttes võid helistada.
Liitu vestlusega
Vestluses osalemiseks pead sa olema motokommuuni liige
Avan konto
Pole veel liige? Pole probleemi, registreeru ja liitu.
Liikmena saad sa ise postitada ja vastata teisetel või tellida endale teavitusi vestluse edenemise kohta.
Kõik siin on tasuta ja võtab vaid minuti. Kohtusi sellega ei kaasne.